Από την Τετάρτη 1η Απριλίου οφείλουν να ξεκινήσουν τους καθαρισμούς των οικοπέδων τους οι πολίτες, ενόψει της αντιπυρικής περιόδου. Το βασικό μήνυμα των συσκέψεων που διενεργούνται σε όλες τις περιφέρειες με το Υπουργείο Κλιματικής Κρίσης και Πολιτικής Κρίσης από τον Μάρτιο είναι ότι όλοι οι χώροι θα πρέπει να έχουν καθαριστεί μέχρι την έναρξη της αντιπυρικής περιόδου την 1η Μαΐου.
Με το νέο νομοθετικό πλαίσιο που διαμορφώθηκε στην «Ενεργή Μάχη» έχει αποσαφηνιστεί το τι κάνει ο Δήμος, τι κάνει ο ιδιώτης και τι κάνει η Πυροσβεστική, όπως τόνισε ο υπουργός Κλιματικής Κρίσης και Πολιτικής Προστασίας, Γιάννης Κεφαλογιάννης, σε πρόσφατη συνέντευξή του στον Real FM.
«Οι Δήμοι αναλαμβάνουν τους ελέγχους και τους καθαρισμούς των οικοπέδων, οι ιδιώτες έχουν την υποχρέωση καθαρισμού των ιδιοκτησιών τους και η Πυροσβεστική προχωρά στους ελέγχους των καταγγελιών για ακαθάριστα οικόπεδα» σημείωσε.
Άλλωστε, όπως επεσήμανε «ένα πολύ μεγάλο ποσοστό των πυρκαγιών εξακολουθεί να οφείλεται στην ανθρώπινη αμέλεια». «Το 63% των περιπτώσεων συνδέεται κυρίως με αγροτικές εργασίες και με θερμές εργασίες στην ύπαιθρο, ενώ αντίστοιχα προβλήματα παρατηρούνται σε περιόδους όπως ο Μάρτιος, ο Απρίλιος και ο Οκτώβριος, όταν πραγματοποιούνται καύσεις υπολειμμάτων καλλιεργειών».
Στη βάση αυτή «αν αυτή η εικόνα βελτιωθεί, τρεις από τις πέντε πυρκαγιές θα μπορούσαν ενδεχομένως να αποτραπούν».






















