Τετάρτη, 9η Οκτωμβρίου 2024  4:18 μμ
Τετάρτη, 30 Αυγούστου 2023 23:54

Παράθυρο εξαήμερης εργασίας και στο Δημόσιο; – Δήμος Αγρινίου: «Οι δήμοι δεν ωφελούνται σε τίποτε»

Αν βρίσκετε το άρθρο ενδιαφέρον κοινοποιήστε το

Παράθυρο εξαήμερης εργασίας και στο Δημόσιο; Δήμος Αγρινίου: «Οι δήμοι δεν ωφελούνται σε τίποτε» όπως αναφέρει η εφημερίδα “Συνείδηση”

Αναλυτικά το δημοσίευμα: 

Σύμφωνα με δημοσιεύματα στον ελληνικό Τύπο, κύκλοι στον συνδικαλιστικό χώρο καταγγέλλουν ότι έχει ανοίξει «παράθυρο» για εξαήμερη εργασία και στο Δημόσιο, κάτι που ήδη υπάρχει στον ιδιωτικό τομέα.

Πρόκειται για το νέο εργασιακό νομοσχέδιο της κυβέρνησης ανοίγει το εργασιακό νομοσχέδιο της κυβέρνησης για το οποίο ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Π. Μαρινάκης δήλωσε:  «Δεν υπάρχει τέτοια συζήτηση αυτή τη στιγμή. Ούτε και πρόσθεση για εξαήμερο στο δημόσιο. Το εργασιακό νομοσχέδιο προστατεύει τους εργαζομένους και τα δικαιώματά τους, καθώς λύνει πολλά θέματα. Δεν θα θιγεί κανένα εργασιακό δικαίωμα για το 8ώρο ή το 40ωρο εβδομαδιαίως».

Σε δηλώσεις του στην ιστοσελίδα aftodioikisi.gr, όμως, ο Αντιπρόεδρος του Γενικού Συμβουλίου της ΑΔΕΔΥ και μέλος της Εκτελεστικής Επιτροπής της ΠΟΕ-ΟΤΑ, Βασίλης Πετρόπουλος αναφέρει ότι «για όσους πιστεύουν ότι το νομοσχέδιο αφορά τον ιδιωτικό τομέα και όχι το δημόσιο πλανούνται πλάνη οικτρά. Οι ανατροπές που επιχειρούνται στα εργασιακά δεν κάνουν διακρίσεις. Στο συγκεκριμένο νομοσχέδιο υπάρχουν άρθρα από τα οποία το δημόσιο εξαιρείται για το υπόλοιπο νομοσχέδιο όμως δεν υπάρχουν εξαιρέσεις. Έτσι λοιπόν η εργασία τα Σάββατα με προσαύξηση ισχύει και για υπηρεσίες του  Δημοσίου είτε λειτουργούν σε 24ωρη βάση είτε όχι. Τι σημαίνει η προσαύξηση 40% που λέει ο νόμος για έναν εργάτη καθαριότητας: 780ευρώ βασικός μισθός/30ημέρες που υπολογίζεται το ημερομίσθιο=26 ευρώ μικτά Χ 40% η προσαύξηση= 10.4 ευρώ μικτά. 8 ευρώ καθαρά για να καταργήσουν τον πενθήμερο! Το ισχύον καθεστώς προέβλεπε ότι όποιος εργαζόταν Σάββατο θα έπαιρνε ένα ρεπό με αμοιβή την επόμενη βδομάδα ώστε να μην υπάρχει καταστρατήγηση του πενθημέρου», καταλήγει ο κ. Πετρόπουλος.

Ο Βασίλης Φωτάκης

Βολεύει τους δήμους;

Υπάρχουν κάποιοι που λένε ότι οι δήμοι βολεύονται με κάτι τέτοιο γιατί έτσι θα καλύψουν ανάγκες τους στους τομείς καθαριότητας, πράσινου και ηλεκτροφωτισμού, δηλαδή, σε αυτούς που λειτουργούν σε 24ωρη βάση στους ΟΤΑ, λόγος για τον οποίο δεν έχει υπάρξει ακόμη αντίδραση στην ΚΕΔΕ. Σύμφωνα με τον Αντιδήμαρχο Οικονομικών Βασίλη Φωτάκη, πάντως, κάτι τέτοιο καθόλου δεν λύνει τα ζητήματα στελέχωσης των δήμων και καθόλου δεν αλλάζει τον χρόνο που θα είναι διαθέσιμοι οι υπάλληλοι, αντίθετα οι δήμοι θα χρειαστούν έξοδα για το ίδιο προσωπικό για υπερωρίες και αργίες. «Σε κάθε περίπτωση οι δήμοι είναι οι τελευταίοι που θα επιχειρούσαν κακές εργασιακές συνθήκες ή εκμετάλλευση των εργαζομένων, αυτό το έχουμε αποδείξει. Όποιος κατηγορεί την Αυτοδιοίκηση για κάτι τέτοιο απλά δεν  ξέρει πως λειτουργούν τα πράγματα», επισημαίνει.

Τι αναφέρει στα επίμαχα σημεία το νομοσχέδιο:

-Στο άρθρο 3 παρ. 3 του ν/σ (σ.σ. τροποποιεί το άρθρο 69 του Κώδικα Ατομικού Εργατικού Δικαίου -π.δ. 80/2022, Α’ 222), όπου προβλέπονται οι εξαιρέσεις δεν γίνεται καμία αναφορά στην εργασία τα Σάββατα: “Τα άρθρα 1Α, 69Α, 69Β, 70Α, 182Α και 189 δεν εφαρμόζονται σε εργαζόμενους στον δημόσιο τομέα, όπως ορίζεται στην περ. α) της παρ. 1 του άρθρου 14 του ν. 4270/2014 (Α΄ 143), εφόσον ισχύουν για τα ζητήματα αυτά ειδικές διατάξεις”

-Καμία εξαίρεση δεν προβλέπεται για το Δημόσιο και στα άρθρα 25 (Ρυθμίσεις για την απασχόληση την έκτη ημέρα σε επιχειρήσεις ή εκμεταλλεύσεις συνεχούς λειτουργίας) και 26 (Ρυθμίσεις για την απασχόληση την έκτη ημέρα σε επιχειρήσεις ή εκμεταλλεύσεις που δεν είναι εκ φύσεως συνεχούς λειτουργίας) του ν/σ που τροποποιούν τα άρθρα 182Β και 182Γ του Κώδικα Ατομικού Εργατικού Δικαίου. Μάλιστα στο άρθρο 25 παρ. 4 γίνεται σαφής αναφορά ότι “δεν υπάγονται στο παρόν οι απασχολούμενοι σε ξενοδοχειακές και επισιτιστικές επιχειρήσεις”.

-Στο άρθρο 25 προβλέπεται ότι: “1. Σε περιπτώσεις επιχειρήσεων ή εκμεταλλεύσεων συνεχούς λειτουργίας με σύστημα εναλλασσόμενων βαρδιών, στις οποίες οι εργαζόμενοι απασχολούνται σε πενθήμερη εβδομαδιαία εργασία, δύναται να επιτρέπεται, η απασχόλησή τους κατά την έκτη (6η) ημέρα της εβδομάδας, εφόσον καταχωρίζεται από τον εργοδότη, στο Πληροφοριακό Σύστημα «ΕΡΓΑΝΗ ΙΙ» (Π.Σ. ΕΡΓΑΝΗ ΙΙ) πριν από την ανάληψη υπηρεσίας από τον εργαζόμενο. 2. Η απασχόληση των εργαζομένων, κατά την πρόσθετη ημέρα, δεν υπερβαίνει τις οκτώ (8) ώρες. Κατά την ημέρα αυτή δεν επιτρέπεται η πραγματοποίηση υπερεργασίας και υπερωριακής απασχόλησης από τον εργαζόμενο. Στον εργαζόμενο καταβάλλεται το ημερομίσθιο της έκτης (6ης) ημέρας, προσαυξημένο κατά σαράντα τοις εκατό (40%)”.

Γιάννης Συμψηρής – εφημερίδα “Συνείδηση”

sinidisi.gr

Διαβάστηκε 445 φορές
Ακολουθείστε το AitoloakarnaniaBest.gr στο Google News
Συντακτική Ομάδα του AitoloakarnaniaBest.gr

Καθημερινή ενημέρωση με οτι καλύτερο συμβαίνει και ότι είναι χρήσιμο για τον κόσμο στην Αιτωλοακαρνανία. Σε πρώτο πλάνο η ανάδειξη του νομού, ως φυσική ομορφιά, πολιτισμικές δράσεις, ιστορικά θέματα, ενδιαφέροντα πρόσωπα και ομάδες και οτι άλλο αξίζει να αναδειχθεί.