Τρίτη, 25η Ιουνίου 2024  6:19 πμ
 
wm small
Τρίτη, 25 Οκτωβρίου 2022 12:22

Αγρίνιο: Το Αστυνομικό Μέγαρο Ακαρνανίας απέκτησε απινιδωτή – Διπλό “δώρο ζωής” (εικόνες – video)

Αν βρίσκετε το άρθρο ενδιαφέρον κοινοποιήστε το

«Δώρο ζωής» έκανε o Σύνδεσμος Αποστράτων Σωμάτων Ασφαλείας Αγρινίου σε συνεργασία με τον Φαρμακευτικό Σύλλογο Αιτωλοακαρνανίας στη Διεύθυνση Αστυνομίας Ακαρνανίας, στο Αγρίνιο, με την παραχώρηση ενός φορητού αυτόματου απινιδωτή, αλλά και την παράλληλη επίδειξη εφαρμογής Καρδιοπνευμονικής Αναζωογόνησης (ΚΑΡΠΑ) και χρήσης του αυτόματου απινιδωτή από διασώστες του ΕΚΑΒ.

Το «μάθημα ζωής» και η δωρεά πραγματοποιήθηκαν το πρωί της Τρίτης 25/10/22 στο Αστυνομικό Μέγαρο Αγρινίου με την παρουσία απόστρατων, αλλά κυρίως εν ενεργεία αστυνομικών.

Όταν σημειωθεί ανακοπή σε έναν συνάνθρωπό μας ο απινιδωτής μπορεί να επαναφέρει την καρδιά, να δώσει χρόνο μέχρι να φτάσει στο σημείο το ΕΚΑΒ και γι’ αυτό είναι σημαντικό να βρίσκεται ένα τέτοιο χρήσιμο εργαλείο σε κτήρια όπως αυτό της Αστυνομικής Διεύθυνσης, στο οποίο εργάζονται εκατοντάδες συμπολίτες μας, αλλά και το επισκέπτονται σε καθημερινή βάση πάρα πολλοί.

Ήρθε η σειρά των αστυνομικών που δεν γνώριζαν μέχρι σήμερα την χρήση απινιδωτή, αλλά και να προσφέρουν πρώτες βοήθειες, να εξοικειωθούν ώστε να μπορέσουν, αν χρειαστεί, να σώσουν συνανθρώπους τους. Η διπλή δωρεά των αποστράτων και των φαρμακοποιών θεωρείται  ανεκτίμητη.

Στη διοργάνωση «οικοδεσπότες» ήταν ο πρόεδρος του Συνδέσμου Αποστράτων Σωμάτων Ασφαλείας Αγρινίου Δημήτρης Τσούνης και ο Αστυνομικός Διευθυντής Ακαρνανίας Δημήτρης Γαλαζούλας, ενώ επικεφαλής της ομάδας του ΕΚΑΒ ήταν η διαπιστευμένη διασώστρια Θεοδώρα Τσιόλη.

Πώς αυξάνεται το ποσοστό επιβίωσης μετά από ανακοπή καρδιάς

Οι απινιδωτές θα μπορούσαν να σώσουν αρκετούς συμπολίτες μας που τα τελευταία χρόνια υπέστησαν καρδιακή ανακοπή, χωρίς να καταφέρουν να επανέλθουν στη ζωή. Στο Αγρίνιο εξωτερικός απινιδωτής είχε τοποθετηθεί για πρώτη φορά το 2015 στο ΔΑΚ Αγρινίου, ενώ το 2017 είχε τοποθετηθεί ακόμη ένας στο δημαρχείο της πόλης. Απινιδωτές υπάρχουν στο κλειστό της αερογέφυρας και στο γήπεδο του Αγίου Κωνσταντίνου.

Η τοποθέτηση απινιδωτών σε επιπλέον σημεία κρίνεται από τους επιστήμονες ως επιτακτική ανάγκη, καθώς σε συνδυασμό με το γεγονός  ότι τα τελευταία χρόνια όπου πραγματοποιούνται πολλά σεμινάρια ΚΑΡΠΑ – Πρώτων Βοηθειών από το ΕΚΑΒ Αγρινίου, σε φορείς, συλλόγους ή σε σχολεία της περιοχής, το ενδιαφέρον των πολιτών είναι ιδιαίτερα αυξημένο. με αυτόν τον τρόπο ενισχύονται οι ελπίδες να σωθεί κάποιος συνάνθρωπος μας.

Ο απινιδωτής είναι η συσκευή που χορηγεί στην καρδιά ρεύμα. Σύμφωνα με επίσημα στοιχεία, στην Ευρώπη, σε ετήσια βάση 700.000 συνάνθρωποί μας παθαίνουν καρδιακή ανακοπή, εκ των οποίων μόνο το 5% με 10% επιβιώνει, ενώ σε όσους παρέχονται έστω και οι βασικές καρδιοαναπνευστικές βοήθειες έχουν πολύ καλύτερα αποτελέσματα. Όσοι είχαν την τύχη να δεχθούν απινίδωση τα πρώτα τρία με τέσσερα λεπτά που υπέστησαν καρδιακή προσβολή, τα ποσοστά επιβίωσής τους εκτοξεύονται στο 60% με 70% τουλάχιστον.

Να σημειωθεί ότι τα αναλώσιμά τους δεν υπερβαίνουν τα 80 ευρώ, ενώ το ίδιο το μηχάνημα έχει την δυνατότητα για 150 ανανήψεις!

Ρεπορτάζ: Κωνσταντίνος Χονδρός

sinidisi.gr

Διαβάστηκε 233 φορές Τελευταία τροποποίηση στις Τρίτη, 25 Οκτωβρίου 2022 12:32
Συντακτική Ομάδα του AitoloakarnaniaBest.gr

Καθημερινή ενημέρωση με οτι καλύτερο συμβαίνει και ότι είναι χρήσιμο για τον κόσμο στην Αιτωλοακαρνανία. Σε πρώτο πλάνο η ανάδειξη του νομού, ως φυσική ομορφιά, πολιτισμικές δράσεις, ιστορικά θέματα, ενδιαφέροντα πρόσωπα και ομάδες και οτι άλλο αξίζει να αναδειχθεί.

Ακολουθείστε το AitoloakarnaniaBest.gr στο Google News