Πέμπτη, 10η Οκτωμβρίου 2024  2:14 πμ
Σάββατο, 30 Σεπτεμβρίου 2023 10:05

Νίκες απέναντι στα funds στο Πρωτοδικείο Αγρινίου

Αν βρίσκετε το άρθρο ενδιαφέρον κοινοποιήστε το

Δεκτές ανακοπές κατά εταιρειών διαχείρισης απαιτήσεων από το Πρωτοδικείο Αγρινίου όπως αναφέρει η εφημερίδα “Συνείδηση”. Νίκες απέναντι στα funds. Πριν τους πλειστηριασμούς αξιώνουν ποσά κατά βούληση και χωρίς αιτιολόγηση σύμφωνα με τη “Σ”

Αναλυτικά το δημοσίευμα: 

Είναι γνωστό ότι εδώ και χρόνια έχουν εισέλθει στη διαδικασία των απαιτήσεων των χρεών των πολιτών από τις τράπεζες τα funds ή εταιρείες διαχείρισης απαιτήσεων στην ελληνική απόδοση. Ή μάλλον, ακριβέστερα, οι τράπεζες απέκτησαν το δικαίωμα να μεταβιβάζουν το χρέος και την απαίτηση είσπραξής του σε τέτοιες εταιρείες. Όπως επίσης είναι γνωστό ότι αυτό γίνεται αρκετά συχνά με τρόπο καταχρηστικό και πέρα από τον απαραίτητο έλεγχο του Κράτους που έχει αφήσει τη διαδικασία και το βάρος της στην Δικαιοσύνη.

Συμβαίνει συχνά τέτοιες εταιρείες να αξιώνουν και να εκκινούν πλειστηριασμούς ζητώντας ποσά που είναι κατά την δική τους εκτίμηση και έχοντας απλά την εντολή να εισπράξουν το χρέος του ιδιώτη στην τράπεζα αντ’ αυτής. Δύο τουλάχιστον περιπτώσεις στο Αγρίνιο είχαν τέτοια χαρακτηριστικά το τελευταίο διάστημα με το αποτέλεσμα όμως να είναι υπέρ των πολιτών που προσέφυγαν στη Δικαιοσύνη για την ανακοπή της διαδικασίας.

papaioannou
Ο Δικηγόρος Χριστόφορος Παπαϊωάννου

Έτσι, το δικηγορικό γραφείο «Χριστόφορου Παπαϊωάννου & Συνεργάτες», κατόρθωσε την έκδοση απόφασης του Μονομελούς Πρωτοδικείου Αγρινίου (με αριθμό 136/2023), η οποία κάνει δεκτή την ανακοπή που ασκήθηκε από τον εντολέα του fund και κατά προγραμματισμένου πλειστηριασμού σε βάρος της ακίνητης περιουσίας του!

Από τη συγκεκριμένη απόφαση προκύπτει ότι, το δικαστήριο, λαμβάνοντας υπόψη του λόγους ανακοπής που εξέθεσε το δικηγορικό γραφείο για να σταματήσει το προγραμματισμένο πλειστηριασμό κατά του οφειλέτη, κατέληξε στο συμπέρασμα πως η μεταβίβαση των απαιτήσεων της τράπεζας στη συγκεκριμένη εταιρεία διαχείρισης απαιτήσεων(fund) δεν συνεπάγεται αυτόματα και νομιμοποίησή της για διαχείριση οποιασδήποτε απαίτησης, παρά μόνον αν αυτή προσδιορίζεται ρητά και αποδεικνύεται εγγράφως.

Όπως αναφέρθηκε στην ανακοπή, λείπει το βασικό στοιχείο του εννόμου συμφέροντος από το fund, το οποίο απαιτείται για την επιδίωξη της αναγκαστικής εκποίησης της ακίνητης περιουσίας του εντολέα μας, διότι δεν αποδεικνύεται σε καμία περίπτωση, η μεταβίβαση της επίδικης συμβάσεως δανείου από το τραπεζικό ίδρυμα, στην συγκεκριμένη εταιρεία διαχείρισης απαιτήσεων! Με λίγα λόγια δεν αποδεικνυόταν με νόμιμα έγγραφα η διαδοχή του χρέους από την τράπεζα στο fund! Και δεν ήταν η μοναδική περίπτωση, πρόσφατα υπήρξε και άλλη ανάλογη περίπτωση για ακόμη μεγαλύτερα περιουσιακά στοιχεία.

Σύμφωνα, λοιπόν, με την κρίση του Μονομελούς Πρωτοδικείου Αγρινίου, για να μπορεί μια εταιρεία διαχείρισης απαιτήσεων να στρέψει διαδικασία αναγκαστικής εκτέλεσης κατά ορισμένου οφειλέτη απαιτείται όχι μόνο εξειδικευμένη και ρητή αναφορά ότι της έχει μεταβιβαστεί η εν λόγω απαίτηση αλλά και να το αποδείξει εγγράφως ειδάλλως η όλη διαδικασία είναι άκυρη!

Ίσως το πιο εντυπωσιακό από όλα είναι πως δεν είχε προσδιοριστεί καν αιτιολογημένο το ποσό που αξίωνε το fund, ζητούσε δηλαδή ένα ποσό προσδιορισμένο από το ίδιο χωρίς να εξηγείται από πού προκύπτει αυτό. Μιλώντας με τον δικηγόρο κ. Χριστόφορο Παπαϊωάννου που έφερε εις πέρας αυτές τις ανακοπές των πλειστηριασμών απέναντι στις εταιρείες αυτές, δεν έγινε ορθή μεταβίβαση των απαιτήσεων και η πρέπουσα διαδοχή των εγγράφων με τον νόμιμο τρόπο που προβλέπεται. «Ίσως το χειρότερο όμως είναι ότι αποδείχθηκε και πάλι ότι το ποσό που απαιτείται σε τέτοιες περιπτώσεις είναι υπολογισμένο από την εταιρεία απαιτήσεων αλλά όχι πάντα επαρκώς τεκμηριωμένο», εξηγεί ο κ. Παπαϊωάννου.

Τι να θυμούνται οι οφειλέτες για τους πλειστηριασμούς

Το 2022, ένας στους έξι πλειστηριασμούς ολοκληρώθηκε με επιτυχία, ενώ για το 23% περίπου των ακινήτων η διαδικασία ανεστάλη. Οι πλειστηριασμοί αποτελούν βασική πηγή εσόδων του κλάδου των «πιστωτών», αναλογώντας περίπου στο 1/3 των εισπράξεων έναντι των μη εξυπηρετούμενων δανείων.

Σύμφωνα με τα στοιχεία της ηλεκτρονικής πλατφόρμας e-auction, το 2022 αναρτήθηκαν συνολικά 53.706 πλειστηριασμοί, εκ των οποίων οι 38.205 ολοκληρώθηκαν και οι 12.779 ανεστάλησαν. Από τους πλειστηριασμούς που ολοκληρώθηκαν τα 9.000 ακίνητα άλλαξαν “χέρια” το περασμένο έτος.

Σε ελάχιστες ημέρες από την κοινοποίηση διαταγής πληρωμής, ο πιστωτής έχει δικαίωμα ακόμη και για μη ενυπόθηκα δάνεια να εγγράψει προσημείωση στο υποθηκοφυλακείο πάνω στο ακίνητο του δανειολήπτη. Αν ο δανειολήπτης θέλει να προλάβει τη διαδικασία πρέπει να καταθέσει ασφαλιστικά μέτρα.

Αν κοινοποιηθεί ο πλειστηριασμός, εκεί είναι πιο δύσκολα τα πράγματα. Θα πρέπει ο δανειολήπτης εντός 45 ημερών να κάνει ανακοπή κατά της κατασχετήριας έκθεσης. Αν δεν έχει προλάβει να κάνει την ανακοπή, έχει προθεσμία 15 ημερών που μπορεί να κάνει ανακοπή με αίτημα να διορθωθεί η τιμή, καθώς για πολλά ακίνητα έχει οριστεί πολύ χαμηλά καθώς το 80% των ακινήτων που βγαίνουν σε πλειστηριασμό τα χτυπάνε τα ίδια τα funds.

Γιάννης Συμψηρής – Εφημερίδα “Συνείδηση”

sinidisi.gr

Διαβάστηκε 838 φορές
Ακολουθείστε το AitoloakarnaniaBest.gr στο Google News
Συντακτική Ομάδα του AitoloakarnaniaBest.gr

Καθημερινή ενημέρωση με οτι καλύτερο συμβαίνει και ότι είναι χρήσιμο για τον κόσμο στην Αιτωλοακαρνανία. Σε πρώτο πλάνο η ανάδειξη του νομού, ως φυσική ομορφιά, πολιτισμικές δράσεις, ιστορικά θέματα, ενδιαφέροντα πρόσωπα και ομάδες και οτι άλλο αξίζει να αναδειχθεί.