Σάββατο, 5η Οκτωμβρίου 2024  1:07 μμ
Παρασκευή, 07 Ιουνίου 2024 00:16

Μάχη για την «εικόνα» των τιμών - ΙΝΚΑ: «Οι πολίτες τα βρίσκουν ακριβότερα, αντίθετα από τις έρευνες»! (Πίνακες)

Αν βρίσκετε το άρθρο ενδιαφέρον κοινοποιήστε το

Μείωση 1,25% σε τιμές σούπερ-μάρκετ από πέρυσι, λέει έρευνα…  Μάχη για την «εικόνα» των τιμών σύμφωνα με την εφημερίδα "Συνείδηση", στην οποίο ο Πρόεδρος του ΙΝΚΑ και της Ένωσης Καταναλωτών Αιτωλοακαρνανίας Γιώργος Λεχουρίτης τονίζει μεταξύ άλλων: «Οι πολίτες τα βρίσκουν ακριβότερα, αντίθετα από τις έρευνες»!

Αναλυτικά το δημοσίευμα: 

Το Ινστιτούτο Έρευνας Λιανεμπορίου Καταναλωτικών Αγαθών (ΙΕΛΚΑ) εξέτασε πρόσφατα την πορεία των τιμών ανάμεσα στον Μάιο 2024 και τον Μάιο 2023 στο πλαίσιο στοχευμένης έρευνας αποκλειστικά στις μεγάλες αλυσίδες σούπερ-μάρκετ σχετικά με τις πληθωριστικές πιέσεις στα τρόφιμα και όχι μόνο.

Το αποτέλεσμα ήταν, για ακόμη μια φορά, ότι από την έρευνα προέκυψαν συμπεράσματα που ο ίδιος ο καταναλωτής δεν μπορεί να διαπιστώσει στην επίσκεψή του στις μεγάλες αγορές, παρά μόνο σε συγκεκριμένα προϊόντα, μετά από πολύ εξαντλητική διασταύρωση και για ποσοστά που πολύ απέχουν από τα νούμερα που εμφανίζονται ως «μείωση τιμών», πολύ απλά διότι ο…διάβολος κρύβεται στις λέξεις.

Η έρευνα του ΙΕΛΚΑ, όπως και όλες οι σχετικές έρευνες, στην πραγματικότητα διαπιστώνουν αποκλιμάκωση ή όχι των πληθωριστικών τάσεων, δηλαδή την ανάσχεση της αύξησης της τιμής και όχι την μείωσή της! Με άλλα λόγια το ποσοστό που παρουσιάζεται είναι το πόσο «συγκρατήθηκε» η αύξηση τιμών κι όχι το πόσο μειώθηκαν οι τιμές σε απόλυτα νούμερα.

Ποιες είναι οι διαπιστώσεις; Η καθαρή μείωση του δείκτη εξέλιξης τιμών αλυσίδων σούπερ μάρκετ τον Μάιο 2024 δείχνει ότι ο πληθωρισμός στις αλυσίδες σούπερ μάρκετ είναι αρνητικός, της τάξης του -1,25% (έναντι +1,10% τον Απρίλιο, +0,28% τον Μάρτιο, +2,70% τον Φεβρουάριο και +3,00% τον Ιανουάριο 2024).

Η μεταβολή του Μαΐου σε σχέση με τον Απρίλιο οφείλεται κυρίως στη συνεχιζόμενη αποκλιμάκωση των τιμών και εν μέρει στην επίδραση της εποχικότητας λόγω Πάσχα(!), περίοδος κατά την οποία καταγράφονται έντονες προωθητικές ενέργειες την περίοδο της Μεγάλης Εβδομάδας, η οποία το 2023 ήταν στα μέσα Απριλίου, ενώ το 2024 στην πρώτη εβδομάδα του Μαΐου, και ενσωματώνεται στα στοιχεία της παρούσας μέτρησης. Εν ολίγοις μιλάμε για έναν διαφορετικό Μάιο από εκείνον του 2023.

Μεγαλύτερες μειώσεις τιμών καταγράφονται στις κατηγορίες, βούτυρα και αυγά: -7,50%, χαρτικά, καλλυντικά και είδη προσωπικής υγιεινής: -5,62%, φρέσκα φρούτα και λαχανικά: -4,04%, τυροκομικά: -3,97%, αλκοολούχα ποτά: -3,74%.

Οι εκτιμήσεις είναι πως «στα γαλακτοκομικά, οι μειώσεις που καταγράφονται είναι αποτέλεσμα τόσο της ομαλοποίησης της αγοράς μετά την πανδημία και της μείωσης στις τιμές παραγωγού σε ορισμένα προϊόντα, ενώ προϊόντα όπως το βούτυρο και τα αυγά επωφελούνται από τις προωθητικές ενέργειες λόγω του Πάσχα. Τα φρέσκα φρούτα και λαχανικά έχουν ευνοηθεί από τις συγκριτικά καλύτερες καιρικές συνθήκες σε σχέση με το 2023».

Μεγαλύτερες αυξήσεις καταγράφονται στις κατηγορίες μπισκότα, σοκολάτες, ζαχαρώδη: +5,85%, φρέσκα ψάρια και θαλασσινά: +4,42, έτοιμα γεύματα: +3,13%, τροφές και είδη για κατοικίδια: +3,05%, νερά και αναψυκτικά: +2,79%, με τα περισσότερα από αυτά τα είδη επηρεάζονται από τις διεθνείς τιμές πρώτων υλών και κυρίως τις τιμές της ζάχαρης και του κακάο. Από τις 23 κατηγορίες που εξετάζονται οι 14 κατέγραψαν μείωση και οι 9 αύξηση(πίνακας).

Ο Γιώργος Λεχουρίτης

Σχολιάζοντας από το Αγρίνιο τα ευρήματα αυτά ο πρόεδρος του Ινστιτούτου Καταναλωτή , Γιώργος Λεχουρίτης έκανε λόγο για παντελή αναντιστοιχία όσων διαπιστώνει η έρευνα με όσα βιώνουν οι καταναλωτές όταν πάνε στο σούπερ-μάρκετ. «Έρχονται εκλογές και έπρεπε να βρεθεί ένα θετικό αφήγημα, όμως δεν νομίζω ότι μπορεί να εξαπατηθεί τόσο εύκολα, πλέον, ο πολίτης.

Το έχω πει και στο παρελθόν ότι το συγκεκριμένο ερευνητικό κέντρο είναι φτιαγμένο από τα ίδια τα σούπερ-μάρκετ. Η εικόνα που παρουσιάζεται δεν έχει σχέση με την πραγματικότητα και το ξέρουμε όλοι. Όταν μετράς ως “αποκλιμάκωση” ένα λάδι που έχει… πέσει από τα 14,5 ευρώ στα 14,2 ενώ πριν από τον περσινό Μάιο είχε ακόμη και 8 ευρώ, τότε μιλάμε απλά για ένα διάστημα που καθυστέρησε η αύξηση! Δεν χρειάζεται να πάμε σε προϊόντα που ακόμη έχουν άνοδο που είναι πολλά, υπάρχουν μερικά που είχαν μικρή πτώση τιμής, δηλαδή από άνοδο ακόμη και 100% μέσα σε ένα χρόνο έχασαν το 10%! Είναι δυνατόν να παρουσιάζουν αυτή την κατάσταση ως επιτυχία;», τονίζει ο πρόεδρος του ΙΝΚΑ.

Ο ίδιος επισημαίνει ότι και μόνο που μέσα στη επίμαχη περίοδο είναι η διαφορά των δύο Μαΐων με Πάσχα και χωρίς Πάσχα, αρκεί να καταλάβουμε πως έχει αποτυπωθεί το παιχνίδι των εορταστικών «προσφορών, οι οποίες όλοι ξέρουμε ότι καταλήγουν στο μηδέν αν μετρήσεις την τιμή μονάδας», όπως εξηγεί.

Οι λόγοι στους οποίους αποδίδεται(σ.σ. από την ίδια την έρευνα) η τάση συγκράτησης των τιμών προϊόντων στα σούπερ μάρκετ:

1. Οι τιμές παρουσιάζουν σταθεροποίηση τους τελευταίους μήνες στα μεγάλα καταστήματα τροφίμων λόγω των μεγάλων όγκων προϊόντων που διακινούν, των οικονομιών κλίμακας, της τεχνολογικής ετοιμότητας τους και των προϊόντων ιδιωτικής ετικέτας.

2. Καλύτερες συγκριτικά με το 2023 καιρικές συνθήκες τον Μάιο 2024. Οι περσινές βροχές είχαν αυξήσει σημαντικά το κόστος στα φρέσκα φρούτα και λαχανικά.

3. Προσφορές και εκπτώσεις και η εποχικότητα του Πάσχα. Οι προσφορές και οι εκπτώσεις στο κανάλι του οργανωμένου λιανεμπορίου είναι περισσότερες σε αριθμό, σε ένταση και σε ποσοστιαία έκπτωση, κάτι που επηρεάζει τις τελικές τιμές των προϊόντων. Πολλές από τις προσφορές του Πάσχα εφαρμόστηκαν το 2024 τον Μάιο, ενώ το 2023 τον Απρίλιο, κάτι που τεχνηέντως οδήγησε σε υψηλότερες τιμές τον Απρίλιο, αλλά και σημαντικά χαμηλότερες τον Μάιο.

4. Οι αλυσίδες σούπερ μάρκετ λειτουργούν σε αυστηρό θεσμικό πλαίσιο (π.χ. Απαγόρευση προωθητικών ενεργειών σε περίπτωση ανατιμήσεων 6969/2024).

5. Η αποκλιμάκωση των τιμών των πρώτων υλών τους προηγούμενους μήνες στις διεθνείς αγορές και η ομαλοποίηση της αγοράς. Οι διεθνείς δείκτες πρώτων υλών τροφίμων (π.χ. FAO Food Price Index) καταγράφουν μείωση τους πρώτους μήνες του 2024

6. Πιο γρήγορη διακίνηση αποθεμάτων των εταιριών.

7. Επίδραση προϊόντων ιδιωτικής ετικέτας. Τα μερίδια πωλήσεων προϊόντων ιδιωτικής ετικέτας είναι μεγαλύτερα στις μεγάλες αλυσίδες σούπερ μάρκετ λόγω μεγαλύτερου εύρους κωδικολογίου.

Οι λόγοι 1, 5, 6 και 7 καταδεικνύουν και την πλευρά από την οποία διεξήχθη η έρευνα…

Γιάννης Συμψηρής - Εφημερίδα "Συνείδηση"


sinidisi.gr

Διαβάστηκε 194 φορές
Ακολουθείστε το AitoloakarnaniaBest.gr στο Google News
Συντακτική Ομάδα του AitoloakarnaniaBest.gr

Καθημερινή ενημέρωση με οτι καλύτερο συμβαίνει και ότι είναι χρήσιμο για τον κόσμο στην Αιτωλοακαρνανία. Σε πρώτο πλάνο η ανάδειξη του νομού, ως φυσική ομορφιά, πολιτισμικές δράσεις, ιστορικά θέματα, ενδιαφέροντα πρόσωπα και ομάδες και οτι άλλο αξίζει να αναδειχθεί.