Πέμπτη, 25η Απριλίου 2024  6:07 μμ
 
wm small
Πέμπτη, 01 Απριλίου 2021 23:56

ΚΟΙ.ΠΑ Δήμου Αγρινίου: Νέες δομές «έσωσαν» τις θέσεις εργασίας

Αν βρίσκετε το άρθρο ενδιαφέρον κοινοποιήστε το
  • Ο αγώνας των συμβασιούχων της ΚΟΙ.ΠΑ για μονιμοποίηση
  • Οι θέσεις εργασίας των συμβασιούχων της ΚΟΙ.ΠΑ του Δήμου Αγρινίου «απειλήθηκαν» από τη δίχρονη προσχολική εκπαίδευση
  • Οι νέες δομές κατοχύρωσαν το γεγονός ότι οι συμβασιούχοι καλύπτουν πάγιες και διαρκείς ανάγκες

Η πρώτη απόφαση (ομόφωνη) του Δημοτικού Συμβουλίου Αγρινίου να αναγνωρίσει ότι οι συμβασιούχοι στο νομικό πρόσωπο της ΚΟΙ.ΠΑ. (παιδικοί σταθμοί, ΚΔΑΠ, ΚΔΑΠ-Αμεα, ΚΗΦΗ) εργάζονται σε θέσεις που εξυπηρετούν πάγιες και διαρκείς ανάγκες του Δήμου Αγρινίου, θα αποτελέσει το βασικότερο επιχείρημα των 70 περίπου εργαζομένων με συμβάσεις ορισμένου χρόνου στο νομικό αγώνα που ξεκινούν διεκδικώντας τη μονιμοποίησή τους.

Ωστόσο ο Δήμος Αγρινίου  και οι διοίκηση της ΚΟΙ.ΠΑ. φρόντισαν το προηγούμενο διάστημα πριν υπάρχει η πρόσφατη απόφαση του δημοτικού συμβουλίου Αγρινίου φρόντισαν να εξασφαλίσουν τις θέσεις εργασίας που υπάρχουν σε αυτές τις δομές του Αγρινίου και οι οποίες «απειλήθηκαν» από την καθιέρωση της διετούς υποχρεωτικής προσχολικής εκπαίδευσης.

Όπως εξήγησε ο πρόεδρος της ΚΟΙ.ΠΑ. Γιάννης Βασιλείου, μιλώντας στο «Δυτικά Fm 92,8», «ο Δήμος Αγρινίου δεν άργησε καθόλου να πάρει αυτή την απόφαση, όπως ειπώθηκε από ορισμένους, γιατί το 2019 αυτοί οι άνθρωποι ήταν στα πρόθυρα της απόλυσης, αφού με το νόμο Γαβρόγλου για την προσχολική εκπαίδευση είχαμε ως αποτέλεσμα να χάσουμε το 60% των παιδιών από τους δημοτικούς παιδικούς σταθμούς. Αυτό είχε ως αποτέλεσμα από τους 31 συμβασιούχους στους παιδικούς σταθμούς, οι 15 να μην έχουν πλέον αντικείμενο εργασίας….» «Για να φτάσουμε σήμερα» πρόσθεσε ο Γ. Βασιλείου «να καλύπτουν όντως αυτοί οι άνθρωποι πάγιες και διαρκείς ανάγκες του Δήμου Αγρινίου, προχωρήσαμε στη δημιουργία νέων δομών. Τα δύο βρεφικά τμήματα που είχαμε το 2018 πλέον έχουν γίνει επτά και σκοπεύουμε να γίνουν 10 τον ερχόμενο Σεπτέμβριο. Δηλαδή, δημιουργήσαμε τις προϋποθέσεις, έτσι ώστε να μην αναγκαστούμε να μην ανανεώσουμε τις συμβάσεις το 2019 και σήμερα να μιλάμε για μετατροπή των συμβάσεών τους σε αορίστου χρόνου με το δικαστικό αγώνα που ξεκινούν και έχουν στο πλευρό τους τη δημοτική αρχή και σύσσωμο το Δημοτικό Συμβούλιο».

«Δομές που δεν δημιουργήθηκαν ούτε τα 15 προηγούμενα χρόνια»

Μάλιστα ο Γ. Βασιλείου υπογράμμισε ότι η λειτουργία των βρεφικών τμημάτων και νέων δομών, ούτε εύκολη ήταν, ούτε αυτονόητη. «Χρήματα για τα τμήματα αυτά έρχονταν από την ΕΕΤΑΑ και το πρόγραμμα για την «εναρμόνισης της οικογενειακής ζωής» και αρκετοί δήμοι δεν μπόρεσαν να αντλήσουν χρήματα. Στην Αιτωλοακαρνανία, πάλι ο Δήμος Αγρινίου ήταν ο μόνος που άντλησε χρήματα για βρεφικά τμήματα» εξήγησε ο Γ. Βασιλείου τονίζοντας σε αυτή τη προσπάθεια υπήρχε πάντα η ανάλογη δουλειά και συμπαράσταση των υπηρεσιακών παραγόντων της ΚΟΙΠΑ και της τεχνικής υπηρεσίας για να ετοιμαστούν μελέτες κτλ. «Έτσι η ΚΟΙΠΑ κατάφερε να δημιουργήσει τα τελευταία δύο – τρία χρόνια δομές που δεν είχαν δημιουργηθεί τα προηγούμενα 15 χρόνια» είπε ο Γ. Βασιλείου.

Φωτογραφία από την πρόσφατη συνάντηση των εκπροσώπων των συμβασιούχων με το Δήμαρχο Αγρινίου και τον πρόεδρο της ΚΟΙΠΑ

«Να συμπαρασύρουμε και τους άλλους Δήμους»

Ο πρόεδρος της ΚΟΙ.ΠΑ τόνισε επίσης ότι ο Δήμος Αγρινίου είναι από τους πρώτους δήμους σε όλη την Ελλάδα, που έχει πάρει ανάλογη απόφαση για τους συμβασιούχους. «Δεν μείναμε στα λόγια και κάναμε πράξη αυτό που λέμε όλοι μας και ο Δήμαρχος Γ. Παπαναστασίου να στηρίξουμε τους εργαζόμενους αυτούς και φυσικά την κοινωνία με τις νέες δομές που δημιουργούμε. Στην Αιτωλοακαρνανία μόνο ο Δήμος Αγρινίου έχει πάρει μια τέτοια απόφαση και ελπίζουμε να συμπαρασύρουμε σε αυτή την κατεύθυνση και τους άλλους Δήμους. Γιατί, πραγματικά η «ομηρία» αυτών των ανθρώπων πρέπει να σταματήσεις. Είναι δύσκολο για μένα ή για το Δήμαρχο να έρχονται κάθε Αύγουστο άνθρωποι, που όλα αυτά τα χρόνια προσφέρουν τόσα πολλά στις δομές αυτές και να ρωτούν : “θα ανανεωθεί η σύμβασή μου;”»είπε ακόμη ο Γιάννης Βασιλείου.

Θ. Κομματάς : Να λήξει η ομηρία, να δοθεί λύση κεντρικά από το Κράτος

Για το θέμα της μονιμοποίησης των συμβασιούχων μίλησε στο «Δυτικά Fm 98,2» και ο πρόεδρος του Σωματείου των Εργαζομένων του Δήμου Αγρινίου Θύμιος Κομματάς, εκφράζοντας αρχικά την ικανοποίησή για την απόφαση του για την ομόφωνη απόφαση του Δημοτικού Συμβουλίου Αγρινίου, ωστόσο στάθηκε περισσότερο σε μια πρόσφατη δικαστική απόφαση, που γεννά τη ρεαλιστική αισιοδοξία να δικαιωθεί ο αγώνας των συμβασιούχων μέσω της δικαστικής οδού.

Συγκεκριμένα ο Θ. Κομματάς αναφέρθηκε στην υπ’αριθ. 5933/2020 απόφαση του Εφετείου Αθηνών η οποία κρίνεται πολύ σημαντική καθώς για πρώτη φορά ανώτερο δικαστήριο διατάσσει μονιμοποίηση συμβασιούχων. Όπως εξήγησε ο Θ. Κομματάς η απόφαση του Δικαστηρίου απεφάνθη ότι είναι ανίσχυρη η διάταξη-απαγόρευση του άρθρου 103 (παρ. 8) του Συντάγματος, καθώς επίσης ότι στην περίπτωση των “συμβασιούχων”, δεν εφαρμόζεται η εν λόγω συνταγματική διάταξη, αλλά η Ευρωπαϊκή Οδηγία 1999/70 ως υπέρτερη και προγενέστερη της συνταγματικής διάταξης, καθώς και ο εθνικός νόμος 2112/2020 (ΦΕΚ Α’ 67) για τη μετατροπή των συμβάσεων  ορισμένου χρόνου σε αορίστου.

Βάσει αυτού του σκεπτικού του Δικαστηρίου πλέον υπάρχει βάσιμη πιθανότητα να μονιμοποιηθούν και οι συμβασιούχοι στο Δήμο Αγρινίου μέσω της δικαστικής οδού. Πάντως από την πλευρά του ο πρόεδρος του Σωματείου των Εργαζομένων στο Δήμο Αγρινίου υπογράμμισε ότι η άποψη των εργαζομένων στην Αυτοδιοίκηση είναι ότι θα έπρεπε να ισχύσει παλιότερο Προεδρικό Διάταγμα βασισμένο σε κοινοτική οδηγία, πως όποιος έχει σύμβαση άνω των 24μηνων θα πρέπει να μονιμοποιείται. Ακόμη ο Θ. Κομματάς τόνισε ότι θα πρέπει το θέμα να λυθεί κεντρικά από το Κράτος, με την προϋπόθεση να υπηρετούν με σύμβαση πάνω από 24μήνες και να βεβαιώνει το εκάστοτε δημοτικό συμβούλιο τις πάγιες και διαρκείς ανάγκες που εξυπηρετούν οι συμβασιούχοι. Όπως εξήγησε, «έτσι δεν θα συμβαίνει αυτό τώρα υφίστανται οι συνάδελφοι σε όλη την Ελλάδα για να έρχονται οι δικηγόροι και να πληρώνουν οι συμβασιούχοι 300 ή 400 ευρώ το κεφάλι για την προσφυγή στο Δικαστήριο».  «Δεν είναι η περίπτωση των συμβασιούχων στους παιδικούς σταθμούς και στα ΚΔΑΠ η μοναδική, είναι και οι καθαρίστριες που ακολουθούν και θα πρέπει να λήξει η «ομηρία», που υφίστανται για πάνω από 10 ή 15 χρόνια τις περισσότερες φορές αυτοί οι εργαζόμενοι» πρόσθεσε ακόμη ο Θ. Κομματάς και τέλος υπογράμμισε ως αίτημα των εργαζομένων στην Αυτοδιοίκηση ότι οι Δήμοι όλης της χώρας θα πρέπει αφού δουν τα οικονομικά τους να προβαίνουν σε προκηρύξεις μόνιμου προσωπικού για να καλύπτουν τις πάγιες ανάγκες τους.

Δημήτρης Παπαδάκης – Εφημερίδα Συνείδηση

sinidisi.gr

Διαβάστηκε 305 φορές
Ακολουθείστε το AitoloakarnaniaBest.gr στο Google News
Συντακτική Ομάδα του AitoloakarnaniaBest.gr

Καθημερινή ενημέρωση με οτι καλύτερο συμβαίνει και ότι είναι χρήσιμο για τον κόσμο στην Αιτωλοακαρνανία. Σε πρώτο πλάνο η ανάδειξη του νομού, ως φυσική ομορφιά, πολιτισμικές δράσεις, ιστορικά θέματα, ενδιαφέροντα πρόσωπα και ομάδες και οτι άλλο αξίζει να αναδειχθεί.