Πέμπτη, 10η Οκτωμβρίου 2024  8:23 μμ
Πέμπτη, 10 Οκτωβρίου 2024 19:21

Δήμος Αγρινίου - Ξανθή Γκούβρα: «Το ράψιμο και το κέντημα δεν είναι μόνο δημιουργία, είναι ψυχοθεραπεία»

Αν βρίσκετε το άρθρο ενδιαφέρον κοινοποιήστε το
Φάρος συνεργασίας, προσφοράς και ψυχοθεραπείας έχουν γίνει το ράψιμο και το κέντημα για κατοίκους όλων των ηλικιών μέσα από τα εργαστήρια που προσφέρει ο Δήμος Αγρινίου.

Συγκεκριμένα, το Τμήμα Παραδοσιακής & Λαϊκής Τέχνης της Διεύθυνσης Πολιτισμού του Δήμου Αγρινίου προσφέρει μαθήματα κοπτικής-ραπτικής, κεντήματος και παλαίωσης-μεταποίησης αντικειμένων.

Τα μαθήματα

Για το περιεχόμενο και τη σημασία των μαθημάτων στην τοπική κοινωνία μίλησε στη «Σ» η Ξανθή Γκούβρα, δασκάλα του τμήματος Παραδοσιακής και Λαϊκής Τέχνης: «Έχουμε τρία τμήματα. Το τμήμα κοπτικής-ραπτικής, το τμήμα κεντήματος και το τμήμα παλαίωσης αντικειμένων. Τα μαθήματά μας γίνονται από Δευτέρα έως και Παρασκευή, σε πρωινά και απογευματινά τμήματα».

Για τη ραπτική, η κ. Γκούβρα εξήγησε πως μέσα από τη ραπτική, πολλές γυναίκες μαθαίνουν πώς να ράβουν ρούχα για τις ίδιες ή να μεταποιούν παλιά τους ρούχα, χωρίς να τα πετάνε με το που χαλάσουν: «Η κοπτική-ραπτική είναι μια τέχνη που τη διδάσκουμε απ' την αρχή. Μαθαίνουμε πώς να παίρνουμε τα μέτρα μας στο σώμα μας και πώς να τα μεταφέρουμε στο χαρτί και να σχεδιάζουμε το δικό μας πατρόν. Ράβουμε απ' την αρχή και μαθαίνουμε να μεταποιούμε τα παλιά μας ρούχα. Το motto μας είναι 'ποτέ δεν πετάμε κάτι'. Τα vintage κομμάτια της γκαρνταρόμπας μας τα ανανεώνουμε. Στηρίζουμε έτσι και την ανακύκλωση».

Μέσα από το κέντημα, πολλές γυναίκες μαθαίνουν πώς να μεταποιούν με δημιουργικό τρόπο καθημερινά αντικείμενα που βρίσκουμε σε κάθε σπίτι: «Στην τέχνη του κεντήματος, μαθαίνουμε καινούριες τεχνικές, όλες τις βελονιές που υπάρχουν. Κάνουμε κέντημα όχι μόνο σε τραπεζομάντηλα, σεμέν, τραβέρσες και πετσετάκια, αλλά και σε χρηστικά αντικείμενα και μη. Σε αξεσουάρ, πάνω σε ένα ρούχο, σε μία τσάντα, σε ένα μπρελόκ ή σε ένα σελιδοδείκτη. Δίνουμε έτσι μια νέα διάσταση στο κέντρημα, με καινούριες κλωστές και με νέα σχέδια»

Η παλαίωση αντικειμένων φέρνει έναν αέρα ανανέωσης σε κάθε σπίτι, καθώς έπιπλα και αντικείμενα του σπιτιού μπορούν να αλλάξουν εντελώς μορφή: «Στο τμήμα της παλαίωσης, μαθαίνουμε απ' την αρχή πώς να επεξεργαζόμαστε ένα αντικείμενο, να του αλλάζουμε τελείως μορφή, να χρησιμοποιούμε πολλά υλικά και πολλές τεχνικές και να μεταμορφώνουμε το σπίτι μας με ένα πνεύμα ανανέωσης»

Είναι για όλες τις ηλικίες, για γυναίκες και άντρες

«Στα τμήματά μας έρχονται και γυναίκες αλλά και άντρες, όλων των ηλικιών» εξηγεί η κ. Γκούβρα. «Πέρυσι είχαμε από 18 χρονών μέχρι 70. Γιατί μέσα από την τέχνη και τη δημιουργία ο άνθρωπος νιώθει δημιουργικός, εξασκεί το μυαλό του και κάνει και οικονομία και στην τσέπη του. Το πιο σημαντικό για τις γυναίκες είναι ότι τονώνεται η αυτοπεποίθησή τους φορώντας κάτι που το έχουν δημιουργήσει μόνες τους. Οι μαθήτριές μου από την περσινή χρονιά μού λένε ότι το τμήμα μας είναι η ψυχοθεραπεία τους, και αυτό είναι πολύ σημαντικό γιατί πλέον μετά τον COVID και τον εγκλεισμό έχουμε μάθει να λειτουργούμε μόνοι μας. Έτσι εδώ σε αυτό το τμήμα μαθαίνουμε να επικοινωνούμε με τους άλλους, να συνυπάρχουμε, να ανταλάσσουμε απόψεις και να έχουμε μία δημιουργική εργασία».

Κοινωνική προφορά σε ευπαθείς ομάδες της τοπικής κοινωνίας

«Στο τμήμα μας διοργανώνουμε διάφορες δράσεις με φιλανθρωπικό χαρακτήρα. Στηρίζουμε ευπαθείς ομάδες της πόλης μας, όπως τα Ειδικά Σχολεία και τον Ξενώνα Κακοποιημένων Γυναικών. Κάνουμε εκδρομές, επισκέψεις σε βιομηχανίες κατασκευής ρούχων, και φυσικά σε μουσεία για να δούμε την παράδοση και τη λαϊκή τέχνη, που έχει ξεκινήσει από χιλιάδες χρόνια πριν και στην εποχή μας τείνει να εξαφανιστεί»

sinidisi.gr

Διαβάστηκε 60 φορές
Ακολουθείστε το AitoloakarnaniaBest.gr στο Google News
Συντακτική Ομάδα του AitoloakarnaniaBest.gr

Καθημερινή ενημέρωση με οτι καλύτερο συμβαίνει και ότι είναι χρήσιμο για τον κόσμο στην Αιτωλοακαρνανία. Σε πρώτο πλάνο η ανάδειξη του νομού, ως φυσική ομορφιά, πολιτισμικές δράσεις, ιστορικά θέματα, ενδιαφέροντα πρόσωπα και ομάδες και οτι άλλο αξίζει να αναδειχθεί.