Σάββατο, 28η Σεπτεμβρίου 2024  1:04 μμ
Τρίτη, 02 Αυγούστου 2022 22:43

Παράταση… ζωής για τις περιοχές Natura

Αν βρίσκετε το άρθρο ενδιαφέρον κοινοποιήστε το

Παράταση… ζωής για τις περιοχές Natura, όπως αναφέρει η εφημερίδα “Συνείδηση”, σύμφωνα με την οποία είναι «απάτητα» τα Άγραφα και άλλα βουνά με νόμο. και στην οποία ο Γ. Σελιμάς τονίζει μεταξύ άλλων: «Συγκρατημένη αισιοδοξία»

Αναλυτικά το δημοσίευμα: 

Τελικώς το πολυνομοσχέδιο για το περιβάλλον ψηφίστηκε χωρίς τις διατάξεις που αφορούσαν τις προστατευόμενες περιοχές. «Ακούσαμε τους προβληματισμούς της αντιπολίτευσης και, τις προηγούμενες ημέρες, των περιβαλλοντικών οργανώσεων.

Αποσύρουμε το κεφάλαιο για περαιτέρω διαβούλευση. Θα το συζητήσουμε και θα το επαναφέρουμε έως το τέλος Αυγούστου, μόλις ανοίξει η Βουλή, αφού ολοκληρωθεί μια μεγαλύτερη σε διάρκεια διαβούλευση. Ελπίζουμε μέσα από τον διάλογο να υπάρξει εποικοδομητική συζήτηση και συνεργασία», ανέφερε από το βήμα της Βουλής ο κ. Σκρέκας.

Το επίμαχο κεφάλαιο είχε δεχθεί σφοδρή κριτική από πολλές περιβαλλοντικές οργανώσεις όπως η WWF, αλλά και την αντιπολίτευση, καθώς περιλάμβανε διατάξεις, με τις οποίες θα μπορούσαν να προστεθούν νέες, βαριές χρήσεις σε προστατευόμενες περιοχές, όπως ΑΠΕ και δίκτυα μεταφοράς ενέργειας σε περιοχές προστασίας της φύσης, οργανωμένες τουριστικές εγκαταστάσεις στις ζώνες διατήρησης οικότοπων και ειδών κλπ.

Επίσης περιλάμβανε διατάξεις με τις οποίες θα εξαιρούνταν από τις Ειδικές Περιβαλλοντικές Μελέτες διάφορες παράνομες δραστηριότητες, που βρίσκονται περιμετρικά από οικισμούς που γειτνιάζουν με προστατευόμενες περιοχές.

Τις εξελίξεις κλήθηκε από την «Σ» να σχολιάσει ο γνωστός Αγρινιώτης περιβαλλοντολόγος Γιάννης Σελιμάς:

Παράταση… ζωής για τις περιοχές Natura
Ο Γιάννης Σελιμάς

«H απόσυρση του κεφαλαίου Γ του πολυνομοσχεδίου που βρίσκεται προς ψήφιση αυτές τις μέρες στην Ελληνική Βουλή και αφορά κυρίως τις χρήσεις γης στις προστατευόμενες περιοχές του δικτύου Natura 2000, προκαλεί μια συγκρατημένη αισιοδοξία, καθώς φαίνεται πως αποδυνάμωνε το θεσμικό πλαίσιο προστασίας.

Για την διαμόρφωση ενός συμπαγούς και αποτελεσματικού πλαισίου απαιτείται η κατάργηση του άρθρου 44 του νόμου 4685/2020 και η επιστροφή στο καθεστώς του νόμου 1650/1986 όπως τροποποιήθηκε από τον νόμο 3937/2011, με εξειδίκευση με προεδρικό διάταγμα για καθορισμό των επιτρεπόμενων δραστηριοτήτων ανά ζώνη χρήσεων», εξηγεί επισημαίνοντας ότι υπάρχει διαχρονική, εκ μέρους της Ελλάδας, αγνόηση των απαιτήσεων του δικαίου της Ε.Ε. για ισχυρό θεσμικό πλαίσιο και διαδικασίες καθορισμού μέτρων προστασίας των περιοχών Natura 2000.

«Μη θεσπίζοντας εδώ και τουλάχιστον μια δεκαετία όλα τα αναγκαία μέτρα για τον καθορισμό κατάλληλων στόχων και μέτρων διατήρησης των περιοχών Νatura, πάντως σίγουρα αν έχεις τις τοπικές κοινωνίες απέναντι δεν μπορείς να εφαρμόσεις πολιτική προστασίας, χρειάζεται να τις έχεις συμμάχους και το νομοσχέδιο προσπαθεί να γίνει ρεαλιστικό όμως παραβιάζει ευρωπαϊκές οδηγίες», επισημαίνει.

Να σημειωθεί ότι προ ημερών ο Γενικός Διευθυντής του Οργανισμού Φυσικού Περιβάλλοντος και Κλιματικής Αλλαγής ( ΟΦΥΠΕΚΑ) κ. Ιωάννης Μητσόπουλος, στο πλαίσιο επισκέψεών του σε όλες τις Μονάδες Διαχείρισης Προστατευόμενων Περιοχών (ΜΔΠΠ) που αποτελούν τους περιφερειακούς άξονες του ΟΦΥΠΕΚΑ σε όλη την επικράτεια, επισκέφθηκε και την Μονάδα Διαχείρισης Εθνικού Πάρκου Μεσολογγίου και Προστατευόμενων Περιοχών Δυτικής Στερεάς Ελλάδας. Κατά την επίσκεψή του τον υποδέχθηκε ο Προϊστάμενος της Μονάδας Διαχείρισης κ. Σελιμάς Γιάννης με τον Αναπληρωτή προϊστάμενο κ. Κασβίκη Γιάννη, ενώ ξεναγήθηκε στα γραφεία της Μονάδας στο Αιτωλικό και στην συνέχεια πραγματοποιήθηκε συνάντηση ενημέρωσης με όλα τα στελέχη της Μονάδας . Θεωρείται ότι η παρουσία του στη Μονάδα Διαχείρισης σηματοδοτεί την περαιτέρω ενίσχυση της υπηρεσίας στο πλαίσιο λειτουργίας του ΟΦΥΠΕΚΑ.

Τα «γεμάτα αιολικά» Άγραφα γίνονται… απάτητα!

Παράλληλα, με  υπουργική Απόφαση του υφυπουργού Περιβάλλοντος και Ενέργειας, Γιώργου Αμυρά, φαίνεται να καλύπτεται ένα σημαντικό κομμάτι της επικράτειας με «απάτητα βουνά», αντίθετα από την εικόνα που είχαμε, για παράδειγμα, για τα Άγραφα, όπου η αίσθηση είναι ότι παντού θα μπουν αιολικά πάρκα και κάποιοι ηρωικοί νεαροί δίνουν μάχες για να αποτραπεί αυτό.

Όπως έγινε χθες γνωστό, σε συνολική έκταση 94,42 τετραγωνικών χιλιομέτρων και υψομετρικού εύρους 1.747 μέτρων (από 371 έως 2.118 μ.) αποκτούν καθεστώς αυστηρής προστασίας με την ένταξή τους στα «Απάτητα Βουνά», μια πρωτοβουλία του υπουργείου Περιβάλλοντος, η οποία βασίζεται επιστημονικά σε μελέτη του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων και της καθηγήτριας κυρίας Κατή. Αυτό σημαίνει ότι στις περιοχές αυτές απαγορεύεται η διάνοιξη δρόμων και η δημιουργία οποιασδήποτε τεχνητής επιφάνειας, ώστε να προστατευθούν!

-H περιοχή Δυτικών Αγράφων με έκταση 84 τετραγωνικών χιλιομέτρων στο οποίο εμπίπτουν οι προστατευόμενες περιοχές του δικτύου «Natura 2000» με κωδική ονομασία GR2430002 «Όρη ‘Αγραφα», Ζώνη Ειδικής Προστασίας (ΖΕΠ) για την ορνιθοπανίδα και GR1410002 «’Αγραφα», Ειδική Ζώνη Διατήρησης (ΕΖΔ).

-Η Νότια περιοχή Δημοτικής Ενότητας Αγράφων με έκταση 10,4 τετραγωνικών χιλιομέτρων, η οποία αποτελεί περιφερειακή ζώνη σπουδαίας προστατευόμενης περιοχής.

Οι ορεινές περιοχές και εκτάσεις των Αγράφων που εντάσσονται στα «Απάτητα Βουνά» είναι πολύ σημαντικές για τα αρπακτικά πτηνά, όπως το Όρνιο (Gyps fulvus), τον Χρυσαετό (Aquila chrysaetos), τον Πετρίτη (Falco peregrinus), τον Φιδαετό (Circaetus gallicus), καθώς και για την Κοκκινοκαλιακούδα (Pyrrhocorax pyrrhocorax). Αποτελούν ζώνη εξάπλωσης του αγριόγιδου των Βαλκανίων και του λεπιδόπτερου (Parnassius apollo) του οποίου οι πληθυσμοί περιορίζονται κατά μήκος της οροσειράς της Πίνδου και εμπίπτουν στην περιοχή εξάπλωσης της καφέ αρκούδας (Ursus arctos).

Εκτός από τα Άγραφα, στα «Απάτητα Βουνά» έχουν ενταχθεί, ήδη, εκτάσεις σε Λευκά Όρη, Τύμφη, Σμόλικα, Ταΰγετο, Όρος Σάος και Όρος Χατζή, ενώ συνολικά στην χώρα είναι να ενταχθούν άλλα… 47 βουνά της χώρας! Ο υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας, Κώστας Σκρέκας, μίλησε για πρωτοπόρα μεταρρύθμιση της Κυβέρνησης και του Υπουργείου Περιβάλλοντος, αφού είμαστε η πρώτη χώρα την Ευρώπη και η δεύτερη σε όλο τον κόσμο, μετά τις ΗΠΑ, που υιοθετήσαμε αυτό το καθεστώς προστασίας των παρθένων ορεινών περιοχών του τόπου μας».

Σχολιάζοντας και αυτή την εξέλιξη, πάντως, ο περιβαλλοντολόγος Γ. Σελιμάς επισημαίνει:

«Χωρίς επικαιροποιημένο χωροταξικό για τις ΑΠΕ τα απάτητα βουνά είναι μια θετική εξέλιξη, αλλά δεν αρκεί για να προστατευτεί το δίκτυο Natura. Οι επιχειρηματίες τα θέλουν όλα στο πιάτο, γιατί μπορούν να καλύψουν το στόχο της ΕΕ, χωρίς όμως να θίγουν το περιβάλλον, απλά θα πρέπει να πάνε σε περιοχές με λιγότερο αιολικό δυναμικό κι άρα τα κέρδη μειώνονται…  Μα κάποιος όμως πρέπει να αναλάβει το κόστος της περιβαλλοντικής προστασίας διαφορετικά θα καταδικαζόμαστε διαρκώς από τα ευρωπαϊκά δικαστήρια για την μη τήρηση των οδηγιών».

Γιάννης Συμψηρής – Εφημερίδα “Συνείδηση” 

sinidisi.gr

Διαβάστηκε 289 φορές
Συντακτική Ομάδα του AitoloakarnaniaBest.gr

Καθημερινή ενημέρωση με οτι καλύτερο συμβαίνει και ότι είναι χρήσιμο για τον κόσμο στην Αιτωλοακαρνανία. Σε πρώτο πλάνο η ανάδειξη του νομού, ως φυσική ομορφιά, πολιτισμικές δράσεις, ιστορικά θέματα, ενδιαφέροντα πρόσωπα και ομάδες και οτι άλλο αξίζει να αναδειχθεί.

Ακολουθείστε το AitoloakarnaniaBest.gr στο Google News