Σάββατο, 28η Σεπτεμβρίου 2024  11:06 μμ
Παρασκευή, 15 Απριλίου 2022 23:19

Εύηνος: Μέσα από το ποτάμι… Πρόχειρη λύση ενόψει

Αν βρίσκετε το άρθρο ενδιαφέρον κοινοποιήστε το

Μέσα από το ποτάμι… Πρόχειρη λύση ενόψει σύμφωνα με δημοσίευμα της εφημερίδας “Συνείδηση”, η οποία αναφέρει πως ξεκινά τη Μεγάλη Εβδομάδα παρέμβαση μέσα στον Εύηνο για τη διέλευση των οχημάτων της Πυροσβεστικής κάτι που θα διευκολύνει και τους αγρότες. Συμπληρώνοντας πως υπάρχει αγωνία για την καλοκαιρινή σεζόν από τους επαγγελματίες του Κρυονερίου και  της Καβουρότρυπας

Αναλυτικά το δημοσίευμα:

Ανησυχία επικρατεί στο παραλιακό μέτωπο της Τ.Κ. Γαλατά, όπου ανήκει η περιοχή του Κρυονερίου και της Καβουρότρυπας για την επερχόμενη καλοκαιρινή σεζόν μετά τη διακοπή της κυκλοφορίας από τη γέφυρα του Ευηνοχωρίου.

Από την στιγμή που υπέστη καθίζηση η γέφυρας, οι εμπορικές συναλλαγές της περιοχής με το Ευηνοχώρι και το Μεσολόγγι άλλαξαν άρδην.

Από εκεί που οι προμηθευτές επισκέπτονταν την περιοχή του Γαλατά και τις περιοχές πέριξ αυτού καθημερινά ή ανά δεύτερη ημέρα, ξαφνικά από την μια μέρα στην άλλη η επίσκεψη γίνονταν και συνεχίζει να γίνεται μια φορά στις δέκα ημέρες, με αποτέλεσμα να παρουσιάζονται συχνά ελλείψεις σε διάφορα προϊόντα, όχι όμως μείζονος σημασίας.

Ανέκαθεν μετά το Πάσχα και από τις αρχές Μαΐου αρκετοί είναι εκείνοι που ξεκινούν το «καλοκαιρινό τους πρόγραμμα».

Πλέον όμως κυρίαρχο στοιχείο  για τους επαγγελματίες της περιοχής είναι ο προβληματισμός για το πώς θα εξελιχθεί η καλοκαιρινή περίοδος, λόγω της δυσκολίας που υπάρχει πλέον στην πρόσβαση.

To Kρυονέρι ανέκαθεν δέχονταν επισκέπτες από την περιοχή του Μεσολογγίου, του Αγρινίου, της Ναυπακτίας, αλλά και της Πάτρας. Από τις περιοχές της Ναυπακτίας και της Πάτρας η καθίζηση της γέφυρας δεν επηρεάζει τους επισκέπτες, αλλά η αύξηση της τιμής των καυσίμων φυσικά και τους επηρεάζει.

Φέτος, λόγω της καθίζησης του γέφυρας, αλλά και του μεγάλου κόστους των καυσίμων, υπάρχει προβληματισμός στους επαγγελματίες που δραστηριοποιούνται στο Κρυονέρι.

Η πρόχειρη λύση που ζητούν οι κάτοικοι και κυρίως οι αγρότες της περιοχής είναι η πρώτη ενέργεια που θα γίνει για να αποκατασταθεί η επικοινωνία στις δύο όχθες του Ευήνου. Μηχανήματα της Περιφέρειας, μετά από σχετική όχληση της Πυροσβεστικής, όπως πληροφορείται η «Σ», θα δημιουργήσουν μια πρόχειρη δίοδο μέσα από το ποτάμι, έτσι ώστε ενόψει της αντιπυρικής περιόδου να μειωθεί και ο χρόνος απόκρισης της Πυροσβεστικής σε περίπτωση συμβάντος.

Η πρόχειρη αυτή διέλευση, ωστόσο αναμένεται να αποτελέσει λύση και για τα τρακτέρ των αγροτών της περιοχής, προκειμένου να μην χάσουν την καλλιεργητική περίοδο που ξεκινά αυτή την περίοδο.

Ο Αντιδήμαρχος Χάλκειας του Δήμου Ναυπακτίας Σπύρος Τραχίλης μιλώντας στη «Σ» τόνισε:

Εύηνος: Μέσα από το ποτάμι… Πρόχειρη λύση ενόψει
Ο Αντιδήμαρχος Χάλκειας Σπύρος Τραχίλης

«είναι σημαντικό πρόβλημα για τους επιχειρηματίες του Κρυονερίου και της Καβουρότρυπας το ότι η γέφυρα του Ευήνου έχει υποστεί σοβαρή καθίζηση και έχει σταματήσει η διέλευση των αυτοκινήτων. Γίνονται απ’ όλους προσπάθεια για να εξυπηρετηθεί ο κόσμος.

Από την Μ. Δευτέρα θα γίνουν εργασίες μέσα στο ποτάμι, στον Εύηνο, για να δοθεί μια προσωρινή πρόχειρη λύση, για να περνάει ο κόσμος και να μπορεί να εξυπηρετείται χωρίς ταλαιπωρία.

Η Περιφέρεια από τις 20 Μαρτίου έχει περάσει τεχνικό δελτίο από την οικονομική επιτροπή για τη σιδηροδρομική γέφυρα του ΟΣΕ για να υπάρξει μονή διέλευση των Ι.Χ. και των μικρών οχημάτων με τη βοήθεια φαναριών, αλλά ακόμη η χρηματοδότηση δεν ήρθε από το Κράτος.

Αν συνέβαινε αυτό, μέσα σε ένα τρίμηνο θα υπήρχε επίλυση του προβλήματος. Οι επαγγελματίες που δραστηριοποιούνται στον Γαλατά, το Κρυονέρι και την Καβουρότρυπα θα έχουν πρόβλημα.

Από το Πάσχα και έπειτα που θα ξεκινήσει η καλοκαιρινή σεζόν θα έχουν πρόβλημα γι’ αυτό οι επαγγελματίες εκφράζουν την αγωνία τους. Δουλεύει στις επιχειρήσεις αυτές πολύς κόσμος που είναι από την περιοχή.

Απ’ αυτές τις δουλειές δηλαδή ζουν οικογένεια. Δυστυχώς η εκτίμηση που υπάρχει είναι πως η κατάσταση θα επηρεαστεί. Γενικά η ζωή μας έχει επηρεαστεί αρνητικά από την καθίζηση της γέφυρας.

Θα είναι αντικίνητρο για τον καθένα να επισκεφτεί το Κρυονέρι και να κάνει 30 χλμ παραπάνω. Ας ελπίσουμε και να ευχηθούμε να μην χαθεί κανείς επισκέπτης. Ο κόσμος να μας επισκεφτεί το καλοκαίρι όπως όλα τα χρόνια.

Οι υποδομές μας είναι κάθε χρόνο και καλύτερες. Η καθίζηση της γέφυρας που οφείλεται και στα ακραία καιρικά φαινόμενα και στο ότι τόσα χρόνια κανείς δεν τη συντήρησε και στο ότι τόσοι βουλευτές της Αιτωλοακαρνανίας, για εμένα, δεν έδειξαν το απαραίτητο ενδιαφέρον για ένα τόσο σημαντικό ζήτημα της περιοχής μας, που βασανίσει τόσο κόσμο και συνεχίζει να βασανίζει όλους τους κατοίκους της περιοχής, από τους μαθητές μέχρι και τον μεγαλύτερο σε ηλικία κάτοικο.

Στο Μεσολόγγι τα παιδιά έχουν τις δραστηριότητές τους, στο Ευηνοχώρι το σχολείο τους. Αν αρρωστήσει ένας άνθρωπος ηλικιωμένος τι θα γίνει; Μια φωτιά, να πιάσει τι θα γίνει; Η αστυνομία, αν χρειαστεί να έρθει για ένα επεισόδιο τι θα γίνει; Χρειάζεται μια ώρα να έρθει.

Εξυπηρετούμαστε από το Μεσολόγγι και το πρόβλημα είναι για όλους μας και για τους επαγγελματίες μεγάλο. Πλέον όμως έχει δημιουργηθεί και τεράστιο οικονομικό πρόβλημα, γιατί τα έξοδα μετακίνησης είναι τα διπλάσια και ειδικά για τα χωριά του Γαλατά και του Περιθωρίου».

Ο Πρόεδρος της Τ.Κ. Γαλατά Λευτέρης Μπαλωμένος ανέφερε:

Εύηνος: Μέσα από το ποτάμι… Πρόχειρη λύση ενόψει
Ο Πρόεδρος της Τ.Κ. Γαλατά Λευτέρης Μπαλωμένος

«οι επαγγελματίες σίγουρα θα έχουν πρόβλημα με την κατάσταση αυτή, όπως είχαν και θα έχουν και όλοι οι κάτοικοι της περιοχής. Οι επαγγελματίες θέλουν να δουλέψουν και αυτή την στιγμή τα πράγματα είναι δύσκολα.

Σε συνδυασμό με την αύξηση της τιμής της βενζίνης και του πετρελαίου για να φτάσει κάποιος στον Γαλατά, το Κρυονέρι και την Καβουρότρυπα τα χιλιόμετρα της διαδρομής τριπλασιάστηκαν, για να μετακινηθείς από τις περιοχές αυτές προς το Μεσολόγγι, μόνο προς το Μεσολόγγι εννοώ, φανταστείτε από κει και έπειτα.

Το πρόβλημα για όλους μας είναι μεγάλο. Μέσα στην Μεγάλη Εβδομάδα θα γίνει μια προσωρινή διάβαση μέσα στο ποτάμι και θα υπάρξει «ανάσα» για τους κατοίκους, τους μαθητές, τους αγρότες και όλο τον κόσμο γενικότερα.

Εκτός από το οικονομικό πρόβλημα που έχει διογκωθεί υπάρχουν και άλλα ζητήματα. Πριν υποστεί βλάβη η γέφυρα οι προμηθευτές έρχονταν στην περιοχή καθημερινά και τώρα έρχονται μια φορά στις δέκα μέρες με αποτέλεσμα να υπάρξουν και πολλές ελλείψεις σε διάφορα προϊόντα.

Τόσο για το παραλιακό μέτωπο όσο και για το χωριό του Γαλατά το πρόβλημα της γέφυρας θα φέρει πρόβλημα κατά την καλοκαιρινή περίοδο, αλλά η άποψή μου είναι ότι επειδή οι παραλίες της περιοχής είναι όμορφες και πιστεύω πως είναι από τις καλύτερες του νομού και ιδανικές για τα μικρά παιδιά, ο κόσμος θα έρθει.

Βρίσκει πολύ καλή εξυπηρέτηση από τους επαγγελματίες και θα έχει το κατάλληλο περιβάλλον για να ξεσκάσει ο καθένας. Όσοι είναι να έρθουν στις παραλίες του Γαλατά θα συνεχίσουν να έρχονται, γιατί είναι δεμένοι με τον τόπο και την περιοχή, διαφορετικά τόσα χρόνια θα μπορούσαν να πάνε σε τόσα άλλα σημεία. Δεν είναι τυχαίο που υπάρχει και συνοικισμός Αγρινίου στην είσοδο του Κρυονερίου, επομένως πολλοί είναι αυτοί που θα έρθουν και φέτος».

Κωνσταντίνος Χονδρός – Εφημερίδα “Συνείδηση”

sinidisi.gr

Διαβάστηκε 489 φορές
Συντακτική Ομάδα του AitoloakarnaniaBest.gr

Καθημερινή ενημέρωση με οτι καλύτερο συμβαίνει και ότι είναι χρήσιμο για τον κόσμο στην Αιτωλοακαρνανία. Σε πρώτο πλάνο η ανάδειξη του νομού, ως φυσική ομορφιά, πολιτισμικές δράσεις, ιστορικά θέματα, ενδιαφέροντα πρόσωπα και ομάδες και οτι άλλο αξίζει να αναδειχθεί.

Ακολουθείστε το AitoloakarnaniaBest.gr στο Google News