Σάββατο, 5η Οκτωμβρίου 2024  12:41 μμ
Σάββατο, 01 Ιουνίου 2024 09:45

Άνοιξαν και πάλι τα μικροβιολογικά εργαστήρια της Αιτωλοακαρνανίας - Σε στάση αναμονής οι εργαστηριακοί γιατροί

Αν βρίσκετε το άρθρο ενδιαφέρον κοινοποιήστε το

Άνοιξαν και πάλι τα μικροβιολογικά εργαστήρια της Αιτωλοακαρνανίας. Σε στάση αναμονής οι εργαστηριακοί γιατροί όπως αναφέρει η εφημερίδα "Συνείδηση", σύμφωνα με την οποία δεν αποκλείουν να συνεχίσουν δριμύτερα τις κινητοποιήσεις τους με τις ευρωεκλογές αν δεν εκπληρωθούν οι δεσμεύσεις του Υπουργού Υγείας

Αναλυτικά το δημοσίευμα:

Από τη Δευτέρα 27/05/24 οι εργαστηριακοί γιατροί επανήλθαν στα εργαστήριά τους κρατώντας όμως στάση αναμονής!

Μάλιστα, η δουλειά στα μικροβιολογικά εργαστήρια κατά τις ημέρες που επαναλειτουργούν είναι ιδιαίτερα αυξημένη σε σχέση με το χρονικό διάστημα πριν τις κινητοποιήσεις τους, πριν δηλαδή κλείσουν τα εργαστήριά τους.

Ως προς την ουσία όμως να τονίσουμε πως οι εργαστηριακοί ιατροί αναμένουν να δουν τι ενέργειες θα γίνουν από την πλευρά του Υπουργείο Υγείας και του Υπουργού σε σχέση με αυτά που είχε δεσμευτεί και γι αυτό μάλιστα, όπως προαναφέραμε, κρατούν στάση αναμονής και επανήλθαν στο πλαίσιο προσωρινής αναστολής.

Η Πρόεδρος του Συνδέσμου Ιδιωτών Εργαστηριακών Ιατρών Δυτικής Ελλάδας Κυριακή Κώτσα μιλώντας στη «Σ» επεσήμανε:

Η Κυριακή Κώτσα

«αναμένουμε να δούμε τι θα γίνει και αν και κατά πόσο τα διαθρωτικά μέτρα θα εφαρμοστούν. Εκκρεμεί να νομοθετηθούν κάποια πράγματα από αυτά που μας έχει υποσχεθεί ο Υπουργός Υγείας ότι θα γίνουν.

Επειδή όμως η Βουλή είναι κλειστή στην παρούσα φάση λόγω Ευρωεκλογών αναμένουμε να δούμε, όταν ανοίξει και πάλι, πως θα εξελιχθούν τα πράγματα. Τότε, θα επανέλθουμε και θα πραγματοποιήσουμε τηλεδιάσκεψη, μέσω της οποίας θα αξιολογήσουμε εκ νέου την κατάσταση. Είναι πολύ πιθανό να επανέλθουμε στις κινητοποιήσεις μας με μεγαλύτερη μάλιστα δριμύτητα.

Κρατήσαμε κλειστά τα εργαστήριά μας για τρείς εβδομάδες. Μετά την επαναφορά μας η ροή του κόσμου για την διεξαγωγή εξετάσεων ήταν αυξημένη σε σχέση με το διάστημα πριν προβούμε στις κινητοποιήσεις μας.

Υπήρχε αρκετός κόσμος που ανέμενε τους εργαστηριακούς γιατρούς να επανέλθουν, ώστε να κάνει τις εξετάσεις στο εργαστήριο που εμπιστεύεται. Εννοείται όμως ότι τα επείγοντα περιστατικά εξυπηρετήθηκαν από τα Νοσοκομεία ή από άλλες Δημόσιες Δομές που απευθύνθηκαν οι ασθενείς».

Να υπενθυμίσουμε πως οι εργαστηριακοί ιατροί αποφάσισαν να προχωρήσουν σε κινητοποιήσεις με τη συμμετοχή στις κινητοποιήσεις αυτές να ξεπερνά το 90%, ενώ η απόφαση ελήφθη αντιδρώντας στη «συνεχιζόμενη υφαρπαγή» των αποζημιώσεων από τις συμβάσεις με τον ΕΟΠΥΥ, όπως χαρακτηριστικά ανέφεραν.

Οι εργαστηριακοί γιατροί βρίσκονται αντιμέτωποι με «οικονομική ασφυξία», όπως αναφέρουν, διότι υπάρχει στάση πληρωμών προς προμηθευτές για αναλώσιμα όπως αντιδραστήρια και τα εργαστήρια της γειτονιάς αδυνατούν να αντιμετωπίσουν τις τρέχουσες υποχρεώσεις.

Υπενθυμίζεται ότι το clawback - rebate είναι μνημονιακός νόμος που εφαρμόζεται εδώ και 12 χρόνια και την κατάσταση οδηγεί σε αδιέξοδο η υποκοστολόγηση των εξετάσεων καθώς ισχύει η ίδια τιμολόγηση από το 1991.

«Οι εργαστηριακοί γιατροί διεκδικούν την κατάργηση του επαίσχυντου clawback όπου για 12 ολόκληρα χρόνια τους έχει στραγγαλίσει οικονομικά και ζητούν το αυτονόητο, να αμείβονται όπως όλοι οι εργαζόμενοι για το σύνολο των εργασιών που παρέχουν στους ασφαλισμένους του ΕΟΠΥΥ» ανέφεραν σε συνέντευξη τύπου που είχαν παραχωρήσει στα ΜΜΕ του Αγρινίου και της Δυτικής Ελλάδας γενικότερα στις 14/05/24, συμπληρώνοντας πως: «τα προβλήματα με τον ΕΟΠΥΥ ξεκίνησαν το 2013 όταν θεσπίστηκε ο κλειστός προϋπολογισμός ως μνημονική υποχρέωση της Ελλάδας στο χώρο της Υγείας. Για την επίτευξή του ορίστηκε εφαρμογή του clawback ως προσωρινό μέτρο ποινής και αυτόματης επιστροφής χρημάτων που αντιστοιχούν στην ετήσια υπέρβαση του κλειστού προϋπολογισμού.

Αντίστοιχα το rebate είναι μια άλλη έκπτωση που εφαρμόζεται ανάλογα με το ποσό της μηνιαίας υποβολής δαπάνης των εργαστηριακών εξετάσεων και κυμαίνεται από 5% έως και 40%. Με άλλα λόγια δεν θα πληρώσει το κράτος, αλλά οι εργαστηριακοί γιατροί».

Επίσης, να υπενθυμίσουμε πως οι εργαστηριακοί γιατροί δεν συνταγογραφούν, δεν έχουν τον έλεγχο της συνταγογράφησης, αλλά είναι εκείνοι που την πληρώνουν όπως τονίζουν στο πλαίσιο της κινητοποίησης που διεξήγαγαν. Τεκμηριώνοντας αυτό σημειώνουν ότι στην πραγματικότητα πληρώνουν τις μισές από τις εξετάσεις των Ελλήνων ασθενών – ασφαλισμένων, με αποτέλεσμα αυτά τα 12 χρόνια, ο ελλειμματικός και κλειστός προϋπολογισμός για την Υγεία να παρουσιάσει έλλειμμα της τάξεως του 1,6 δισ. ευρώ, το οποίο το κράτος το έχει μετακυλήσει τους εργαστηριακούς γιατρούς ως τεχνικό χρέος και το οποίο μάλιστα θα μετακυλύει στις επόμενες γενιές των εργαστηριακών ως χρέος!

Κωνσταντίνος Χονδρός - Εφημερίδα "Συνείδηση"

sinidisi.gr

Διαβάστηκε 165 φορές
Ακολουθείστε το AitoloakarnaniaBest.gr στο Google News
Συντακτική Ομάδα του AitoloakarnaniaBest.gr

Καθημερινή ενημέρωση με οτι καλύτερο συμβαίνει και ότι είναι χρήσιμο για τον κόσμο στην Αιτωλοακαρνανία. Σε πρώτο πλάνο η ανάδειξη του νομού, ως φυσική ομορφιά, πολιτισμικές δράσεις, ιστορικά θέματα, ενδιαφέροντα πρόσωπα και ομάδες και οτι άλλο αξίζει να αναδειχθεί.