Σάββατο, 28η Σεπτεμβρίου 2024  3:22 μμ
Πέμπτη, 17 Νοεμβρίου 2022 23:36

Γ. Μανιάτης στο Αγρίνιο: «Αυτάρκεια για δεκάδες χρόνια»!

Αν βρίσκετε το άρθρο ενδιαφέρον κοινοποιήστε το

Ο Γ. Μανιάτης βρισκόμενος στο Αγρίνιο της εκδήλωσης για την ενέργεια και την κλιματική αλλαγή που έλαβε χώρα στην αίθουσα εκδηλώσεων του Επιμελητηρίου με την Περιφέρεια να έχει την αιγίδα της διοργάνωσης και τον αντιπεριφερειάρχη Ενέργειας, Υποδομών και Κλιματικής Αλλαγής, Λαμπρό Δημητρογιάννη επικεφαλής τόνισε μεταξύ άλλων αναφερόμενος στους υδρογονάνθρακες πως υπάρχει «αυτάρκεια για δεκάδες χρόνια». «Λόμπι χρηματοδοτούμενα από τη Τουρκία έβαζαν εμπόδια σε ό,τι σχεδιάζαμε» είπε με νόημα ο πρώην Υπουργός για την αξιοποίηση των ελληνικών κοιτασμάτων υδρογονανθράκων 

Αναλυτικά το δημοσίευμα: 

“Το κλίμα αλλάζει…το ίδιο κι εμείς” ήταν ο τίτλος της εκδήλωσης για την ενέργεια και την κλιματική αλλαγή που έλαβε χώρα στην αίθουσα εκδηλώσεων του Επιμελητηρίου με την Περιφέρεια να έχει την αιγίδα της διοργάνωσης και τον αντιπεριφερειάρχη Ενέργειας, Υποδομών και Κλιματικής Αλλαγής, Λαμπρό Δημητρογιάννη επικεφαλής.

Παρόντες ο Περιφερειάρχης Νεκτάριος Φαρμάκης, ο Δήμαρχος Αγρινίου Γιώργος Παπαναστασίου, οι πρόεδροι Επιμελητηρίου και ΤΕΕ Παναγιώτης Τσιζχριτζής και Λίνος Μπλέτσας αντίστοιχα και ο πρόεδρος της Ένωσης Αγρινίου Θωμάς Κουτσουπιάς. Φυσικά κεντρικό πρόσωπο της εκδήλωσης ήταν ο Γιάννης Μανιάτης, πρώην υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας, ειδικός πάνω στα θέματα των υδρογονανθράκων.

Δεν είναι τυχαίο ότι χαρακτηρίστηκε από ομιλητές ως ο καθηγητής “γκουρού” πάνω στο αντικείμενο. Είναι άλλωστε γνωστό ότι το 2015 είχε ετοιμάσει πλήρες σχέδιο για εξόρυξη υδρογονανθράκων αλλά το σχέδιο τότε παραπέμφθηκε στις καλένδες.

Περιφέρεια και Ενέργεια: Πως οι ΟΤΑ χάνουν εκατομμύρια κάθε χρόνο σε ρεύμα και ζημιές από την κλιματική αλλαγή

Ο αντιπεριφερειάρχης κ Λάμπρος Δημητρογιάννης ανέπτυξε τους βασικούς άξονες για το Περιφερειακό Σχέδιο αντιμετώπισης της κλιματικής αλλαγής με έμφαση στις υποδομές για την πρόληψη των επιπτώσεων των ακραίων φαινομένων αλλά και την ένταξη της περιοχής στα ενεργειακά δίκτυα που είναι απαραίτητα για την ανάπτυξη της οικονομίας, όπως συμβαίνει με τις ενεργειακές κοινότητες, το δίκτυο φυσικού αερίου κλπ.

Νωρίτερα, ο Περιφερειάρχης Δ.Ε. Νεκτάριος Φαρμάκης έκανε έναν απολογισμό των πρωτοβουλιών που αναπτύχθηκαν στην θητεία του μέχρι σήμερα εξηγώντας την αναγκαιότητα που υπάρχει για άμεσα μέτρα παραθέτοντας ίσως το πιο χαρακτηριστικό παράδειγμα ότι μόνο για τις ζημιές που έχουν προκληθεί στην Περιφέρεια τα τελευταία χρόνια απαιτήθηκαν πόροι της τάξης των 70 εκ. ευρώ προκειμένου να αποκατασταθούν.

Στην δική του αναφορά ο δήμαρχος Αγρινίου Γιώργος Παπαναστασίου επέμεινε ιδιαίτερα στις ενεργειακές κοινότητες και τα συμφέροντα που αντιμάχονται την επέκταση και την πρόοδό τους. “Θα έπρεπε χθες να έχει φτιαχτεί το πλαίσιο για την γρήγορη ένταξή τους στο σύστημα και όχι κάποιοι να τις καθυστερούν. Οι δήμοι χάνουν εκατομμύρια κάθε χρόνο, ο δήμος Αγρινίου θα μπορούσε να εξοικονομεί 4 και πλέον εκ. κάθε χρόνο στο ρεύμα του, είναι 17.000 ευρώ την ημέρα”, τόνισε.

Παρέμβαση έκαναν και ο πρόεδρος της Ένωσης Αγρινίου Θωμάς Κουτσουπιάς εξηγώντας της πρωτοβουλίες που έχει αναλάβει ο αγροτικός κόσμος στο ενεργειακό ζήτημα με το οποίο είναι άμεσα συνδεδεμένο το εισόδημά του, καθώς και ο πρόεδρος του ΤΕΕ Λίνος Μπλέτσας, εξηγώντας τις πρωτοβουλίες που πρέπει να πάρει ο μηχανικός κόσμος για να αντιμετωπιστεί η κλιματική αλλαγή.

“Η Ελλάδα ψάχνει στην Κρήτη και το Ιόνιο κοιτάσματα για αυτάρκεια δεκάδων χρόνων”

Η εξαιρετική παρουσίαση του πρώην υπουργού Περιβάλλοντος και Ενέργειας δεν ήταν μόνο μια επιστημονική εισήγηση από κάποιον βαθύ γνώστη του θέματος αλλά και μια σαφής πολιτική αναφορά για όσα έχουν συμβεί τα τελευταία χρόνια στην χώρα όχι μόνο στο οικονομικό αλλά και στο πολιτικοκοινωνικό επίπεδο.

Ο κ. Μανιάτης, αν και χρειάστηκε λόγω χρόνου να συμπτύξει την ομιλία του από δέκα σημεία σε τρία, περιέγραψε το πόσο κρίσιμη είναι η εποχή που ζούμε για το μέλλον της ανθρωπότητας. Όπως είπε, είναι η πρώτη φορά στην ιστορία που συντελούνται τόσο δραματικές αλλαγές με το μεταναστευτικό, το δημογραφικό και τόσες άλλες προκλήσεις την στιγμή που πρέπει να αποφασίσουμε πώς θα λειτουργεί ο πλανήτης, με τι είδους ενέργεια να τον κινεί δηλαδή. Την ώρα που συγχρόνως αλλάζει ο ίδιος ο κόσμος γεωπολιτικά, χωρίς ένα ή δύο κέντρα παγκοσμίως αλλά με πολλούς νέους παίκτες στο προσκήνιο, ανάμεσα τους τον πιο αναθεωρητικό από όλους, την Τουρκία.

Οι τεράστιες γεωστρατηγικές αλλαγές σύμφωνα με τον κ. Μανιάτη έχουν πέσει σε μια πολύ κακή συγκυρία για την Ευρώπη, καθώς όλο το τελευταίο διάστημα στην Ε.Ε. έχουμε τους πιο αδύναμους και ανεπαρκείς επιτρόπους. “Ποιος ευρωπαίος ξέρει τον επίτροπο ενέργειας της Ε.Ε.; Αυτόν που θα πολεμήσει τον φετινό χειμώνα για τις τιμές και την επάρκεια του ρεύματος; Αυτό και μόνο δείχνει το πόσο λίγοι είναι οι επικεφαλής στην Ένωση αυτή την εποχή. Και φυσικά αυτό δεν έγινε τυχαίο, ήταν επιδίωξη των ελίτ να γίνει έτσι μετά και την εγκληματική απόφαση, ειδικά της Γερμανίας, να αφήσουμε να εξαρτόμαστε από το ρωσικό φυσικό αέριο”, εξήγησε, τονίζοντας ότι αργά ή γρήγορα όλες οι χώρες. ακόμη και οι σημερινές πετρελαιοπαραγωγές θα πάνε σε ένα μοντέλο αποκλειστικά από ΑΠΕ, διότι αλλιώς δεν είναι βιώσιμος ο πλανήτης.

Όμως αυτό θα χρειαστεί τα επόμενα 50 χρόνια και μέχρι τότε πρέπει να υπάρχουν λύσεις που δεν θα μας φέρνουν προ τετελεσμένων όπως γίνεται τώρα με την Ρωσία, εξήγησε, περιγράφοντας πως σήμερα η Κίνα μόνη της παράγει το 1/3 των παγκόσμιων ρύπων ή πως ο αγροτικός κόσμος αποδεικνύεται από τους πιο ρυπογόνους στην Γη με συμμετοχή σχεδόν στο 15% των συνολικών ρύπων. “Για να αντιστραφεί η κλιματική αλλαγή χρειάζονται παγκοσμίως επενδύσεις άνω των 4 τρις σε δολάρια και σήμερα επενδύονται κάτι λιγότερο από 600 δις, πράγμα που απλά δεν είναι αρκετό”, τόνισε.

Σύμφωνα με τον πρώην υπουργό Περιβάλλοντος και Ενέργειας, η Ελλάδα πρέπει να στηριχθεί στις δικές της δυνάμεις, όσο κι αν ο ίδιος, όπως είπε, είναι ένας φανατικός ευρωπαϊστής. Στην κατεύθυνση αυτή άλλωστε επί δικής του υπουργίας  είχε γίνει ένας ολιστικός σχεδιασμός-και μάλιστα χωρίς να δαπανηθεί ούτε ευρώ, από πανεπιστημιακούς και τεχνοκράτες που είχαν πλαισιώσει ως πατριώτες το τότε υπουργείο-που περιλάμβανε όλα όσα αυτή την στιγμή έχουν ενεργοποιηθεί ή ενεργοποιούνται για την ενεργειακή επάρκεια της Ελλάδας.

Αυτός ο σχεδιασμός περιλάβανε τον αγωγό TAP, επίσης τον ελληνοβουλγαρικό αγωγό που παρακάμπτει τα Δαρδανέλια και κάνει έξαλλους τους Τούρκους, τις έρευνες που γίνονται τώρα σε Ιόνιο και Κρήτη, καθώς και την διασύνδεση μέσω των ΑΟΖ Ελλάδας, Αιγύπτου και Κύπρου με τα κοιτάσματα στην Νοτιοανατολική Μεσόγειο.

Όπως τόνισε με νόημα, το 2013 ήταν όλα έτοιμα για το σημείο στο οποίο βρισκόμαστε σήμερα, σχεδόν 10 χρόνια μετά: “Όμως τότε τα είδαμε όλα μπροστά μας. Είμαι σαφής, μεγάλα λόμπι χρηματοδοτούμενα από τη Τουρκία έβαζαν εμπόδια σε ό, τι σχεδιάζαμε και μέσα και έξω από την Ελλάδα. Αναφορές δήθεν οικολογικές, διεκδικήσεις, αμφιβολίες, fake news, διαμαρτυρίες κυριολεκτικά τα πάντα είδαμε εκείνη την περίοδο και δυστυχώς η εξέλιξη τα επόμενα χρόνια ήταν να μείνει στάσιμο το πρόγραμμα που μόλις τώρα γίνεται αντιληπτό, μετά την ρωσική εισβολή στην Ουκρανία, πόσο σημαντικό ήταν”.

Εξηγώντας την ποσότητα των κοιτασμάτων που ψάχνει η Ελλάδα στις δύο περιοχές που ανακοίνωσε πρόσφατα, ο κ. Μανιάτης έκανε λόγο για ευρήματα ανάλογα του γιγάντιου κοιτάσματος που βρέθηκε πριν 7 χρόνια στην Αίγυπτο, στο οικόπεδο “Ζορ”, και μάλιστα όχι σε μία αλλά σε τρεις διαφορετικές περιοχές. Αυτό σύμφωνα με τον ίδιο θα μπορούσε να σημαίνει αέριο ή πετρέλαιο αξίας πάνω από 250 δις δολάρια και υδρογονάνθρακα δισεκατομμυρίων βαρελιών ή τρισεκατομμυρίων κυβικών ποδιών για τα επόμενα 30 χρόνια.

“Για να γίνει αντιληπτό για τι βαθμό επάρκειας μιλάμε αρκεί να πούμε ότι η Ελλάδα για τις ανάγκες της χρησιμοποιεί κάθε χρόνο περίπου 6 δισεκατομμύρια κυβικά μέτρα φυσικού αερίου. Τα κοιτάσματα νότια της Κρήτης και στο Ιόνιο εκτιμάται ότι είναι δυο (2) χιλιάδες δισεκατομμύρια κυβικά μέτρα! Με μια απλή διαίρεση καταλαβαίνει κανείς για πόσα χρόνια η Ελλάδα θα μπορεί να είναι σχεδόν αυτάρκης, μέχρι να μπορέσει να πάει στην μετάβαση που όλοι θα πάμε στα επόμενα 30 χρόνια. Δηλαδή να έχουμε ενέργεια στο 100% από ΑΕΠ και να μην χρειάζονται οι ρυπογόνοι υδρογονάνθρακες”, κατέληξε ο κ. Μανιάτης.

Γιάννης Συμψηρής – Εφημερίδα “Συνείδηση” 

(από αριστερά) Ο Νεκτάριος Φαρμάκης, ο Γιάννης Μανιάτης και ο Λάμπρος Δημητρογιάννης

sinidisi.gr

Διαβάστηκε 374 φορές
Συντακτική Ομάδα του AitoloakarnaniaBest.gr

Καθημερινή ενημέρωση με οτι καλύτερο συμβαίνει και ότι είναι χρήσιμο για τον κόσμο στην Αιτωλοακαρνανία. Σε πρώτο πλάνο η ανάδειξη του νομού, ως φυσική ομορφιά, πολιτισμικές δράσεις, ιστορικά θέματα, ενδιαφέροντα πρόσωπα και ομάδες και οτι άλλο αξίζει να αναδειχθεί.

Ακολουθείστε το AitoloakarnaniaBest.gr στο Google News