Παρασκευή, 19η Απριλίου 2024  9:34 μμ
 
wm small
Πέμπτη, 27 Μαϊος 2021 19:19

1854: Όταν το Αγρίνιο είχε εφοπλιστές

Αν βρίσκετε το άρθρο ενδιαφέρον κοινοποιήστε το

Του Λίνου Υφαντή,

Η ανάπτυξη του εμπορίου και οι ανάγκες μεταφοράς της σταφίδας επίσπευσαν τις ανάγκες εκσυχρονισμού του ελληνικού εμπορικού στόλου την περίοδο 1854-1857. Πλέον τα παλαιά πλοία αντικαθίστανται με ατμόπλοια και δημιουργείται η εταιρεία Ελληνική Ατμοπλοία με μετόχους από όλη την Ελλάδα. Ιδιαίτερα στη Δυτική Ελλάδα η εμπορική κινητικότητα καταγράφει ένα Δυτικοελλαδικό εμπορικό δίκτυο το οποία συνδέει Πάτρα, Κέρκυρα με τα περισσότερα επαρχιακά κέντρα.

Ανάμεσα στους επενδυτές της Ελληνικής Ατμοπλοίας εμφανίζονται και πολλοί Αιτωλοακαρνάνες, ιδίως από το Μεσολόγγι το οποίο είχε ήδη ναυτική παράδοση από τον 18ο αιώνα. Εκτός αυτού όμως στο εμπορικό δίκτυο της Δυτικής Ελλάδας φέρονται να συμμετέχουν και δύο Αγρινιώτες με το ίδιο επώνυμο και πιθανόν με συγγενική σχέση.  ο Γεώργιος Ντόκας, ο Ιωάννης Ντόκας καθώς και ο Ιωάννης Τριανταφυλλίδης καθώς και μία γυναίκα, η Τσακανίκα Α. όπως αναγράφεται.

Πανελλαδικά από το Αγρίνιο φαίνεται να προέρχονται το 1,19% των μετοχών της ατμοπλοικής εταιρείας και να είναι λίγο πιο πριν από το τέλος σε πανελλαδικό επίπεδο. Σημασία όμως έχει ότι υπάρχει στον οικονομικό ναυτικό χάρτη του νεοσύστατου τότε ελληνικού κράτους σε αντίθεση με σήμερα που η παρουσία της περιοχής σε πολλές κεντρικές οικονομικές δραστηριότητες είναι αναιμική έως ανύπαρκτη.

Με πληροφορίες από:

Κωνσταντίνος Παπαθανασόπουλος, συμβολή στην ιστορία της ελληνικής ατμοπλοίας (1849-1857). Μέτοχοι και κατανομή των ιδρυτικών κεφαλαίων. Περιοδικό Μνήμων, τεύχος 10, έτος 1985.

agrinionews.gr

Διαβάστηκε 802 φορές
Ακολουθείστε το AitoloakarnaniaBest.gr στο Google News
Συντακτική Ομάδα του AitoloakarnaniaBest.gr

Καθημερινή ενημέρωση με οτι καλύτερο συμβαίνει και ότι είναι χρήσιμο για τον κόσμο στην Αιτωλοακαρνανία. Σε πρώτο πλάνο η ανάδειξη του νομού, ως φυσική ομορφιά, πολιτισμικές δράσεις, ιστορικά θέματα, ενδιαφέροντα πρόσωπα και ομάδες και οτι άλλο αξίζει να αναδειχθεί.