Κυριακή, 1η Σεπτεμβρίου 2024  12:14 πμ
Πέμπτη, 08 Αυγούστου 2024 19:49

Τι συμπτώματα παρουσιάζει η στένωση καρωτίδων και πώς ο αγγειοχειρουργός μπορεί να σας βοηθήσει

Αν βρίσκετε το άρθρο ενδιαφέρον κοινοποιήστε το

Η υγεία των αρτηριών μας είναι ζωτικής σημασίας για την καλή λειτουργία του οργανισμού μας, ειδικά όταν πρόκειται για τις καρωτίδες, τις κύριες αρτηρίες που στέλνουν αίμα στον εγκέφαλο. Η στένωση καρωτίδων είναι μια σοβαρή κατάσταση που μπορεί να οδηγήσει σε εγκεφαλικό επεισόδιο αν δεν εντοπιστεί και αντιμετωπιστεί έγκαιρα.

Ένας έμπειρος και εξειδικευμένος αγγειοχειρουργός, μπορεί να επέμβει κυριολεκτικά σωτήρια, τόσο στη διάγνωση όσο και στην αντιμετώπιση της πάθησης από τα πρώτα κιόλας συμπτώματα, προκειμένου να προλάβετε τα χειρότερα και να έχετε μία υγιή και ήρεμη ζωή.

Σημάδια που δεν πρέπει να αγνοήσετε

Η στένωση καρωτίδων συμβαίνει όταν οι αρτηρίες αυτές στενεύουν λόγω της συσσώρευσης αθηρωματικής πλάκας, που αποτελείται από λιπίδια, χοληστερόλη και άλλα υπολείμματα. Αυτή η κατάσταση μπορεί να περιορίσει τη ροή του αίματος στον εγκέφαλο και να προκαλέσει σοβαρά προβλήματα υγείας. Αν και μπορεί να είναι ασυμπτωματική στα αρχικά στάδια, τα προειδοποιητικά συμπτώματα για τη στένωση καρωτίδων περιλαμβάνουν:

  • Ξαφνική αδυναμία ή μούδιασμα: Ειδικά σε μία πλευρά του σώματος.
  • Δυσκολία στην ομιλία: Ή σύγχυση και δυσκολία στην κατανόηση του λόγου.
  • Απώλεια όρασης: Συνήθως στο ένα μάτι ή μείωση της όρασης.
  • Ζάλη ή απώλεια ισορροπίας: Ξαφνική και χωρίς προφανή αιτία.

Αν παρατηρήσετε κάποιο από αυτά τα συμπτώματα, είναι σημαντικό να αναζητήσετε άμεσα ιατρική βοήθεια.

karotides

Ο ειδικός για την υγεία των αρτηριών σας

Για τη διάγνωση και τη θεραπεία, όταν τα συμπτώματα καταδεικνύουν στένωση καρωτίδων απαιτείται ένας εξειδικευμένος αγγειοχειρουργός με μεγάλη πείρα στον εντοπισμό και την αντιμετώπιση τέτοιων περιστατικών.

Γενικά ο αγγειοχειρουργός είναι γιατρός με ειδίκευση στις παθήσεις των αιμοφόρων αγγείων, όπως οι αρτηρίες και οι φλέβες. Κατά την επίσκεψη σε έναν αγγειοχειρουργό, θα πραγματοποιηθούν διάφορες εξετάσεις, όπως υπερηχογράφημα καρωτίδων ή αγγειογραφία, για να αξιολογηθεί η σοβαρότητα της στένωσης.

Ανάλογα με τα αποτελέσματα, η θεραπευτική οδός μπορεί να περιλαμβάνει

  • Φαρμακευτική αγωγή για τη μείωση της χοληστερόλης και της αρτηριακής πίεσης
  • Αλλαγές στον τρόπο ζωής, όπως η διακοπή του καπνίσματος και η βελτίωση της διατροφής
  • Χειρουργικές επεμβάσεις, όπως η καρωτιδική ενδαρτηρεκτομή ή η τοποθέτηση stent, αν αυτό κρίνεται απαραίτητο.

Η στένωση καρωτίδων είναι μια σοβαρή αλλά διαχειρίσιμη κατάσταση. Με την έγκαιρη διάγνωση, την κατάλληλη θεραπεία και την υποστήριξη από εξειδικευμένους επαγγελματίες και αξιόπιστες πηγές, μπορείτε να προστατεύσετε την υγεία σας και να ζήσετε μια πλήρη και υγιή ζωή.

Επισκεφθείτε την ιστοσελίδα που διατηρεί ο αγγειοχειρουργός Δρ. Ιωάννης Μπέλλος και μάθετε τα πάντα για τη στένωση καρωτίδων, τα συμπτώματα, την έγκαιρη πρόληψη και την θεραπεία.

Διαβάστηκε 423 φορές Τελευταία τροποποίηση στις Τρίτη, 27 Αυγούστου 2024 19:19
Συντακτική Ομάδα του AitoloakarnaniaBest.gr

Καθημερινή ενημέρωση με οτι καλύτερο συμβαίνει και ότι είναι χρήσιμο για τον κόσμο στην Αιτωλοακαρνανία. Σε πρώτο πλάνο η ανάδειξη του νομού, ως φυσική ομορφιά, πολιτισμικές δράσεις, ιστορικά θέματα, ενδιαφέροντα πρόσωπα και ομάδες και οτι άλλο αξίζει να αναδειχθεί.

Ακολουθείστε το AitoloakarnaniaBest.gr στο Google News