Δευτέρα, 7η Οκτωμβρίου 2024  8:22 πμ
Δευτέρα, 20 Μαρτίου 2023 22:29

Αγρίνιο: Ημερίδα για την αστεγία – “Το δικαίωμα στη στέγη είναι θεμελιώδες αλλά, όχι πάντα αυτονόητο” (εικόνες)

Αν βρίσκετε το άρθρο ενδιαφέρον κοινοποιήστε το

Μέσα από πραγματικές εμπειρίες από την ευρύτερη περιοχή του Αγρινίου και γενικότερα επιχειρήθηκε να ενημερωθεί και να ευαισθητοποιηθεί η τοπική κοινωνία απέναντι στους αστέγους και κάθε μορφής αστεγία που υπάρχει  

Οι Δομές Αστέγων του Δήμου Αγρινίου διοργάνωσαν το απόγευμα της Δευτέρας ημερίδα ενημέρωσης και ευαισθητοποίησης με κεντρικό θέμα κατανοώντας την αστεγία.

Στην ημερίδα μίλησε ο Γενικός Γραμματέας Κοινωνικής Αλληλεγγύης και Καταπολέμησης της Φτώχειας, Υπουργείο Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων Γιώργος Σταμάτης, ο Dr Διεθνών Σχέσεων της Εταιρείας Κοινωνικής Ψυχιατρικής «Π. Σακελλαρόπουλος» Σοφούλης Ταταρίδης και η νοσηλεύτρια της Εταιρείας Κοινωνικής Ψυχιατρικής «Π. Σακελλαρόπουλος» Ευαγγελία Δημητρίου, ενώ συντονιστής της εκδήλωσης ήταν ο δημοσιογράφος και πρώην Πρόεδρος της ΕΣΗΕΑ Πάνος Σόμπολος.

Με σύνθημα «το δικαίωμα στη στέγη είναι θεμελιώδες αλλά, όχι πάντα αυτονόητο! H διασφάλισή του μας αφορά όλους!» πραγματοποιήθηκε η ημερίδα στην αίθουσα Δημοτικού Συμβουλίου (κτίριο πρώην Τράπεζας της Ελλάδας), στο πλαίσιο της οποίας σκοπός ήταν το ευρύ κοινό να αντιληφθεί και να εμπεδώσει το τι είναι η αστεγία, πώς να προσεγγίσει έναν άστεγο, πώς να αντιληφθεί τις όψεις τις αστεγίας, διότι πέραν του αστέγου υπάρχουν και οι συνάνθρωποί μας πως ζουν σε σπίτια χωρίς ρεύμα και νερό, σε παραπήγματα ή και σπίτια που δεν μπορούν να προστατευτούν από τον αέρα και από άλλα φυσικά φαινόμενα.

Περιπτώσεις που εντάσσονται στο «φάσμα» της αστεγίας και δεν φαίνονται γιατί διαμένουν σε οικίες, αλλά για να βρουν νερό πηγαίνουν στο αρδευτικό κανάλι υπάρχουν και στην περιοχή του Αγρινίου και μέσα από την ημερίδα αυτή οι επιστήμονες «έδειξαν» τον κατάλληλο τρόπο, ώστε η προσέγγιση των συνανθρώπων μας αυτών να γίνεται όπως πρέπει για να αποδεχθούν την βοήθειά, αλλά παράλληλα η αμηχανία ή η ντροπή να μην είναι ανασταλτικός παράγοντας γι αυτόν που πιθανότατα έχει τον τρόπο να συνεισφέρει σε κάποιον συνάνθρωπό του που είναι στο «πλέγμα» της αστεγίας.

Το 2009- 2010 και έπειτα οι συνθήκες αστεγίας άρχισαν να φαίνονται σε όλη την Ελλάδα, όπως και στην περιοχή μας, αλλά σύμφωνα με τους επιστήμονες που προσεγγίζουν καθημερινά και ποικιλότροπος την αστεγία προϋπήρχαν οι συνθήκες αυτές στην ελληνική κοινωνία.

Το να βρεθεί κανείς σε κατάσταση αστεγίας είναι συνδυασμός πολλών παραγόντων όπως λ.χ, κάποιος μπορεί να χάσει την εργασία του, να μην μπορεί να αποπληρώσει ένα πιθανό δάνειο που μπορεί να είχε και παράλληλα να μην διέθετε φίλους και γνωστούς που να μπορούσαν να συνεισφέρουν καθοριστικά ή να έχει φίλους και γνωστούς σε κάποια απόσταση ή και να μην έχει καθόλου, ενώ άλλοι μέσα από την κατάσταση αυτή να μην έχουν το κουράγιο και την γνώση που να απευθυνθούν για να βοηθηθούν ή να βρουν εργασία. Επίσης, μπορεί να έχουν απομείνει μόνοι στον κόσμο και να αντιμετωπίζουν προβλήματα υγείας που να μην τους επιτρέπουν να παλέψουν για να φύγουν από την αστεγία και παράλληλα η κατάσταση αυτή να τους δυσκολεύει στο να προσεγγίσουν ένα Νοσοκομείο για να βρουν φροντίδα.

Οι άνθρωποι που συναντούν οι ψυχολόγοι και οι κοινωνικοί λειτουργοί και έχουν περιέλθει σε κατάσταση αστεγίας είναι όπως διαπιστώνουν σε κατάσταση μεγάλου σοκ και αμηχανίας.

Οι Δομές Αστέγων του Δήμου Αγρινίου και συγκεκριμένα στο κέντρο ημέρας φιλοξενούνται περίπου 15 άτομα στην παρούσα φάση, ενώ ο πληθυσμός αυτός αλλάζει, καθώς άλλα άτομα ήταν πέρσι και άλλα είναι φέτος.

Υπάρχουν πολλά παραδείγματα που παρουσιάστηκαν στο πλαίσιο της ημερίδας από άτομα που κατάφεραν να ορθοποδήσουν και να ξεκινήσουν από την αρχή, όπως επίσης και παραδείγματα από άτομα που δεν τα κατάφεραν και τα στελέχη της υπηρεσίας προσπαθούν και πάλι να τα εντάξουν στην κοινωνία και να τα βοηθήσουν.

Το καλό στοιχείο είναι πως οι Αγρινιώτισσες και οι Αγρινιώτες βοηθούν και από μόνοι τους και μετά από κάποια πρόσκληση της υπηρεσίας. Σχεδόν καθημερινά επισκέπτονται την Δομή και αφήνουν ρούχα, τρόφιμα, αλλά και συνομιλούν με τα άτομα που φιλοξενούνται στη δομή, ακούν τις ιστορίες τους και αυτό κάνει καλό και στους ωφελούμενους και στους ίδιους, καθώς η επαφή αυτή «ακουμπά» και τις δύο «πλευρές».

Εξίσου καλό είναι πως υπάρχει η πρόθεση να βοηθήσουν τους ωφελούμενους και να τους διδάξουν πως θα στείλουν ένα e-mail, πως θα κάνουν χρήση της τεχνολογίας ή άλλων εργαλείων κλπ που μπορούν να βρουν στις Δομές ή μέσω των Δομών του Δήμου Αγρινίου ώστε να εξασφαλίσουν ένα μεροκάματο ή τα βασικά βήματα για μια εργασία.

Φέτος οι Δομές αστέγων, το κέντρο ημέρας και το υπνωτήριο, συμπλήρωσαν πέντε χρόνια λειτουργίας με τα στελέχη τους να καλύπτουν πάγιες και διαρκείς ανάγκες των ωφελούμενων. Οι συνάνθρωποί μας που ζητούν βοήθεια στις Δομές αυτές λόγω της κατάστασης αστεγίας που έχουν περιέλθει αντιμετωπίζουν συχνά και πολλά άλλα ζητήματα και κλείνονται πολύ στον εαυτό τους, σε σημείο που δεν επιθυμούν να μιλήσουν στο επιστημονικό προσωπικό των Δομών που είναι εκεί για να τους προσφέρει μια αγκαλιά και βοήθεια.

Οι ωφελούμενοι που έχουν περάσει από τις Δομές του Δήμου Αγρινίου είναι από 18 ετών μέχρι και 72, ενώ συχνά καταφεύγουν στις δομές έχοντας ανασφάλεια και προβληματισμό.

«Είμαστε στις δομές για να συνδράμουμε, να βοηθήσουμε και όχι να κρίνουμε» τόνισαν οι εργαζόμενοι στις Δομές του Δήμου Αγρινίου, οι οποίοι μέσα από τις προσωπικές και ομαδικές συνεδρίες που πραγματοποιούν στις Δομές δημιουργούν συνθήκες ασφάλειας, ησυχίας και ψυχικής γαλήνης σε όσους φτάνουν εκεί ζητώντας συνδρομή, βοήθεια.

sinidisi.gr

Πολυμέσα

Διαβάστηκε 374 φορές
Ακολουθείστε το AitoloakarnaniaBest.gr στο Google News
Συντακτική Ομάδα του AitoloakarnaniaBest.gr

Καθημερινή ενημέρωση με οτι καλύτερο συμβαίνει και ότι είναι χρήσιμο για τον κόσμο στην Αιτωλοακαρνανία. Σε πρώτο πλάνο η ανάδειξη του νομού, ως φυσική ομορφιά, πολιτισμικές δράσεις, ιστορικά θέματα, ενδιαφέροντα πρόσωπα και ομάδες και οτι άλλο αξίζει να αναδειχθεί.