Τρίτη, 23η Απριλίου 2024  11:04 πμ
 
wm small
Δευτέρα, 30 Μαϊος 2022 18:55

H επισιτιστική ανασφάλεια απειλεί τις κοινωνίες

Αν βρίσκετε το άρθρο ενδιαφέρον κοινοποιήστε το

Καμία χώρα δεν είναι αλώβητη.

“Όταν διεξάγεται πόλεμος, ο κόσμος πεινάει”, δήλωσε προ ημερών ο Γενικός Γραμματέας Αντόνιο Γκουτέρες στο Συμβούλιο Ασφαλείας, κατά τη διάρκεια συζήτησης για τις συγκρούσεις και την επισιτιστική ασφάλεια υπό την προεδρία του υπουργού Εξωτερικών των ΗΠΑ Αντόνιο Μπλίνκεν.

Περίπου το 60% των υποσιτισμένων ανθρώπων του κόσμου ζουν σε περιοχές που πλήττονται από συγκρούσεις, ανέφερε, προσθέτοντας ότι “καμία χώρα δεν είναι απρόσβλητη”.

Σύγκρουση σημαίνει πείνα

Πέρυσι, τα περισσότερα από τα 140 εκατομμύρια ανθρώπους που υπέφεραν από οξεία πείνα σε όλο τον κόσμο ζούσαν σε μόλις δέκα χώρες: αφγανιστάν, Λαϊκή Δημοκρατία του Κονγκό (ΛΔΚ), Αιθιοπία, Αϊτή, Νιγηρία, Πακιστάν, Νότιο Σουδάν, Σουδάν, Συρία και Υεμένη – οκτώ από τις οποίες περιλαμβάνονται στην ημερήσια διάταξη του Συμβουλίου.

“Ας μην υπάρχει αμφιβολία: όταν αυτό το Συμβούλιο συζητά για συγκρούσεις, συζητάτε για την πείνα. Όταν παίρνεις αποφάσεις για ειρηνευτικές και πολιτικές αποστολές, παίρνεις αποφάσεις για την πείνα. Και όταν αποτυγχάνεις να επιτύχεις συναίνεση, οι πεινασμένοι άνθρωποι πληρώνουν υψηλό τίμημα”, διευκρίνισε ο κ. Γκουτέρες.

Αν και είναι στην ευχάριστη θέση να ανακοινώσει ότι το Κεντρικό Ταμείο Αντιμετώπισης Εκτάκτων Αναγκών απελευθερώνει 30 εκατομμύρια δολάρια για την κάλυψη των αναγκών επισιτιστικής ασφάλειας στον Νίγηρα, το Μάλι, το Τσαντ και την Μπουρκίνα Φάσο, είπε δυστυχώς: “Αλλά είναι μια σταγόνα στον ωκεανό”.

Επίπεδα πείνας έκτακτης ανάγκης

Ο επικεφαλής του ΟΗΕ εξέφρασε ανησυχία για την επισιτιστική ανασφάλεια στο Κέρας της Αφρικής, το οποίο υφίσταται τη μεγαλύτερη ξηρασία των τελευταία τεσσάρων δεκαετιών, επηρεάζοντας περισσότερους από 18 εκατομμύρια ανθρώπους, ενώ συνεχείς συγκρούσεις και ανασφάλεια μαστίζουν τον λαό της Αιθιοπίας και της Σομαλίας.

Σε παγκόσμιο επίπεδο, 44 εκατομμύρια άνθρωποι σε 38 χώρες βρίσκονται σε επίπεδα πείνας έκτακτης ανάγκης, γνωστά ως IPC 4 – μόλις ένα βήμα μακριά από την πείνα.

Περισσότεροι από μισό εκατομμύριο άνθρωποι στην Αιθιοπία, το Νότιο Σουδάν, την Υεμένη και τη Μαδαγασκάρη βρίσκονται ήδη στο επίπεδο 5 της IPC: καταστροφικές συνθήκες ή συνθήκες πείνας.

«Τρομακτική νέα διάσταση»

“Ο πόλεμος στην Ουκρανία προσθέτει τώρα μια τρομακτική νέα διάσταση σε αυτή την εικόνα της παγκόσμιας πείνας”, δήλωσε ο επικεφαλής του ΟΗΕ.

Η εισβολή της Ρωσίας είχε ως αποτέλεσμα τεράστια μείωση των εξαγωγών τροφίμων και πυροδότησε αυξήσεις τιμών έως και 30% για τα βασικά τρόφιμα, απειλώντας τους ανθρώπους σε χώρες της Αφρικής και της Μέσης Ανατολής.

Οι ηγέτες της Σενεγάλης, του Νίγηρα και της Νιγηρίας επιβεβαίωσαν στον κ. Γκουτέρες ότι βρίσκονται στο χείλος της καταστροφής.

Ενώ οι ανθρωπιστικές επιχειρήσεις του ΟΗΕ ετοιμάζονται να βοηθήσουν, υποφέρουν και αυτοί από τον αντίκτυπο της αύξησης των τιμών των τροφίμων, συμπεριλαμβανομένης της Ανατολικής Αφρικής, όπου το κόστος της επισιτιστικής βοήθειας έχει αυξηθεί κατά μέσο όρο κατά 65 τοις εκατό, τον περασμένο χρόνο.

"Η διατροφή των πεινασμένων είναι μια επένδυση στην παγκόσμια ειρήνη και ασφάλεια" – επικεφαλής του ΟΗΕ

Σπάζοντας τη «θανατηφόρα δυναμική»

Ο ανώτερος αξιωματούχος του ΟΗΕ σκιαγράφησε τέσσερις ενέργειες που μπορούν να αναλάβουν οι χώρες για να σπάσουν “τη θανατηφόρα δυναμική των συγκρούσεων και της πείνας”, ξεκινώντας με επενδύσεις σε πολιτικές λύσεις για τον τερματισμό των συγκρούσεων, την πρόληψη νέων και την οικοδόμηση βιώσιμης ειρήνης.

“Το πιο σημαντικό από όλα, πρέπει να τερματίσουμε τον πόλεμο στην Ουκρανία”, ανέφερε, καλώντας το Συμβούλιο να κάνει ό,τι περνάει από το χέρι του “για να φιμώσει τα όπλα και να προωθήσει την ειρήνη, στην Ουκρανία και παντού”.

Δεύτερον, υπογράμμισε τη σημασία της προστασίας της ανθρωπιστικής πρόσβασης και των βασικών αγαθών και προμηθειών για τους πολίτες, εφιστώντας την προσοχή στον “κρίσιμο ρόλο των μελών στην απαίτηση τήρησης του διεθνούς ανθρωπιστικού δικαίου και στην επιδίωξη λογοδοσίας όταν παραβιάζεται”.

Τρίτον, ανέφερε ότι πρέπει να υπάρξει «πολύ μεγαλύτερος συντονισμός και ηγεσία» για να μετριαστούν οι διασυνδεδεμένοι κίνδυνοι επισιτιστικής ανασφάλειας, ενέργειας και χρηματοδότησης, υπενθυμίζοντας παράλληλα ότι «οποιαδήποτε ουσιαστική λύση στην παγκόσμια επισιτιστική ανασφάλεια απαιτεί επανένταξη της γεωργικής παραγωγής της Ουκρανίας και της παραγωγής τροφίμων και λιπασμάτων της Ρωσίας και της Λευκορωσίας στις παγκόσμιες αγορές – παρά τον πόλεμο».

Τέλος, είναι «πιο αναγκαίο από ποτέ» οι δωρητές να χρηματοδοτούν πλήρως τις ανθρωπιστικές εκκλήσεις με επίσημη αναπτυξιακή βοήθεια.

“Η εκτροπή του σε άλλες προτεραιότητες δεν αποτελεί επιλογή, ενώ ο κόσμος βρίσκεται στα πρόθυρα μαζικής πείνας… Η διατροφή των πεινασμένων αποτελεί επένδυση στην παγκόσμια ειρήνη και ασφάλεια»,δήλωσε ο Γενικός Γραμματέας.

Σε έναν κόσμο αφθονίας, κανείς δεν πρέπει να δεχτεί “ένα μόνο παιδί, γυναίκα ή άνδρα” να πεθαίνει από την πείνα, συμπεριλαμβανομένων “των μελών αυτού του Συμβουλίου”, κατέληξε.

Ο επικεφαλής του Παγκόσμιου Επισιτιστικού Προγράμματος (WFP), David Beasley, μίλησε εκτενώς για την «τέλεια καταιγίδα» που οδηγεί την πείνα, δηλαδή τις συγκρούσεις, την κλιματική αλλαγή και την πανδημία COVID.

Πράξη κατεπείγοντος σήμερα – Επικεφαλής του WFP

Αναφέρθηκε στην αποσταθεροποιητική δυναμική στο Μάλι, το Τσαντ, το Μαλάουι και την Μπουρκίνα Φάσο. ταραχές και διαδηλώσεις στη Σρι Λάνκα, την Ινδονησία, το Πακιστάν και το Περού· συγκρούσεις στην Αιθιοπία και το Αφγανιστάν· ξηρασίας και πείνας στην Αφρική, και ένα «δαχτυλίδι της φωτιάς σε όλο τον κόσμο» καθώς ένας κλιμακούμενος αριθμός ανθρώπων συνεχίζει να «βαδίζει προς την πείνα».

“Η επισιτιστική ασφάλεια είναι κρίσιμη για την ειρήνη και τη σταθερότητα” παγκοσμίως, τόνισε.

Ο επικεφαλής του WFP δήλωσε ότι 276 εκατομμύρια άνθρωποι αγωνίζονται να βρουν τροφή και 49 εκατομμύρια σε 43 χώρες “χτυπούν την πόρτα του λιμού”, γεγονός που έχει ως αποτελέσματα όχι μόνο στο θάνατο αλλά και στην “απαράμιλλη μετανάστευση”, η οποία αποσταθεροποιεί τις κοινωνίες.

Και ενώ η «τέλεια καταιγίδα» είχε ως αποτέλεσμα την αύξηση των τιμών των τροφίμων το 2022, είπε ότι η διαθεσιμότητα τροφίμων θα ήταν η μεγάλη ανησυχία το 2023.

Ο κ. Μπίσλεϊ τόνισε τη σημασία της αύξησης της παραγωγής, του ανοίγματος των λιμένων της Ουκρανίας και της εκκένωσης των σιλό της για τη σταθεροποίηση των αγορών και την αντιμετώπιση της παγκόσμιας επισιτιστικής κρίσης.

“Ενεργήστε επειγόντως σήμερα”, δήλωσε στο Συμβούλιο.

Ο David Beasley, εκτελεστικός διευθυντής του Παγκόσμιου Επισιτιστικού Προγράμματος των Ηνωμένων Εθνών, ενημερώνει το Συμβούλιο Ασφαλείας σχετικά με τις συγκρούσεις και την επισιτιστική ασφάλεια υπό τη διατήρηση της διεθνούς ειρήνης και ασφάλειας.

Ο David Beasley, εκτελεστικός διευθυντής του Παγκόσμιου Επισιτιστικού Προγράμματος των Ηνωμένων Εθνών, ενημερώνει το Συμβούλιο Ασφαλείας σχετικά με τις συγκρούσεις και την επισιτιστική ασφάλεια υπό τη διατήρηση της διεθνούς ειρήνης και ασφάλειας.

Αντιστροφή της ευημερίας

Ο Γενικός Διευθυντής του Οργανισμού Τροφίμων και Γεωργίας (FAO), Qu Dongyu, συζήτησε τη σημασία των ανθρώπων, την ειρήνη, την ευημερία και τον πλανήτη.

“Σε παγκόσμιο επίπεδο, η ευημερία αντιστρέφεται”, ανέφερε. “Υπάρχει λιγότερη επισιτιστική ασφάλεια, υγειονομική ασφάλεια και εισόδημα” ενώ η ανισότητα γίνεται μεγαλύτερη.

Επεσήμανε μια «έξαρση της οξείας πείνας παγκοσμίως», με το 2022 να απειλεί με ακόμη περαιτέρω επιδείνωση.

Ενώ ο FAO έχει ενισχύσει τα συστήματα γεωργικών τροφίμων για να σώσει ζωές και να προστατεύσει τα μέσα διαβίωσης για τους πιο ευάλωτους, “πρέπει να γίνουν περισσότερα μαζί”, σύμφωνα με τον ανώτερο αξιωματούχο του, ο οποίος χαρακτήρισε τις συγκρούσεις “τον μεγαλύτερο παράγοντα πείνας”.

Προστατέψτε τον γείτονά σας

Εν τω μεταξύ, ο πόλεμος στην Ουκρανία επηρεάζει τον κόσμο με «ιστορικά υψηλές» τιμές τροφίμων και ενέργειας, σύμφωνα με τον κ. Κου – «θέτοντας σε κίνδυνο την παγκόσμια συγκομιδή».

Υπενθύμισε ότι «είμαστε γείτονες σε αυτό το μικρό χωριό πλανητών. Αυτό που συμβαίνει σε όλους μας επηρεάζει όλους» και επεσήμανε την ανάγκη πρόληψης της επιταχυνόμενης οξείας επισιτιστικής ανασφάλειας τους επόμενους μήνες και χρόνια.

“Πρέπει να προστατεύσουμε τους ανθρώπους, το γεωργικό σύστημα τροφίμων και τα οικονομικά από μελλοντικά πλήγματα… αύξηση της βιώσιμης παραγωγικότητας και ενίσχυση της ικανότητας παροχής σχετικών υπηρεσιών», δήλωσε ο κ. Qu.

Ο Qu Dongyu, Γενικός Διευθυντής του Οργανισμού Τροφίμων και Γεωργίας, ενημερώνει το Συμβούλιο Ασφαλείας σχετικά με τις συγκρούσεις και την επισιτιστική ασφάλεια υπό τη διατήρηση της διεθνούς ειρήνης και ασφάλειας.

Κανείς δεν χρειάζεται να πεινάσει “εάν όλοι διαδραματίσουμε το ρόλο μας”, πρόσθεσε, χαρακτηρίζοντας τις επενδύσεις σε συστήματα γεωργικών τροφίμων “πιο σημαντικές από ποτέ”.

Τελειώνοντας τα σχόλιά του με ένα ποίημα στα κινέζικα, ο επικεφαλής του FAO είπε:

“Το βουνό είναι ψηλό. Οι άνθρωποι εξαρτώνται από το φαγητό για να επιβιώσουν. Πρέπει να παραμείνουμε ενωμένοι, να εργαζόμαστε συνεκτικά για να εξυπηρετήσουμε εκατομμύρια ανθρώπους σε όλο τον κόσμο».

Διαβάστηκε 648 φορές
Ακολουθείστε το AitoloakarnaniaBest.gr στο Google News
Συντακτική Ομάδα του AitoloakarnaniaBest.gr

Καθημερινή ενημέρωση με οτι καλύτερο συμβαίνει και ότι είναι χρήσιμο για τον κόσμο στην Αιτωλοακαρνανία. Σε πρώτο πλάνο η ανάδειξη του νομού, ως φυσική ομορφιά, πολιτισμικές δράσεις, ιστορικά θέματα, ενδιαφέροντα πρόσωπα και ομάδες και οτι άλλο αξίζει να αναδειχθεί.