Παρασκευή, 28η Ιουνίου 2024  2:54 πμ
 
wm small
Πέμπτη, 28 Ιουλίου 2022 21:16

Αντιικά φάρμακα στα Νοσοκομεία της Αιτωλοακαρνανίας – Μόνο σε ειδικές περιπτώσεις

Αν βρίσκετε το άρθρο ενδιαφέρον κοινοποιήστε το

Μόνο σε ειδικές περιπτώσεις ασθενών χορηγούνται αντιικά φάρμακα από τα φαρμακεία των Νοσοκομείων της Αιτωλοακαρνανίας, όπως αναφέρει η εφημερίδα “Συνείδηση”, σύμφωνα με την οποία πρόσφατα τα φαρμακεία ενημέρωσαν την 6η ΥΠΕ για το απόθεμά τους, ώστε να τα τροφοδοτήσει με επιπλέον σκευάσματα.

Αναλυτικά το δημοσίευμα:

Αντιικά χάπια απ’ ευθείας από τα φαρμακεία των νοσοκομείων μπορούν να προμηθεύονται οι ασθενείς  που εντάσσονται σε ομάδες υψηλού κινδύνου, σε περίπτωση που πάσχουν από βαριά συμπτώματα κορονοϊού, αλλά και πάλι υπό προϋποθέσεις, καθώς τα νοσοκομειακά φαρμακεία διαθέτουν τέτοια φάρμακα για την κάλυψη ασθενών στις αργίες και τα Σαββατοκύριακα.

Τέτοιοι είδους χάπια εδώ και λίγο καιρό είναι διαθέσιμα και στα φαρμακεία των νοσοκομείων της Αιτωλοακαρνανίας, του Αγρινίου και του Μεσολογγίου, ώστε οι ασθενείς που τα έχουν ανάγκη να μην μπαίνουν στην διαδικασία της μεγάλη αναμονής, καθώς τα παραλαμβάνουν από τον ΕΟΠΥΥ με courier στο σπίτι τους και μέχρι πρότινος η αποστολή γίνονταν από την Αθήνα!

Σύμφωνα με το υπουργείο Υγείας, σε περίπτωση έκτακτης ανάγκης τα αντιικά χάπια θα μπορούν να παραλαμβάνονται και απ’ ευθείας από τα φαρμακεία των νοσοκομείων, αρκεί να έχει προηγηθεί η έγκριση από την αρμόδια επιτροπή, που ακολουθεί μετά τη συνταγογράφηση από τον θεράποντα ιατρό του ασθενούς. Ο παράγοντας αυτός είναι ο βασικότερος που πρέπει να ισχύει, αλλά υπάρχουν και άλλοι.

Τα φαρμακεία των δύο Νοσοκομείων της Αιτωλοακαρνανίας έχουν παραλάβει αντιικά φάρμακα covid από το Πάσχα. Το τελευταίο χρονικό διάστημα πολλοί ασθενείς καταφεύγουν εκεί για να παραλάβουν τα συγκεκριμένα φάρμακα, χωρίς να γνωρίζουν τις απαραίτητες προϋποθέσεις που θα πρέπει να ισχύουν, ώστε να μπορέσουν να εξυπηρετηθούν.

Ειδικότερα τα αντιικά φάρμακα για τον κορονοϊού έχουν δοθεί περίπου από το Πάσχα στα φαρμακεία των Νοσοκομείων προκειμένου να εξυπηρετηθούν ασθενείς σε ημέρες αργιών, σε μέρες δηλαδή που δεν μπορεί να ανταποκριθεί ο ΕΟΠΥΥ στέλνοντας μέσω της άυλης συνταγογράφησης τα αντιιικά στο σπίτι του ασθενή με courier.

Από την στιγμή που πήρε δημοσιότητα ότι τα φαρμακεία των νοσοκομείων έχουν τέτοια φάρμακα παρατηρήθηκε μεγάλη προσέλευση ασθενών επικαλούμενοι καθυστέρηση από τον ΕΟΠΥΥ και τις courier, δεδομένου πως το φάρμακο πρέπει να το πάρουν μέσα στις 5 πρώτες ημέρες. Αυτό όμως (η παραλαβή αντιικών φαρμάκων από τα νοσοκομειακά φαρμακεία και τις εργάσιμες ημέρες) μπορεί να δημιουργήσει άλλα ζητήματα, γιατί αν οι φαρμακοποιοί των νοσοκομείων δίνουν αντιικά τις καθημερινές ελλοχεύει ο κίνδυνος τις αργίες να μην μπορούν να εξυπηρετήσουν ασθενείς που δεν θα έχουν άλλη επιλογή!

Τα νοσοκομειακά φαρμακεία πρόσφατα μάλιστα ενημέρωσαν την 6η ΥΠΕ για το απόθεμά τους, ώστε να τα τροφοδοτήσει με επιπλέον σκευάσματα, διότι αυτά δεν τα παραγγέλλουν τα νοσοκομειακά φαρμακεία όπως κάνουν με τα υπόλοιπα φάρμακα, αλλά τα «περνάνε» αμέσως στο ηλεκτρονικό σύστημα, όπως κάνουν τα ιδιωτικά φαρμακεία.

Επίσης, πρέπει να γίνει γνωστό πως οι παραδόσεις αντιικών φαρμάκων covid γίνονται εφόσον ο ασφαλισμένος διαθέτει άυλη συνταγογράφηση. Αν ο γιατρός του ασθενούς κάνει κλασσική συνταγογράφηση δεν μπορεί να παραδοθεί το φάρμακο. Ακόμη, πολλοί ασθενείς θετικοί στον κορονοϊό κάνουν μόνοι τους το test, χωρίς όμως να το δηλώσουν στην ειδική πλατφόρμα. Τότε ο γιατρός τους δεν έχει την δυνατότητα να κάνει αίτημα για να συνταγογράφηση το αντιιικό, με αποτέλεσμα να παρέρχεται πολύ πιο γρήγορα το διάστημα των 5 πρώτων ημερών, που απαιτείται να πάρει ο ασθενής το αντιικό του φάρμακο.

Τα νοσοκομειακά φαρμακεία τις αργίες και τα Σαββατοκύριακα λειτουργούν για την παράδοση αντιικών φαρμάκων προς τους ασθενείς μεταξύ 10.00 και 12.00 και τις καθημερινές 12.00 με 14.00, αλλά τα νοσοκομειακά φαρμακεία είναι μόνο για τις έκτακτες περιπτώσεις, οι υπόλοιπες οφείλουν να γίνονται μέσω ΕΟΠΥΥ και μόνο.

Ο Πρόεδρος του Φαρμακευτικού Συλλόγου Τριχωνίδας Αχιλλέας Κοντοπάνος ανέφερε:

Ο Αχιλλέας Κοντοπάνος

«είναι κάποιες κατηγορίες ασθενών οι οποίες ανήκουν σε ομάδες υψηλού κινδύνου, έχουν δηλαδή κάποια συνοδά νοσήματα, τα οποία κρίνονται αρκετά σοβαρά και έτσι όταν έρθουν σε επαφή με τον covid κρίνεται απαραίτητη η θεραπεία τους με τα αντιικά αυτά φάρμακα, τα οποία προς το παρόν δεν διακινούνται από τα ιδιωτικά φαρμακεία. Πηγαίνει στον γιατρό ο εκάστοτε ασθενής, ο γιατρός κάνει αίτηση για χορήγηση αντιικών φαρμάκων, παίρνει έγκριση από επιτροπή που ελέγχει τους κινδύνους, την ηλικία κλπ θέματα υγείας του ασθενούς και εφ’όσον πάρει την έγκριση συνταγογραφεί την συνταγή και τα φάρμακα αποστέλλονται στο σπίτι του ασθενούς.

Αυτή είναι η διαδικασία που ακολουθείται μέχρι τώρα. Ενημερώθηκα πως τις τελευταίες μέρες προμηθεύτηκε και το Νοσοκομείο Αγρινίου αντιιικά φάρμακα, ώστε η όλη διαδικασία να μην διαρκεί μεγάλο χρονικό διάστημα για κάποιους ασθενείς που είναι σε πιο σοβαρή κατάσταση. Εύκολα αντιλαμβάνεται κανείς πως μέχρι να γίνει η όλη διαδικασία και να έρθει το courier από την Αθήνα θα πάρει κάποιες μέρες, ενώ αν τα φάρμακα είναι σε κάποια νοσοκομεία, όπως λ.χ. του Αγρινίου, η διαδικασία γίνεται γρηγορότερα και είναι ευκολότερη για τους ασθενείς που τα έχουν ανάγκη. Προς στιγμή δεν γνωρίζω να πήρε κάποιος ασθενείς αντιικά φάρμακα από το νοσοκομείο, αλλά είναι σίγουρο πως το νοσοκομείο προμηθεύτηκε τέτοια φάρμακα.

Οι ομάδες υψηλού κινδύνου που ενδιαφέρονται άμεσα για αντιικά φάρμακα είναι λ.χ. οι παχύσαρκοι, ασθενείς με διάφορες καρδιοπάθειες, με σακχαρώδη διαβήτη, με αναπνευστικά προβλήματα, ασθενείς που κάνουν αιμοκάθαρση κλπ. Το ζήτημα είναι κατά πόσο ανάγκη έχει τα αντιικά φάρμακα covid ο κάθε ασθενής, γιατί δεν σημαίνει πως ο καθένας που ανήκει στην μια από τις ομάδες υψηλού κινδύνου χρειάζεται απαραιτήτως τα αντιικά covid.

Ο γιατρός τους θα κρίνει ανάλογα τα συμπτώματα και ανάλογα σε τι βαθμό βρίσκεται ο ασθενής ως προς το αναπνευστικό του λ.χ. Αν δηλαδή, για παράδειγμα, ο γιατρός κρίνει πως ο covid μπορεί να δημιουργήσει σοβαρό αναπνευστικό πρόβλημα σε έναν ο οποίος ήδη έχει το πρόβλημα, τότε θα χορηγήσει το αντιικό φάρμακο covid.Αν το αναπνευστικό είναι μικρότερο και ο γιατρός κρίνει πως δεν χρειάζεται να του χορηγηθούν αντιικά δεν θα τα πάρει. Επίσης, σημαντικό ρόλο παίζει και η ηλικία. Άλλο σε έναν άνθρωπο 40 ή 45 ετών που θα έρθει σε επαφή με τον ιό και έχει αναπνευστικό πρόβλημα και άλλο ένας 70 ετών που ήρθε σε επαφή με τον ιό και έχει αναπνευστικό πρόβλημα, ο νεότερος αντιμετωπίζει το πρόβλημα ευκολότερα απ’ ό,τι ο μεγαλύτερος».

Κωνσταντίνος Χονδρός – Εφημερίδα “Συνείδηση” 

sinidisi.gr

Διαβάστηκε 323 φορές
Συντακτική Ομάδα του AitoloakarnaniaBest.gr

Καθημερινή ενημέρωση με οτι καλύτερο συμβαίνει και ότι είναι χρήσιμο για τον κόσμο στην Αιτωλοακαρνανία. Σε πρώτο πλάνο η ανάδειξη του νομού, ως φυσική ομορφιά, πολιτισμικές δράσεις, ιστορικά θέματα, ενδιαφέροντα πρόσωπα και ομάδες και οτι άλλο αξίζει να αναδειχθεί.

Ακολουθείστε το AitoloakarnaniaBest.gr στο Google News