Πέμπτη, 10η Οκτωμβρίου 2024  8:14 πμ
Τρίτη, 24 Οκτωβρίου 2023 22:19

Ο αγροτικός γίνεται… προσωπικός γιατρός

Αν βρίσκετε το άρθρο ενδιαφέρον κοινοποιήστε το

Ο αγροτικός γίνεται… προσωπικός γιατρός. Θολό το τοπίο όπως αναφέρει η εφημερίδα “Συνείδηση”, σύμφωνα με την οποία προκύπτουν πολλά ερωτήματα στον ιατρικό κόσμο για το «μετασχηματισμό» του προσωπικού γιατρού. Τι αναφέρει ο Πρόεδρος του Ιατρικού Συλλόγου Αγρινίου Γιώργος Αγραφιώτης

Αναλυτικά το δημοσίευμα:      

Έχοντας ως στόχο να αποκτήσει η Ελλάδα περισσότερους παθολόγους και γενικούς γιατρούς, για να καλυφθεί όλος ο πληθυσμός της χώρας με προσωπικό γιατρό και να παραμείνουν στην χώρα μας οι γιατροί παρουσιάστηκε την περασμένη Παρασκευή το νέο μετασχηματισμένο «μοντέλο» του προσωπικού γιατρού.

Στο πλαίσιο αυτό ο προσωπικός γιατρός αποκτά υποχρεωτική θητεία, καθώς παράλληλα μετασχηματίζεται και προσαρμόζεται και ο θεσμός του αγροτικού γιατρού για την κάλυψη των αναγκών. Με τις αλλαγές αυτές ο απόφοιτος θα υπηρετεί στα Αγροτικά – Περιφερειακά Ιατρεία ως προσωπικός γιατρός.

Μετά το πέρας του πρώτου έτους που θα είναι προσωπικοί γιατροί, οι νέοι γιατροί, εάν επιλέξουν τις ειδικότητες της παθολογίας ή της γενική ιατρικής θα λαμβάνουν ετήσια αποζημίωση 46.000 ευρώ μεικτά και 30.000 ευρώ καθαρά. Με αυτό το σύστημα, εκτιμάται ότι μέσα στην επόμενη χρονιά θα προστεθούν στο σύστημα 2.500 νέοι προσωπικοί γιατροί!

Ο Πρόεδρος του Ιατρικού Συλλόγου Αγρινίου Γιώργος Αγραφιώτης μιλώντας στη «Σ» αναφέρεται γενικότερα για το θεσμό του προσωπικού γιατρού, και διαπιστώνει βάσει όσων έγιναν γνωστά από την συνέντευξη Τύπου της Αναπληρώτριας Υπουργού Υγείας, Ειρήνης Αγαπηδάκη, πως αρκετά στοιχεία είναι προς την σωστή κατεύθυνση, αλλά επίσης ανακύπτουν πολλά και μεγάλα ερωτήματα!

Ο Γιώργος Αγραφιώτης

Συγκεκριμένα ο κ. Αγραφιώτης τονίζει: «δεν καταργείται ο αγροτικός γιατρός, αλλά ουσιαστικά ο γιατρός που θα κάνει το αγροτικό του θα είναι και στον θεσμό αυτό και ένας πολίτης θα μπορεί να εγγραφεί στον εκάστοτε αγροτικό γιατρό για ένα χρόνο.

Βέβαια σημαντικό ερώτημα είναι τι θα γίνει ο ασθενής μετά τον χρόνο αυτό. Τίθεται μεγάλο ερώτημα. Θα αλλάζει προσωπικό γιατρό κάθε χρόνο ο κόσμος αυτός; Θα καλύψει κάποια κενά ως προς τους ασθενείς, αλλά και πάλι προκύπτει και άλλο ερώτημα, εξίσου σοβαρό. Από την στιγμή του τελειώνει ένας γιατρός την θητεία του περνάει κάποιος χρόνος μέχρι να αναλάβει ο επόμενος. Σ’ αυτό το χρονικό διάστημα τι θα συμβαίνει; Μήπως θα παρατείνεται η θητεία του αγροτικού γιατρού μέχρι να έρθει ο επόμενος; Στο ενδεχόμενο που κάποιος αγροτικός γιατρός παραιτηθεί, τι θα γίνει με την αντικατάστασή του;

Πρέπει να ολοκληρωθεί το νομοσχέδιο και να δώσει απαντήσεις σε τόσα ερωτήματα που έχει συναντήσει ο εκάστοτε γιατρός στην καθημερινότητα του και ταιριάζουν απόλυτα στα νέα δεδομένα που προσπαθεί το Υπουργείο Υγείας να διαμορφώσει. Η συνέντευξη τύπου της Αναπληρώτριας Υπουργού Υγείας Ειρήνης Αγαπηδάκη ήταν καθαρά περιγραφική. Διέθετε καλά σημεία, αλλά είναι μακρύς ο δρόμος μέχρι να τα δούμε στην πράξη. Η συνέντευξη αυτή για ένα μείζον ζήτημα που φιλοδοξία του Υπουργείου είναι να αλλάξει τον τομέα της υγείας μόνο ερωτήματα δημιούργησε και γι’ αυτό το νομοσχέδιο όταν δοθεί προς διαβούλευση θα μπορέσει να ρίξει φως.

Ο δωρεάν προληπτικός έλεγχος και η προτροπή του ασθενούς από τον προσωπικό γιατρό για προληπτικό έλεγχο είναι προς την θετική κατεύθυνση, τόσο για τον ασθενή, όσο και για τον γιατρό, ο οποίος θα έχει μπόνους. Είναι επίσης σωστό που μιλά για αγροτικούς και γενικούς γιατρούς, αλλά θα πρέπει να δοθεί περισσότερη έμφαση στον προσωπικό γιατρό και κυρίως στην πρωτοβάθμια περίθαλψη, γιατί εκεί υπάρχει μεγάλη έλλειψη γιατρών.

Επίσης, είναι λίγο θολό το τοπίο, γιατί εκτός από το θεσμό αυτό, των προσωπικών γιατρών – αγροτικών γιατρών, θα δημιουργηθούν και θέσεις όπως έχει γίνει γνωστό από τον Τύπο,  μέσα στα αστικά κέντρα ανάλογα με τον πληθυσμό. Αυτό πρέπει να διαλευκανθεί πλήρως και σε κάθε του λεπτομέρεια διότι λ.χ. στο Παναιτώλιο μπορεί να υπάρχει 1 γιατρός, αλλά στο Αγρίνιο πόσες θέσεις θα δημιουργηθούν; Θα υπάρχουν διορισμοί; Ανακύπτει επίσης και το εξής μεγάλο ζήτημα. Γιατί ένας γιατρός να μην αναλάβει μια θέση μέσα στο Αγρίνιο ή μέσα σε κάθε πόλη από το να πάει σε μια θέση που θα διαθέτει ένα χωριό, πόσο μάλλον αν το χωριό αυτό μπορεί να είναι απομακρυσμένο από ένα μεγάλο αστικό κέντρο; Θα υπάρξουν πάλι κενά στην περιφέρεια και θα γεμίσουν τα αστικά κέντρα.

Προσπαθούν να «χτίσουν» πάνω στην πρωτοβάθμια και αυτό είναι προς την σωστή κατεύθυνση, αλλά η συνέντευξή τύπου ήταν πολύ γενική. Ήδη έχουν ανακύψει πολλά ερωτήματα.

Πρέπει να δώσουν ουσιαστικά κίνητρα στους ιδιώτες γιατρούς για να ενταχτούν στον προσωπικό γιατρό. Χρειάζονται περισσότερα οικονομικά κυρίως κίνητρα και να αυστηροποιηθούν οι έλεγχοι, όπως επίσης απαιτείται να γίνει απλή η διαδικασία των ραντεβού για τον κόσμο, αλλάξει δεν αλλάξει κάτι, διότι αυτή την στιγμή αν δεν έχεις πολύ καλή εξοικείωση με το taxis δεν έχεις τη δυνατότητα να κλείσεις εύκολα ραντεβού. Επίσης, αν δεν υπάρχει γραμματειακή στήριξη στον γιατρό, αυτός με την σειρά του δεν μπορεί να διαχειριστεί την σελίδα με τα ραντεβού, διότι πολύ απλά καθημερινά χρειάζεται να εξετάζει, να συνταγογραφεί, να δίνει διευκρινήσεις στους ασθενείς και παράλληλα να βλέπει και την σελίδα με τα ραντεβού. Είναι πρακτικά αδύνατο. Η συνέντευξη τύπου επαναλαμβάνω είναι πολύ γενική και δημιουργεί πάρα πολλά ερωτήματα, αλλά φαίνεται να διαθέτει και θετικά στοιχεία και γι’ αυτό πρέπει να έρθει άμεσα το νομοσχέδιο για να αποσαφηνιστούν όλα και να αποκτήσουν και οι γιατροί εικόνα, αν τους συμφέρει ή όχι να ενταχτούν στον θεσμό του προσωπικού γιατρού».

«Σοβαροί κίνδυνοι για την υγεία των ασθενών»

Η Επαγγελματική Ένωση Παθολόγων σχολιάζοντας τις εξαγγελίες Αγαπηδάκη κάνει λόγο για «κακής έμπνευσης κίνητρα».

Ειδικότερα, η Επαγγελματική Ένωση Παθολόγων αναφέρει: «Για ακόμη μία φορά η αρμόδια για τον θεσμό του Προσωπικού Γιατρού υφυπουργός ξεκινάει με ένα αμφιβόλου αποτελεσματικότητας πυροτέχνημα, τη δήθεν διαβούλευση για τον προσωπικό ιατρό.

Ποιοι λαμπροί νόες επιχειρούν να τοποθετήσουν ιατρούς με μηδενική κλινική εμπειρία ως προσωπικούς στη θέση αγροτικών ιατρών, ενώ οι παθολόγοι έχουνε πέντε χρόνια κλινική άσκηση στην Παθολογία, όπως και οι παιδίατροι στην Παιδιατρική και οι γενικοί ιατροί πλέον έναν χρόνο στην Παθολογία και τρεις μήνες στην Παιδιατρική και συνολικά πέντε χρόνια με τα υπόλοιπα γνωστικά τους αντικείμενα.

Με την κατάληψη αυτών των θέσεων από ανειδίκευτους ιατρούς θα προκύψουν σοβαροί κίνδυνοι για την υγεία των ασθενών, η οποία κατά τη γνώμη μας θα βρίσκεται σε συνεχή απειλή».

Κωνσταντίνος Χονδρός – Εφημερίδα “Συνείδηση”

sinidisi.gr

Διαβάστηκε 273 φορές
Ακολουθείστε το AitoloakarnaniaBest.gr στο Google News
Συντακτική Ομάδα του AitoloakarnaniaBest.gr

Καθημερινή ενημέρωση με οτι καλύτερο συμβαίνει και ότι είναι χρήσιμο για τον κόσμο στην Αιτωλοακαρνανία. Σε πρώτο πλάνο η ανάδειξη του νομού, ως φυσική ομορφιά, πολιτισμικές δράσεις, ιστορικά θέματα, ενδιαφέροντα πρόσωπα και ομάδες και οτι άλλο αξίζει να αναδειχθεί.