Σάββατο, 6η Ιουλίου 2024  11:42 μμ
Πέμπτη, 30 Μαϊος 2024 11:58

Νέα Έρευνα της διαΝΕΟσις: Φτώχεια Και Εισοδήματα Στις Ελληνικές Περιφέρειες

Αν βρίσκετε το άρθρο ενδιαφέρον κοινοποιήστε το

Νέα Έρευνα: Φτώχεια Και Εισοδήματα Στις Ελληνικές Περιφέρειες

Μια εκτενής ανάλυση των δεικτών εισοδηματικής φτώχειας ανά περιφέρεια, η οποία αναδεικνύει τις ανισότητες και αποτελεί χρήσιμο εργαλείο για τον σχεδιασμό μέτρων πολιτικής.

 

&

 

Η διαΝΕΟσις στο 12o Regional Growth Conference 2024

Σήμερα, Πέμπτη 30/5 συζητάμε για τη φτώχεια στην ελληνική επικράτεια, και την Παρασκευή 31/5 για την Υγεία και τη Χωροταξία.
 

&

 

Απονομή του τίτλου ΟΒΕ του Τάγματος της Βρετανικής Αυτοκρατορίας στον Δημήτρη Δασκαλόπουλο

Σε ειδική τελετή στην κατοικία του Βρετανού Πρέσβη στην Αθήνα.

Η περιφερειακή διάσταση της φτώχειας διαδραματίζει σημαντικό ρόλο στον σχεδιασμό και στην επεξεργασία των αντίστοιχων πολιτικών στήριξης των πιο αδύναμων πολιτών. Μια τέτοια οπτική επιτρέπει στα σχετικά μέτρα να είναι καλύτερα στοχευμένα σε όσους τα έχουν ανάγκη. Επιπλέον, δίνει στις περιφέρειες και στους δήμους ένα σημαντικό εργαλείο ώστε να κινητοποιηθούν καλύτερα και πιο αποτελεσματικά.

Η νέα ανάλυση, που δημοσιεύουν η διαΝΕΟσις και το Παρατηρητήριο Περιφερειακών Πολιτικών, ασχολείται ακριβώς με αυτή την περιφερειακή διάσταση της εισοδηματικής φτώχειας στην Ελλάδα. Το κείμενο, το οποίο υπογράφουν ο Αλέξανδρος Καρακίτσιος, ερευνητής στην Τράπεζα της Ελλάδος και οι Φαίη Μακαντάση, Διευθύντρια Ερευνών, και Ηλίας Βαλεντής, Research Analyst, από τη διαΝΕΟσις, εστιάζει στους δείκτες εισοδηματικής φτώχειας και στην εξέλιξή τους ανά περιφέρεια από το 2017 έως και το 2022.

Με αυτό τον τρόπο, αναδεικνύει τις ανισότητες μεταξύ περιφερειών και δίνει μια καλύτερη εικόνα για την ερώτηση "πόσοι είναι οι φτωχοί" σε κάθε περιφέρεια, αλλά και για το "πόσο φτωχοί είναι οι φτωχοί" σε κάθε περιφέρεια. Επιπλέον, καταλήγει σε χρήσιμα συμπεράσματα για την επίδραση της πανδημίας στην εισοδηματική φτώχεια σε διάφορες περιοχές της χώρας.
Διαβάστε ολόκληρη τη μελέτη (PDF)
Διαβάστε μια σύνοψη της έρευνας (HTML)
Βρείτε όλο το ερευνητικό υλικό της διαΝΕΟσις γύρω από τη φτώχεια στην Ελλάδα
 
Η διαΝΕΟσις συμμετέχει στο 12o Regional Growth Conference 2024 ως knowledge partner, συνδιοργανώνοντας τρεις συζητήσεις. To συνέδριο με τίτλο "Συνδυάζοντας Βιωσιμότητα και Καινοτομία: Νέες Διαστάσεις στην Περιφερειακή Ανάπτυξη" διοργανώνουν η εφημερίδα ΠΕΛΟΠΟΝΝΗΣΟΣ, το Παρατηρητήριο Περιφερειακών Πολιτικών (ΠΠΠ), η Περιφέρεια Δυτικής Ελλάδας και το Πανεπιστήμιο Πατρών από την Πέμπτη 30 Μαΐου έως το Σάββατο 1 Ιουνίου στο Πολιτιστικό & Συνεδριακό Κέντρο Πανεπιστημίου Πατρών Η πρώτη συζήτηση θα πραγματοποιηθεί την Πέμπτη 30 Μαΐου στις 19:20 στην αίθουσα Αχαΐα και θα έχει θέμα "Η φτώχεια στην Ελληνική Επικράτεια". Αφορμή για τη συζήτηση αποτελεί η σημερινή δημοσίευση της νέας έρευνας της διαΝΕΟσις και του ΠΠΠ για την περιφερειακή διάσταση της εισοδηματικής φτώχειας στην Ελλάδα.

Στη συζήτηση, την οποία θα συντονίσει η Διευθύντρια Ερευνών της διαΝΕΟσις Φαίη Μακαντάση, θα συμμετέχουν οι: 
  • Μάκης Δρακόπουλος, Διευθυντής Προγραμμάτων & Θεσμικών Χρηματοδοτήσεων ActionAidHellas
  • Αλέξανδρος Καρακίτσιος, Ερευνητής Οικονομολόγος στην Τράπεζα της Ελλάδος
  • Χαράλαμπος Μπονάνος, Αναπληρωτής Περιφερειάρχης Δυτικής Ελλάδας
Παρακολουθήστε ζωντανά
Η δεύτερη συζήτηση θα πραγματοποιηθεί την Παρασκευή 31 Ιουνίου, στις 15:30 στην αίθουσα Αχαΐα και θα έχει θέμα "Χωροταξία: Αναγκαία συνθήκη για την Ανάπτυξη".

Στη συζήτηση, την οποία θα συντονίσει ο Διευθυντής Περιεχομένου της διαΝΕΟσις Ηλίας Νικολαΐδης, θα συμμετέχουν οι:
  • Μανώλης Μπαλτάς, Πολιτικός μηχανικός, Διευθύνων Σύμβουλος της Re.De-Plan
  • Στέλιος Μπλέτσας, Αντιπεριφερειάρχης Βιώσιμης Ανάπτυξης, Ενέργειας, Χωροταξίας και Περιβάλλοντος, Περιφέρεια Δυτικής Ελλάδας
  • Κωνσταντίνος Παπαγεωργίου, Αντιπρόεδρος Λειτουργιών της Ελληνικής Εταιρείας Logistics
Η τρίτη συζήτηση θα πραγματοποιηθεί την Παρασκευή 31 Ιουνίου, στις 18:15 στην αίθουσα Αχαΐα και θα έχει θέμα "Υγεία και περιφερειακές Ανισότητες".

Στη συζήτηση, την οποία θα συντονίσει ο Διευθυντής Περιεχομένου της διαΝΕΟσις Ηλίας Νικολαΐδης, θα συμμετέχουν οι:
  • Φωτεινή Ασημακοπούλου, Πρόεδρος Συλλόγου Ρευματοπαθών Πάτρας και Αντιπρόεδρος Πανελλήνιας Ομοσπονδίας ΡευΜΑζην
  • Μάριος Θεμιστοκλέους, Υφυπουργός Υγείας
  • Ανάργυρος Μαριόλης, Οικογενειακός Γιατρός, Αρεόπολη (Virtual)
  • Άννα Μαστοράκου, Αντιπεριφερειάρχης Δημόσιας Υγείας, Περιφέρεια Δυτικής Ελλάδας
Παρακολουθήστε ζωντανά
Επίσης, την Πέμπτη 30 Μαΐου στις 18:20 στο Αμφιθέατρο η Διευθύντρια Ερευνών της διαΝΕΟσις Φαίη Μακαντάση θα συμμετέχει σε μια συνομιλία με τίτλο "Η Επόμενη Μέρα της Ευρώπης" με τον Σπύρο Μπλαβούκο, Κύριο Ερευνητή, Επικεφαλής Προγράμματος Ευρωπαϊκοί Θεσμοί και Πολιτικές, Επικεφαλής Ευρωπαϊκού Προγράμματος 'Αριάν Κοντέλλη', Καθηγητή ΟΠΑ, την οποία διοργανώνει το ΕΛΙΑΜΕΠ στο πλαίσιο του συνεδρίου. Μπορείτε να παρακολουθήσετε τη συζήτηση, εδώ.
Δείτε το Πρόγραμμα
 
Σε ειδική τελετή στην κατοικία του Βρετανού Πρέσβη στην Αθήνα πραγματοποιήθηκε η απονομή του τίτλου The Most Excellent Order of the British Empire (OBE) στον Δημήτρη Δασκαλόπουλο, ως αναγνώριση της συμβολής του στον χώρο των τεχνών και της φιλανθρωπίας.

Ο τίτλος απονεμήθηκε στον Δ. Δασκαλόπουλο από την Α.Ε. τον Πρέσβη του Ηνωμένου Βασιλείου κ. Matthew Lodge παρουσία του Προέδρου της Βουλής κ. Κωνσταντίνου Αν. Τασούλα και της Υπουργού Πολιτισμού Δρ. Λίνας Μενδώνη

H Dr Maria Balshaw CBE, Διευθύντρια της Tate και ο Sir Nicholas Serota CH, Πρόεδρος του Arts Council England παραβρέθηκαν στην απονομή και μίλησαν για την εκτενή δράση υποστήριξης των τεχνών στην Ελλάδα και διεθνώς για περισσότερα από 30 χρόνια. Η δράση αυτή κορυφώθηκε τον Απρίλιο 2022 με τη δωρεά 350 έργων της Συλλογής Δ.Δασκαλόπουλου σε τέσσερα σημαντικά μουσεία (Tate, ΕΜΣΤ, Guggenheim, MCA Chicago).
Διαβάστε περισσότερα
 
Κυκλοφόρησε το όγδοο κατά σειρά τεύχος της ετήσιας έκδοσης της διαΝΕΟσις στο οποίο μπορείτε να βρείτε συγκεντρωμένη τη δραστηριότητα του οργανισμού το 2023 με συνοπτικό και εύληπτο τρόπο.

Το 2023 η διαΝΕΟσις δημοσίευσε 17 άρθρα, ένα βιβλίο, ένα περιοδικό, 27 νέα βίντεο και 15 επεισόδια podcasts στο πλαίσιο της δεύτερης σεζόν της σειράς "Με Απλά Λόγια". Επίσης, δημοσίευσε συνολικά 11 καλά τεκμηριωμένες
μελέτες και κείμενα πολιτικής, που χαρτογραφούν και πλαισιώνουν μια σειρά από μικρότερα ή μεγαλύτερα ζητήματα, παρέχοντας παράλληλα κατευθύνσεις για ουσιαστικές μεταρρυθμίσεις.

Μέσα από τη δράση της, η διαΝΕΟσις επιχείρησε να συμβάλει στον δημόσιο διάλογο και να προβληματίσει όσο το δυνατόν περισσότερους πολίτες, με σκοπό την καλύτερη διαχείριση της σημερινής αβεβαιότητας.

Μπορείτε να βρείτε το νέο τεύχος "Έρευνες 2023" στο e-shop της διαΝΕΟσις.
Διαβάστηκε 133 φορές
Συντακτική Ομάδα του AitoloakarnaniaBest.gr

Καθημερινή ενημέρωση με οτι καλύτερο συμβαίνει και ότι είναι χρήσιμο για τον κόσμο στην Αιτωλοακαρνανία. Σε πρώτο πλάνο η ανάδειξη του νομού, ως φυσική ομορφιά, πολιτισμικές δράσεις, ιστορικά θέματα, ενδιαφέροντα πρόσωπα και ομάδες και οτι άλλο αξίζει να αναδειχθεί.

Ακολουθείστε το AitoloakarnaniaBest.gr στο Google News