Τετάρτη, 3η Ιουλίου 2024  4:31 πμ
Τρίτη, 12 Ιουλίου 2022 11:07

Άγιος Παΐσιος, ο σύγχρονος άγιος της Ορθοδοξίας-μεγάλη συμμετοχή στην Αγρυπνία στον Άγιο Δημήτριο Αγρινίου (βίντεο)

Αν βρίσκετε το άρθρο ενδιαφέρον κοινοποιήστε το

Σήμερα, 12 Ιουλίου, η ορθόδοξη χριστιανική Εκκλησία εορτάζει τη μνήμη του Γέροντα Παϊσίου – Η ζωή του, οι αναφορές για θαύματα και προφητείες, η τηλεοπτική σειρά και οι δημόσιες κόντρες γύρω από το όνομά του.

Τη μνήμη του Οσίου Παϊσίου του Αγιορείτου εορτάζει σήμερα, 12 Ιουλίου η ορθόδοξη χριστιανική Εκκλησία. Ο Γέρων Παΐσιος είναι ίσως η πλέον δημοφιλής μορφή μεταξύ των συγχρόνων, καθ’ όλα υπαρκτών ανθρώπων, οι οποίοι οσιοποιήθηκαν και τιμώνται επισήμως σαν άγιοι. Σύμφωνα με τον Ορθόδοξο Συναξαριστή, στις 12 Ιουλίου εορτάζουν επίσης οι Άγιοι Πρόκλος και Ιλάριος, η Αγία Βερονίκη η Αιμορροούσα, ο Άγιος Σεραπίων ο Νέος, οι Άγιοι Ανδρέας ο Στρατηλάτης, Ηράκλειος, Φαύστος, Μηνάς και η συνοδεία αυτών, ο Όσιος Μιχαήλ ο Μαλείνος, πνευματικός πατέρας του Αγίου Αθανασίου του Αθωνίτη, η Σύναξη της Παναγίας της Τριχερούσας στο Άγιο Όρος, η Ανακομιδή Ιερών Λειψάνων του Αγίου Γεωργίου Επισκόπου Άσσου Μυτιλήνης, ο Άγιος Αρσένιος του Νόβγκοροντ, ο Άγιος Μάμας πέραν εν τω Σίγματι και η Σύναξη της Παναγίας της Κουκουζέλισσας στην Νέα Κίο Αργολίδας.

Σε ό,τι αφορά στον Γέροντα Παΐσιο, ανήκει στη χορεία των σύγχρονων αγίων, μαζί με πρόσωπα που απολαύουν του σεβασμού ή και της λατρείας των πιστών, ασχέτως εάν συμπεριλαμβάνονται στο επίσημο ορθόδοξο εορτολόγιο, όπως λ.χ. ο Άγιος Νεκτάριος Πενταπόλεως ο εν Αιγίνης, ο Άγιος Γεώργιος ο νέος της Δράμας (Καρσλίδης), οι Γέροντες Πορφύριος, Ιάκωβος Τσαλίκης, Εφραίμ ο Κατουνακιώτης, Φιλόθεος Ζερβάκος, Αμφιλόχιος της Πάτμου, ο Άγιος Νικόλαος ο Πλανάς, ο Άγιος Νικηφόρος ο Λεπρός κ.α.

Το κοινό στοιχείο μεταξύ όλων των συγχρόνων αγίων είναι ο αγνός, ενάρετος βίος που διήγαν και η ολοκληρωτική αφοσίωσή τους στον Κύριο. Η ζωή τους θεωρείται υπόδειγμα χριστιανικής ευλαβείας, ταπεινότητος, καθώς και ανιδιοτελούς αγάπης προς το συνάνθρωπο. Εξού και εορτάζεται η μνήμη τους, κυρίως όμως μνημονεύεται και διαδίδεται η διδασκαλία -τουλάχιστον όσων εξ αυτών κατέλιπαν κάποιου είδους συγγραφικό έργο.

O άνθρωπος που θα γινόταν γνωστός σαν Όσιος Παΐσιος ο Αγιορείτης γεννήθηκε στις 25 Ιουλίου 1924 στα Φάρασα της Καππαδοκίας από γονείς ευλαβείς και θεοφοβούμενους. Το πραγματικό και κατά κόσμον ονοματεπώνυμό του ήταν Αρσένιος Εζνεπίδης. Στη βάπτισή του, ο επίσης όσιος και πνευματικός πατέρας του, ο Αρσένιος ο Καππαδόκης, τον ονόμασε Αρσένιο έχοντας κατά νου να τον αφήσει καλόγερο στη θέση του.

Μετά από τον ξεριζωμό των Ελλήνων από την Καππαδοκία και τον βίαιο επαναπατρισμό τους στη μητέρα Ελλάδα, ο Αρσένιος ο νεότερος πέρασε τα παιδικά και εφηβικά του χρόνια στην Κόνιτσα της Ηπείρου. Στα χρόνια της Κατοχής και του Εμφυλίου, επέδειξε εξαιρετικό θάρρος και αυτοθυσία, είτε με την ιδιότητα το στρατιώτη είτε με εκείνην του απλού πολίτη. Και πάλι, ήταν η βαθύτατη χριστιανική πίστη αυτή που οδηγούσε τις πράξεις και τη διαγωγή του.

Το να μονάσει ήταν κάτι σαν μονόδρομος για τον Αρσένιο. Αφού δοκίμασε να ησυχάσει σε διάφορες σκήτες, καλύβες κ.λπ, εντάχθηκε στην αδελφότητα της Ιεράς Μονής Εσφιγμένου και στην συνέχεια στη Ιερά Μονή Φιλοθέου. Στις 12 Μαρτίου 1956 έλαβε το όνομα Παΐσιος, χάρη στον συμπατριώτη του, Μητροπολίτη Καισαρείας Παΐσιο τον Β’. Σταδιακά ο Παΐσιος απέκτησε τη φήμη του αγίου εν ζωή, μιας αστείρευτης πηγής σοφίας και εγκαρτέρησης. Δια βίου μελετητής των Ιερών Κειμένων αλλά και συστηματικός παρατηρητής των εγκοσμίων, κληροδότησε σημαντικό -αν και περιορισμένο σε όγκο γραπτών- πνευματικό έργο, επηρεάζοντας χιλιάδες ανθρώπους οι οποίοι συνέρρεαν στο Άγιο Όρος μόνο και μόνο για να περάσουν λίγη ώρα δίπλα στον Άγιο Παΐσιο. Εν τέλει, στις 12 Ιουλίου 1994, ο Γέρων εκοιμήθη στο Ιερό Ησυχαστήριο του Αγίου Ιωάννη του Θεολόγου, στη Σουρωτή Θεσσαλονίκης. Έπασχε από καρκίνο στο παχύ έντερο, μία ασθένεια την οποίαν ο ίδιος αντιμετώπιζε σαν μια δοκιμασία που αποφάσισε για εκείνον ο Θεός. Γι’ αυτό, άλλωστε και δεν θέλησε να την καταπολεμήσει εντατικά.

Η αγιοκατάταξη του γέροντος Παϊσίου έγινε από το Οικουμενικό Πατριαρχείο τον Ιανουάριο του 2015. Ομως, ήδη από το 2005, το Γενικό Επιτελείο Στρατού είχε εκδώσει το μικρό βιβλίο «Γέρων Παΐσιος ο Αγιορείτης (1924-1994) – Ο Ασυρματιστής του Στρατού και του Θεού». Το σύγγραμμα των 104 σελίδων επιμελήθηκε ο τότε Συνταγματάρχης (ΤΘ) Καραΐσκος Δημήτριος, σταχυολογώντας μια βιογραφία του Παϊσίου που είχε συγγράψει ένας άλλος αγιορείτης γέρων, ο Ισαάκ.

Μεγάλη συμμετοχή στην Αγρυπνία στον Αγιο Δημήτριο Αγρινίου 

Όπως κάθε χρόνο έτσι και φέτος,  τελέστηκε Αγρυπνία στον προαύλιο χώρο του Ι.Ν. Αγίου Δημητρίου Αγρινίου.

Συγκεκριμένα η  Αγρυπνία τελέσθηκε με μεγάλη συμμετοχή στο χώρο μαρτυρίου του Αγίου Ιωάννου του Βραχωρίτου, κάτω από τον πλάτανο στον οποίο ο Άγιος Παϊσιος προσερχόταν και προσευχόταν, όταν υπηρετούσε την στρατιωτική του θητεία στο Αγρίνιο.

Ο μακαριστός Κοσμάς για τον Παΐσιο:  «Πρώτη φορά είδα έναν Άγιο να προσκυνά έναν άλλο Άγιο»

Πολλοί στο Αγρίνιο θυμούνται  τις αναφορές του Μακαριστού Μητροπολίτη Αιτωλίας και Ακαρνανίας Κοσμά για τον Άγιο Παϊσιο.

Χαρακτηριστική είναι το ακόλουθο ηχητικό από το κήρυγμα του στον Ιερό Μητροπολιτικό Ναό Αγίου Σπυρίδωνος Ιεράς Πόλεως Μεσολογγίου τη 12η Ιουλίου 2021, εορτή Αγίου Παϊσίου Αγιορείτου.

Ο μακαριστός Κοσμάς είχε στη διαδρομή του συναντήσει αρκετές φορές τον Παΐσιο ενώ κάποτε τον είχε φιλοξενήσει και στο σπίτι στο Αγρίνιο.

Πήγαν τότε μαζί στα Σκλάβαινα για να προσκυνήσει ο Γέροντας Παϊσιος τον τάφο του Αγίου Βλασίου. «Πρώτη φορά είδα έναν Άγιο να προσκυνά έναν άλλο Άγιο», είπε ο μακαριστός Κοσμάς.

agrinionews.gr

Διαβάστηκε 300 φορές
Συντακτική Ομάδα του AitoloakarnaniaBest.gr

Καθημερινή ενημέρωση με οτι καλύτερο συμβαίνει και ότι είναι χρήσιμο για τον κόσμο στην Αιτωλοακαρνανία. Σε πρώτο πλάνο η ανάδειξη του νομού, ως φυσική ομορφιά, πολιτισμικές δράσεις, ιστορικά θέματα, ενδιαφέροντα πρόσωπα και ομάδες και οτι άλλο αξίζει να αναδειχθεί.

Ακολουθείστε το AitoloakarnaniaBest.gr στο Google News