Τετάρτη, 9η Οκτωμβρίου 2024  8:15 πμ
Σάββατο, 29 Ιουλίου 2023 13:38

Γιατί δεν «έπεισε» τους υποψηφίους το Τμήμα Αειφορικής Γεωργίας του Αγρινίου – “Το αποτέλεσμα αδικεί την προσπάθειά μας”

Αν βρίσκετε το άρθρο ενδιαφέρον κοινοποιήστε το

Γιατί δεν «έπεισε» τους υποψηφίους το Τμήμα Αειφορικής Γεωργίας του Αγρινίου. Τι αναφέρει ο Πρόεδρος του τμήματος Αειφορικής Γεωργίας του Πανεπιστημίου Πατρών Νίκος Κούτσιας μιλώντας στη «Συνείδηση».  – “Το αποτέλεσμα αδικεί την προσπάθειά μας”.  

Αναλυτικά το δημοσίευμα: 

Το νεοϊδρυθέν Τμήμα Αειφορικής Γεωργίας στο Αγρίνιο την πρώτη χρονιά λειτουργίας του θα υποδεχθεί φοιτητές μόνο από τα ΕΠΑΛ. Από τις 108 προσφερόμενες θέσεις θα καλυφθούν οι 12 από φοιτητές που προέρχονται από ΕΠΑΛ, καθώς από τα ΓΕΛ δε είχε κανένα επιτυχόντα.

Ρόλο σ’ αυτό έπαιξε ίσως ότι το τμήμα δεν ήταν «γνωστό» στους υποψήφιους φοιτητές, ενώ δεν αποκλείεται να έπαιξε ρόλο και το ότι δεν είχε αντιστοιχία με άλλα τμήματα γεωπονικών σπουδών.

Μοιραία λοιπόν οδηγήθηκε στο να μην έχει ζήτηση, καθώς σύμφωνα και με τα στοιχεία του Υπουργείου μόλις ένας υποψήφιος το είχε ως τρίτη επιλογή.

Ο Πρόεδρος του τμήματος Αειφορικής Γεωργίας του Πανεπιστημίου Πατρών Νίκος Κούτσιας μιλώντας στη «Συνείδηση» επιχείρησε να προσεγγίσει τα γεγονότα δίνοντας την δική του εξήγηση.

Συγκεκριμένα ο κ. Κούτσιας τόνισε:

Ο Νίκος Κούτσιας

«Σχεδιάστηκε ένα τμήμα σε σχετικά σύντομο χρόνο, που ίσως δεν είχε την οργάνωση που έπρεπε. Η Ελλάδα αυτή τη στιγμή διαθέτει περισσότερα από 35 τμήματα γεωπονικών σπουδών και αυτό το στοιχείο το κρατάμε ως διαπίστωση.

Εμείς δημιουργήσαμε ένα τμήμα το οποίο το εντάσσουμε στις γεωπονικές σπουδές χωρίς αυτό να καθορίζεται από τον τίτλο του, τουλάχιστον ξεκάθαρα. Το τμήμα Αειφορικής γεωργίας είναι το μοναδικό από τα γεωπονικά που φέρει αυτόν τον τίτλο και προφανώς δεν ήταν σε θέση να πείσει. Μπορώ να το δικαιολογήσω αυτό, διότι οι υποψήφιοι φοιτητές καλούνται να επιλέξουν για το μέλλον τους, ανησυχούν, έχουν αγωνία, υπάρχει επίσης οικονομική κρίση. Οπότε μη γνωρίζοντας ή μη αντιλαμβανόμενοι το αντικείμενο του τμήματος,  το προσπέρασαν, καθώς το όνομα, όπως προαναφέραμε, δεν προσδιορίζει εύκολα και γρήγορα ότι πρόκειται για ένα τμήμα γεωπονικών σπουδών.

Ως τμήμα δουλέψαμε πάρα πολύ, φτιάξαμε ένα σύγχρονο πρόγραμμα σπουδών που καταπιάνεται με πράγματα που έχουν προκύψει και θα προκύψουν στο μέλλον, δεδομένης της κλιματικής κρίσης, των προβλημάτων του περιβάλλοντος, της πορείας που έχει πάρει η Γεωργία και η Γεωπονία σε συνάρτηση με τις νέες τεχνολογίες.

Το τμήμα αυτό δεν είναι συνδεδεμένο με άλλα τμήματα στο πλαίσιο των μετακινήσεων, και δεν το λέω με την έννοια ότι κάποιος φοιτητής θα το χρησιμοποιήσει ώστε να πάει κάπου αλλού, αλλά το λέω με το σκεπτικό ότι εφόσον ανήκει στα τμήματα των γεωπονικών σπουδών και είναι μόνο του δηλώνει πως δεν έχει καμία σχέση με τα υπόλοιπα τμήματα.

Αυτό ίσως δημιούργησε προβληματισμό, ίσως και φοβία, ώστε να το επιλέξουν οι υποψήφιοι φοιτητές, διότι δημιουργείται ασάφεια στο εάν το τμήμα αφορά γεωπονικές σπουδές μιας και δεν είναι συνδεδεμένο με άλλα τμήματα.

Πρέπει να μας προβληματίσει επίσης το γεγονός ότι αν εξαιρέσουμε το τμήμα των τροφίμων, τα υπόλοιπα τμήματα της σχολής γεωπονικών σπουδών του Πανεπιστημίου Πατρών δεν πήγαν καλά.

Αυτό σίγουρα κάτι σημαίνει και πρέπει να μας προβληματίσει. Το 0 εισακτέοι από τα ΓΕΛ στο τμήμα μας είναι κάτι ιδιαίτερο και μπορεί να προέκυψε και από αστοχία δική μας, διότι ορίσαμε ως συντελεστή της ελάχιστης βάσης εισαγωγής το 0,85 και όχι το 0,80. Εκεί ίσως άλλαζαν τα πράγματα, αλλά και εκεί το πρόβλημα θα ήταν το ίδιο σχεδόν, δεν θα υπήρχε δηλαδή μεγάλη διαφορά αν παίρναμε λ.χ. 10 ή 15 φοιτητές.

Θα πραγματοποιήσουμε σύσκεψη με τα μέλη ΔΕΠ, θα εξετάσουμε όλους τους παράγοντες αναλυτικά και θα αποφασίσουμε πως θα κινηθούμε, διότι θέλαμε πολύ το τμήμα αυτό να πάει καλά και το παλέψαμε πολύ. Για να φτιάξουμε το πρόγραμμα σπουδών του τμήματος καλέσαμε ειδικούς από όλο τον κόσμο, από την Παγκόσμια Τράπεζα, από Πανεπιστήμια της Ευρώπης, διοργανώσαμε ημερίδες με σημαντικά πρόσωπα που έχουν εκτόπισμα σε όλη την Ελλάδα και από το αποτέλεσμα αδικεί όλη αυτή την προσπάθεια και είναι κρίμα».

Κωνσταντίνος Χονδρός – Εφημερίδα ‘Συνείδηση”

sinidisi.gr

Διαβάστηκε 426 φορές
Ακολουθείστε το AitoloakarnaniaBest.gr στο Google News
Συντακτική Ομάδα του AitoloakarnaniaBest.gr

Καθημερινή ενημέρωση με οτι καλύτερο συμβαίνει και ότι είναι χρήσιμο για τον κόσμο στην Αιτωλοακαρνανία. Σε πρώτο πλάνο η ανάδειξη του νομού, ως φυσική ομορφιά, πολιτισμικές δράσεις, ιστορικά θέματα, ενδιαφέροντα πρόσωπα και ομάδες και οτι άλλο αξίζει να αναδειχθεί.