Σάββατο, 28η Σεπτεμβρίου 2024  1:17 μμ
Τετάρτη, 09 Ιουνίου 2021 01:04

Νοσοκομείο Αγρινίου: Διπλή έρευνα

Αν βρίσκετε το άρθρο ενδιαφέρον κοινοποιήστε το
  • Και εισαγγελική έρευνα για τη θνητότητα στη ΜΕΘ
  • Μέσα στην εβδομάδα οι εμπειρογνώμονες του ΟΔΙΠΥ στο Νοσοκομείο Αγρινίου
  • Βαρύ το κλίμα στη συνέλευση γιατρών και εργαζομένων

Το ζήτημα της θνητότητας της ΜΕΘ Covid του Νοσοκομείου Αγρινίου, εκτός από κλιμάκιο εμπειρογνωμόνων του ΟΔΙΠΥ που αναμένεται μέσα στην εβδομάδα, θα διερευνηθεί και από την άποψη της δικαστικής οδού και των ποινικών ευθυνών.

Μετά από όσα συνέβησαν την περασμένη Παρασκευή και το Σάββατο αναμενόμενο ήταν και τελικά έγινε να ζητηθεί, δηλαδή, αρμοδίως η δικαστική διερεύνηση του όλου θέματος. Με αφορμή τα δημοσιεύματα για το 100% θνητότητας που παρατηρείται στη ΜΕΘ του Νοσοκομείου Αγρινίου, αλλά και τις δημόσιες τοποθετήσεις βουλευτών της περιοχής, ακόμη και της 6ης ΥΠΕ, ο Εισαγγελέας Εφετών Δυτικής Στερεάς Ελλάδος, Ευριπίδης Νικολάου, με εισαγγελική παραγγελία προς τον Εισαγγελέα Πρωτοδικών Αγρινίου ζήτησε να ερευνηθεί σε όλα τα επίπεδα (διοικητικό – ιατρικό) η θνητότητα στη ΜΕΘ Covid του Νοσοκομείου Αγρινίου.

Η έρευνα αυτή, που ούτως ή άλλως είναι πολύ σοβαρή, δεν αποκλείεται να πάρει ακόμη σοβαρότερο χαρακτήρα στην περίπτωση που υπάρξουν καταγγελίες και μηνύσεις από την πλευρά συγγενών των θανόντων στη ΜΕΘ covid του Νοσοκομείου Αγρινίου.

Αξίζει να σημειωθεί ότι ήδη έχουν υπάρξει δημόσιες παρεμβάσεις, όπως αυτή του βουλευτή Μ. Σαλμά, που μίλησε ακόμη και για κακουργηματικές πράξεις. Ωστόσο θα πρέπει να σημειωθεί ότι η δικαστική έρευνα φυσικά και πρέπει να γίνει, αλλά θα πάρει καιρό. Επομένως, αυτό που προέχει όσο υπάρχουν άκομη διασωληνωμένοι ασθενείς στη ΜΕΘ ή προστεθούν και άλλοι το επόμενο διάστημα είναι η έρευνα του ΟΔΙΠΥ και των εμπειρογνωμόνων του Υπουργείου Υγείας και οι βελτιωτικές παρεμβάσεις που θα εισηγηθούν.

Και ο…. δρόμος των κυρώσεων στις αρμοδιότητες του ΟΔΙΠΥ

Ο  Οργανισμός Διασφάλισης Ποιότητας στην Υγεία (ΟΔΙΠΥ) ένα “εργαλείο” στον τομέα της Υγείας. Ιδρύθηκε το 2020 ως ένας Οργανισμός για την πιστοποίηση και τη διασφάλιση της ποιότητας υπηρεσιών Υγείας. Σκοπός του ΟΔΙΠΥ είναι η βελτίωση της ποιότητας των υπηρεσιών υγείας, η ενίσχυση της ασφάλειας των ασθενών και ο στρατηγικός σχεδιασμός στον τομέα της υγείας για την αναδιοργάνωση και αναβάθμιση των υπηρεσιών υγείας. Αξίζει ακόμη να σημειωθεί ότι μεταξύ των θεσμοθετημένων αρμοδιοτήτων του ΟΔΙΠΥ είναι η διατύπωση γνώμης ως προς την επιβολή κυρώσεων σε παρόχους που δεν τηρούν τις απαιτούμενες διαδικασίες διασφάλισης της ποιότητας των υπηρεσιών υγείας και η επιβολή κυρώσεων. Φυσικά έχει πολύ ενδιαφέρον αν η έρευνα του ΟΔΙΠΥ στη ΜΕΘ του Νοσοκομείου Αγρινίου ενεργοποιήσει και αυτή την αρμοδιότητά του.

Συνέλευση γιατρών και εργαζομένων

Μέσα σε αυτό το βαρύ κλίμα που έχει διαμορφωθεί τις τελευταίες ημέρες στο Νοσοκομείο Αγρινίου χθες έλαβε χώρα κοινή Γενική Συνέλευση των Νοσοκομειακών Γιατρών και των Εργαζομένων του Νοσοκομείου  Αγρινίου. Η συνέλευση που  έγινε παρουσία του προέδρου της ΠΟΕΔΗΝ Μ. Γιαννάκου και του Γραμματέα Χρ. Παπαναστάση, μπορεί να χαρακτηρίστηκε από εντάσεις και ορισμένες αντεγκλήσεις, ωστόσο ήταν αρκετά ενδιαφέρουσα καθώς σε μεγάλο βαθμό τέθηκε το δάκτυλο υπό των τύπων των ήλων. Είναι χαρακτηριστικό ότι από την πλευρά της ΠΟΕΔΗΝ έγινε λόγος για στοχοποίηση του Νοσοκομείου Αγρινίου καθώς ειπώθηκε πως σε ορισμένα άλλα νοσοκομεία της χώρας υπάρχει θνητότητα που «αγγίζει» το 100%. Ωστόσο στο επίπεδο των ανθρώπων του Νοσοκομείου Αγρινίου -γιατροί και λοιπό προσωπικό- φάνηκε να επικρατεί η άποψη πως υπάρχουν εγγενή προβλήματα στο Νοσοκομείο, που θα πρέπει ή θα έπρεπε να εξεταστούν και να αντιμετωπιστούν από τα όργανα του Νοσοκομείου.

Οι υγειονομικοί τονίζουν το γεγονός ότι δεν θα πρέπει μέσα από τις τελευταίες εξελίξεις να συκοφαντηθεί συλλήβδην το έργο του ιατρικού και νοσηλευτικού προσωπικού για την αντιμετώπιση της πανδημίας. Από την άλλη όμως εκφράστηκαν πολλές απορίες όχι μόνο για τη στάση του απερχόμενου διοικητή του Νοσοκομείου Αγρινίου, αλλά τη στάση θεσμικών οργάνων του Νοσοκομείου, καθώς και του Διευθυντή της ΜΕΘ, η οποία έχει βρεθεί στο…  «μάτι του κυκλώνα». Η άποψη που φάνηκε να επικρατεί στη συνέλευση είναι ότι στη συσσωρευμένη αγανάκτηση και οργή του κόσμου για τη διαμορφωθείσα κατάσταση, αφού σε πολλές περιπτώσεις όπως και σε αυτή της ΜΕΘ, δεν υπάρχουν μεγάλα προβλήματα υποστελέχωσης, είναι πως το Νοσοκομείο θα πρέπει να δώσει απαντήσεις στην πράξη, πέρα από την όποια καθυστερημένη αντίδραση από τον εκάστοτε διοικητή ή το Υπουργείο Υγείας.

Η ΟΕΓΝΕ καταγγέλλει απειλητικό τηλεφώνημα του Μ. Σαλμά σε συνδικαλιστή γιατρό

Σε μια σοβαρή καταγγελία, αν φυσικά επιβεβαιωθεί, προχωρά η Ομοσπονδία Ενώσεων Νοσοκομειακών Γιατρών Ελλάδος. Σύμφωνα με την ΟΕΝΓΕ, ο βουλευτής της ΝΔ, Μάριος Σαλμάς, απείλησε τηλεφωνικά τον συνδικαλιστή γιατρό του νοσοκομείου του Αγρινίου και μέλος της Εκτελεστικής Γραμματείας της Ομοσπονδίας, Μάκη Αραβανή, με μπλεξίματα για υποθέσεις ασθενών, αν τον «ξαναπιάσει στο στόμα του».

Αναλυτικά η καταγγελία της ΟΕΓΝΕ:

Η Ε.Γ της Ο.Ε.Ν.Γ.Ε καταδικάζει απερίφραστα την απαράδεκτη ενέργεια του βουλευτή της Ν.Δ. κ. Σαλμά Μάριου ο οποίος κάλεσε στο κινητό του τηλέφωνο το μέλος του Γενικoύ Συμβουλίου της ΟΕΝΓΕ Μάκη Αραβανή, γιατρό παθολόγο στην Παθολογική Κλινική του νοσοκομείου Αγρινίου και τον απείλησε λέγοντας: «έχω στα χέρια μου υποθέσεις ασθενών…, μπορεί να βρεθείς εμπλεκόμενος…, μη με ξαναπιάσεις στο στόμα σου…, να είσαι πιο προσεκτικός στις δηλώσεις σου».

Ο κ. Σαλμάς επιδίωξε να εκφοβίσει τον συνάδελφο επειδή «τόλμησε» να αναδείξει τις ευθύνες της κυβέρνησης, της διοίκησης της 6ης ΥΠΕ και του διοικητή του νοσοκομείου για την κατάσταση που έχει διαμορφωθεί στο νοσοκομείο του Αγρινίου. Επειδή «τόλμησε» να εκφράσει δημόσια τη διαφωνία του με τις δηλώσεις του βουλευτή της Ν.Δ., ο οποίος κατά τη διάρκεια της επίσκεψης του στο νοσοκομείο του Αγρινίου, επιχείρησε να στοχοποιήσει τους υγειονομικούς λέγοντας χαρακτηριστικά: «εκτιμώ και σέβομαι την προσπάθεια όλου του προσωπικού, τα αποτελέσματα όμως δεν ήταν ικανοποιητικά, δεν ήταν υπέρ του κόσμου αλλά εναντίον του κόσμου».

Έδειξε με αυτή του την ενέργεια πόσο «σέβεται» έναν συνάδελφο που όπως και οι υπόλοιποι γιατροί του νοσοκομείου Αγρινίου εφημερεύει μόνος του, χωρίς άλλο ειδικευμένο παθολόγο, καλύπτοντας ταυτόχρονα το Τμήμα Επειγόντων Περιστατικών, την Παθολογική Κλινική και την Κλινική Covid. Έναν γιατρό που, όπως και οι υπόλοιποι συνάδελφοι, κάνει 6-7 ενεργείς εφημερίες το μήνα και όταν εφημερεύει δουλεύει συνεχόμενα 30 και 32 ώρες χωρίς ξεκούραση.

Πρόκειται για μία απαράδεκτη ενέργεια η οποία όμως δεν είναι ούτε μεμονωμένη, ούτε ξεκομμένη από την ένταση του αυταρχισμού και της καταστολής σε βάρος των εργαζομένων. ΕΔΕ σε γιατρούς, περικοπή μισθού σε ειδικευόμενους γιατρούς επειδή «αντιμίλησαν» στον διοικητή, κάμερες στα σχολεία, αστυνομία στα πανεπιστήμια, απαγόρευση εξέτασης των δημοσίων υπαλλήλων ως μαρτύρων σε βάρος του Ελληνικού Δημοσίου, σε δίκες με διάδικο το Ελληνικό Δημόσιο, νέο χτύπημα στη συλλογική οργάνωση και τη συνδικαλιστική δράση με το νομοσχέδιο έκτρωμα που κατατέθηκε στη Βουλή.

Άλλωστε και στην περίπτωση του νοσοκομείου Αγρινίου οι αρμόδιοι του νοσοκομείου και της 6ης ΥΠΕ από την αρχή της πανδημίας είχαν αγνοήσει προκλητικά τις επισημάνσεις των νοσοκομειακών γιατρών, της Ένωσης Αιτωλοακαρνανίας και της ΟΕΝΓΕ, και τώρα που γίνονται εμφανή τα αποτελέσματα της πολιτικής τους προσπαθούν να μετακυλήσουν στους υγειονομικούς τις ευθύνες όπως έχει γίνει και σε μια σειρά άλλων περιπτώσεων.

Ξεκαθαρίζουμε προς κάθε κατεύθυνση ότι δεν θα ζητήσουμε την άδεια κανενός για να εκφράζουμε δημόσια τις απόψεις μας. Δεν ανεχόμαστε τη λογοκρισία. Δεν πρόκειται να μας φιμώσουν. Τέτοια φαινόμενα πρέπει να καταδικαστούν και έχουν ήδη καταδικαστεί αποφασιστικά στη συνείδηση των συναδέλφων.

Καλούμε τον Πρωθυπουργό και τον Υπουργό Υγείας να πάρουν δημόσια θέση για την απαράδεκτη ενέργεια του βουλευτή της Ν.Δ.

Δημήτρης Παπαδάκης – Εφημερίδα “Συνείδηση” 

sinidisi.gr

Διαβάστηκε 445 φορές
Συντακτική Ομάδα του AitoloakarnaniaBest.gr

Καθημερινή ενημέρωση με οτι καλύτερο συμβαίνει και ότι είναι χρήσιμο για τον κόσμο στην Αιτωλοακαρνανία. Σε πρώτο πλάνο η ανάδειξη του νομού, ως φυσική ομορφιά, πολιτισμικές δράσεις, ιστορικά θέματα, ενδιαφέροντα πρόσωπα και ομάδες και οτι άλλο αξίζει να αναδειχθεί.

Ακολουθείστε το AitoloakarnaniaBest.gr στο Google News