Παρασκευή, 19η Απριλίου 2024  8:55 πμ
 
wm small
Δευτέρα, 29 Αυγούστου 2022 17:50

Χατζηδάκης: «Αυξήσεις στις συντάξεις για 2,5 εκατ. συνταξιούχους – Αυξήσεις και στην εθνική σύνταξη»

Αν βρίσκετε το άρθρο ενδιαφέρον κοινοποιήστε το

Αυξήσεις σε 2,5 εκατ. συνταξιούχους, αλλά και στην εθνική σύνταξη των 384 ευρώ, προαναγγέλλει για το 2023 ο Υπουργός Εργασίας

Αυξήσεις σε 2,5 εκατ. συνταξιούχους, αλλά και στην εθνική σύνταξη των 384 ευρώ, προανήγγειλε για το 2023 ο Υπουργός Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων Κωστής Χατζηδάκης, σε συνέντευξή του στον Ελεύθερο Τύπο της Κυριακής. «Θα πρόκειται για μία σημαντική αύξηση, ακόμα και για τα δεδομένα της προ-μνημονιακής περιόδου», σημείωσε χαρακτηριστικά. Το ποσοστό της αύξησης θ’ ανακοινωθεί τέλος του χρόνου, αλλά όλα τα δεδομένα και οι αναφορές του Υπουργού παραπέμπουν σε ποσοστά άνω του 6%!

«Για πάρα πολλούς οι αυξήσεις θα είναι τριπλές, καθώς», όπως εξήγησε ο κ. Χατζηδάκης, «το 2023 θα έχουν αύξηση αποδοχών από την κατάργηση της εισφοράς αλληλεγγύης, αύξηση βάσει πληθωρισμού και ανάπτυξης και αύξηση από την 4η δόση του επανυπολογισμού συντάξεων για 30 έτη και άνω».

Προναήγγειλε επίσης ένα γενναίο πρόγραμμα απόκτησης στέγης για νέα ζευγάρια.

Ο Υπουργός τόνισε αρχικά για τις αυξήσεις: «Η αύξηση των συντάξεων συνδέεται με τον τιμάριθμο και την ανάπτυξη με βάση τη νομοθεσία. Θα προστεθεί, δηλαδή, η αύξηση του ΑΕΠ στην αύξηση του τιμαρίθμου, το άθροισμά τους θα διαιρεθεί διά του δύο και έτσι θα προκύψει το ποσοστό της αύξησης. Τα τελικά μεγέθη -τόσο του ΑΕΠ όσο και του πληθωρισμού συνολικά για το 2022- θα τα έχουμε, όπως είναι λογικό, στις αρχές της νέας χρονιάς. Γι’ αυτό και δε μπορώ να σας πω τώρα ένα συγκεκριμένο ποσοστό αύξησης. Με τα μέχρι τώρα δεδομένα είναι, ωστόσο, σαφές ότι θα πρόκειται για μία σημαντική αύξηση, ακόμα και για τα δεδομένα της προ-μνημονιακής περιόδου! Και αυτό αφορά όλους τους συνταξιούχους. Κάποιους οι οποίοι -παρότι δεν θα δουν κάτι αμέσως στην τσέπη τους, διότι έχουν μεγαλύτερη προσωπική διαφορά λόγω του ν. Κατρούγκαλου- με τις αυξήσεις αυτές θα «ροκανίσουν» σημαντικά την προσωπική διαφορά και θα βρεθούν σε καλύτερη θέση για μελλοντικές αυξήσεις».

Και υπογράμμισε: «Οι συνταξιούχοι θα ωφεληθούν από δύο ακόμη μέτρα: Πρώτον, την κατάργηση της εισφοράς αλληλεγγύης, που αφορά περίπου 1 εκατ. συνταξιούχους με εισόδημα άνω των 12.000€. Δεύτερον, οι αυξήσεις που θα δουν πάνω από 150.000 παλαιοί συνταξιούχοι με περισσότερα από 30 έτη ασφάλισης, οι οποίοι θα πληρωθούν την 4η αύξηση που προκύπτει από τον επανυπολογισμό των συντάξεών τους, σύμφωνα με το Νόμο Βρούτση! Οι αυξήσεις που περιγράφω είναι αυξήσεις μόνιμες που θα βελτιώσουν σημαντικά το εισόδημα των συνταξιούχων σε μία δύσκολη περίοδο. Θα δοθούν στις αρχές του 2023 και θα ισχύσουν αναδρομικά από την πρώτη μέρα του χρόνου».

Όσον αφορά την εθνική σύνταξη, τίπε πως θ’ αυξηθεί πάνω από τα 384 ευρώ το 2023 για νέους και παλαιούς συνταξιούχους: «Το συνολικό ποσό της σύνταξης αναπροσαρμόζεται βάσει του μέσου όρου ανάπτυξης της οικονομίας και πληθωρισμού. Αυτό επί της αρχής συμπαρασύρει τόσο τις εθνικές όσο και τις ανταποδοτικές συντάξεις, ωστόσο, όλες οι λεπτομέρειες σχετικά με τον τρόπο που θα εφαρμοστεί η αύξηση αυτή θα περιληφθούν, όπως ορίζεται, σε κοινή απόφαση των Υπουργών Εργασίας και Οικονομικών».

agriniovoice.gr

Διαβάστηκε 351 φορές
Ακολουθείστε το AitoloakarnaniaBest.gr στο Google News
Συντακτική Ομάδα του AitoloakarnaniaBest.gr

Καθημερινή ενημέρωση με οτι καλύτερο συμβαίνει και ότι είναι χρήσιμο για τον κόσμο στην Αιτωλοακαρνανία. Σε πρώτο πλάνο η ανάδειξη του νομού, ως φυσική ομορφιά, πολιτισμικές δράσεις, ιστορικά θέματα, ενδιαφέροντα πρόσωπα και ομάδες και οτι άλλο αξίζει να αναδειχθεί.

Στην ίδια κατηγορία