Δευτέρα, 30η Σεπτεμβρίου 2024  4:12 πμ
Τρίτη, 18 Μαϊος 2021 23:52

Θορυβημένοι οι Αιτωλοακαρνάνες μετά την «εκτόξευση» των κρουσμάτων – «Κρίσιμες οι επόμενες ημέρες»

Αν βρίσκετε το άρθρο ενδιαφέρον κοινοποιήστε το
  • Η αύξηση των κρουσμάτων, ο αντίκτυπος στην καθημερινότητα των πολιτών και η επόμενη μέρα μέσα από τα μάτια αυτοδιοικητικών
  • Τι δηλώνουν οι αναπληρωτές δήμαρχοι σε  Αγρίνιο και Μεσολόγγι και οι Πρόεδροι των Τ.Κ. Αιτωλικού και Παναιτωλίου που είδαν τον τόπο τους να καταγράφει μεγάλη αύξηση κρουσμάτων

«Συναγερμός» έχει σημάνει το τελευταίο χρονικό διάστημα στην Αιτωλοακαρνανία με την αύξηση των κρουσμάτων και την ένταξη του δήμου Μεσολογγίου στο επίπεδο αυξημένου κινδύνου, το «βαθύ κόκκινο». Ωστόσο, μετά από αρκετές ημέρες που συνεχώς η ανακοίνωση των νέων κρουσμάτων από τον ΕΟΔΥ κατέρριπτε το αρνητικό ρεκόρ της προηγούμενης ανακοίνωσης, στην περιοχή του Μεσολογγίου τουλάχιστον φαίνεται πως η κατάσταση ισορροπεί και το κλίμα σιγά – σιγά δείχνει να αντιστρέφεται με την «ζυγαριά» να κλίνει περισσότερο προς το Αγρίνιο! Σύμφωνα με όλους όσους τοποθετήθηκαν στη «Σ» για το θέμα οι επόμενες 10 με 15 ημέρες θα είναι κρίσιμες για την περιοχή και μόνο αν τα κρούσματα τα επόμενα 24ωρα ισορροπήσουν ή αρχίσουν να μειώνονται θα υπάρχει ελπίδα για βελτίωση της κατάστασης.

Στο «κόκκινο» βρέθηκαν κυρίως οι πόλεις του Αγρινίου και του Μεσολογγίου, όπως επίσης και το Αιτωλικό από τις Τ.Κ. του δήμου Μεσολογγίου και το Παναιτώλιο από τις Τ.Κ. του δήμου Αγρινίου, χωρίς αυτό να σημαίνει πως άλλες περιοχές ή Τ.Κ. είναι σε πολύ καλύτερη κατάσταση.

Ο Αντιδήμαρχος και αναπληρωτής δήμαρχος Αγρινίου Κώστας Καλαντζής

Ο Αντιδήμαρχος και αναπληρωτής δήμαρχος Αγρινίου Κώστας Καλαντζής ανέφερε: «φαίνεται πως στο Αγρίνιο έχει μετατοπιστεί το πρόβλημα της έξαρσης του κορονοϊού. Αυτές τις μέρες εκτιμώ πως παρουσιάζονται τα προβλήματα που δημιουργήθηκαν την εορταστική περίοδο του Πάσχα, από τον συνωστισμό και την έλευση ετεροδημοτών, πολλοί εκ των οποίων ήρθαν και πριν την απαγόρευση. Τις επόμενες 10 με 15 ημέρες θεωρώ πως είναι πολύ κρίσιμη περίοδος , αλλά θέλω να πιστεύω πως οι Αγρινιώτισσες και οι Αγρινιώτες θα είναι προσεκτικοί και δεν θα ξεπεράσουμε τα 91 κρούσματα στην πόλη. Αυτό το βασίζω στο γεγονός ότι από τα 91 κρούσματα μέσα σε λίγες μέρες έπεσαν στα 45 τα κρούσματα, όχι αρκετό στοιχείο, αλλά ικανοποιητικό. Η τρέχουσα εβδομάδα είναι πολύ κρίσιμη αυτό πρέπει να αποτυπωθεί πάρα πολύ καλά στο μυαλό των συμπολιτών μας. Τις επόμενες ημέρες, όλο αυτό το χρονικό διάστημα που θεωρείται από τους επιστήμονες κρίσιμο για την πόλη μας, ο ΕΟΔΥ θα διενεργεί συχνά δειγματοληπτικούς ελέγχους, γεγονός που κρατάει σε επαγρύπνηση όλους μας και βοηθάει στο να μην χαλαρώσουμε, κάτι που είχε γίνει αρετές μέρες νωρίτερα και αυτό φαίνονταν στην εικόνα της πόλης και πλέον αποτυπώνεται αρνητικά στην τοπική οικονομία, καθώς όλα τα εμπορικά καταστήματα και η εστίαση είναι ανοιχτή, αλλά ο κόσμος δεν ανταποκρίνεται, λόγω της κατάστασης που είχε δημιουργηθεί το προηγούμενο διάστημα, η οποία «εξαργυρώνεται» δυστυχώς τώρα με την αύξηση των κρουσμάτων. Για να επιστρέψουμε σε ένα καλό επίπεδο όλοι μας πρέπει να δώσουμε προσοχή επαναλαμβάνω στις επόμενες 10 με 15 ημέρες».

Ο Αντιδήμαρχος και αναπληρωτής δήμαρχος Μεσολογγίου Νίκος Καραπάνος

Ο Αντιδήμαρχος και αναπληρωτής δήμαρχος Μεσολογγίου Νίκος Καραπάνος σχολίασε: «κατά τις προηγούμενες ημέρες η αύξηση των κρουσμάτων ήταν μεγάλη, ενώ φαίνεται πως τα τελευταία 24ωρα ο αριθμός των κρουσμάτων που ανακοινώνει ο ΕΟΔΥ μειώνεται για το Μεσολόγγι. Αυτό δείχνει πιθανότατα πως επιστρέφουμε σταδιακά σε μια κάποια κανονικότητα, χωρίς αυτό να σημαίνει κάτι, διότι χωρίς την προσοχή όλων μας η κατάσταση δεν θα βελτιωθεί. Η φοβία που δημιουργήθηκε στον κόσμο φαίνεται ακόμη και στην εικόνα της πόλης, τα καταστήματα παρά το γεγονός ότι λειτουργούν κανονικά δεν έχουν πελάτες, ενώ και ο κόσμος δεν κυκλοφορεί στους δρόμους όπως κυκλοφορούσε , είναι όλοι πολύ επιφυλακτικοί, μαζεμένοι και φοβισμένοι. Θέλω να πιστεύω πως όλα θα έρθουν σε μια κανονικότητα στην οποία, όλοι θα μπορούν να κάνουν την δουλειά τους με ασφάλεια και χωρίς φόβο και προβληματισμό. Βοήθησε από μια άποψη η κατάσταση αυτή, διότι πάρα πολύ εμβολιάζονται, καθώς μέχρι και τώρα ο νομός μας ήταν στα χαμηλότερα πανελλαδικά επίπεδα σε σχέση με τον εμβολιασμό. Παράλληλα στο Νοσοκομείο Μεσολογγίου όσοι δηλώνουν την πρόθεσή τους να εμβολιαστούν δεν καθυστερούν πολύ, μέσα σε τρεις ημέρες περίπου μπορείς να εμβολιαστείς, από την ημέρα που θα το δηλώσεις. Ως δήμος από τη στιγμή που βρεθήκαμε στο «μάτι του κυκλώνα», μετά τις δηλώσεις του υφυπουργού της Πολιτικής Προστασίας προσπαθήσαμε να κάνουμε ό,τι περισσότερο και καλύτερο μπορούσαμε. Περιμέναμε πως θα γίνει κάτι περισσότερο και θα υπάρξουν κάποιες ρυθμίσεις για την πόλη μας, η οποία είχε ενταχθεί στο «βαθύ κόκκινο» και παραμένει, αλλά δεν έγινε κάτι τέτοιο. Στο πλαίσιο των ενεργειών μας για να κάνουμε ότι καλύτερο μπορούμε ελήφθη και η απόφαση  για το κλείσιμο των σχολείων, κάτι που δεν έγινε όμως αποδεκτό από το υπουργείο. Μας άφησαν χωρίς κανένα μέτρο. Πολλοί ήταν οι γονείς που δεν έστειλαν τα παιδιά τους στο σχολείο. Ο Δήμος από την πρώτη στιγμή μαζί με το τοπικό παράρτημα του Ερυθρού Σταυρού και τον Ιατρικό Σύλλογο, φορείς που ευχαριστώ και δημοσίως και με την παραχώρηση πολλών τεστ από την Κοινωφελή του δήμου προχωρήσαμε στην διενέργεια πολλών ελέγχων στις περιοχές ιδιαίτερα που ήταν στο αυξημένο κόκκινο, στο Αιτωλικό, την πόλη του Μεσολογγίου και τις Οινιάδες, όπως επίσης σε ευπαθείς ομάδες και σε οικισμούς Ρομά. Συνεχίζουμε να κάνουμε τους ελέγχους αυτούς σε συνεργασία με την Κοινωφελή, πέραν των τεστ που διενεργεί ο ΕΟΔΥ. Θέλουμε να πιστεύουμε πως όλα θα πάνε καλά».

Η Κωνσταντίνα Μαντζή Πρόεδρος της Τ.Κ. Αιτωλικού

Η Κωνσταντίνα Μαντζή Πρόεδρος της Τ.Κ. Αιτωλικού τόνισε: «τις προηγούμενες εβδομάδες υπήρχε έξαρση των κρουσμάτων στην περιοχή του Αιτωλικού, κάτι που δεν περιμέναμε ειδικά τώρα που είναι προς το τέλος η κατάσταση αυτή σε πανελλαδικό επίπεδο. Εξ αρχής ο δήμος Μεσολογγίου και ο ΕΟΔΥ διενεργούσαν εντατικά τεστ για να δούμε και σε τι επίπεδα βρισκόμαστε, ενώ σύντομα ξεκίνησαν και οι απολυμάνσεις σε κοινόχρηστους δημόσιους χώρους του Αιτωλικού. Ο κόσμος θορυβήθηκε πάρα πολύ, ακόμη και ο καθιερωμένος περίπατος για πάρα πολλούς στην περιοχή σταμάτησε. Τα καταστήματα ενώ λειτουργούσαν κανονικά δεν είχαν κόσμο, ούτε τώρα έχουν, αλλά ούτε ο κόσμος κυκλοφορεί στο δρόμο, όπως το προηγούμενο διάστημα. Ο δήμος έκανε και τεστ σε συνοικίες Ρομά, χωρίς να διαπιστωθεί πως υπάρχουν κρούσματα. Η έλευση πολλών ετεροδημοτών και η χαλάρωση που υπήρχε το τελευταίο διάστημα οδήγησαν σε όλη την δύσκολη αυτή κατάσταση που βιώνουμε εδώ και πολλές μέρες. Ο συνωστισμός στις πλατείες, η ανταλλαγή επισκέψεων βοήθησε την κατάσταση να εξελιχθεί έτσι όπως εξελίχθηκε, αλλά η προσοχή μετά το «καμπανάκι» που υπήρξε και το γεγονός ότι ο κόσμος θορυβήθηκε, οδήγησε τον καθένα να προσπαθήσει να προστατευτεί και να προστατέψει τα αγαπημένα του πρόσωπα και έτσι έμεινε στο σπίτι. Η ατομική ευθύνη είναι το παν, πρέπει να προστατέψουμε τους δικούς μας ανθρώπους και ολόκληρη την κοινωνία και αυτό πρέπει να κάνουμε συνεχώς μέχρι και να απαλλαγούμε τελείως από τον κορονοϊό. Συνεπώς, η τήρηση των πρωτοκόλλων του ΕΟΔΥ είναι η μόνη λύση για να βοηθήσουμε όλη την κοινωνία και την τοπική οικονομία».

Ο Πρόεδρος της Τ.Κ. Παναιτωλίου Ανδρέας Γκορόγιας

Ο Πρόεδρος της Τ.Κ. Παναιτωλίου Ανδρέας Γκορόγιας δήλωσε: «υπάρχει φόβος και ο κόσμος δεν κυκλοφορεί στους δρόμους. Μετά την απώλεια του 58χρονου συγχωριανού μας ο κόσμος πρόσεξε πολύ και η κατάσταση βελτιώθηκε αρκετά, αλλά δυστυχώς τα κρούσματα είναι πάρα πολλά. Δεν φαίνονταν πριν τις γιορτές θα διαμορφωθεί έτσι η κατάσταση, αλλά η έλευση ετεροδημοτών και άλλου ξένου κόσμου, όπως επίσης η δημιουργεί συνωστισμού και το γεγονός ότι στην εκκλησία μόνο ο ένας στους δύο φορούσε μάσκα οδήγησαν τελικά τα πράγματα στην σημερινά κατάσταση. Το Πάσχα σε πολλά σπίτια υπήρχε η εικόνα παρελθόντος, με πολλά άτομα συγκεντρωμένα. Όταν ο ΕΟΔΥ ανακοινώνει μόνο για το Παναιτώλιο καθημερινά 5 και 8 κρούσματα σιγά – σιγά συγκεντρώνονται πολλά για το μέγεθος της κοινότητας μας. Το ενθαρρυντικό στοιχείο είναι πως όσοι είναι θετικοί κάθονται στο σπίτι τους και δεν κυκλοφορούν. Μετά την όλη κατάσταση επικοινώνησα άμεσα με την Ατιπεριφερειάρχη Μαρία Σαλμά, η οποία άμεσα μαζί με κλιμάκιο του ΕΟΔΥ πραγματοποιήθηκαν rapid test. Πιθανολογώ πως τα κρούσματα είναι σίγουρα 100, αλλά το θετικό είναι πως έστω και κατόπιν εορτής υπάρχει προσοχή. Σαν κοινότητα και σαν Πρόεδρος θα επανεκινήσουμε εκ νέου την διαδικασία για την διενέργεια rapid tests. Η πετυχημένη συνταγή, η χρήση τομή είναι η πιστή τήρηση των μέτρων, τίποτε άλλο».

Κώστας Χονδρός – Εφημερίδα “Συνείδηση” 

sinidisi.gr

Διαβάστηκε 437 φορές
Συντακτική Ομάδα του AitoloakarnaniaBest.gr

Καθημερινή ενημέρωση με οτι καλύτερο συμβαίνει και ότι είναι χρήσιμο για τον κόσμο στην Αιτωλοακαρνανία. Σε πρώτο πλάνο η ανάδειξη του νομού, ως φυσική ομορφιά, πολιτισμικές δράσεις, ιστορικά θέματα, ενδιαφέροντα πρόσωπα και ομάδες και οτι άλλο αξίζει να αναδειχθεί.

Ακολουθείστε το AitoloakarnaniaBest.gr στο Google News