Σάββατο, 28η Σεπτεμβρίου 2024  11:12 μμ
Τετάρτη, 26 Ιουνίου 2024 22:41

2ο ΕΠΑΛ Αγρινίου: η ομάδα robotics2EPAL βραβεύτηκε για την πρωτιά της στο διαγωνισμό ρομποτικής

Αν βρίσκετε το άρθρο ενδιαφέρον κοινοποιήστε το

Το 2ο ΕΠΑΛ/ΕΚ Αγρινίου Αιτωλοακαρνανίας βραβεύτηκε στην κατηγορία «ΕΠΑΛ» με την ομάδα robotics2EPAL η οποία κατέλαβε την1η θέση και στα δύο έργα,AI automated parking και Disabled people assistant στον 6ο Πανελλήνιο Διαγωνισμό Ανοιχτών Τεχνολογιών στην Εκπαίδευση (https://openedtech.ellak.gr/2024/06/21/6th-openedtech-results/).

Έργο AI-automated-parking

Με το έργο AI-automated-parking η ομάδα ρομποτικής του σχολείου μας 2ο ΕΠΑΛ / ΕΚ Αγρινίου προτείνει ένα σύστημα αναγνώρισης μέσω του οποίου θα γίνεται διαχείριση των αυτοκινήτων ενός πάρκινγκ. Το πρόβλημα της στάθμευσης στις μεγαλουπόλεις είναι πολύ μεγάλο. Στόχος μας είναι η δημιουργία ενός συστήματοςδιαχείρισης το οποίο μειώνει τους χρόνους αναμονής ειδικά για τους πελάτες που έχουν δεσμευμένη θέση στο πάρκινγκ.

Η πρότασή μας έχει ως εξής. Με την εμφάνιση ενός αυτοκινήτου ένα σύστημα αυτόματης αναγνώρισης ελέγχει αν ανήκει σε δεσμευμένη θέση. Αν ναι, αυτόματα ένα ρομποτικό σύστημα το παραλαμβάνει και θα το οδηγεί στη θέση του. Εάν το όχημα δεν είναι στη λίστα τότε θα εμφανίζεται σχετικό μήνυμα που θα προειδοποιεί τον οδηγό

Δείτε τηνπαρουσίαση του έργουστον παρακάτω σύνδεσμο:

http://robotics2epal.gr/index.php/projects/2023-24/2023-24-ai-automated-parking

 

Έργο Disabledpeopleassistant

Με το έργο Disabledpeopleassistant η ομάδα ρομποτικής του σχολείου μας 2ο ΕΠΑΛ / ΕΚ Αγρινίου προτείνει ένα ρομποτικό βοηθό. Με αναγνώριση φωνής αναλαμβάνει κάποιες εργασίες στο σπίτι βοηθώντας άτομα με κινητικά προβλήματα.

Τέτοιες εργασίες είναι το άνοιγμα/κλείσιμο παραθύρων, το άνοιγμα φωτισμού κ.α. Το project που προτείνουμε περιλαμβάνει ένα αυτοματισμό ανοίγματος/κλεισίματος παραθύρων και ένα σύστημα ανοίγματος του φωτισμού ο οποίος θα ενεργοποιείται με δύο τρόπους. Όταν θα είναι νύχτα αλλά και με τη βούληση του ατόμου με κινητικά προβλήματα. Έτσι το άτομο, ασχέτως αν είναι νύχτα ή μέρα θα μπορεί να ελέγχει το φωτισμό στο σπίτι του.Δημιουργήσαμε σε 3d εκτυπωτή το σύστημα των παραθύρων καθώς και οτιδήποτε χρειάστηκε για να υποστηριχθεί η λειτουργία του φωτισμού.

Βίντεο από την κατασκευή μπορείτε να δείτεστονπαρακάτω σύνδεσμο:

 http://robotics2epal.gr/index.php/projects/2023-24/2023-24-disabled-people-assistant

Τα οφέλη που αποκόμισανοι μαθητές από την εμπλοκή τους με το project δεν είναι μόνο στο επίπεδο της χρήσης συστημάτων αναγνώρισης τεχνητής νοημοσύνης αλλά και ευαισθητοποίηση πάνω στις ανάγκες ατόμων με αναπηρίες.

Επισημαίνεται ότι η δημιουργία ρομποτικών συστημάτων και η συμμετοχή σε διαγωνισμούς έχει πολλαπλά οφέλη για τους συμμετέχοντες, όπως η ανάπτυξη βασικών αρχών των φυσικών επιστημών, της τεχνολογίας, της μηχανικής και των μαθηματικών, η ανάπτυξη δεξιοτήτων προγραμματισμού, επικοινωνίας και συνεργατικότητας στην επίλυση προβλημάτων ενώ οι ίδιοι οι συμμετέχοντες αποτελούν πρότυπα για όλους τους μαθητές των σχολείων.

Επιπλέον, οφείλουμε να αναφέρουμε ότι η Ρομποτική είναι εκτός αναλυτικών προγραμμάτων και οι καθηγητές που στηρίζουν τη δράση εργάζονται με περίσσια παιδαγωγική ευθύνη και επιστημονική κατάρτιση εμπνέοντας, εμψυχώνοντας και δίνοντας ερεθίσματα για τις μελλοντικές διεξόδους στους μαθητές. Η πρωτιά στον Πανελλήνιο Διαγωνισμό δεν έγινε ούτε τυχαία, ούτε χωρίς κόπο! Μπορούμε να πετύχουμε στόχους, όταν υπάρχει προσήλωση, κατάρτιση, πάθος και μεράκι! Συγχαίρουμε λοιπόν για ακόμα μια φοράεκπαιδευτικούς και μαθητές και μοιραζόμαστε μαζί σας τη χαρά του νικητή!

Διαβάστηκε 348 φορές Τελευταία τροποποίηση στις Τετάρτη, 26 Ιουνίου 2024 22:41
Συντακτική Ομάδα του AitoloakarnaniaBest.gr

Καθημερινή ενημέρωση με οτι καλύτερο συμβαίνει και ότι είναι χρήσιμο για τον κόσμο στην Αιτωλοακαρνανία. Σε πρώτο πλάνο η ανάδειξη του νομού, ως φυσική ομορφιά, πολιτισμικές δράσεις, ιστορικά θέματα, ενδιαφέροντα πρόσωπα και ομάδες και οτι άλλο αξίζει να αναδειχθεί.

Ακολουθείστε το AitoloakarnaniaBest.gr στο Google News