Κυριακή, 6η Οκτωμβρίου 2024  10:22 πμ
Τετάρτη, 05 Ιουνίου 2024 19:15

Εργοστάσιο επεξεργασίας απορριμμάτων στη Ναύπακτο: Στο περίμενε για τις προσφυγές

Αν βρίσκετε το άρθρο ενδιαφέρον κοινοποιήστε το

Εργοστάσιο επεξεργασίας απορριμμάτων στη Ναύπακτο: Στο περίμενε για τις προσφυγές όπως αναφέρει η εφημερίδα "Συνείδηση", σύμφωνα με την οποία για ακόμη μια φορά ο Δήμος Ναυπακτίας αναμένει την κατάληξη των προσφυγών των ενδιαφερόμενων εταιρειών με σκοπό η μια να «εκτοπίσει» την άλλη από την «κούρσα» από το διαγωνισμό

Αναλυτικά το δημοσίευμα: 

Από σαράντα κύματα πέρασε και συνεχίζει να περνά η προσπάθεια για την κατασκευή μονάδας επεξεργασίας απορριμμάτων του Δήμου Ναυπακτίας, που θα καλύπτει όμως και τις ανάγκες των Δήμων Μεσολογγίου και Θέρμου!

Για ακόμη μια φορά ο Δήμος Ναυπακτίας αναμένει τις αποφάσεις για ποια εταιρεία θα απορριφτεί από την προσφυγή της έτερης εταιρείας, που διεκδικεί επίσης την κατασκευή του εργοστάσιου!

Η διαδικασία για την κατασκευή του εργοστάσιου (που πρόκειται να κατασκευαστεί στη θέση «Κοχλαστή» της Δ.Δ. Βλαχομάνδρας του Δήμου Ναυπακτίας) έχει ξεκινήσει από το 2018 και οι προσφυγές μεταξύ των εταιρειών με σκοπό να βγάλουν από την «κούρσα» της κατασκευής του εργοστασίου την ανταγωνίστρια ή τις ανταγωνίστριες εταιρείες έχει εξελιχτεί σε σίριαλ, με το Δήμο Ναυπακτίας να διαπιστώνει κάθε φορά πως η υπόθεση είναι σε πεδία που δεν άπτονται της αρμοδιότητας του. Αναμένει δηλαδή ο Δήμος κάθε φορά την απόφαση του ΣτΕ!

Ο αρμόδιος Αντιδήμαρχος Περιβάλλοντος του Δήμου Ναυπακτίας Θωμάς Κοτρωνιάς μιλώντας στη «Σ» εξηγεί την όλη κατάσταση αναλυτικά.

Ο Θωμάς Κοτρωνιάς

Συγκεκριμένα ο κ. Κοτρωνιάς αναφέρει: «το εργοστάσιο επεξεργασίας απορριμμάτων και μονάδας κομματοποίησης αποβλήτων 1ης και 4ηε ΓΕΝ Αιτωλοακαρνανίας είχε ενταχθεί με απόφαση της Ειδικής Γραμματείας Διαχείρισης Τομεακών Επιχειρησιακών Προγραμμάτων στο ΥΜΕΠΕΡΑΑ και είναι ενταγμένο από τις 05/04/18.

Στις 17/12/2019 έχουμε την πρώτη απόφαση της οικονομικής επιτροπής του Δήμου Ναυπακτίας που εγκρίθηκε η αρχική διακήρυξη του έργου, η δημοπρασία δηλαδή. Κατά όμως του έργου ασκήθηκαν τόσο προδικαστικές προσφορές, όσο και προσφυγές ενώπιον του ΣτΕ.

Στην πρώτη περίπτωση η απάντηση μπορεί να δοθεί σε ένα μήνα, ενώ στην δεύτερη περίπτωση η απάντηση μπορεί να καθυστερήσει και πέντε μήνες. Εκδόθηκε το 2020 η 109 απόφαση της επιτροπής αναστολών του ΣτΕ που έκανε δεκτή την προσφυγή μιας εκ των εταιρειών που διεκδικούσαν το έργο.

Η απόφαση εκδόθηκε κατά της ηλεκτρονικής πλατφόρμας του ΕΣΗΔΗΣ, απέρριψε δηλαδή η πλατφόρμα λανθασμένα την προσφορά που έδωσε η εταιρεία αυτή με 21 εκατ. ευρώ, ενώ εμείς είχαμε ορίσει το κόστος στα 20 εκατ. ευρώ. Βάσει νόμου απαγορεύεται να δώσει κανείς μεγαλύτερη προσφορά από αυτό που έχει ο Δήμος στο ταμείο του. Αυτό το έκανε σε ένα τμήμα του έργου, ενέργειες δηλαδή που έφευγαν από τη αρμοδιότητα του Δήμου Ναυπακτίας.

Κάναμε τις νόμιμες ενέργειες και στις 04/12/2020 στην οικονομική επιτροπή του Δήμου να ματαιώσουμε τον διαγωνισμό. Αποφασίσαμε όμως την επαναπροκήρυξή του, κάτι που έγινε άμεσα. Ο διαγωνισμός προκηρύχθηκε και πάλι στις 15/12/2020. Τότε ενδιαφέρον έδειξαν τρεις εταιρείες.

Σύμφωνα με την απόφαση που ελήφθη στις 07/09/2021 κρίθηκε ότι πρέπει να αποκλειστούν από το διαγωνισμό οι δυο από τις τρεις εταιρίες, με αποτέλεσμα να γίνει δεκτή από την πλευρά του Δήμου η προσφορά της άλλης εταιρείας. Ασκήθηκαν όμως προδικαστικές προσφυγές και προς το ΣτΕ και προς την Αρχή Εξέτασης Προδικαστικών Προσφυγών (ΑΕΠΠ) από όλες τις εταιρείες που συμμετείχαν.

Οι προσφυγές αυτές να διευκρινίσουμε πως έγιναν μεταξύ των εταιρειών, με αποτέλεσμα να μας κοινοποιηθεί από το ΣτΕ τον Νοέμβριο του 2022 ότι αποκλείστηκαν όλες οι εταιρείες, ενώ η Διαχειριστική Αρχή είχε κάνει δεκτή τη μελέτη.

Στις 07/03/2023 η οικονομική επιτροπή του Δήμου αποφάσισε την προκήρυξη και πάλι του διαγωνισμού με την απόφαση 215/2023, καθορίσαμε τους όρους διακήρυξης και την έγκριση των τευχών δημοπράτησης για τη σύμβαση της δημόσιας σύμβασης για την κατασκευή της μονάδας.

Στις 18/09/23 δημοσιεύσαμε τον διαγωνισμό και στις 26/09/23 δημοσιεύτηκε στην διαδικτυακή πύλη «Προμηθέας» του ΕΣΗΔΗΣ. Στις 06/03 ήταν η καταληκτική ημερομηνία προσφορών για το διαγωνισμό.

Συμμετείχαν δυο εταιρείες, οι οποίες όμως έκαναν ένσταση για προδικαστικό έλεγχο, η μια εταιρεία εναντίον της άλλης με σκοπό τόσο η μια, όσο και η άλλη να απορρίψει την ανταγωνίστρια εταιρεία.

Αυτή την στιγμή βρισκόμαστε στην φάση της αναμονής ποια εταιρεία θα απορρίφθει και ποια όχι, ωστόσο αυτή η διαδικασία μπορεί να πάει και στο ΣτΕ για ακόμη μια φορά. Δεν μπορούμε να εκτιμήσουμε πόσο ακόμη θα τραβήξει, αλλά το σίγουρο είναι ότι πιθανότητα θα τραβήξει κι άλλο αυτό μεταξύ των εταιρειών».

sinidisi.gr

Διαβάστηκε 177 φορές
Ακολουθείστε το AitoloakarnaniaBest.gr στο Google News
Συντακτική Ομάδα του AitoloakarnaniaBest.gr

Καθημερινή ενημέρωση με οτι καλύτερο συμβαίνει και ότι είναι χρήσιμο για τον κόσμο στην Αιτωλοακαρνανία. Σε πρώτο πλάνο η ανάδειξη του νομού, ως φυσική ομορφιά, πολιτισμικές δράσεις, ιστορικά θέματα, ενδιαφέροντα πρόσωπα και ομάδες και οτι άλλο αξίζει να αναδειχθεί.