Κυριακή, 30η Ιουνίου 2024  5:37 πμ
 
wm small
Πέμπτη, 27 Ιουνίου 2024 18:32

Εόρτασε ο Αη Γιάννης της Σπολάιτας Αγρινίου

Αν βρίσκετε το άρθρο ενδιαφέρον κοινοποιήστε το

Κείμενο Απόστολος Κων. Καρακώστας. Φωτογραφίες Α.Κ. Καρακώστας & Δήμητρα Τσιρώνη

Την Δευτέρα 24 Ιουνίου με ιδιαίτερη λαμπρότητα και προσέλευση πιστών γιόρτασε ο Αη Γιάννης της Σπολάιτας.

Την προηγούμενη ημέρα εψάλη ο εορταστικός εσπερινός όπου προσήλθαν πολλοί κάτοικοι του χωριού καθώς και από την γύρω περιοχή και το Αγρίνιο.

Ο Εσπερινός καθώς και η Θεία Λειτουργία τελέστηκαν από τον Εφημέριο της κοινότητας αιδεσιμότατο πατέρα Σπυρίδωνα, συλλειτουργούντος  του Αγιορίτη πατέρα Τιμόθεου, που η καταγωγή του είναι από το διπλανό χωριό Ματσούκι και την Σπολάιτα.

Τίμησαν τις εορταστικές εκδηλώσεις με την παρουσία τους ο Πρόεδρος του Δημοτικού Συμβουλίου Αγρινίου κύριος Κωνσταντίνος Ζώης, ο Αντιδήμαρχος κ. Παναγιώτης Μαρνέζος, ο Δημοτικός Σύμβουλος κ. Κωνσταντίνος Κιτσοπάνος και ο Πρόεδρος της ΤΚ. Σπολάιτας κ. Κώστας Οικονόμου.

Μετά την Θεία Λειτουργία προσφέρθηκε στο ανακαινισμένο αρχονταρίκι γεύμα όπου παρακάθησαν περίπου 90 άτομα.

Στις 24 Ιουνίου η εκκλησία μας γιορτάζει το Γενέθλιο του Αη Γιάννη του Προδρόμου ο οποίος ήταν ο τελευταίος προφήτης της Παλαιάς Διαθήκης και ο πρώτος της Νέας.

Ήταν σχεδόν συνομήλικος με τον Χριστό τον οποίο βάπτισε στον Ιορδάνη ποταμό.

Είναι σε όλα τα ιερά κείμενα γνωστός ως Πρόδρομος καθώς με τα λόγια του και τις πράξεις του-βάπτισμα-προετοίμασε τους ανθρώπους για την έλευση του Ιησού Χριστού, του υιού του Θεού επί γης.

Είχε τραγικό τέλος καθώς τον αποκεφάλισαν με εντολή του Ηρώδη που είχε παράνομο δεσμό με την γυναίκα του αδελφού του. Εκτελώντας τον έκανε το χατίρι της Σαλώμης, κόρης της παράνομης σχέσης του, με την Ηρωδιάδα. Οι γυναίκες δεν τον «χώνευαν» γιατί ο Αη Γιάννης με τους πύρινους λόγους του τις κατηγορούσε για τις αμαρτίες τους…

Τον Αη Γιάννη τον γιορτάζει η εκκλησία μας 6 φορές ετησίως.

Στις 7 Ιανουαρίου (Σύναξη του Τιμίου προδρόμου), στις 24 Φεβρουαρίου (Εύρεση της Κεφαλής του Αγίου), στις 25 Μαΐου, στις 24 Ιουνίου (Γενέθλιον), στις 29 Αυγούστου (Αποτομή της κεφαλής του) και στις 23 Σεπτεμβρίου (Σύλληψης του).

Τον προηγούμενο χρόνο έγιναν στον Αη Γιάννη της Σπολάιτας μηνιαίες συναθροίσεις των πιστών με σημαντική συμμετοχή ντόπιων και επισκεπτών από κοντινές περιοχές.

Αυτές οι συναθροίσεις θα επαναληφθούν από τον Σεπτέμβριο πάλι.

Στην γιορτή του Αγίου στις 24 του Ιούνη ο Σπολαϊτιώτης δημοσιογράφος και Λογοτέχνης Κωστής Νικ. Τσιάκαλος, έστειλε ταχυδρομικώς και μοιράστηκαν στους πιστούς 40 βιβλία του. Δεν μπόρεσε να παραβρεθεί ο ίδιος λόγω απουσίας του στο εξωτερικό. Διεμήνυσε όμως ότι θα παραβρεθεί στην πρώτη συνάθροιση το φθινόπωρο. Όπου ο ίδιος επιθυμεί να διαβάσει το διήγημά του για το «Θαύμα του Αη Γιάννη» που περιέχεται στο τελευταίο του βιβλίο. Το θαύμα αυτό του Αγίου το θυμούνται όλοι οι παλιοί στο χωριό, που σαν μαθητές σώθηκαν «εκ θαύματος» στην γιορτή του Αγίου στις 24 Ιούνη του 1959 όταν κεραυνοί κτύπησαν το, απροστάτευτο με αλεξικέραυνο τότε, σχολείο.

Α.Κ.Κ.

agrinionews.gr

Διαβάστηκε 145 φορές
Συντακτική Ομάδα του AitoloakarnaniaBest.gr

Καθημερινή ενημέρωση με οτι καλύτερο συμβαίνει και ότι είναι χρήσιμο για τον κόσμο στην Αιτωλοακαρνανία. Σε πρώτο πλάνο η ανάδειξη του νομού, ως φυσική ομορφιά, πολιτισμικές δράσεις, ιστορικά θέματα, ενδιαφέροντα πρόσωπα και ομάδες και οτι άλλο αξίζει να αναδειχθεί.

Ακολουθείστε το AitoloakarnaniaBest.gr στο Google News