Τετάρτη, 9η Οκτωμβρίου 2024  6:21 πμ
Σάββατο, 22 Ιουλίου 2023 14:41

Επέστρεψαν οι ποδηλατάδες στο Αγρίνιο

Αν βρίσκετε το άρθρο ενδιαφέρον κοινοποιήστε το

Μετράνε 12χρόνια ζωής στο Αγρίνιο, οι ποδηλατάδες τα βράδια της Πέμπτης του καλοκαιριού και του φθινοπώρου

Οι καλοκαιρινές ποδηλατάδες το βράδυ της Πέμπτης «επέστρεψαν» και ήδη οι δύο πρώτες που πραγματοποιήθηκαν ξεκίνησαν δυναμικά και με πολύ όρεξη για ποδήλατο!

Η αρχή έγινε με 50 ποδηλάτες, αλλά υπενθυμίζουμε πως ο θεσμός αυτός, που πλέον μετρά 12 χρόνια ζωής, ξεκίνησε από μια παρέα φίλων, οι οποίοι απλά έκλεισαν ραντεβού για βόλτα με το ποδήλατο. Υπενθυμίζουμε επίσης πως υπήρχαν χρονιές που μετρούσαν 700 ποδηλάτες και τότε τις ποδηλατάδες αυτές τις υποστήριζε και η Τροχαία Αγρινίου!

Από τη στιγμή που διαδόθηκαν οι ποδηλατάδες το βράδυ της Πέμπτης συμμετέχουν οικογένειες με τα παιδιά τους, έφηβοι και ποδηλάτες κάθε ηλικίας, ενώ συχνά συμμετέχει και ποδηλάτης 82 ετών, ο οποίος είναι «πιστός» και τα 12 χρόνια που πραγματοποιούνται!

Οι ποδηλατάδες «ενεργοποιούνται» συνήθως την άνοιξη ή το καλοκαίρι και διαρκούν κάθε χρόνο μέχρι και τον φθινόπωρο. Φέτος ξεκίνησαν προ ημερών, ενώ πέρυσι είχαν ξεκινήσει από το Μάιο και ολοκληρώνονται κάθε χρόνο τον Οκτώβριο, καιρού επιτρέποντος.

Το χειμώνα δεν συνηθίζονται οι ποδηλατάδες της Πέμπτης, η οργανωμένη δηλαδή βόλτα με το ποδήλατο, αλλά τότε πολλές μεμονωμένα παρέες κάνουν τις βόλτες τους.

Παίζει μεγάλο ρόλο η περίοδος και ο καιρός για μια οργανωμένη βόλτα με το ποδήλατο, αλλά και γενικότερα για μια βόλτα με το ποδήλατο. Χαρακτηριστικό είναι πως κάθε χρόνο τον Αύγουστο συμμετέχουν πολύ λόγοι ποδηλάτες, ενώ μόλις ανοίξουν τα σχολεία ο αριθμός των ποδηλατών αυξάνεται σημαντικά σε κάθε ποδηλατάδα!

Οι αποστάσεις στις ποδηλατάδες της Πέμπτης συχνά είναι διαφορετικές. Οι ποδηλατάδες που διοργανώνονται είναι από 10km έως και 30km, ενώ κάθε φορά οι ενδιαφερόμενοι ενημερώνονται για την βόλτα και την απόστασή της μέσω της σελίδας στο facebook «Πεταλιές στο Αγρίνιο».

Η αφετηρία συνήθως είναι η πλατεία Δημοκρατίας και η ώρα συνάντησης πλέον είναι γνωστή και σταθερή, στις 21:30, ενώ αν αποφασιστεί η βόλτα να είναι πολύ μεγάλη, των 30km δηλαδή, αλλάζει το σημείο συνάντησης, ώστε να είναι ευκολότερη η φυγή από την πόλη. Οι ενδιαφερόμενοι, όπως προαναφέραμε ενημερώνονται μέσω της σελίδας στο facebook.

Συνήθως οι κλασσικές βόλτες είναι εντός του Αγρινίου, στον Άγιο Κωνσταντίνο και ίσως στο Δοκίμι, ενώ αν αποφασιστεί η βόλτα να είναι μεγαλύτερη οι συμμετέχοντες περνάνε από περιοχές όπως η Καμαρούλα, η Αβόρανη, το Παναιτώλιο και το Καινούργιο. Οι ποδηλατάδες διαρκούν από 1 ώρα μέχρι και 2,5 ώρες, ανάλογα τη διαδρομή που θα αποφασιστεί μέσω της σελίδας.

Τα απαραίτητα που θα πρέπει να διαθέτει κάποιος ποδηλάτης για να συμμετάσχει στις βόλτες αυτές είναι φώτα στο ποδήλατό του εμπρός και πίσω, κράνος και νερό, ενώ αν κάποιος μπορεί να διαθέτει και επιπλέον εξοπλισμό, όπως σαμπρέλα και τρόμπα καλό είναι. Ωστόσο, ακόμη και αν δεν τα διαθέτει θα βρεθεί μια λύση, αν και εφόσον προκύψει κάτι. Το κράνος όμως και τα φώτα εμπρός και πίσω στο ποδήλατο, όπως επίσης και το νερό, είναι απολύτως απαραίτητα.

Οι ποδηλατάδες ξεκίνησαν πριν 12 χρόνια, όπως προαναφέραμε, όταν μια παρέα φίλων θέλησε να τιμήσει με τον τρόπο αυτό το Νώντα Λαμπρακόπουλο που είχε γενέθλια και είναι εκ των βασικών διοργανωτών των ποδηλατάδων αυτών. Το ραντεβού για ποδήλατο ανανεώθηκε για κάποιες μέρες αργότερα και έτσι συγκεντρώθηκαν περισσότεροι φίλοι, οι οποίοι «τράβηξαν» τα βλέμματα, καθώς δεν συναντούσες τότε τόσο εύκολα ομάδες ποδηλατών και έτσι από στόμα σε στόμα οι συμμετέχοντες αυξήθηκαν και πλέον έγινε θεσμός, στον οποίο συμμετέχει όποιος το επιθυμεί αρκεί να διαθέτει ποδήλατο και όρεξη για βόλτα.

Κων/νος Χονδρός – Εφημερίδα Συνείδηση

sinidisi.gr

Διαβάστηκε 405 φορές
Ακολουθείστε το AitoloakarnaniaBest.gr στο Google News
Συντακτική Ομάδα του AitoloakarnaniaBest.gr

Καθημερινή ενημέρωση με οτι καλύτερο συμβαίνει και ότι είναι χρήσιμο για τον κόσμο στην Αιτωλοακαρνανία. Σε πρώτο πλάνο η ανάδειξη του νομού, ως φυσική ομορφιά, πολιτισμικές δράσεις, ιστορικά θέματα, ενδιαφέροντα πρόσωπα και ομάδες και οτι άλλο αξίζει να αναδειχθεί.