Τετάρτη, 1η Μαίου 2024  10:11 μμ
 
wm small
Τετάρτη, 08 Σεπτεμβρίου 2021 22:07

Ναύπακτος: Στα σκαριά ομάδα εθελοντών πυροσβεστών

Αν βρίσκετε το άρθρο ενδιαφέρον κοινοποιήστε το
  • Η προσπάθεια δημιουργίας ομάδας εθελοντών πυροσβεστών στη Ναύπακτο ήδη αποδίδει καρπούς, καθώς έχουν κατατεθεί 10 αιτήσεις και στόχος είναι να δημιουργηθεί μια ομάδα 30 ατόμων.
  • Τι δηλώνει ο Διοικητής της Π.Υ. Ναυπάκτου και πρωτεργάτης της προσπάθειας αυτής Θάνος Χριστοβασίλης

Το έργο και η αυτοθυσία των πυροσβεστών ανά την Ελλάδα, αλλά και στην περιοχή, είναι αναμφισβήτητα! Η επιχειρησιακή ετοιμότητα και ικανότητα των πυροσβεστών έχει αποδειχτεί ουκ ολίγες φορές ρισκάροντας συχνά ακόμη και την ζωή τους.

Παράλληλα όμως και υποστηρικτικά στο έργο της Πυροσβεστικής Υπηρεσίας λειτουργούν και οι εθελοντές, οι οποίοι αφιερώνουν πολλές ώρες για την προστασία των περιουσιών και των ανθρώπινων ζωών από τον κίνδυνο του πύρινου εφιάλτη, που καραδοκεί συνεχώς κατά την διάρκεια του καλοκαιριού και όχι μόνο. Ιδιαιτέρα τις περισσότερο «θερμές» ημέρες ενισχύουν τις περιπολίες τους, ώστε να υπάρχει η μέγιστη δυνατή ετοιμότητα!

Ο ρόλος των εθελοντών στην Πυροσβεστική Υπηρεσία είναι σημαντικός και ιδιαίτερα στην Αιτωλοακαρνανία, η οποία είναι ο μεγαλύτερος νομός της Ελλάδας με τις «μητρικές» υπηρεσίες (Αγρίνιο, Μεσολόγγι, Ναύπακτος και Αμφιλοχία) να διαθέτουν τεράστιο τομέα ευθύνης. Ουκ ολίγες φορές, ιδίως αν υπάρχουν ταυτόχρονα συμβάντα, η ενίσχυση από τους εθελοντές είναι κάτι παραπάνω από απαραίτητη.

Οι εθελοντές πυροσβέστες στην Ελλάδα φέτος το καλοκαίρι κλήθηκαν και απέδειξαν το σημαντικό ρόλο που μπορούν να παίξουν γενικότερα στη δασοπυρόσβεση και τη δασοπροστασία.

Στην Αιτωλοακαρνανία, στην περιοχή του Αγρινίου υπάρχουν δύο εθελοντικοί πυροσβεστικοί σταθμοί, στην Παραβόλα και την Γαβαλού, εκ των ελαχίστων στην Ελλάδα που αλλεπάλληλες φορές έχουν αποδείξει τις ικανότητές τους με την καθοριστική και σωτήρια παρέμβασή τους, όπως επίσης και ο Σύνδεσμος Εφέδρων Ενόπλων Δυνάμεων (Α.Σ.Ε.Ε.Δ) που ενισχύει εθελοντικά την Πυροσβεστική στο κομμάτι της έγκαιρης προειδοποίησης και καθημερινά αποδεικνύεται η αναγκαιότητα της συνδρομής του.

Στην περιοχή της Ναυπακτίας υπάρχει η Ελληνοαμερικανική Ένωση Έρευνας και Διάσωσης, η οποία με ενέργειες της Διοίκησης της Πυροσβεστικής Υπηρεσίας Ναυπάκτου απέκτησε όχημα και είναι σε πλήρη ετοιμότητα.

Ο Διοικητής της Π.Υ. Ναυπάκτου Θάνος Χριστοβασίλης

Ο νέος Διοικητής της Π.Υ. Ναυπάκτου Θάνος Χριστοβασίλης, από τον Απρίλιο που ανέλαβε καθήκοντα και εκμεταλλευόμενος το νόμο που δίνει τη δυνατότητα δημιουργίας εθελοντικής ομάδας, που να ενισχύει το έργο της υπηρεσίας, κάνει αγώνα δρόμου, ώστε να δημιουργήσει μια εθελοντική ομάδα που να συνδράμει υποστηρικτικά το έργο των πυροσβεστών.

Βάσει νόμου το χρονικό περιθώριο στην παρούσα χρονική στιγμή για την κατάθεση των αιτήσεων για εθελοντές είναι η 31 Σεπτεμβρίου και ήδη έχει εκδηλωθεί ενδιαφέρον από πολίτες της Ναυπάκτου, το οποίο εμπνέει αισιοδοξία για τον εθελοντισμό και την προσφορά προς τον τόπο και τον συνάνθρωπο.

«Κάνουμε μια προσπάθεια, ώστε η κοινωνία να μάθει τον ρόλο και την σπουδαιότητα του εθελοντή πυροσβέστη και να ενισχύσει αυτό τον θεσμό, ο οποίος στην περιοχή της Ναυπάκτου δεν έχει αναπτυχθεί ακόμη. Η προφορά στον τόπο μας και η έμπρακτη αλληλεγγύη προς τον συνάνθρωπό μας μπορεί να εκφραστεί και μέσα από το ρόλο του εθελοντή πυροσβέστη. Μέσα σ’ αυτούς τους μήνες που κάνουμε την προσπάθεια αυτή, την οποία θα συνεχίσουμε, προσήλθαν και υπέβαλαν αίτηση για να γίνουν εθελοντές πυροσβέστες 10 συμπολίτες μας, ενώ έχουμε ως στόχο να δημιουργήσουμε μια ομάδα 30 εθελοντών πυροσβεστών. Εκτός από τη χαρά της προσφοράς και το αίσθημα της ικανοποίησης, αν ένας εθελοντής πυροσβέστης είναι νεαρός στην ηλικία θα έχει και μόρια για την ένταξή του στους εποχικούς και τους πενταετείς, δηλαδή ένα πλάνο επαγγελματικής αποκατάστασης» τόνισε μιλώντας στη «Σ» ο Διοικητής της Π.Υ. Ναυπάκτου Θάνος Χριστοβασίλης, απευθύνοντας παράλληλα κάλεσμα συμμετοχής και ένταξης στην ομάδα των εθελοντών πυροσβεστών σε όποιον ενδιαφέρεται, αγαπά τον τόπο του και το περιβάλλον.

Κωνσταντίνος Χονδρός – Εφημερίδα “Συνείδηση” 

sinidisi.gr

Διαβάστηκε 689 φορές
Ακολουθείστε το AitoloakarnaniaBest.gr στο Google News
Συντακτική Ομάδα του AitoloakarnaniaBest.gr

Καθημερινή ενημέρωση με οτι καλύτερο συμβαίνει και ότι είναι χρήσιμο για τον κόσμο στην Αιτωλοακαρνανία. Σε πρώτο πλάνο η ανάδειξη του νομού, ως φυσική ομορφιά, πολιτισμικές δράσεις, ιστορικά θέματα, ενδιαφέροντα πρόσωπα και ομάδες και οτι άλλο αξίζει να αναδειχθεί.