Τρίτη, 8η Οκτωμβρίου 2024  8:16 μμ
Κυριακή, 03 Μαρτίου 2024 22:44

Αιτωλοακαρνανία: «Καζάνι που βράζει» ο κλάδος των εργαστηριακών γιατρών για την ακρίβεια στις εξετάσεις – Σκέφτονται κινητοποιήσεις!

Αν βρίσκετε το άρθρο ενδιαφέρον κοινοποιήστε το
«Καζάνι που βράζει» είναι ο κλάδος των εργαστηριακών γιατρών και σε σημείο μάλιστα που σκέφτονται σοβαρά να ξεκινήσουν κινητοποιήσεις!. Αντιδρούν οι εργαστηριακοί γιατροί στην Αιτωλοακαρνανία  για την ακρίβεια στις εξετάσεις και ζητούν αύξηση του προϋπολογισμού του ΕΟΠΥΥ.

Από 1 έως 3 ευρώ για τις διαγνωστικές εξετάσεις και τη μείωση το clawback

Η δημόσια δαπάνη για διαγνωστικές εξετάσεις παραμένει ίδια με το παρελθόν και ταυτόχρονα έχουν προστεθεί επιπλέον εξετάσεις, μέσω του ΕΟΠΥΥ, όπως επίσης έχει αυξηθεί κατά πολύ όγκος εργασίας τους, διότι η υποστελέχωση των εργαστηρίων των δημόσιων δομών υγείας οδηγεί την συντριπτική πλειοψηφία των ασφαλισμένων στους ιδιώτες εργαστηριακούς γιατρούς.

Όμως δεν τελειώνουν εκεί τα προβλήματα του κλάδου των εργαστηριακών, ίσως αυτή είναι και η αρχή τους!

Παρά ο γεγονός ότι οι εργαστηριακοί γιατροί έχουν ζητήσει εδώ και πάρα πολύ καιρό την αύξηση του προϋπολογισμού των εξετάσεων ο προϋπολογισμός δεν έχει αυξηθεί. Να επισημάνουμε ότι η πρότασή των εργαστηριακών γιατρών ήταν να υπάρξει αύξηση 5 έως 10 ευρώ, για τις βιοπαθολογικές, πυρηνικές και απεικονιστικές εξετάσεις, αντίστοιχα.

Είναι γνωστό ότι όταν η προϋπολογισθείσα δημόσια δαπάνη ξεπεραστεί, τότε οι εργαστηριακοί γιατροί και τα διαγνωστικά τους κέντρα υποχρεούνται να επιστρέφουν χρήματα στον ΕΟΠΥΥ, μέσω του clawback, όταν μάλιστα το ποσοστό αυτό συχνά ξεπέρνα το 50%, που σημαίνει πως ο κλάδος είναι στο «κόκκινο».

Η πρόταση του Υπουργείου Υγείας είναι να δίνεται 1 ευρώ για κάθε παραπεμπτικό εργαστηριακών εξετάσεων και 3 ευρώ για κάθε παραπεμπτικό απεικονιστικών εξετάσεων. Τα χρήματα αυτά όμως, σύμφωνα με την πρόταση του Υπουργείου Υγείας, πρέπει να καταβάλλονται από τον ασφαλισμένο και μόνο, κάτι όμως που βρίσκει αντίθετους τους εργαστηριακούς γιατρούς. Με βάση τις διευκρινίσεις του υπουργού Υγείας τα ποσά αυτά θα εισπράττονται μέσω του παραπεμπτικού (με αιτιολογία υπέρ Ε.Ο.Π.Υ.Υ.) αλλά δεν θα αποδίδονται στον Οργανισμό. Επίσης, το ετήσιο συνολικό ποσό είσπραξης που θα προκύπτει, θα προστίθεται ισόποσα (λογιστικά) από τον Ε.Ο.Π.Υ.Υ. στο ανώτατο όριο δαπάνης των εργαστηριακών εξετάσεων, με σκοπό τη μείωση του clawback.

Παράλληλα, έτσι όπως έχει διαμορφωθεί η κατάσταση οι εργαστηριακοί γιατροί αντιμετωπίζουν ακόμη ένα πρόβλημα και μάλιστα μεγίστης σημασίας. Αντιμετωπίζουν πρόβλημα ως προς την συνταξιοδότησή τους, διότι το χρέος από το clawback θα παρακρατείται από τη σύνταξη τους!

Η Αγρινιώτισσα Πρόεδρος του Συνδέσμου Ιδιωτών Εργαστηριακών Γιατρών Δυτικής Ελλάδας (Σ.ΙΔ.Ε.Ι.Δ.ΕΛ) Κυριακή Κώτσα μιλώντας στη «Σ» και αναλύοντας το ζήτημα επισήμανε:

«Το αίτημα των εργαστηριακών ιατρών που είχε τεθεί και στον πρώην υπουργό Υγείας κ. Πλεύρη, από την ομάδα εργασίας ήταν η αμοιβή της γνωμάτευσης των αποτελεσμάτων ανά παραπεμπτικό και ανάλογα  με το είδος των εξετάσεων, σε ένα εύρος από 5 έως 10 ευρώ για τις βιοπαθολογικές, πυρηνικές και απεικονιστικές εξετάσεις, αντίστοιχα.

Για αυτό το λόγο είχαμε ζητήσει και αντίστοιχη αύξηση του προϋπολογισμού.

Η επιβολή του clawback και του rebate από το 2013 έως σήμερα που  έχει καταλογιστεί στις πλάτες των εργαστηριακών αγγίζει το ένα δισ. ευρώ, χρημάτων δεδουλευμένων και έχουν συσσωρευτεί ως ένα υπέρογκο τεχνητό χρέος προς τον οργανισμό. Οι εργαστηριακοί γιατροί  δεν μπορούν να συνταξιοδοτηθούν, γιατί η σύνταξη τους θα παρακρατείται, ως δόση του χρέους, επίσης σε περίπτωση θανάτου το τεχνητό χρέος μετακυλύεται στα παιδιά τους. Πάγια θέση μας και αίτημά μας είναι η διαγραφή αυτού του τεχνητού χρέους.

Οι θέσεις  των εργαστηριακών ειδικοτήτων στα νοσοκομεία είναι άδειες, θα υπάρξει μεγάλο πρόβλημα στον τομέα της διάγνωσης, γιατί χωρίς εργαστηριακούς δεν υπάρχει διάγνωση, με τραγικές συνέπειες στην πρωτοβάθμια φροντίδα υγείας και εν γένει στην υγεία των πολιτών.

Εν κατακλείδι το κράτος καταληστεύει τους εργαστηριακούς ιατρούς μέσω του clawback και του rebate, δεν υπάρχει καμία δικαιολογία πλέον για την επιβολή αυτών των μέτρων που καταδεικνύουν την πλήρη αποτυχία του ΕΟΠΥΥ στη διαχείριση των χρημάτων των ασφαλισμένων, χρήματα που τα διαχειρίζεται ανεξέλεγκτα και αναποτελεσματικά, εμμένει στην εισαγωγή νέων εξετάσεων χωρίς αύξηση του προϋπολογισμού για την αποζημίωση τους.

Μέσα σε όλον αυτόν τον κυκεώνα του clawback και του rebate από το 2013 έως σήμερα αμοιβή ανά παραπεμπτικό 1 ευρώ στις αιματολογικές εξετάσεις και 3 ευρώ στις απεικονιστικές είναι πενιχρότατη  και σε καμία περίπτωση δεν αντισταθμίζει την ζημία που έχουμε υποστεί».

Κωνσταντίνος Χονδρός – Εφημερίδα Συνείδηση

sinidisi.gr

Διαβάστηκε 313 φορές
Ακολουθείστε το AitoloakarnaniaBest.gr στο Google News
Συντακτική Ομάδα του AitoloakarnaniaBest.gr

Καθημερινή ενημέρωση με οτι καλύτερο συμβαίνει και ότι είναι χρήσιμο για τον κόσμο στην Αιτωλοακαρνανία. Σε πρώτο πλάνο η ανάδειξη του νομού, ως φυσική ομορφιά, πολιτισμικές δράσεις, ιστορικά θέματα, ενδιαφέροντα πρόσωπα και ομάδες και οτι άλλο αξίζει να αναδειχθεί.