Δευτέρα, 7η Οκτωμβρίου 2024  8:21 πμ
Δευτέρα, 20 Μαρτίου 2023 17:18

diaNEOsis Podcasts: Η Ελληνική Επανάσταση Με Απλά Λόγια

Αν βρίσκετε το άρθρο ενδιαφέρον κοινοποιήστε το

diaNEOsis Podcasts: Η Ελληνική Επανάσταση Με Απλά Λόγια

Στο 13ο μέρος της σειράς podcasts "Με Απλά Λόγια", συζητάμε με τον καθηγητή Φιλοσοφίας Δικαίου & Θεωρίας Θεσμών στο ΕΚΠΑ Αριστείδη Χατζή για τον εθνικοαπελευθερωτικό αγώνα.

Γιατί επαναστάτησαν οι φτωχοί κάτοικοι μιας επαρχίας της Οθωμανικής Αυτοκρατορίας στις αρχές του 19ου αιώνα; Ποια ήταν τα πρόσωπα που πυροδότησαν την εξέγερση, και πώς κατόρθωσαν να νικήσουν;

Στο νέο, δέκατο τρίτο επεισόδιο της σειράς podcasts "Με Απλά Λόγια", ο καθηγητής Καθηγητής Φιλοσοφίας Δικαίου & Θεωρίας Θεσμών στο Τμήμα Ιστορίας & Φιλοσοφίας της Επιστήμης ΕΚΠΑ Αριστείδης Χατζής, (που μεταξύ άλλων έχει γράψει και το βιβλίο "Ο Ενδοξότερος Αγώνας", μια ιστορία της πρώτης φάσης της ελληνικής επανάστασης) μας μιλάει με απλά λόγια για τον εθνικοαπελευθερωτικό αγώνα. Για τους ήρωες και για τους συμμάχους, για τις μάχες και για τις διπλωματικές και γεωπολιτικές διεργασίες, για το κλίμα στον επαναστατημένο λαό και για το παγκόσμιο κύμα του φιλελληνισμού. 

Γιατί επαναστάτησαν οι φτωχοί κάτοικοι μιας επαρχίας της Οθωμανικής Αυτοκρατορίας στις αρχές του 19ου αιώνα; Ποια ήταν τα πρόσωπα που πυροδότησαν την εξέγερση, και πώς μερικές χιλιάδες άπειροι επαναστάτες τελικά, χρόνια μετά, κατόρθωσαν να νικήσουν τον τακτικό στρατό μιας από τις αυτοκρατορίες της εποχής;

Η κουβέντα αυτή αποτελεί μια (σχετικά) σύντομη και συμπυκνωμένη εξιστόρηση μιας από τις πιο συναρπαστικές περιπέτειες της πρόσφατης ιστορίας του κόσμου μας, με απλά λόγια. 


Μπορείτε να παρακολουθήσετε ολόκληρη τη συζήτηση εδώ:

Ολόκληρη η συζήτηση με τον καθηγητή Φιλοσοφίας Δικαίου & Θεωρίας Θεσμών στο ΕΚΠΑ Αριστείδη Χατζή
Ή να την ακούσετε εδώ:
Με Απλά Λόγια - PODCAST
Μπορείτε να διαβάσετε ένα άρθρο του Αριστείδη Χατζή για τα μαθήματα της κρίσης, εδώ

Και να δείτε την τοποθέτηση του Αριστείδη Χατζή με αφορμή το βιβλίο "10 Μεταρρυθμίσεις που Άλλαξαν την Ελλάδα", στο Διεθνές Οικονομικό Φόρουμ των Δελφών, εδώ.

Επίσης, μην ξεχάσετε να γραφτείτε συνδρομητές στο podcast της διαΝΕΟσις στο Spotify, εδώ
ή στα Apple Podcasts, εδώ.
ή στα Google Podcasts, εδώ. (ή όπου αλλού ακούτε podcasts)
...και στο κανάλι της διαΝΕΟσις στο YouTube, εδώ.


Στο επόμενο επεισόδιο, τη Δευτέρα 27 Μαρτίου, συζητάμε με τον δρ. πολιτικό μηχανικό και πρόεδρο του Συλλόγου Πολιτικών Μηχανικών Ελλάδος Βασίλειο Μπαρδάκη για τις γέφυρες στην Ελλάδα
Μόλις κυκλοφόρησε το έβδομο κατά σειρά τεύχος της ετήσιας έκδοσης της διαΝΕΟσις, το μεγαλύτερο σε έκταση από όλα τα προηγούμενα, στο μπορείτε να βρείτε μια συμπυκνωμένη και πλήρη παρουσίαση της δράσης του οργανισμού για το 2022.

Το 2022, η διαΝΕΟσις δημοσίευσε 9 έρευνες, 40 άρθρα, 10 policy papers και essays και ακόμα 42 βίντεο και 12 podcasts, μεταξύ των οποίων ήταν και μια νέα σειρά podcasts με τίτλο "Με Απλά Λόγια".
Τα περισσότερα από αυτά επεδίωξαν να αναδείξουν τις συνέπειες που έχουν οι αλλεπάλληλες κρίσεις των τελευταίων ετών στην ελληνική οικονομία και κοινωνία.

Μπορείτε να βρείτε το νέο τεύχος "Έρευνες 2022" στο e-shop της διαΝΕΟσις, και σε όλα τα ενημερωμένα βιβλιοπωλεία.
Διαβάστηκε 335 φορές
Ακολουθείστε το AitoloakarnaniaBest.gr στο Google News
Συντακτική Ομάδα του AitoloakarnaniaBest.gr

Καθημερινή ενημέρωση με οτι καλύτερο συμβαίνει και ότι είναι χρήσιμο για τον κόσμο στην Αιτωλοακαρνανία. Σε πρώτο πλάνο η ανάδειξη του νομού, ως φυσική ομορφιά, πολιτισμικές δράσεις, ιστορικά θέματα, ενδιαφέροντα πρόσωπα και ομάδες και οτι άλλο αξίζει να αναδειχθεί.