Τρίτη, 2η Ιουλίου 2024  5:30 πμ
Σάββατο, 09 Ιουλίου 2022 13:34

Προετοιμάζονται για τις εκπτώσεις οι έμποροι του Αγρινίου – «Ψηφίζουν» ανοιχτά

Αν βρίσκετε το άρθρο ενδιαφέρον κοινοποιήστε το

Με προσμονή  παρά την «έκρηξη» του πληθωρισμού περιμένουν οι έμποροι του Αγρινίου τις εκπτώσεις, ενώ παράλληλα «ψηφίζουν» ανοιχτά καταστήματα το Σάββατο

Ξεκινούν οι θερινές εκπτώσεις την Δευτέρα 11 Ιουλίου και θα κρατήσουν μέχρι και τις 31 Αυγούστου. Οι έμποροι του Αγρινίου προετοιμάζονται για να υποδεχθούν τους καταναλωτές, ελπίζοντας πως θα εξελιχθούν καλά τα πράγματα. Σε κάποια είδη οι επαγγελματίες διαπίστωσαν κατά το προηγούμενο χρονικό διάστημα κάμψη, την οποία αποδίδουν στην αναμονή του κόσμου για την έλευση των εκπτώσεων.

Παράλληλα, ένα ακόμη θέμα που κατά το προηγούμενο χρονικό διάστημα απασχολούσε πολύ τον εμπορικοί κόσμο ήταν το πενθήμερο, αλλά φαίνεται πως η «απόφαση» έχει ληφθεί και πάρα πολλά καταστήματα ανοίγουν κανονικά το Σάββατο. Τουλάχιστον μέχρι στιγμής.

Ωστόσο, οι έμποροι της πόλης διαπιστώνουν πως υπάρχει σύγχυση στις Αγρινιώτισσες και τους Αγρινιώτες ως προς το ζήτημα, αλλά την ίδια στιγμή ακούνε θετικά σχόλια για τα ανοιχτά μαγαζιά το Σάββατο από τους κατοίκους της περιοχής, οι οποίοι τουλάχιστον το προηγούμενο Σάββατο επισκέφτηκαν το κέντρο για να εξακριβώσουν τι γίνεται και επί της ευκαιρίας ψώνισαν, καθώς πολλά μαγαζιά ήταν ανοιχτά.

Την ίδια βέβαια στιγμή υπάρχουν ουκ ολίγοι επαγγελματίες που «προχωράνε» ένα «βήμα» παρακάτω, θωρώντας όμως ως δεδομένο πως όλα τα καταστήματα της πόλης θα πρέπει να είναι ανοιχτά το Σάββατο, βάζουν στο τραπέζι του διαλόγου και το ζήτημα του ωραρίου. Δηλαδή η αλλαγή του απογευματινού ωραρίου, να ανοίγουν δηλαδή τα καταστήματα στις 18:30 και να κλείνουν στις 21:30, διότι ο κόσμος βγαίνει να ψωνίσει το απόγευμα μετά τις 19:30.

Η «Σ» συνομίλησε σε πολλούς εμπόρους της πόλης, οι οποίοι μίλησαν ανώνυμα και επώνυμα.

Ειδικότερα, ο Βασίλης Βλάχος ανέφερε: «κανονικά τα καταστήματα πρέπει να είναι ανοιχτά το Σάββατο ή να μοιράσουμε τις ημέρες, κάποια Σάββατα ανοιχτά και κάποια κλειστά. Το πρώτο Σάββατο άνοιξα, δεν είχε πολύ δουλειά, γιατί ίσως ο κόσμος έχει μπερδευτεί, γιατί κυκλοφόρησαν κάποια προγράμματα που έγραφαν για κλειστά Σάββατα ή  ίσως ο κόσμος θυμάται και τα Σάββατα στο παρελθόν και γίνεται έτσι μπέρδεμα. Θα δούμε όμως πως θα εξελιχθεί. Οι εκπτώσεις φέτος πιστεύω πως θα πάνε πολύ καλά, όλες οι ενδείξεις είναι θετικές. Υπάρχουν και παροχές, ο τουρισμός στη χώρα λένε πως πάει καλά και θα πάει καλύτερα και ελπίζω να δούμε και κόσμο στο Αγρίνιο από την Αμερική, την Γερμανία που βλέπαμε παλιότερα, κόσμο που γεννήθηκε και μεγάλωσε στο Αγρίνιο, αλλά έφυγε και έχει χρόνια να έρθει λόγω των καταστάσεων που ζήσαμε. Με την έναρξη των εκπτώσεων πιστεύω θα υπάρχει κόσμος στα καταστήματά μας, αλλά εύχομαι να συνεχιστεί έτσι και η υπόλοιπη περίοδος των εκπτώσεων».

Η Χριστίνα Ψημάδα επεσήμανε: «η γνώμη μου για το πενθήμερο είναι πως θα πρέπει να είμαστε ανοιχτά. Το πρώτο Σάββατο το μεγαλύτερο μέρος της αγοράς ήταν ανοιχτό, όπως και εγώ. Το ζήτημα είναι πως ο κόσμος δεν ξέρει ότι ανοίγουμε, έχει μπερδευτεί πολύ. Όσοι όμως το πρώτο Σάββατο ήταν στο κέντρο της πόλης ψώνισαν μάλιστα και ευελπιστώ πως γρήγορα θα μαθευτεί ότι το Σάββατο ανοίγουμε και να έχουμε περισσότερη κίνηση. Τίποτε ίσως δεν είναι τυχαίο σ’ αυτή την πόλη και γιατί δεν δουλεύουμε, δεν έχουμε όλοι σπίτια στη Λευκάδα, αλλά και να έχουμε γιατί να μην δουλέψουμε; Όταν οι μεγάλες αλυσίδες είναι ανοιχτές εμείς γιατί να μην είμαστε; Όταν όλη η Ελλάδα είναι ανοιχτή, εμείς γιατί να μην είμαστε; Αν μας βρει κάποιος πελάτης κλειστούς δεν θα έρθει πάλι. Φταίμε και εμείς όταν δεν έχουμε δουλειά, είμαστε η μόνο πόλη στην Ελλάδα που τα καταστήματα είναι κλειστά. Περιμένουμε άνοδο κατά την περίοδο των εκπτώσεων, αλλά τα πράγματα είναι περίεργα, δεν μπορούμε να προβλέψουμε πλέον τίποτε. Πάνε οι εποχές που λέγαμε πως θα δουλέψουμε και πράγματι δουλεύαμε, είχαμε κόσμο. Είμαστε επί ξύλου κρεμάμενοι τώρα. Θα βοηθήσει όμως να είναι ανοιχτά τα καταστήματα το Σάββατο».

Ο Χρήστος Κάντζος και η Αλεξάνδρα Χολέβα δήλωσαν: «σε γενικές γραμμές η αγορά είναι υποτονική, αλλά βλέπουμε πως όταν ο κόσμος πληρώνεται υπάρχει «έκρηξη» δουλειάς. Αυτό σημαίνει πως ο κόσμος θέλει να ψωνίσει, αλλά δεν του το επιτρέπουν τα οικονομικά του.

Η επισκεψιμότητα υπάρχει και γι αυτό πιστεύω πως τα καταστήματα το Σάββατο πρέπει να είναι ανοιχτά, όπως είναι και σε όλη την υπόλοιπη Ελλάδα. Θεωρώ πως ο κόσμος περιμένει τις εκπτώσεις και η βοήθεια που θα υπάρξει προς τα εμπορικά, όταν ξεκινήσουν οι εκπτώσεις θα είναι αισθητή στην τοπική αγορά».

Η Ελένη Καρακώστα τόνισε: «ο κόσμος περιμένει τις εκπτώσεις. Φαίνεται αυτό, γιατί κάποια είδη έχουν «πέσει» εν αναμονή των εκπτώσεων. Όμως δεν ξέρουμε αν τελικά ο κόσμος θα μπορέσει να ανταποκριθεί, καθώς και τώρα η κίνηση είναι πεσμένη, ενώ δεν βοηθάει και το γεγονός ότι τα Σάββατα είναι κλειστά. Δεν θεωρώ πως θα αλλάξει κάτι με τις εκπτώσεις. Τα μαγαζιά πρέπει να είναι ανοιχτά το Σάββατο. Περάσαμε ένα δύσκολο χειμώνα, ο οποίος είναι ο δεύτερος στη σειρά, συνεπώς, πρέπει να είναι ανοιχτά τα καταστήματα. Υπάρχει κόσμος που κινείται το Σάββατο και κόσμος που έρχεται στην πόλη από άλλες περιοχές λόγω γάμων και βαπτίσεων. Ο κόσμος αυτός αναζητά πράγματα και δεν βρίσκει και γι’ αυτό είμαι υπέρ να είναι ανοιχτά τα καταστήματα το Σάββατο. Επίσης, πιστεύω πως το απογευματινό ωράριο πρέπει να αλλάξει. Το Αγρίνιο είναι από τις λίγες πόλεις που έχει τόσο υψηλές θερμοκρασίες, ο κόσμος βγαίνει στην αγορά στις 20:00, όταν λοιπόν τα καταστήματα  στις 21:00 κλείνουν δεν προλαβαίνει, δεν γίνεται, άρα πρέπει να το εξετάσουμε και αυτό. Είμαι της άποψης να ανοίγουμε το απόγευμα στις 18:30 και να κλείνουμε στις 21:30, θα βοηθήσει πολύ αυτό την αγορά πιστεύω».

Ο Κώστας Γεωργόπουλος δήλωσε: «αναθέρμανση περιμένει η τοπική αγορά από τις εκπτώσεις, γιατί η αναποφασιστικότητα του καταναλωτή ήρθε νωρίς. Ελπίζουμε μήπως και φύγει τώρα με τις εκπτώσεις. Πρέπει τα πράγματα να αναθεωρηθούν, το Σάββατο πρέπει να ανοίγει η αγορά, εμείς πάντως ανοίγουμε. Το πρώτο Σάββατο η κινητικότητα ήταν μέση, ούτε πολύ δουλειά, ούτε χαλαρά. Πρέπει να αναθεωρήσουμε, γιατί οι εποχές αλλάξανε, τα σενάρια αλλάξανε, οι δυνατότητες αλλάξανε, οπότε και το Σάββατο πρέπει να θεωρηθεί μια μέρα ενεργή, όπως είναι και τα Σάββατα του χειμώνα. Η κατανάλωση έρχεται όσο γίνονται καλές  εκπτώσεις, όσο υπάρχουν καλές τιμές, τότε ο κόσμος ανταποκρίνεται».

Κωνσταντίνος Χονδρός – Εφημερίδα Συνείδηση

sinidisi.gr

Διαβάστηκε 254 φορές
Συντακτική Ομάδα του AitoloakarnaniaBest.gr

Καθημερινή ενημέρωση με οτι καλύτερο συμβαίνει και ότι είναι χρήσιμο για τον κόσμο στην Αιτωλοακαρνανία. Σε πρώτο πλάνο η ανάδειξη του νομού, ως φυσική ομορφιά, πολιτισμικές δράσεις, ιστορικά θέματα, ενδιαφέροντα πρόσωπα και ομάδες και οτι άλλο αξίζει να αναδειχθεί.

Ακολουθείστε το AitoloakarnaniaBest.gr στο Google News