Γράφει ο Φώτιος Μάλαινος
Ο κ. Ιωάννης Μπότσαρης, πτυχιούχος του Τμήματος Φυσιογνωσίας και Γεωγραφίας του Πανεπιστημίου Αθηνών, Δρ. Βιογεωγραφίας και Οικολογίας, Επίτιμος Διευθυντής Λυκείου, αφού επί 40 συναπτά έτη υπηρέτησε με ζήλο και υποδειγματική ευσυνειδησία την Δευτεροβάθμια Εκπαίδευση, συνταξιούχος σήμερα και κάτοικος Θέρμου Τριχωνίδος, συνεχίζει να υπηρετεί την επιστήμη του και να μας προσφέρει σπάνιες και έγκυρες γνώσεις γύρω από τον θαυμαστό και γοητευτικό κόσμο των φυτών και των δένδρων. Αυτή τη φορά με το νέο του βιβλίο: «Αρώματα και μύρα Αγίας Γραφής. Το Άγιο Μύρο».
Πρόκειται για πρωτότυπη ερευνητική μελέτη, αφού για πρώτη φορά παρουσιάζεται αναλυτικά και διεξοδικά το σύνολο των αρωματικών ουσιών, που αναφέρονται στην Αγία Γραφή. Το γεγονός αυτό προσπορίζει ιδιαίτερη επιστημονική αξία στο συγκεκριμένο συγγραφικό μόχθο του κ. Μπότσαρη. Πρέπει όμως να επισημάνουμε και να τονίσουμε ότι η αξία του δεν έγκειται μόνο στο ότι αυτό το πόνημα αποτελεί ένα σπάνιο θησαυρό φυτολογικών γνώσεων. Επιπροσθέτως έγκειται και στο ότι αυτές οι γνώσεις συναντώνται με την βιβλική θεολογία, την αρχαιοελληνική γραμματεία, την λαϊκή παράδοση, τους νεοελληνικούς γλωσσικούς ιδιωματισμούς και τον γενικότερο πολιτισμό.
Κυρίαρχη όμως είναι η αρμονική συνάντηση και σύζευξη της φυτολογίας με τον θρησκευτικό λόγο, είτε αυτός προέρχεται από τα ιερά κείμενα της Παλαιάς και Καινής Διαθήκης είτε από την ορθόδοξη υμνολογία και λειτουργική πράξη της Εκκλησίας . Πολλές φορές μάλιστα ο περί αρωματικών φυτών και μύρων λόγος του συγγραφέα συνοδεύεται από συμβολικές και αλληγορικές θεολογικές προσεγγίσεις και ηθικές αναφορές. Και τούτη η συνάντηση και σύνδεση είναι απόλυτα δικαιολογημένη, αφού το ερευνητικό του πεδίο είναι τα αρώματα και τα μύρα της Αγίας Γραφής και τα φυτά και τα δένδρα, από τα οποία αυτά προέρχονται.
Το βιβλίο διαιρείται σε τέσσερα κεφάλαια.
Στο πρώτο υπό τον τίτλο: «Αρώματα και μύρα» γίνεται λόγος γενικά περί των αρωμάτων και των μύρων, τις μεθόδους παρασκευής τους, τους εμπορικούς δρόμους μέσω των οποίων αυτά διακινούνταν στην αρχαιότητα, την χρήση τους στην κοινωνική και θρησκευτική ζωή.
Στο δεύτερο παρουσιάζονται τα αρώματα και τα μύρα της Αγίας Γραφής και ειδικότερα με αλφαβητική σειρά 14 αρωματικά φυτά, 10 αρωματικές ρητίνες και 10 αρωματικά ξύλα (δένδρα), που μνημονεύονται στην Αγία Γραφή. Οι αναφορές στο καθένα από αυτά είναι περιεκτικές, σαφείς και βιβλιογραφικά πλήρως τεκμηριωμένες.
Στο τρίτο γίνεται λόγος για το Μύρο και τα είδη του, όπως αυτά αναφέρονται στην Αγία Γραφή.
Στο τέταρτο και τελευταίο κεφάλαιο γίνεται ειδικός λόγος για το Άγιο Μύρο, που παρασκευάζεται ανά δεκαετία από το Οικουμενικό Πατριαρχείο και με το οποίο, ως γνωστόν, χρίεται αμέσως μετά την βάπτισή του ο νεοφώτιστος κατά την τέλεση του μυστηρίου του Χρίσματος. Η θεολογική ενημέρωση του συγγραφέα αποδεικνύεται και από το ότι μας πληροφορεί και περί της χρήσεως του Αγίου Μύρου και σε άλλες λειτουργικές πράξεις της ορθόδοξης Εκκλησίας (π.χ. καθιέρωση ιερών ναών, Αγίων Τραπεζών, ιερών αντικειμένων κλπ.), ενώ δεν παραλείπει να αναφερθεί και στις πνευματικές και σωτηριολογικές συνέπειες της χρίσεως του πιστού με Άγιο Μύρο.
Ιδιαίτερο ενδιαφέρον παρουσιάζει και η κατακλείδα του κεφαλαίου αυτού, όπου ο συγγραφέας με αλφαβητική σειρά εκθέτει τα 57 δυσεύρετα και πολύτιμα αρωματικά υλικά, από τα οποία παρασκευάζεται το Άγιο Μύρο, σύμφωνα με τον επίσημο πατριαρχικό «Κατάλογο των ειδών και αρωμάτων, εξ ων συντίθεται το Άγιον Μύρον».
Εκτός από τις βιβλικές και εκκλησιαστικές του πηγές ο κ. Μπότσαρης προσφεύγει και σε σχετικές με το θέμα του μαρτυρίες αρχαίων Ελλήνων συγγραφέων με αποτέλεσμα η έρευνά του να γίνεται εγκυρότερη και πληρέστερη.
Έτσι, αγιογραφικά, πατερικά και υμνολογικά χωρία συμπληρώνονται ή και διαφωτίζονται με αντίστοιχα χωρία από έργα του Θεόφραστου, του Διοσκουρίδη, του Πλίνιου, του Χαιρήμονα του Αλεξανδρέα , του Ιπποκράτη, του Ορειβασίου και άλλων. Μάλιστα όλα αυτά τα χωρία τα παραθέτει με ακριβείς παραπομπές σε επιστημονικές εκδόσεις διεθνούς κύρους.
Με τα δεδομένα αυτά ο συγγραφέας μας αναδεικνύεται, πέραν της επιστήμης που σπούδασε, εγκρατής κάτοχος και παιδείας θεολογικής και φιλολογικής.
Τέλος να σημειώσουμε ότι ανεξαιρέτως όλα τα αρωματικά φυτά, οι αρωματικές ρητίνες και τα αρωματικά ξύλα, που ο φιλόπονος ερευνητής εντόπισε στην Αγία Γραφή και επιμελέστατα κατέγραψε, συνοδεύονται και από το λατινικό τους όνομα, με το οποίο έχουν καθιερωθεί στη διεθνή επιστήμη. Το γεγονός αυτό σε συνδυασμό με το ότι η μνημόνευση και παρουσίασή τους γίνεται με απόλυτη αλφαβητική σειρά αναδεικνύει το βιβλίο, που παρουσιάζουμε , και σε ένα εύχρηστο, εύληπτο και πολλαπλώς χρήσιμο «Ειδικό Εγκυκλοπαιδικό Λεξικό Φυτολογίας», το οποίο εκθύμως συνιστούμε σε κάθε φιλεπιστήμονα Έλληνα αναγνώστη.
Θεολόγος – Φιλόλογος
agrinionews.gr






















