Παρασκευή, 28η Ιουνίου 2024  5:22 πμ
 
wm small
Τρίτη, 15 Φεβρουαρίου 2022 20:43

Γέφυρα Ευήνου: «Δύο χρόνια είναι πολλά….» – Άμεση λύση

Αν βρίσκετε το άρθρο ενδιαφέρον κοινοποιήστε το

«Δύο χρόνια είναι πολλά….»

Άμεση λύση

Αν δεν προχωρήσει η προσωρινή λύση με τη γέφυρα του ΟΣΕ οι αγρότες του Γαλατά θα περνούν μέσα από το ποτάμι

Δύσκολη η καθημερινότητα για τους κατοίκους : Γονείς «έκοψαν» από τα φροντιστήρια τα παιδιά τους

Παρέμβαση από την Περιφέρεια για την αστική συγκοινωνία

Κινητοποίηση πραγματοποίησαν οι κάτοικοι του Γαλατά και του Περιθωρίου στην γέφυρα του Ευήνου την Κυριακή στον απόηχο των ανακοινώσεων πως το Υπουργείο Υποδομών θα αναλάβει την κατασκευή της νέας οδικής γέφυρας του Ευήνου, που θα απαιτήσει δύο περίπου χρόνια.

«Δύο χρόνια είναι πολλά, ζητάμε άμεση λύση».  Με αυτό το σύνθημα οι κάτοικοι του Γαλατά επανήλθαν διαμαρτυρόμενοι για τις επιπτώσεις που βιώνουν από την κατάρρευση της οδικής γέφυρας του ευήνου. Παράλληλα οι κάτοικοι του Γαλατά θέτουν και ζήτημα αποζημιώσεων και οικονομικής ενίσχυσης τους.

Παρών στη συγκέντρωση των κατοίκων ήταν και ο Περιφερειάρχης Δυτικής Ελλάδας Νεκτάριος Φαρμάκης που τους ενημέρωσε για τις πρόσφατες αποφάσεις που ελήφθησαν από το Υπουργείο Υποδομών αναφορικά με την ανάληψη της ευθύνης για την κατασκευή της νέας οδικής γέφυρας του ευήνου, καθώς επίσης και για τις κινήσεις που γίνονται με σκοπό να βρεθεί μία προσωρινή λύση.

Σύμφωνα με τον Περιφερειάρχη ο ΟΣΕ έχει δεχθεί να παραχωρήσει τη σιδηροδρομική γέφυρα στην Περιφέρεια, προκειμένου αυτή να αποτελέσει την προσωρινή λύση ωστόσο ακόμη εξετάζεται τεχνικά εάν είναι δυνατόν να προχωρήσει μία μία τέτοια λύση για την εξυπηρέτηση των κατοίκων της περιοχής.

Η πίεση των κατοίκων της περιοχής, που κατά κανόνα είναι αγρότες, από το τέλος του μήνα θα αυξηθεί περισσότερο και ήδη αποτελεί άγχος για τους περισσότερους το πως θα φτάσουν στις καλλιέργειες τους.

Αξίζει μάλιστα να σημειωθεί πως ακόμη κι αν προχωρήσει η προοπτικής της προσωρινής λύσης με την γέφυρα του ΟΣΕ, πολλοί αγρότες της περιοχής είναι έτοιμοι μόλις υποχωρήσουν τα νερά του ποταμού να περνούν μέσα από το ποτάμι για να μετακινηθούν προς τις ιδιοκτησίες τους, αφού η κίνηση μέσω της Ιόνιας Οδού είναι απαγορευτική για τα γεωργικά μηχανήματα, αλλά και για τα λοιπά αγροτικά οχήματα απαγορευτική λόγω κόστους.

Πάντως με χρηματοδότηση της Περιφέρειας και αφού επιλύθηκαν τα γραφειοκρατικά ζητήματα σύντομα θα πυκνώσουν τα αστικά δρομολόγια για την μετακίνηση των κατοίκων από και προς το Μεσολόγγι.

Τι αναφέρει ο Πρόεδρος της Τ.Κ. Γαλατά και ο Πρόεδρος του ΤΟΕΒ Γαλατά

Ο Πρόεδρος της Τ.Κ. Γαλατά Λευτέρης Μπαλωμένος

Ο Πρόεδρος της Τ.Κ. Γαλατά Λευτέρης Μπαλωμένος μιλώντας στη «Σ» ανέπτυξε όλες τις πτυχές που οδήγησε τους κατοίκους της περιοχής στην κινητοποίηση, αλλά και όλες τις πτυχές της δύσκολης καθημερινότητας που αντιμετωπίζουν, που λόγω υψηλού κόστους οδήγησε ακόμη και γονείς να σταματήσουν τα παιδιά τους από τα φροντιστήρια την στιγμή μάλιστα που σε λίγους μήνες πολλοί μαθητές θα κληθούν να δώσουν πανελλαδικές εξετάσεις!

Συγκεκριμένα ο κ. Μπαλωμένος τόνισε: «μετά την ανακοίνωση του Υπουργείου Υποδομών ότι θα αναλάβει την κατασκευή της γέφυρας του Ευήνου και την ανακοίνωση του χρονοδιαγράμματος που είναι στα δύο χρόνια για την κατασκευή της και μετά την συνεδρίαση της Επιτροπής Αγώνα της Κίνησης Πολιτών αποφασίσαμε να γίνει η συγκέντρωση την Κυριακή στην γέφυρα του Ευήνου, ώστε να ενημερωθεί ο κόσμος και να στείλουμε το δικό μας μήνυμα, το μήνυμα των κατοίκων της περιοχής, των κατοίκων του Γαλατά και του Περιθωρίου που έχουν επί δύο μήνες ταλαιπωρηθεί πάρα πολύ και έχουν εξαντληθεί οικονομικά και ψυχολογικά.

Υπάρχει κόσμος που αδυνατεί πλέον να στείλει τα παιδιά τους στο φροντιστήριο λόγω οικονομικής αδυναμίας να μετακινηθεί δύο και τρείς φορές από τον Γαλατά στο Μεσολόγγι και σε λίγους μήνες τα περισσότερα από τα παιδιά αυτά δίνουν πανελλαδικές εξετάσεις.

Τα έξοδα διαβίωσης του κάθε κατοίκου, της κάθε οικογένειας της περιοχής, έχουν γίνει έξοδα μετακίνησης και μόνο. Χρειαζόμαστε άμεση λύση.

Ανεπίσημα λένε για να μετατραπεί η γέφυρα του ΟΣΕ σε συνδετήριο μέσο με το Ευηνοχώρι αν φυσικά συμφωνήσει και ο ΟΣΕ. Σ’ αυτή την περίπτωση όλα ακόμη είναι στον αέρα και δεν γνωρίζουμε τίποτε.

Προτείνουμε οι κάτοικοι της περιοχής, επειδή η στάθμη του νερού στον Έυηνο έχει πέσει,  να τοποθετήσουν μια στρατιωτική γέφυρα και με έλεγχο της Τροχαίας να περνούν τα οχήματα και να εξυπηρετούμαστε.

Ζητάμε επίσης από τον Πρωθυπουργό να παρέμβει, όπως αρκετές φορές το έχει κάνει, και να δώσει λύση, να παρέμβει και για την οδική γέφυρα που είναι 240 μέτρα.

Έφτιαξαν σε χρόνο ρεκόρ την γέφυρα Ρίου – Αντιρρίου και δεν μπορούν να φτιάξουν μια γέφυρα 240 μέτρων άμεσα;

Η οικονομική εξαθλίωση των κατοίκων της περιοχής είναι μεγάλη. Ο περισσότερος κόσμος της περιοχής εξαρτάται άμεσα από τις καλλιέργειές τους.

Στην Ιόνια Οδό με γεωργικά μηχανήματα δεν μπορούμε να περάσουμε και η καλλιέργεια, η περίοδος της περιποίησης των καλλιεργειών στο τέλος του τρέχοντος μήνα ξεκινάει. Τι θα απογίνει αυτός ο κόσμος και πως θα φτάσει στις καλλιέργειές του, από τις οποίες εξαρτάται άμεσα;

Πόσα χρήματα μπορεί να έχει ένας κάτοικος της περιοχής για να πληρώνει να πάει και να έρθει στο Μεσολόγγι ή στο Ευηνοχώρι; Από 22 χλμ για να πάμε από τον Γαλατά στο Μεσολόγγι και να επιστρέψουμε φτάσαμε σχεδόν στα 70 χλμ και η τιμή της βενζίνης είναι στα ύψη, σχεδόν 2 ευρώ.

Δεν μας φτάνει το πρόβλημα αυτό, πλέον δεν έχουμε και γιατρό, έχει βγει σε αναστολή. Είμαστε αποκομμένοι και απομονωμένοι, δεν μπορούμε να φτάσουμε στις καλλιέργειές μας, να πάμε στο Μεσολόγγι, δεν μπορούμε να πάμε στο Νοσοκομείο, δεν έχουμε γιατρό, αν χρειαστεί να έρθει ένα ασθενοφόρο πόση ώρα θα κάνει; Αν πιάσει μια φωτιά η Πυροσβεστική πόση ώρα θα κάνει να φτάσει στον Γαλατά και στο Περιθώρι;

Ο Περιφερειάρχης, ο κ. Φαρμάκης είναι κοντά μας, προσπαθεί και γι αυτό θα ξεκινήσουν δρομολόγια με λεωφορεία για τους κατοίκους της περιοχής να μετακινούνται δωρεάν από και προς το Μεσολόγγι. Βγήκε η απόφαση να πληρώσουν για τέσσερα ή πέντε επιπλέον δρομολόγια.

Μέχρι τώρα από τα 8 καθημερινά δρομολόγια που υπήρχαν είχαν απομείνει μετά την καθίζηση της γέφυρας μόλις 2 δρομολόγια, τα μαθητικά, δηλαδή ένα το πρωί και ένα το μεσημέρι.

Οι κάτοικοι δεν μπορούσαν να μετακινηθούν, δεν έχουν όλοι Ι.Χ. και έπρεπε να πάνε στο νοσοκομείο λ.χ.. Ο κόσμος είναι σε απόγνωση και γι αυτό ζητάμε άμεση λύση και προτείνουμε την συγκεκριμένη λύση.

Πρέπει ο κόσμος να πάρει ανάσα. Η διέλευση από την Ιόνια Οδό είναι εξαντλητική. Για Γαλατά προς Μεσολόγγι και επιστροφή στο Γαλατά είναι 70 χλμ, δεν πληρώνουμε στην Ιόνια Οδό μετά από την παρέμβαση του δημάρχου Ναυπακτίας Βασίλη Γκίζα, αλλά δεν είναι αυτό το ζήτημα, είναι η καθημερινότητα.

Υπάρχουν κάτοικοι που μετακινούνταν προς το Μεσολόγγι από τον Γαλατά ακόμη και 3 φορές την ημέρα. Είναι δυνατόν να κάνει κάποιος 70 χλμ την φορά. Γαλατάς και Περιθώρι είμαστε περίπου στους 1.500 κατοίκους, οι οποίοι είναι αποκλεισμένοι.

Η πίεση θα αυξηθεί πάρα πολύ με την έναρξη της καλλιεργητικής περιόδου. Πως θα μεταφέρει κάποιος λιπάσματα και σπόρια όταν ζει στο Γαλατά και οι καλλιέργειές του είναι στο Ευηνοχώρι. Αυτό αποτελεί μεγάλη αγωνία για εμάς».

Ο Πρόεδρος του ΤΟΕΒ Γαλατά Γιώργος Πολονύφης αναφερόμενος στους αγρότες και τα ζητήματα που ήδη αντιμετωπίζουν και τους προκαλεί τεράστιο άγχος και θα ενταθούν σε μεγάλο βαθμό από το τέλος του μήνα και έπειτα ανέφερε: «έχουμε μεγάλο πρόβλημα, δεν μπορούμε να πάμε να προμηθευτούμε σπόρους και λιπάσματα για τις καλλιέργειές μας.

Με τη γέφυρα σε 2 – 3 λεπτά είχαμε φτάσει στο Ευηνοχώρι και ξαφνικά απομονωθήκαμε και δεν μπορούμε να κάνουμε ούτε τις δουλειές μας. Να κάνεις 70 χλμ τη φόρα για να πας και να έρθεις στο Μεσολόγγι είναι αδύνατον.

Χρειαζόταν να πάω ακόμη και 3 φορές την ημέρα στο Μεσολόγγι, για το ΤΕΟΒ και τις υπόλοιπες υποχρεώσεις μου. Τώρα; Για να πάω στο Αγρίνιο στην Διεύθυνση Εγγείων Βελτιώσεων έκανα τόσα χιλιόμετρα και η βενζίνη έχει φτάσει στα 2 ευρύ το λίτρο.

Τι θα κάνουμε με την έναρξη την καλλιεργητικής περιόδου στο τέλος του μήνα;  Αναγκαστικά θα περνάμε μέσα από τον Εύηνο, που η στάθμη του έπεσε εντελώς.

Η διέλευση αγροτικών μηχανημάτων από την Ιόνια Οδό είναι απαγορευτική και άκρως επικίνδυνη, πολλές φορές από εδώ και στο εξής τα μηχανήματα θα είναι και φορτωμένα και οι ταχύτητες στην Ιόνια είναι πολύ μεγάλες.

Ζητάμε άμεση λύση και την προτείναμε τη λύση αυτή. Από το τέλος Φεβρουαρίου και μέχρι τον Οκτώβριο μήνα θα πρέπει να είμαστε στα χωράφια μας, να δουλέψουμε.

Μα και που και πως θα παραδώσουμε λ.χ. τα βαμβάκια; Το εκκοκκιστήριο είναι στο Ευνοχώρι, εκεί γίνεται και η συγκέντρωση του καλαμποκιού και μιλάμε για τεράστιες ποσότητες, πάνω από 900 χιλιάδες τόνους βαμβακιού.

Πως θα δουλέψουμε οι αγρότες, εξαρτόμαστε άμεσα από τις καλλιέργειές μας και υπάρχει αυτό το ζήτημα, της μετακίνησης. Η λύση πρέπει να είναι άμεση».

Ψήφισμα της Γενικής Συνέλευσης

Η Γενική Συνέλευση ομόφωνα αποφάσισε τα παρακάτω:

Χαιρετίζει την απόφαση του Υπουργού να κατασκευαστεί νέα γέφυρα στον Εύηνο, δίνοντας, μακροπρόθεσμα, οριστική λύση στα προβλήματα.

Χαιρετίζει την απόφαση του Υπουργού να γίνουν αντιπλημμυρικά έργα στον Εύηνο, τα οποία θα προστατεύσουν την κοίτη του και τη γέφυρα από μελλοντικά πλημμυρικά φαινόμενα.

Χαιρετίζει την απόφαση της Περιφέρειας Δυτικής Ελλάδας να καλύψει το κόστος της τακτικής αστικής συγκοινωνιακής σύνδεσης των δυο Κοινοτήτων με το Μεσολόγγι και περιμένει την άμεση υλοποίησή της, όπως περιμένει και την άμεση και οριστική επίλυση των προβλημάτων μεταφοράς των μαθητών με Ειδικές Εκπαιδευτικές Ανάγκες (ΑΜΕΑ) στα σχολεία τους στο Μεσολόγγι.

Διαπιστώνει πως το πρόβλημα της μετάβασης των αγροτών με τα γεωργικά τους μηχανήματα στα κτήματά τους, που βρίσκονται ένθεν κακείθεν της κοίτης του ποταμού, καθώς και της προμήθειας λιπασμάτων και σπόρων από τα καταστήματα του Ευηνοχωρίου και του Μεσολογγίου, δεν επιλύεται.

Απεναντίας, θα συνεχίσει να υπάρχει μέχρι να κατασκευαστεί η νέα γέφυρα. Τούτο σημαίνει οικονομική καταστροφή των αγροτών αυτών, πλήγμα της εθνικής οικονομίας και στέρηση της ελληνικής κοινωνίας από μια σειρά γεωργικά προϊόντα.

Διαπιστώνει πως με τις ανακοινώσεις δεν αντιμετωπίζεται το πρόβλημα χρήσης της ετοιμόρροπης γέφυρας από τους μαθητές αλλά και από άλλους πολίτες, κυρίως, εργαζομένους στο Ευηνοχώρι και στο Μεσολόγγι, οι οποίοι ριψοκινδυνεύουν, προτιμώντας να περπατήσουν μια απόσταση 250 μέτρων, παρά να διασχίσουν με ασφάλεια μια απόσταση 15 περίπου χιλιομέτρων.

Διαπιστώνει ακόμα ότι οι δυσκολίες πρόσβασης επισκεπτών και τουριστών για τα επόμενα δυο χρόνια στις Κοινότητες Γαλατά και Περιθωρίου θα επιφέρουν την οικονομική καταστροφή των επιχειρηματιών των Κοινοτήτων αυτών, τόσο εκείνων που δραστηριοποιούνται επαγγελματικά μέσα στα χωριά, όσο και εκείνων που δραστηριοποιούνται στον τουριστικό τομέα στις παραλίες του Κρυονερίου και της Καβουρότρυπας.

Για τους λόγους αυτούς, απευθύνει έκκληση στην Περιφέρεια Δυτικής Ελλάδας και τα συναρμόδια Υπουργεία Εσωτερικών και Υποδομών, Μεταφορών και Δικτύων να μεριμνήσουν για την άμεση αντιμετώπιση των προβλημάτων που δημιούργησε στους κατοίκους των όμορων Κοινοτήτων η κατάρρευση των γεφυρών του Ευήνου, δίνοντας προτεραιότητα σε προσωρινή και άμεση λύση με την επιδιόρθωση της σιδηροδρομικής γέφυρας.

Μέχρι τότε, απαιτεί τη λειτουργία των αγροτικών ιατρείων των δυο Κοινοτήτων σε καθημερινή βάση, εκ περιτροπής.

Ακόμα, να υπάρξει συγκεκριμένο πακέτο οικονομικής στήριξης και ενίσχυσης των κατοίκων των δυο Κοινοτήτων, με την αξιοποίηση νομοθετικών ρυθμίσεων, που σχετίζονται με την καταβολή αποζημιώσεων και δανείων σε πληγέντες.

Κωνσταντίνος Χονδρός – Εφημερίδα “Συνείδηση” 

sinidisi.gr

Διαβάστηκε 669 φορές
Συντακτική Ομάδα του AitoloakarnaniaBest.gr

Καθημερινή ενημέρωση με οτι καλύτερο συμβαίνει και ότι είναι χρήσιμο για τον κόσμο στην Αιτωλοακαρνανία. Σε πρώτο πλάνο η ανάδειξη του νομού, ως φυσική ομορφιά, πολιτισμικές δράσεις, ιστορικά θέματα, ενδιαφέροντα πρόσωπα και ομάδες και οτι άλλο αξίζει να αναδειχθεί.

Ακολουθείστε το AitoloakarnaniaBest.gr στο Google News