Τετάρτη, 9η Οκτωμβρίου 2024  10:17 πμ
Σάββατο, 05 Αυγούστου 2023 21:12

Αυτοδιοικητικές εκλογές: Μεγάλη αλλαγή οι τέσσερις σταυροί οπουδήποτε – Τα ψηφοδέλτια στο Αγρίνιο

Αν βρίσκετε το άρθρο ενδιαφέρον κοινοποιήστε το

Μεγάλη αλλαγή οι τέσσερις σταυροί οπουδήποτε στις  Αυτοδιοικητικές εκλογές. Δυνατότητα ψήφου σε οποιονδήποτε υποψήφιο, ανεξαρτήτως δημοτικής ενότητας και 68 διαφορετικά ψηφοδέλτια στο Αγρίνιο λόγω «τοπικών».

Με δυο εγκυκλίους, που είναι διαθέσιμες τις τελευταίες ώρες στην ιστοσελίδα του Υπουργείου Εσωτερικών, ενημερώνονται οι πολίτες για τις αλλαγές στην εκλογική διαδικασία των αυτοδιοικητικών εκλογών του Οκτωβρίου.

Αυτό που πρέπει να γίνει αντιληπτό είναι πως σε αυτές τις εκλογές θα υπάρξουν σημαντικές αλλαγές ειδικά σε σχέση με το 2019 και το «πνεύμα» του ν.4804/2021 που ψηφίστηκε τον Ιούνιο του 2021 είναι περισσότερο κοντά σε ό, τι προβλεπόταν μεταξύ 2014 και 2019.

Η βασικές διαφοροποιήσεις είναι ότι δεν υπάρχουν διαφορετικά ψηφοδέλτια για το «κεντρικό» και το «τοπικό» συμβούλιο, θα υπάρχει ένα ενιαίο ψηφοδέλτιο για κάθε συνδυασμό όπου πάνω θα αναγράφεται το όνομα του υποψηφίου και η δημοτική ενότητα στην οποία «κατεβαίνει» στο ένα τμήμα και στο άλλο τα ονόματα των υποψηφίων για το τοπικό συμβούλιο, το οποίο, ανάλογα με τον πληθυσμό, θα είναι 5μελές, 3μελές ή μονομελές με δύο ή μία ψήφους αντίστοιχα. Θα πρέπει όμως να επισημανθεί ότι για τον δήμο Αγρινίου, για παράδειγμα, θα πρέπει να έχει κάθε παράταξη 68 διαφορετικά ψηφοδέλτια(!) γιατί τόσες είναι οι τοπικές κοινότητες που θα αναγράφονται ανάλογα με το πού ψηφίζει ο καθένας.

Όμως η μεγάλη διαφοροποίηση αυτών των εκλογών έχει να κάνει με το γεγονός ότι ο κάθε δημότης δεν θα έχει περιορισμό για το ποιον υποψήφιο θα σταυρώσει και που! Οι τέσσερις σταυροί που έχει δικαίωμα ο ψηφοφόρος στον δήμο Αγρινίου να βάλει ( λόγω μεγέθους δήμου είναι 4, λόγω του ότι εκλέγονται πάνω από 25 δημοτικοί σύμβουλοι) μπορεί να μπουν σε όποιον υποψήφιο θέλει ανεξαρτήτως πού κατέρχεται εκείνος. Με άλλα λόγια, μπορεί κάποιος δημότης Αγρινίου που ζει στην Λεπενού και ψηφίζει στην δημοτική ενότητα Στράτου να μην ψηφίζει κάποιον από εκεί αλλά να βάλει 4 σταυρούς σε υποψήφιο που επιθυμεί.

Σε ερώτηση που έκανε η «Συνείδηση» στον δήμαρχο Αγρινίου Γιώργο Παπαναστασίου, πάντως, οι σημαντικότερες αλλαγές σε σχέση με ό, τι έγινε το 2019 δεν έχουν να κάνουν με τους σταυρούς προτίμησης αλλά με την σύσταση της δημοτικής αρχής, των επιτροπών και του δημοτικού συμβουλίου: «Τη μεγάλη σημασία έχουν οι προβλέψεις ότι τίθεται όριο 3% για το δικαίωμα εκλογής δημοτικού συμβούλου, ότι εξασφαλίζεται η εκλογή των 3/5 των μελών του συμβουλίου στον νικητή των εκλογών, ότι οι υποψήφιοι για τα «τοπικά» πρέπει να συμμετέχουν σε ψηφοδέλτιο υποψήφιου δημάρχου κι ότι εκεί πρόεδρος εκλέγεται ο πρώτος σε σταυρούς, ανεξαρτήτως συνδυασμού, από τον πρώτο γύρο. Απλά και ξεκάθαρα για να μην έχουμε νομικές παλινωδίες και καταστάσεις σαν εκείνες που τρέχαμε να διορθώσουμε μετά το 2019», εξήγησε ο κ. Παπαναστασίου.

Οι βασικές αλλαγές στις εκλογές συνοπτικά

Πιο κάτω αναλύονται όσα προβλέπονται για τις δημοτικές και περιφερειακές εκλογές της 8ης Οκτωβρίου 2023, τα οποία έκανε γνωστά με τις δύο αναλυτικές εγκυκλίους ο Αναπληρωτής Υπουργός Εσωτερικών, Θ. Λιβάνιος.

Επιτυχών συνδυασμός στις δημοτικές και περιφερειακές εκλογές αναδεικνύεται αυτός που στον πρώτο γύρο συγκεντρώνει ποσοστό άνω του 43% (43%+1 ψήφο) επί των εγκύρων ψηφοδελτίων κάθε δήμου ή περιφέρειας αντίστοιχα. Αν αυτό δεν καταστεί δυνατόν, η ψηφοφορία επαναλαμβάνεται την επόμενη Κυριακή, 15 Οκτωβρίου 2023, μεταξύ των υποψηφίων δημάρχων ή περιφερειαρχών των δύο (2) πρώτων συνδυασμών.

Επανέρχεται η πενταετής θητεία των αυτοδιοικητικών αρχών, όπως ακριβώς ίσχυσε μεταξύ 2014 και 2019. Επομένως, οι νέοι δήμαρχοι και περιφερειάρχες θα αναλάβουν καθήκοντα την 1η Ιανουαρίου 2024 και η θητεία τους θα λήξει την 31η Δεκεμβρίου 2028. Ακόμη, μειώνεται ο αριθμός των μελών του δημοτικού συμβουλίου και του περιφερειακού συμβουλίου, ώστε να είναι πιο λειτουργικά και να ασκούν αποτελεσματικότερα τον ρόλο που τους αναθέτουν οι πολίτες. Συνολικά, το 2019 είχαν εκλεγεί εννέα χιλιάδες τετρακόσιοι εβδομήντα (9.470) δημοτικοί σύμβουλοι στους 332 δήμους της χώρας, ενώ για την επόμενη θητεία εκλέγονται οχτώ χιλιάδες τετρακόσιοι ογδόντα ένας (8.481). Αντίστοιχα, οι περιφερειακοί σύμβουλοι που θα εκλεγούν στις προσεχείς εκλογές είναι εξακόσιοι έντεκα (611) έναντι επτακοσίων τριών (703) της τετραετίας 2019 – 2023.

Ταυτόχρονα, αυξάνεται ο μέγιστος αριθμός των υποψηφίων που μπορούν να συμπεριληφθούν στον συνδυασμό υποψήφιου δημάρχου ή περιφερειάρχη, από το 50% του αριθμού των εδρών κάθε εκλογικής περιφέρειας στο 150%. Αντίστοιχη είναι και η αύξηση για τους υποψήφιους συμβούλους των δημοτικών κοινοτήτων.

Οι υποψήφιοι πρόεδροι και σύμβουλοι δημοτικών κοινοτήτων εντάσσονται στους συνδυασμούς των υποψηφίων δημάρχων. Οι δημοτικές κοινότητες με μόνιμο πληθυσμό έως 200 κατοίκους εκλέγουν μονομελές όργανο, τον πρόεδρο της κοινότητας. Δημοτικές κοινότητες με πληθυσμό μεταξύ 201 και 2000 κατοίκων εκλέγουν τριμελές συμβούλιο, με βάση τα αποτελέσματα των εκλογών σε τοπικό επίπεδο. Σε δημοτικές κοινότητες με πληθυσμό μεγαλύτερο των 2.000 κατοίκων, την πλειοψηφία στο συμβούλιο δημοτικής κοινότητας έχει ο συνδυασμός του εκλεγμένου δημάρχου του οικείου δήμου.

Για πρώτη φορά οι συνδυασμοί θα καταθέσουν τις υποψηφιότητές τους ηλεκτρονικά, μέσω της «ηλεκτρονικής πύλης δήλωσης υποψηφιοτήτων», όπως έγινε και στις πρόσφατες εθνικές εκλογές του Μαΐου και Ιουνίου. Αναμένεται να μειωθούν δραστικά οι άσκοπες γραφειοκρατικές αναζητήσεις και εκτυπώσεις εγγράφων, καθώς τα απαιτούμενα δικαιολογητικά αντλούνται αυτόματα από τις βάσεις δεδομένων του ελληνικού Δημοσίου (όπως ενδεικτικά το Μητρώο Πολιτών), παρέχεται η δυνατότητα στους επικεφαλής των συνδυασμών να ελέγχουν την τήρηση των προϋποθέσεων που θέτει ο νόμος (ενδεικτικά ποσόστωση ανά φύλο, ελάχιστος αριθμός υποψηφίων) ενώ τα κατά τόπους Πρωτοδικεία διευκολύνονται στην έγκυρη και έγκαιρη ανακήρυξη των υποψηφίων. Η προθεσμία δήλωσης των συνδυασμών εκπνέει την 31η Αυγούστου.

Γιάννης Συμψηρής – Εφημερίδα “Συνείδηση”

sinidisi.gr

Διαβάστηκε 774 φορές Τελευταία τροποποίηση στις Σάββατο, 05 Αυγούστου 2023 21:15
Ακολουθείστε το AitoloakarnaniaBest.gr στο Google News
Συντακτική Ομάδα του AitoloakarnaniaBest.gr

Καθημερινή ενημέρωση με οτι καλύτερο συμβαίνει και ότι είναι χρήσιμο για τον κόσμο στην Αιτωλοακαρνανία. Σε πρώτο πλάνο η ανάδειξη του νομού, ως φυσική ομορφιά, πολιτισμικές δράσεις, ιστορικά θέματα, ενδιαφέροντα πρόσωπα και ομάδες και οτι άλλο αξίζει να αναδειχθεί.