Παρασκευή, 19η Απριλίου 2024  11:32 μμ
 
wm small
Δευτέρα, 14 Φεβρουαρίου 2022 19:30

Κατώτατος μισθός: Τα δύο σενάρια για την αύξηση της Πρωτομαγιάς

Αν βρίσκετε το άρθρο ενδιαφέρον κοινοποιήστε το

Μητσοτάκης: «Η αύξηση του κατώτατου μισθού θα είναι πολύ μεγαλύτερη από την αύξηση του 2%»

Γρίφο για δυνατούς λύτες αποτελεί το ύψος της αύξησης του κατώτατου μισθού την Πρωτομαγιά. Η κυβέρνηση υπόσχεται γενναία αναπροσαρμογή, οι επιχειρηματίες προτάσσουν την οικονομική στενότητα λόγω ενεργειακού κόστους και οι Eυρωπαίοι ζητούν σύνεση, προκειμένου να μην τροφοδοτηθούν πληθωριστικές πιέσεις. Το οικονομικό επιτελείο θέλει ν’ αποφύγει μια ριψοκίνδυνη κίνηση που μπορεί να πυροδοτήσει ανεξέλεγκτες καταστάσεις, αλλά από την άλλη αντιλαμβάνεται πως η αύξηση θα ενισχύσει τα εισοδήματα 700.000 μισθωτών.

Αναφερόμενος στο ύψος της αύξησης, ο Πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης -σε συνέντευξή του στον ΣΚΑΙ- ξεκαθάρισε πως θα είναι μεγάλη, ωστόσο την συνέδεσε με τις αντοχές των εργοδοτών. «Δε μπορώ να σας πω πόσο γιατί θα ακύρωνε τη διαδικασία που έχουμε νομοθετήσει. Η αύξηση του κατώτατου μισθού όμως θα είναι πολύ μεγαλύτερη από την αύξηση του 2% που ήδη δώσαμε και είναι μια μικρή αύξηση. Η δική μου επιθυμία είναι να πάμε τόσο όσο αντέχουν οι δυνατότητες των μικρομεσαίων επιχειρήσεων» ανέφερε.

Ο Υπουργός Οικονομικών Χρήστος Σταϊκούρας, σε ομιλία του στην Πάτρα, τόνισε πως «η αύξηση που θα δοθεί τον Μάιο θα είναι πιο γενναία σε σύγκριση με αυτή που δόθηκε τον περασμένο Ιανουάριο και ως εκ τούτου θα βοηθήσει να προσεγγίσει τον μέσο ευρωπαϊκό όρο».

Τα δύο σενάρια

Σύμφωνα με το insider, τα σενάρια που έχουν πέσει στο τραπέζι, μεσούσης της διαβούλευσης με τους κοινωνικούς εταίρους και τους επιστημονικούς φορείς είναι δύο:

  1. Εάν η ανάπτυξη διαμορφωθεί στο 9% το 2021, τότε η νέα αύξηση θα μπορούσε να ξεπεράσει το 11% και ν’ αντισταθμίσει τις απώλειες που έχουν στο εισόδημά τους τα χαμηλά μισθολογικά κλιμάκια. Σε μια τέτοια περίπτωση, ο κατώτατος μισθός θα μπορούσε ν’ ανέλθει από τα 663 ευρώ που είναι σήμερα στα 725 ευρώ.
  2. Εφόσον η ανάπτυξη «κλείσει» στο 8%, η νέα αύξηση θα είναι της τάξης του 6%, που αθροιστικά με το 2% του Ιανουαρίου θα πιάσει την επίδοση της οικονομίας για το 2021. Με βάση αυτό το σενάριο, οι ελάχιστες αποδοχές θα φτάνουν τα 703 ευρώ (με αύξηση 6%).

agriniovoice.gr

Διαβάστηκε 578 φορές
Ακολουθείστε το AitoloakarnaniaBest.gr στο Google News
Συντακτική Ομάδα του AitoloakarnaniaBest.gr

Καθημερινή ενημέρωση με οτι καλύτερο συμβαίνει και ότι είναι χρήσιμο για τον κόσμο στην Αιτωλοακαρνανία. Σε πρώτο πλάνο η ανάδειξη του νομού, ως φυσική ομορφιά, πολιτισμικές δράσεις, ιστορικά θέματα, ενδιαφέροντα πρόσωπα και ομάδες και οτι άλλο αξίζει να αναδειχθεί.

Στην ίδια κατηγορία