Πέμπτη, 10η Οκτωμβρίου 2024  2:24 μμ
Τρίτη, 07 Νοεμβρίου 2023 22:07

Ξεκίνησε ο αντιγριπικός εμβολιασμός χωρίς συνταγή στο Αγρίνιο – Μεγάλο το ενδιαφέρον

Αν βρίσκετε το άρθρο ενδιαφέρον κοινοποιήστε το

Ξεκίνησε ο αντιγριπικός εμβολιασμός χωρίς συνταγή όπως αναφέρει η εφημερίδα “Συνείδηση”, σύμφωνα με την οποία μεγάλο είναι το ενδιαφέρον στο Αγρίνιο. Τι αναφέρουν ο Πρόεδρος του Φαρμακευτικού Συλλόγου Τριχωνίδας Αχιλλέας Κοντοπάνος και ο Αντιπρόεδρος του Ιατρικού Συλλόγου Αγρινίου Απόστολος Ξυλωμένος

Αναλυτικά το δημοσίευμα: 

Με μια μέρα καθυστέρηση από ότι αρχικά αναμενόταν από φαρμακευτικούς συλλόγους, αλλά και πολίτες, ξεκίνησε να χορηγείται χωρίς ιατρική συνταγή το εμβόλιο της γρίπης από τα φαρμακεία.

Χιλιάδες πολίτες είχαν ενημερωθεί προ καιρού πως την 1η Νοεμβρίου θα ξεκινούσε ο εμβολιασμός στα φαρμακεία, ωστόσο, λόγω κάποιων κολλημάτων που υπήρχαν με την ψήφιση του νομοσχεδίου ο εμβολιασμός ξεκίνησε την επομένη από την προγραμματισμένη ημερομηνία.

Το ενδιαφέρον όμως ήταν τόσο μεγάλο, όπου όσοι έσπευσαν να εμβολιαστούν την 1η του μήνα και τελικά δεν τα κατάφεραν, επισκέφτηκαν τον φαρμακοποιό τους και πάλι την επόμενη μέρα (02/11).

Μετά το κόλλημα που παρουσιάστηκε και οδήγησε στην αναβολή του εμβολιασμού υπήρχαν εκτιμήσεις πως τελικά ο εμβολιασμός θα καθυστερούσε περισσότερο. Οι εκτιμήσεις μάλιστα ήταν πως ο εμβολιασμός θα ξεκινούσε την Παρασκευή 03/11 ή ακόμη και την Δευτέρα 06/11. Ωστόσο, τα προβλήματα ξεπεράστηκαν σύντομα και η αρχή έγινε με μόλις 24 ώρες καθυστέρηση!

Φέτος όμως, πέραν των κλασσικών αντιγριπικών εμβολίων, υπάρχουν διαθέσιμα στην αγορά ακόμη δύο εμβόλια, ενισχυμένα, που απευθύνονται σε ασθενείς που έχουν κάποια σοβαρότερα προβλήματα υγείας!

Αυτά όμως για να χορηγηθούν από το φαρμακοποιό χρειάζονται συνταγογράφηση από τον ιατρό του ασθενούς και γι’ αυτό στα ενισχυμένα αυτά εμβόλια δεν υπάρχει μεγάλη ζήτηση, όπως παρατηρείται στα συμβατικά αντιγριπικά εμβόλια.

Ιδιαίτερα σημαντικό είναι ότι οι ενδιαφερόμενοι για να εμβολιαστούν πρέπει να έρθουν σε συνεννόηση με τον φαρμακοποιό τους και να μην το παραμελήσουν, να μην το αφήσουν για την τελευταία στιγμή, διότι, τότε θα δημιουργηθεί αναμονή και θα υπάρχει ταλαιπωρία.

Ο πρόεδρος του Φαρμακευτικού Συλλόγου Τριχωνίδας Αχιλλέας Κοντοπάνος μιλώντας στη «Σ» επεσήμανε:

Ο Αχιλλέας Κοντοπάνος

«Η κυβέρνηση είχε προαναγγείλει πως από την 1η Νοεμβρίου θα ξεκινούσε η διάθεση των συμβατικών αντιγριπικών εμβολίων, δηλαδή των αντιγριπικών που κυκλοφορούσαν όλα τα προηγούμενα χρόνια, χωρίς οι ενδιαφερόμενοι να χρειάζεται να πηγαίνουν σε γιατρό για την συνταγογράφηση του εμβολίου. Όλη η διαδικασία με δύο λόγια θα γίνονταν στο φαρμακείο.

Δεν υλοποιήθηκε στην ημερομηνία που είχε προαναγγελθεί λόγω κάποιων κολλημάτων που υπήρχαν με την ψήφιση του νομοσχεδίου, αλλά από το πρωί της Πέμπτης 02/11 όλα ήταν κανονικά και ξεκίνησαν οι ενδιαφερόμενοι να κάνουν το εμβόλιό τους.

Δεν χρειάζεται πλέον να πηγαίνουν στον γιατρό για την συνταγογράφηση του αντιγριπικού εμβολίου, να πληρώσουν επίσκεψη και να αναμένουν στο ιατρείο, καθώς πλέον όποιος θέλει να εμβολιαστεί ή ανήκει σε ομάδα υψηλού κινδύνου μπορεί να πάει στο φαρμακείο που επιθυμεί και ο φαρμακοποιός άμεσα να γράψει το αντιγριπικό εμβόλιο και να τον εμβολιάσει.

Υπάρχει μεγάλο ενδιαφέρον. Οι συμπολίτες μας ξεκίνησαν να έρχονται στα φαρμακεία από την 1η του μήνα, την ημερομηνία δηλαδή που είχε προαναγγείλει η κυβέρνηση, τους το αλλάξαμε για την επομένη και παρά την αρχική ακύρωση ήρθαν την επόμενη μέρα όλοι για να εμβολιαστούν. Υπάρχει επάρκεια εμβολίων να τονίσουμε.

Φέτος όμως, εκτός από τα συμβατικά αντιγριπικά εμβόλια έχουμε στη διάθεσή μας και δύο επιπλέον αντιγριπικά εμβόλια που είναι ενισχυμένα. Αυτά απευθύνομαι σε ηλικιακές ομάδες άνω των 60 ετών με 65 που διαθέτουν κάποια σοβαρά προβλήματα υγείας. Γι’ αυτά τα εμβόλια πρέπει να γίνει συνταγογράφηση αποκλειστικά από γιατρό. Το ενδιαφέρπν για τα ενισχυμένα αυτά αντιγριπικά είναι μικρότερο απ’ ό,τι για τα συμβατικά.

Συνήθως από 15 Νοεμβρίου μέχρι και το τέλος του μήνα σημειώνεται η κορύφωση του αντιγριπικού εμβολιασμού. Σημαντικό είναι ο κόσμος να συνεννοηθεί με τον φαρμακοποιό του και να προχωρήσει στον αντιγριπικό εμβολιασμό και να μην το αφήσει για την τελευταία στιγμή και υπάρξει ταλαιπωρία».

Ο Αντιπρόεδρος του Ιατρικού Συλλόγου Αγρινίου Απόστολος Ξυλωμένος μιλώντας στη «Σ» σημείωσε:

Ο Απόστολος Ξυλωμένος

«Η γρίπη αυτή την στιγμή δεν είναι αυξημένη στο νομό μας. Τα κρούσματα ακολουθούν το γενικό πλαίσιο που κυμαίνεται στο 10%.

Υπάρχει βεβαία μια άλλη ιογενής κατάσταση, αλλά από τα τεστ που γίνονται δεν έχουμε διαπιστώσει πως ότι είναι τύπου Α ή τύπου Β γρίπη. Είναι συνάχι, κοινό κρυολόγημα, με ρινική καταρροή και πονόλαιμο. Διαρκεί περίπου 6 με 7 ημέρες χωρίς όμως να έχει πυρετό.

Ο περισσότερος κόσμος είναι ευαισθητοποιημένος και πλέον κάνει τα διπλά τεστ που είναι μαζί για τον covid και τη γρίπη και δεν προκύπτει από τα αποτελέσματα των τεστ πως έχει εμφανιστεί σε σοβαρό επίπεδο η γρίπη στη περιοχή μας.

Συνήθως, η έξαρση της γρίπης στην Ελλάδα ξεκινά από αρχές ή μέσα του Ιανουαρίου και κλιμακώνεται στο τέλος του Φεβρουαρίου, τον Μάρτιο μέχρι και τον Απρίλιο. Όλα τα προηγούμενα χρόνια αυτή την «πορεία» ακολουθεί η γρίπη.

Να τονίσουμε όμως πως υπάρχει πολύ μεγάλο ενδιαφέρον από τους ασθενείς για τον εμβολιασμό τους. Όλοι φέτος ζητάνε ενημέρωση για το εμβόλιο και θέλουν άμεσα να το κάνουν.

Μέχρι και το τέλος του Νοεμβρίου θεωρώ πως θα έχει εμβολιαστεί ένα μεγάλο τμήμα του πληθυσμού της περιοχής μας, αν κρίνω με βάση το ενδιαφέρον και τη ζήτηση που διαπιστώνουμε.

Πυρετός, μυαλγίες, ρινική καταρροή, συμφόρηση, βήχας και πονόλαιμος είναι τα πρώτα συμπτώματα της γρίπης. Τα μέτρα προστασίας είναι τα μέτρα υγιεινής που όλοι γνωρίζουμε. Πρέπει δηλαδή να πλένουμε τα χέρια μας καλά και στους κλειστούς χώρους μπορούμε να φοράμε και τη μάσκα μας».

Κωνσταντίνος Χονδρός – Εφημερίδα “Συνείδηση”

sinidisi.gr

Διαβάστηκε 378 φορές
Ακολουθείστε το AitoloakarnaniaBest.gr στο Google News
Συντακτική Ομάδα του AitoloakarnaniaBest.gr

Καθημερινή ενημέρωση με οτι καλύτερο συμβαίνει και ότι είναι χρήσιμο για τον κόσμο στην Αιτωλοακαρνανία. Σε πρώτο πλάνο η ανάδειξη του νομού, ως φυσική ομορφιά, πολιτισμικές δράσεις, ιστορικά θέματα, ενδιαφέροντα πρόσωπα και ομάδες και οτι άλλο αξίζει να αναδειχθεί.