Τετάρτη, 9η Οκτωμβρίου 2024  2:13 μμ
Σάββατο, 26 Αυγούστου 2023 11:54

Lake Party: «Σε πρώτο πλάνο» η δωρεά μυελού των οστών

Αν βρίσκετε το άρθρο ενδιαφέρον κοινοποιήστε το

Στοχευμένη ενημερωτική καμπάνια για την ηλικιακή ομάδας από 18 έως 40 ετών, πραγματοποιήθηκε στο χώρο του Lake Party

Μια σημαντική πρωτοβουλία «αγκάλιασε» το lake party στην Τριχωνίδα, η οποία αποσκοπούσε στην ενημέρωση του κοινού και κυρίως της ηλικιακής ομάδας από 18 ετών μέχρι και 40 ετών, για τη δωρεά μυελού των οστών!

Αν και η ενημέρωση για το συγκεκριμένο ζήτημα είναι ακόμη στα «σπάργανα» στην περιοχή μας, πολλοί είναι αυτοί που θέλουν να χαρίσουν ζωή στον συνάνθρωπό τους, παρά το γεγονός ότι κάποιοι εξ αυτών έχουν να αντιμετωπίσουν και το φόβο στο να συμμετέχουν σε μια άγνωστη γι’ αυτούς διαδικασία.

Τα εμπόδια όμως είναι για να ξεπερνιούνται και αυτό αποδείχθηκε στο πλαίσιο της ενημερωτικής εκδήλωσης σχετικά με τη δωρεά μυελού των οστών που έγινε και τις δύο βραδιές του lake party στην Τριχωνίδα!

Πέραν αυτών που ήταν ήδη ενημερωμένοι οι υπόλοιποι μεταξύ 18 και 40 ετών, που είναι το πλέον κατάλληλο ηλικιακό γκρουπ για την δωρεά μυελού των οστών, ήθελαν να πληροφορηθούν επ’ ακριβώς, ενώ αρκετοί ήταν και αυτοί που έπαιρναν την απόφαση να προχωρήσουν ένα βήμα παρακάτω, στην δωρεά μυελού των οστών, επί τόπου!

Σημαντικό είναι, όπως αποδείχθηκε, η εκστρατεία ενημέρωσης να συνεχιστεί και να διατρανωθεί από όλους τους εμπλεκόμενους φορείς στο Αγρίνιο και την ευρύτερη περιοχή!

Ο Πρόεδρος του Ιατρικού Συλλόγου Αγρινίου Γιώργος Αγραφιώτης

«Είναι αρκετοί οι συνειδητοποιημένοι, οι ενημερωμένοι επί της ουσίας, μεταξύ 18 ετών και 40 ετών που μας ενδιαφέρει για να γίνουν δότες μυελού των οστών. Αυτοί αμέσως μας πλησίαζαν. Οι υπόλοιποι είχαν κάποια ενημέρωση αλλά όχι σωστή και όχι ολοκληρωμένη, ενώ υπήρχαν και αυτοί που δεν γνώριζαν και ήταν πολύ διστακτικοί, γιατί πέραν αυτού υπάρχει και ο φόβος. Το θετικό είναι όμως πως όλοι έδειχναν ενδιαφέρον για να μάθουν τι σημαίνει να προσφέρεις μυελό των οστών και ποιο είναι το όφελος, ο σκοπός της δωρεάς,  που δεν είναι άλλος από το να σώσεις έναν συνάνθρωπό σου» τόνισε ο Πρόεδρος του Ιατρικού Συλλόγου Αγρινίου Γιώργος Αγραφιώτης, ο οποίος συμμετείχε στην καμπάνια ενημέρωσης στο lake party.

H διαδικασία είναι πολύ απλή, ενώ σύμφωνα με τον κ. Αγραφιώτη: «ο εθελοντής δότης μυελού των οστών χαρίζει ζωή σε συνανθρώπους του που πάσχουν από καρκίνο του αίματος, συνήθως λευχαιμία ή λεμφώματα, ή άλλα αιματολογικά νοσήματα.

Είναι σημαντικό να επισημάνουμε ότι η ένταξή σου στη δεξαμενή Εθελοντών Δοτών Μυελού των Οστών δεν σημαίνει και δωρεά μοσχεύματος.

Ο εθελοντής δότης μπορεί να βοηθήσει έναν συνάνθρωπό του που έχει ως μοναδική ελπίδα θεραπείας τη μεταμόσχευση μυελού των οστών, προσφέροντας λίγο σάλιο, λίγα κύτταρα και λίγο από το χρόνο του.

Όταν ο ασθενής δεν βρίσκει συμβατό δότη στο οικογενειακό του περιβάλλον (η πιθανότητα συμβατότητας ανάμεσα στα αδέρφια είναι περίπου 30%), η ζωή του εξαρτάται από την εύρεση συμβατού εθελοντή δότη. Καθώς οι πιθανότητες ιστικής ομοιότητας μη συγγενών είναι εξαιρετικά χαμηλή (1:20.000 – 1:1.000.000), χρειαζόμαστε πολλούς για να αυξήσουμε τις πιθανότητες κάθε ασθενής να βρίσκει έγκαιρα το δότη που θα του χαρίσει ζωή. Παγκοσμίως, περισσότεροι από 50.000 ασθενείς κάθε χρόνο, ενήλικες και παιδιά, αναζητούν συμβατό εθελοντή δότη».

Η ομάδα εθελοντών που βρέθηκε στο lake party απαρτίζονταν από μέλη του Ιατρικού Συλλόγου Αγρινίου, της Νοσηλευτικής Μονάδα Αγρινίου – Ν.Υ. Αιμοδοσίας του Νοσοκομείου Αιτωλοακαρνανίας σε συνεργασία με το Κέντρο Ενημέρωσης & Προσέλκυσης Εθελοντών Δοτών Μυελού των Οστών του Πανεπιστημίου Πατρών (ΚΕΔΜΟΠ) «Χάρισε Ζωή». Επίσης, ο κ. Αγραφιώτης έδωσε μεγάλη βαρύτητα στο ότι η δράση αυτή υποστηρίχθηκε πολύ από τους διοργανωτές του lake party, υπό την έννοια ότι υποστηρίχτηκε από ιδιώτες στο χώρο τους, ενώ δεσμεύτηκε μετά τη «δίψα» που έδειξαν οι περισσότεροι για να ενημερωθούν σωστά και να αντιληφτούν τον ρόλο τους στο να σώσουν έναν συνάνθρωπό τους μέσα από τη διαδικασία της δωρεάς μυελού των οστών πως θα αυξηθούν οι ενημερωτικές δράσεις, ώστε να διαδοθεί το μήνυμα της προσφοράς.

Κων/νος Χονδρός – Εφημερίδα Συνείδηση

sinidisi.gr

Διαβάστηκε 340 φορές
Ακολουθείστε το AitoloakarnaniaBest.gr στο Google News
Συντακτική Ομάδα του AitoloakarnaniaBest.gr

Καθημερινή ενημέρωση με οτι καλύτερο συμβαίνει και ότι είναι χρήσιμο για τον κόσμο στην Αιτωλοακαρνανία. Σε πρώτο πλάνο η ανάδειξη του νομού, ως φυσική ομορφιά, πολιτισμικές δράσεις, ιστορικά θέματα, ενδιαφέροντα πρόσωπα και ομάδες και οτι άλλο αξίζει να αναδειχθεί.