Παρασκευή, 28η Ιουνίου 2024  5:30 πμ
 
wm small
Τετάρτη, 16 Φεβρουαρίου 2022 00:03

Στο αγροτικό μπλόκο στο Χαλίκι ο περιφερειάρχης (βίντεο)

Αν βρίσκετε το άρθρο ενδιαφέρον κοινοποιήστε το

Ο κόμβος στο Χαλίκι αποτελεί και φέτος στην Αιτωλοακαρνανία το επίκεντρο των αγροτικών κινητοποιήσεων με τα τρακτέρ να κάνουν την εμφάνιση τους εκεί προ δεκαημέρου.

Οι αγρότες του Μπλόκου Χαλικίου προς το παρόν προβαίνουν σε συμβολικές ενέργειες, όπως μηχανοκίνητες πορείες και ολιγόλεπτους αποκλεισμούς του δρόμου αλλά ετοιμάζονται για κλιμάκωση των δράσεων τους σε συντονισμό με το Πανελλαδικό Συντονιστικό. Για το λόγο αυτό καλούν σε συγκέντρωση αύριο, Τετάρτη, το απόγευμα.

Πριν λίγη ώρα ωστόσο, περί τις 19:30 της Τρίτης, στο μπλόκο έκανε την εμφάνιση του ο περιφερειάρχης Δυτικής Ελλάδας Νεκτάριος Φαρμάκης και είχε τετ α τετ με τους αγρότες για να συζητήσει επί των αιτήματα τους εκ των οποίων τα βασικότερα είναι:

• Μείωση του κόστους παραγωγής, με κατάργηση της ρήτρας αναπροσαρμογής για το ρεύμα, αφορολόγητο πετρέλαιο, επιδότηση των ζωοτροφών και των αγροεφοδίων, κατάργηση του ΦΠΑ στα μέσα και εφόδια.
• Προστασία από τις φυσικές καταστροφές, με υλοποίηση όλων των απαραίτητων έργων υποδομής (αρδευτικά, αντιπλημμυρικά, αντιπυρικά κ.ά.), καθώς και αλλαγή του κανονισμού του ΕΛΓΑ, ώστε να ασφαλίζει και να αποζημιώνει την παραγωγή και το κεφάλαιο στο 100% από όλες τις ζημιογόνες αιτίες και χωρίς καθυστερήσεις.
• Τιμές που να καλύπτουν το κόστος παραγωγής και θα διασφαλίζουν εισόδημα επιβίωσης.

«Είμαστε δίπλα στους αγρότες, πρώτοι μιλήσαμε για την ενεργειακή αυτονόμηση»

Στο διάλογο με τους αγρότες ο κ. Φαρμάκης παρατήρησε πως «διαδοχικές κρίσεις έρχονται προσθετικά  στην πλάτη των ανθρώπων του βιοπορισμού, της κοινωνίας ολόκληρης» και  επισήμανε πως η ενεργειακή είναι μια παγκόσμια κρίση αλλά τα μέτρα που ελήφθησαν δεν αρκούν. « Από την πλευρά μας έχουμε προσπαθήσει -στο κομμάτι που μας αναλογεί -να ξεπεράσουμε ακόμα και αρμοδιότητες», τόνισε αναφέροντας τη διάθεση μηχανήματων έργου ώστε να γίνουν αγροτικές οδοποιίες και την πρωτοβουλία της Περιφέρειας με τη συνεργασία των συναρμόδιων υπουργείων για να ξεκινήσει το μεγάλο έργο της Λιμνοθάλασσας που θα συμβάλλει στη βελτίωση της καθημερινότητας των αγροτών της περιοχής.

«Δεν πρέπει να ξεχνάμε και κάτι άλλο- δυστυχώς μας πρόλαβαν οι εξελίξεις – το ότι ήμασταν οι πρώτοι στην Ελλάδα που μιλήσαμε  για την ανάγκη ενεργειακής αυτονόμησης με τη δημιουργία  ενός μεγάλου φωτοβολταϊκού πάρκου που θα ανεξαρτητοποιήσει ενεργειακά δήμους, περιφέρεια, Οργανισμούς Εγγείων Βελτιώσεων . Ήρθε η ίδια η πραγματικότητα που μας έδειξε ότι αργήσαμε να το σκεφτούμε κιόλας. Οι δήμοι, οι περιφέρειες είναι δίπλα στα αιτήματα των αγροτών», πρόσθεσε.

«Τεράστιο το κόστος παραγωγής, είμαστε σε αδιέξοδο» 

Άκουσε βέβαια ο περιφερειάρχης προηγουμένως τον πρόεδρο της ΟΑΣ Αιτωλοακαρνανίας, Σπύρο Κοτοπούλη, να περιγράφει με μελανά χρώματα την κατάσταση : «Το πρόβλημα είναι τεράστιο, είμαστε σε αδιέξοδο. Είναι τόσο μεγάλο το κόστος παραγωγής πλέον που είναι αδύνατο να γυρίσουμε για να συνεχίσουμε τις αγροτικές δραστηριότητές μας. Το πετρέλαιο είναι στα ύψη, διπλασιάστηκαν οι τιμές σε φάρμακα, σπόρια, ζωοτροφές. Ένα άλλο πρόβλημα είναι το ρεύμα το οποίο είναι πανάκριβο εξαιτίας της ρήτρας αναπροσαρμογής που έχουμε στα αγροτικά και οικιακά τιμολόγια, που έχει τριπλασιαστεί η τιμή. Μέσα σε όλα αυτά υπάρχουν και οι καταστροφές στην Αιτωλοακαρνανία λόγω των έντονων καιρικών φαινομένων. Ζητάμε από την Κυβέρνηση να δώσει λύσεις γιατί δίνουμε αγώνα επιβίωσης και όπου άπτεται η Περιφέρεια με τα λίγα που διαθέτει να βοηθήσει. Υπάρχει σοβαρή ανησυχία για τη νέα καλλιεργητική περίοδο», ανέφερε ο κ. Κοτοπούλης.

agrinionews.gr
Διαβάστηκε 588 φορές
Συντακτική Ομάδα του AitoloakarnaniaBest.gr

Καθημερινή ενημέρωση με οτι καλύτερο συμβαίνει και ότι είναι χρήσιμο για τον κόσμο στην Αιτωλοακαρνανία. Σε πρώτο πλάνο η ανάδειξη του νομού, ως φυσική ομορφιά, πολιτισμικές δράσεις, ιστορικά θέματα, ενδιαφέροντα πρόσωπα και ομάδες και οτι άλλο αξίζει να αναδειχθεί.

Ακολουθείστε το AitoloakarnaniaBest.gr στο Google News