Τετάρτη, 9η Οκτωμβρίου 2024  10:19 μμ
Πέμπτη, 18 Ιανουαρίου 2024 23:40

Αιτωλοακαρνανία: Στην Κτηματική Υπηρεσία και όχι στους Δήμους οι διαγωνισμοί για τις παραλίες

Αν βρίσκετε το άρθρο ενδιαφέρον κοινοποιήστε το

Στην Κτηματική Υπηρεσία και όχι στους Δήμους οι διαγωνισμοί για τις παραλίες. Χάνουν τον έλεγχο οι Δήμοι όπως αναφέρει η εφημερίδα “Συνείδηση”, σύμφωνα με την οποία υπήρξαν αντιδράσεις και συνεδρίαση της ΚΕΔΕ, από δελτίο Τύπου το έμαθαν οι δήμαρχοι και στην Αιτωλοακαρνανία

Αναλυτικά το δημοσίευμα:

Η απόφαση της κυβέρνησης να αφαιρέσει από τις δημοτικές αρχές τη διαδικασία των διαγωνισμών, για την παραχώρηση και αξιοποίηση των παραλιών που βρίσκονται στα όρια των δήμων τους, έχει δημιουργήσει αναβρασμό στον χώρο της τοπικής αυτοδιοίκησης.

Σύμφωνα με την κυβέρνηση, το εν λόγω νομοσχέδιο έχει σαν στόχο την πλήρη και ψηφιακή καταγραφή των δημόσιων εκτάσεων σε αιγιαλό, όπως επίσης και την επιβολή αυστηρότερων όρων στην παραχώρηση της παραλίας, που θα εξασφαλίζουν την προσβασιμότητα από τους πολίτες, αλλά και με τιμές που θα διασφαλίζουν το δημόσιο συμφέρον.

Σύμφωνα με πολλές κι επαναλαμβανόμενες δηλώσεις δημάρχων, οι περισσότεροι από τους οποίους βρίσκονται στο κυβερνητικό πολιτικό στρατόπεδο, δεν υπήρξε ενημέρωση, αντίθετα έλαβαν γνώση από το Δελτίο Τύπου του Υπουργείου Οικονομικών! Αυτό άλλωστε εξήγησε ο πρόεδρος της ΚΕΔΕ και δήμαρχος Αμπελοκήπων-Μενεμένης, Λάζαρος Κυρίζογλου, προ ημερών, λέγοντας ότι πέρυσι είχαν δημιουργηθεί πολλά προβλήματα και είχε γίνει αίτημα οι δήμοι να διαχειρίζονται εξ ολοκλήρου την διαδικασία αλλά η κυβέρνηση πήγε στην ακριβώς αντίθετη λύση!

Γενικώς οι δήμαρχοι λένε ότι για ακόμα μία φορά, αντί το κράτος να αποκεντρώνει όπως το νομοσχέδιο του επιτελικού κράτους ορίζει, δυστυχώς, συγκεντρώνει, με ανακοινώσεις χωρίς προηγούμενη διαβούλευση και συνεννόηση, με πρόφαση στην προκειμένη περίπτωση την ναυαγοσωστική κάλυψη που είναι κρατική ευθύνη. Οι δήμαρχοι της Αιτωλοακαρνανίας παρακολουθούν το θέμα και πρέπει να τονιστεί ότι την Τετάρτη 17 Ιανουαρίου υπήρχε συνεδρίαση του Δ.Σ. της ΚΕΔΕ όπου το θέμα επρόκειτο να τεθεί και στην συνέχεια να ενημερωθούν.

Τι ακριβώς προβλέπεται- Το 60% από το τίμημα στους δήμους

Οι διαγωνισμοί στο εξής θα γίνονται αποκλειστικά από την Κτηματική Υπηρεσία του Δημοσίου μέσω του ηλεκτρονικού συστήματος (e-Auctions), το οποίο ήδη χρησιμοποιούνταν από αυτή, με ελάχιστο τίμημα που συνδέεται με τις αντικειμενικές αξίες και αυξημένο συντελεστή βαρύτητας ανάλογα με την περιοχή και μέγιστη διάρκεια τρία χρόνια. Οι συμβάσεις παραχώρησης θα είναι τυποποιημένες και θα περιλαμβάνουν την έκταση που παραχωρείται σε μορφή πολυγώνου, τις ελάχιστες προδιαγραφές και υποχρεώσεις που προβλέπει ο νόμος, τη διάρκεια της μίσθωσης, το ύψος του μισθώματος. Στη λήξη του διαγωνισμού το σχέδιο της σύμβασης θα αποστέλλεται με ηλεκτρονικό ταχυδρομείο στον παραχωρησιούχο. Σημειώνεται ότι το Δημόσιο θα εξακολουθήσει να αποδίδει στους Δήμους το 60% του ανταλλάγματος από τις παραχωρήσεις!

Να σημειωθεί ότι το σχέδιο περιλαμβάνει για πρώτη φορά τον όρο «απάτητες παραλίες», δηλαδή παραλίες υψηλής προστασίας που βρίσκονται σε περιοχές Natura και για τις οποίες θα απαγορεύεται η παραχώρηση και κατ’ επέκταση η τοποθέτηση ομπρελών, ξαπλωστρών κ.λπ. Οι απάτητες παραλίες θα καθοριστούν με κοινή απόφαση των υπουργών Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών και Περιβάλλοντος και Ενέργειας με βάση τα χαρακτηριστικά κάθε περιοχής (π.χ. η ύπαρξη προστατευόμενων οικοτόπων, σπάνιων ειδών χλωρίδας/ πανίδας, ο χαρακτηρισμός τους ως καίριων περιοχών βιοποικιλότητας), ύστερα από εισήγηση του ΟΦΥΠΕΚΑ και του γενικού διευθυντή Περιβαλλοντικής Πολιτικής.

Επίσης, τίθεται πλαφόν στο εμβαδόν της παραχωρούμενης έκτασης: μέχρι 500 τ.μ. εκάστη παραχώρηση και όχι πάνω από το 50% του συνολικού εμβαδού του αιγιαλού. Έτσι, αν μια παραλία έχει εμβαδόν π.χ. 10 στρέμματα, τα 5 στρέμματα τουλάχιστον θα πρέπει να είναι ελεύθερα. Περαιτέρω τίθεται πλαφόν στο εμβαδόν της έκτασης στην οποία επιτρέπεται η τοποθέτηση ομπρελών, ξαπλωστρών κ.λπ. το οποίο είναι μέχρι 60% της παραχωρούμενης έκτασης και 30% για περιοχές Natura.  Ο περιορισμός που προβλέπει ότι τουλάχιστον το 50 % της παραλίας πρέπει να είναι ελεύθερο ισχύει παντού, και για τις παραλίες όπου υπάρχουν συνεχόμενες όμορες επιχειρήσεις. Παράλληλα δημιουργείται one stop shop για τις περιπτώσεις που μεταξύ επιχείρησης και αιγιαλού παρεμβάλλεται ακίνητο που ανήκει στην ΕΤΑΔ. Ο ενδιαφερόμενος θα λαμβάνει μία ενιαία παραχώρηση από την Κτηματική Υπηρεσία του Δημοσίου που θα περιλαμβάνει και την έκταση της ΕΤΑΔ σε συνέχεια σύμφωνης γνώμης της εντός σύντομης προθεσμίας.

Όλοι οι νέοι διαγωνισμοί που θα γίνονται από φέτος για παραχωρήσεις θα διεξαχθούν με το νέο σύστημα και θα προβλέπουν το νέο πλαίσιο υποχρεώσεων και κυρώσεων. Για το λόγο αυτό άλλωστε ενώ προβλέπεται ότι οι διαγωνισμοί πρέπει να ολοκληρώνονται μέχρι τις 31 Μαρτίου κάθε έτους ώστε να υπάρχει χρόνος προετοιμασίας ενόψει της τουριστικής περιόδου, κατ’ εξαίρεση για την πρώτη εφαρμογή της νέας νομοθεσίας φέτος η προθεσμία είναι έως τις 15 Μαΐου.

Το ιστορικό

Από το Σύνταγμα, ο αιγιαλός και η παραλία είναι δημόσια και κοινόχρηστα (δεν μπορούν, δηλαδή, να πωληθούν από το Δημόσιο). Η γραμμή του αιγιαλού, λοιπόν, κατ’ αρχάς προστατεύει αυτό το κοινό για όλους μας αγαθό. Παράλληλα, λειτουργεί ως όριο για τον διαχωρισμό της δημόσιας και της ιδιωτικής περιουσίας και ως «αφετηρία» για τη χωροθέτηση οποιασδήποτε δραστηριότητας στην παράκτια ζώνη (λ.χ. η δόμηση επιτρέπεται κατ’ ελάχιστον σε απόσταση 50 μέτρων από τη γραμμή αιγιαλού).

Το 2014 δόθηκε εντολή στις κτηματικές υπηρεσίες όλης της χώρας να ελέγξουν την «προκαταρκτική οριοθέτηση αιγιαλού», να κάνουν αυτοψίες και να την οριστικοποιήσουν, λαμβάνοντας ως δεδομένες τις παλαιότερες χαράξεις (όπως οι δασικοί χάρτες παίρνουν ως δεδομένες παλαιές πράξεις χαρακτηρισμού). Η προθεσμία έλαβε δύο παρατάσεις και τελικά έληξε φέτος, στις 30 Ιουνίου. Στο μεταξύ, οι δραματικά υποστελεχωμένες κτηματικές υπηρεσίες άλλαξαν οργανωτική δομή δύο φορές –το 2014 και το 2017– ενώ επιφορτίστηκαν και με τον έλεγχο των μισθώσεων αιγιαλών και παραλιών, οδηγούμενες σε παράλυση. Στην Αιτωλοακαρνανία ο αιγιαλός οριοθετήθηκε το 2018 όμως τα προβλήματα δεν έλειψαν, ενώ είναι γνωστό ότι οι παραβάσεις στο Ιόνιο είναι περισσότερες από ότι στο Αιγαίο ακριβώς διότι οι αιγιαλοί είναι λιγότερο εκμεταλλευμένοι.

Γιάννης Συμψηρής – Εφημερίδα “Συνείδηση” 

sinidisi.gr

Διαβάστηκε 287 φορές
Ακολουθείστε το AitoloakarnaniaBest.gr στο Google News
Συντακτική Ομάδα του AitoloakarnaniaBest.gr

Καθημερινή ενημέρωση με οτι καλύτερο συμβαίνει και ότι είναι χρήσιμο για τον κόσμο στην Αιτωλοακαρνανία. Σε πρώτο πλάνο η ανάδειξη του νομού, ως φυσική ομορφιά, πολιτισμικές δράσεις, ιστορικά θέματα, ενδιαφέροντα πρόσωπα και ομάδες και οτι άλλο αξίζει να αναδειχθεί.