Τετάρτη, 15η Μαίου 2024  7:45 μμ
 
wm small
Τετάρτη, 01 Μαϊος 2024 18:20

Αυτές οι τρεις φράσεις σας κάνουν να φαίνεστε ανασφαλείς

Αν βρίσκετε το άρθρο ενδιαφέρον κοινοποιήστε το

Φράσεις που χρησιμοποιούμε καθημερινά έχουν μεγάλο αντίκτυπο στον τρόπο που μας βλέπουν οι άλλοι, ακόμα και αν δεν το καταλαβαίνουμε.

Σε μια συνέντευξη για δουλειά, για παράδειγμα, μερικές λέξεις μπορεί να κάνουν τη διαφορά μεταξύ του να φαίνεστε σαν ένας σίγουρος και δυναμικός υποψήφιος και κάποιου που δεν νιώθει σιγουριά για τα προσόντα του.

«Είναι σημαντικό να επιλέγετε προσεκτικά τις λέξεις σας και να χρησιμοποιείτε διεκδικητική γλώσσα», λένε οι συγγραφείς και ειδικοί σε θέματα επικοινωνίας Kathy και Ross Petras.

«Το κλειδί είναι να είστε διεκδικητικοί χωρίς να είστε υπερβολικά επιθετικοί», έγραψαν οι Petras για το CNBC Make It. «Η στρατηγική αυτή μπορεί να είναι ιδιαίτερα χρήσιμη όταν επικοινωνείτε με έναν εργοδότη, έναν συνάδελφο, έναν φίλο ή έναν σύντροφο», προσέθεσαν.

Αυτές οι τρεις φράσεις επιτυγχάνουν τον αντίθετο στόχο, κάνοντάς σας ακούσια να φαίνεστε αδύναμοι και ανασφαλείς, λένε οι ειδικοί:

«Δεν ξέρω»

Το «Δεν ξέρω» είναι μια συνηθισμένη φράση που χρησιμοποιούμε είτε για να κερδίσουμε χρόνο και να σκεφτούμε είτε για να αποφύγουμε συζητήσεις. Ωστόσο, μπορεί επίσης να μας κάνει να φαίνόμαστε αδύναμοι.

«Αντ’ αυτού, πείτε κάτι σαν: “Αυτή είναι μια πραγματικά ενδιαφέρουσα ερώτηση. Δώστε μου ένα λεπτό να το σκεφτώ”», δήλωσε ο Eric Yaverbaum, διευθύνων σύμβουλος της εταιρείας δημοσίων σχέσεων Ericho Communications, στο Make It.

«Αυτό ισχύει ιδιαίτερα στις συνεντεύξεις για δουλειά, όπου μπορεί να σας τύχει μια απροσδόκητη ερώτηση-παγίδα. Είναι ευκολότερο να πείτε “δεν έχω ιδέα”, όταν έρχεστε αντιμέτωποι με ένα πρόβλημα, παρά να προσπαθήσετε να δώσετε μια λύση», εξήγησε ο Yaverbaum.

«Το να είστε ήρεμοι και σίγουροι για την απάντησή σας, δείχνει στον υπεύθυνο της συνέντευξης ότι είστε ομαδικός παίκτης και ότι έχετε άνεση στην επίλυση προβλημάτων, δεξιότητες που όλοι θέλουν στους υπαλλήλους τους».

«Με συγχωρείτε που ρωτάω, αλλά…»

Το να λέτε “συγγνώμη” μπορεί να φαίνεται ευγενικό, αλλά η υπερβολική χρήση της φράσης -ιδιαίτερα σε καταστάσεις που δεν απαιτούν συγγνώμη- μπορεί να μειώσει τον αντίκτυπο όσων λέτε στη συνέχεια και να κάνει τις μελλοντικές συγγνώμες να έχουν μικρότερη βαρύτητα.

«Όταν χρησιμοποιείτε απολογητικές λέξεις (π.χ. “Συγγνώμη, έχω μια τελευταία ερώτηση” ή “Ίσως φταίω μόνο εγώ, αλλά…”), μπορεί να ακούγεται σαν να υποτιμάτε τον εαυτό σας», σημείωσαν οι Kathy και Ross Petras.

«Ή μπορεί να υποβαθμίσει ένα αίτημα που προσπαθείτε να κάνετε. Ζητήστε απλώς αυτό που θέλετε – “Μπορείτε να μου προωθήσετε αυτό το email;” ή “Μπορείτε να με βοηθήσετε να κάνω καθρέφτη στην οθόνη του φορητού μου υπολογιστή;”. – και κλείστε με ένα “ευχαριστώ”».

«Εγώ απλώς…»

Η συγκεκριμένη φράση μειώνει, επίσης, οτιδήποτε ακολουθεί, λέει ο σύμβουλος επικοινωνίας Danny Rubin.

«“Θέλω απλώς να σας ρωτήσω…”, “Θα πάρει απλώς ένα λεπτό…”, “Απλώς λέω…”. Φανερώνει καθαρή αδυναμία», είπε ο Rubin. «Είναι μια μικρή λέξη με μεγάλες επιπτώσεις. Αν έχετε κάτι σημαντικό να πείτε, τότε πείτε το, χωρίς περιστροφές».

«Αν είστε νευρικοί ή ανασφαλείς κατά τη διάρκεια μιας συνάντησης ή μιας συζήτησης, η αλλαγή μερικών λέξεων δεν θα αλλάξει τον τρόπο που αισθάνεστε. Μπορείτε, όμως, να προετοιμάσετε το μυαλό σας για αυτές τις καταστάσεις κάνοντας ασκήσεις ηρεμίας, όπως διαλογισμό, περπάτημα ή εξάσκηση σε τεχνικές αναπνοής», λέει το στέλεχος ανθρώπινου δυναμικού Saimon Taylor. «Έτσι θα καταφέρετε να αντιμετωπίσετε το άγχος σας και να προετοιμαστείτε καλύτερα».

pronews.gr

Διαβάστηκε 257 φορές
Ακολουθείστε το AitoloakarnaniaBest.gr στο Google News
Συντακτική Ομάδα του AitoloakarnaniaBest.gr

Καθημερινή ενημέρωση με οτι καλύτερο συμβαίνει και ότι είναι χρήσιμο για τον κόσμο στην Αιτωλοακαρνανία. Σε πρώτο πλάνο η ανάδειξη του νομού, ως φυσική ομορφιά, πολιτισμικές δράσεις, ιστορικά θέματα, ενδιαφέροντα πρόσωπα και ομάδες και οτι άλλο αξίζει να αναδειχθεί.