Σάββατο, 28η Σεπτεμβρίου 2024  3:20 μμ
Σάββατο, 19 Νοεμβρίου 2022 21:48

Αλλάζει πολλά στην τοπική εκκλησία ο Δαμασκηνός-οι κατευθύνσεις για τα εκκλησιαστικά συμβούλια

Αν βρίσκετε το άρθρο ενδιαφέρον κοινοποιήστε το

«Έχει εξαιρετικές διοικητικές ικανότητες αλλά είναι και αυστηρός με τους ιερείς». Το χαρακτηρισμό αυτόν, μιλώντας στο agrinionews.gr, απέδωσε στον Μητροπολίτη Αιτωλίας και Ακαρνανίας άτομο που γνώριζε καλά τα πεπραγμένα του στη Μητρόπολη Δημητριάδος.

Μια εβδομάδα αφότου ανέλαβε το πηδάλιο της τοπικής εκκλησίας, ο Δαμασκηνός τον επιβεβαιώνει…«Διαβασμένος» για πρόσωπα και πράγματα έχει δώσει ήδη τις κατευθύνσεις του και έχει στείλει τα μηνύματα του. Με ηχηρό τρόπο σε κάποιες περιπτώσεις, με διακριτικό σε άλλο…

«Θα βάλω προτεραιότητα να επισκεφθώ πρώτα όλες τις ενορίες, χωρίς αυτό να σημαίνει ότι θα είναι μία Κυριακή. Μπορεί να είναι καθημερινή. Να γνωρίσω πρώτα τους ναούς, τους ιερείς, τα στελέχη, να πληροφορηθώ, να μπορέσουμε να οργανώσουμε καλύτερα τα πράγματα και σίγουρα θα υπάρξουν αποφάσεις οι οποίες πολύ σύντομα θα ανακοινωθούν και που πιστεύω θα οδηγήσουν και σε μια διοικητική αναδιάρθρωση της Μητροπόλεως. Όμως όλα αυτά θα γίνουν με τη χάρη του θεού, με αργά συνετά και συγχρονισμένα βήματα», ανέφερε χαρακτηριστικά ο νέος Μητροπολίτης κατά το δείπνο για την υποδοχή του στο Αγρίνιο .

Και δεν έχασε καθόλου καιρό. Άμεσα είχε συνάντηση με τους Αρχιερατικούς Επιτρόπους των 10 Αρχιερατικών Περιφερειών της Ιεράς Μητροπόλεως. Ενημερώθηκε για τον τρόπο λειτουργίας και τις αρμοδιότητές των Αρχιερατικών και έδωσε γενικές οδηγίες για την καλύτερη και συστηματικότερη οργάνωση των γραφείων τους.

Ο Δαμασκηνός ζήτησε μάλιστα κάθε ενορία να έχει φιλόπτωχο ταμείο ωστόσο ιδιαίτερη σημασία είχαν οι κατευθύνσεις που έδωσε για τα εκκλησιαστικά συμβούλια: Μέχρι τρεις θητείες μπορεί να είναι κάποιος μέλος τους (επίτροπος) και μέχρι δύο θητείες ταμίας.

Ο Αρχιερατικός Επίτροπος περιοχής Αγρινίου ήδη ενημέρωσε του ιερείς για τις οδηγίες του Μητροπολίτη. Ως γνωστόν το Εκκλησιαστικό Συμβούλιο, που έχει πρόεδρο τον εφημέριο, ασκεί τη διαχείριση, διοίκηση και την εν γένει αξιοποίηση της περιουσίας του Ιερού Ναού.

Ο Μητροπολίτης Αιτωλίας και Ακαρνανίας συντόνιζε όλο το ιεραποστολικό, κοινωνικό και ποιμαντικό έργο μια σημαντικής Μητρόπολης , όπως η Δημητριάδος, και η εμπειρία του είναι μεγάλη δίπλα σ’ έναν διόλου τυχαίο ιεράρχη όπως ο Ιγνάτιος.

Και με τους πολιτικούς και αυτοδιοικητικούς παράγοντες ξέρει καλά ότι οι φιλοφρονήσεις είναι η μία όψη του νομίσματος. Η άλλη απαιτεί δυναμισμό και διεκδικητικότητα. Χαρακτηριστικό είναι πως (όπως αναμενόταν) αρνήθηκε το αίτημα του δημάρχου Μεσολογγίου για την τέλεση μυστηρίων σε ξωκλήσια ενώ επισκέφθηκε τον περιφερειάρχη με έναν φάκελο γεμάτο αιτήματα.

Στον Νεκτάριο Φαρμάκη ο Μητροπολίτης Δαμασκηνός κατέθεσε τις μελέτες για την ανακαίνιση του Επισκοπείου της Μητρόπολης στο Μεσολόγγι (σημειωτέον, ο ίδιος διαμένει προσωρινά στην παρατριχώνια περιοχή) , την ανακαίνιση της Ιεράς Μονής Μυρτιάς, την δημιουργία της Στέγης Υποστηριζόμενης Διαβίωσης και Διημέρευσης του Συλλόγου Γονεών, Κηδεμόνων και Φίλων Αυτιστικών Ατόμων «Άγιος Αρσένιος ο Καππαδόκης», καθώς και φακέλους για το Πρόγραμμα Επιχορήγησης της Περιφέρειας Δυτικής Ελλάδος για Ενοριακούς Ναούς και Μονές, ύψους 950.000 €, στο οποίο εντάσσονται 29 Ενορίες και Μοναστήρια της Ιεράς Μητροπόλεως Αιτωλίας και Ακαρνανίας.

Στα αξιοσημείωτα η απόφαση του για αναστολή λειτουργίας του Γραφείου Κοινωνικής Διακονίας που διατηρούσε η Μητρόπολη στο Μεσολόγγι ενώ αφουγκράζεται το κοινωνικό κλίμα και ένοιωσε την ανάγκη να παραστεί στην εξόδιο ακολουθία ενός νέου ανθρώπου σε χωριό του Αγρινίου.

agrinionews.gr

Διαβάστηκε 515 φορές
Συντακτική Ομάδα του AitoloakarnaniaBest.gr

Καθημερινή ενημέρωση με οτι καλύτερο συμβαίνει και ότι είναι χρήσιμο για τον κόσμο στην Αιτωλοακαρνανία. Σε πρώτο πλάνο η ανάδειξη του νομού, ως φυσική ομορφιά, πολιτισμικές δράσεις, ιστορικά θέματα, ενδιαφέροντα πρόσωπα και ομάδες και οτι άλλο αξίζει να αναδειχθεί.

Ακολουθείστε το AitoloakarnaniaBest.gr στο Google News