Τετάρτη, 9η Οκτωμβρίου 2024  4:23 πμ
Πέμπτη, 13 Ιουλίου 2023 21:10

Αγρίνιο: «Καμπανάκι» για τον καύσωνα – Τι λέει στη «Σ» ο Πρόεδρος του Ιατρικού Συλλόγου, Γιώργος Αγραφιώτης

Αν βρίσκετε το άρθρο ενδιαφέρον κοινοποιήστε το

Ο δεκάλογος για τα μέτρα προστασίας από τον καύσωνα από τον Πρόεδρο του Ιατρικού Συλλόγου Αγρινίου

Σε επαγρύπνηση είναι ο κρατικός μηχανισμός λόγω της έλευσης του κύματος καύσωνα «Κλέων». Ο Υπουργός Κλιματικής Κρίσης Βασίλης Κικίλιας μάλιστα παραχώρησε σε συνέντευξη τύπου μέσα από την οποία αναφέρθηκε στη διαχείριση του καύσωνα από τον κρατικό μηχανισμό. Απευθυνόμενος παράλληλα και στους πολίτες έκανε έκκληση να προτάξουν την υγεία τους και να εφαρμόσουν τις οδηγίες των ιατρών, αποφεύγοντας να κυκλοφορούν χωρίς λόγο και παραμένοντας σε δροσερούς χώρους με κλιματισμό.

Στο πλαίσιο αυτό και πριν τη δημόσια τοποθέτηση του κ. Κικίλια, όλοι οι Δήμοι της χώρας, όπως και οι Δήμοι της Αιτωλοακαρνανίας, εξέδωσαν ανακοινώσεις στις οποίες γνωστοποιούν στους δημότες τους τις κλιματιζόμενες αίθουσες.

Στο Αγρίνιο έχουν ορισθεί συγκεκριμένες αίθουσες που θα είναι έτοιμες να υποδεχθούν τους πολίτες. Η μια κλιματιζόμενη αίθουσα είναι αυτή του Δημοτικού Συμβουλίου (Πρώην Τράπεζα της Ελλάδος) και η άλλη βρίσκεται στο κτίριο της Δομής Αστέγων (3ο χλμ. Αγρινίου Ιωαννίνων – θέση Λειβαδάκια). Στο Μεσολόγγι, τη Ναύπακτο και την Αμφιλοχία ορίστηκε η αίθουσα του ΚΑΠΗ, ενώ στο Θέρμο έχει οριστεί ως κλιματιζόμενη αίθουσα η δημοτική βιβλιοθήκη.

Στο πλαίσιο της κινητοποίησης του κρατικού μηχανισμού έχει συνταχθεί σχέδιο για την αποφυγή black out.

Το δεκάλογο για την αποφυγή των επιπτώσεων στην υγεία από καύσωνα συνόψισε ο Πρόεδρος του Ιατρικού Συλλόγου Αγρινίου Γιώργος Αγραφιώτης μιλώντας στη «Σ»

1. Βρισκόμαστε σε χώρους σκιερούς και αποφεύγουμε τις άσκοπες μετακινήσεις.

2. Αποφεύγουμε τη βαριά σωματική εργασία και ντυνόμαστε με ελαφριά ρούχα. Χρησιμοποιούμε γυαλιά ηλίου και καπέλο.

3. Ελαχιστοποιούμε τη χειρωνακτική εργασία σε εξωτερικούς χώρους.

4. Καταναλώνουμε πολύ νερό και ελαφριά γεύματα.

5. Αποφεύγουμε την υπερκατανάλωση αλκοόλ, καφεΐνης ή ζάχαρης.

6. Δεν αφήνουμε ποτέ ένα παιδί ή ένα κατοικίδιο μέσα σε ένα αυτοκίνητο γιατί αναπτύσσονται γρήγορα υψηλές θερμοκρασίες στο εσωτερικό του.

7. Όταν έχουμε βρεθεί σε χώρο με υψηλή θερμοκρασία καλό είναι να ακολουθήσει ένα χλιαρό μπάνιο.

8. Η τηλεργασία μπορεί να προσφέρει μεγαλύτερες δυνατότητες αποφυγής υψηλών θερμοκρασιών, που μπορεί να υπάρχουν ειδικά κατά τη μετακίνηση.

9. Ιδιαίτερη προσοχή πρέπει να δίνεται σε τρεις κατηγορίες: Άτομα άνω των 60 ετών, βρέφη και άτομα με νοσηρότητες, που λαμβάνουν φαρμακευτική αγωγή.

10. Επειδή υπάρχει ο κίνδυνος αφυδάτωσης και θερμοπληξίας, τα πρώτα επικίνδυνα σήματα ότι κάτι δεν πάει καλά είναι η αδυναμία, η ζαλάδα, η ναυτία και ο πονοκέφαλος, αλλά και ο πυρετός.

Ο κ. Αγραφιώτης επίσης «χτύπησε το καμπανάκι» συστήνοντας ιδιαίτερη προσοχή για να αποφύγουμε αφυδάτωση, τη θερμοπληξία και ηλιακά εγκαύματα, τονίζοντας παράλληλα πως: «επηρεάζονται περισσότερο τα ηλικιωμένα άτομα, τα άτομα με προβλήματα υγείας και τα μικρά παιδιά. Σε κατάσταση καύσωνα, σε συνδυασμό με την υγρασία, την άπνοια και πολλού άλλους παράγοντες είναι πιθανό να έχουμε καταστάσεις παθολογικές, διαφόρων βαθμών βαρύτητας που δεν αποκλείεται να οδηγήσουν μέχρι και στο θάνατο. Τα άτομα με χρόνια καρδιολογικά και αναπνευστικά προβλήματα πρέπει να προσέξουν ιδιαίτερα. Τα συμπτώματα μπορεί να είναι ένας πολύ δυνατός πονοκέφαλος, ατονία, αίσθημα καταβολής, τάση για λιποθυμία, πτώση αρτηριακής πίεσης, ναυτία εμέτους, ταχυπαλμίες.

ο Πρόεδρος του Ιατρικού Συλλόγου Αγρινίου, Γιώργος Αγραφιώτης

Στη θερμοπληξία μπορεί να έχουμε σπασμούς, εμέτους, ανεβαίνει πολύ η θερμοκρασία του σώματος, μπορεί να έχουμε διάρροια, διαταραχή της πηκτικότητας του αίματος, απουσία εφίδρωσης, ενώ σε μέρες με ιδιαίτερα αυξημένη θερμοκρασία αυξάνονται τα εμφράγματα.

Οι ηλικιωμένοι και τα μωρά παιδιά δεν είναι απαραίτητο να εκτίθενται στον ήλιο, να κάνουν συχνά ντους, να τρώνε ελαφρά γεύματα, όπως επίσης να φορούν ελαφρά ρούχα και να συμβουλεύονται τον γιατρό μας για τα φάρμακα που παίρνουν. Υπάρχουν φάρμακα που ρίχνουν πολύ την πίεση. Καλό είναι επίσης τα άτομα που λαμβάνουν ειδικά καρδιολογικά φάρμακα να συμβουλευτούν και αυτά τον γιατρό τους, ενώ δεν πρέπει να κάνουν βαριές σωματικές εργασίες, να πίνουν άφθονο νερό και να βρίσκονται σε χώρους με κλιματισμό. Ειδικά τις ώρες αιχμής, αν δεν είναι απαραίτητο, δεν χρειάζεται να κυκλοφορούν έξω.

Αυτές τις γενικές οδηγίες πρέπει όλοι μας να τις ακολουθούμε και περισσότερο οι ηλικιωμένοι και τα μικρά παιδιά, όπως προανέφερα και φυσικά ισχύουν για όλο το διάστημα του καλοκαιριού και πρέπει να δίνουμε ιδιαίτερη έμφαση στις ημέρες που η θερμοκρασία είναι ιδιαίτερα αυξημένη.

Το «κλειδί» είναι κατά τις ημέρες του καύσωνα να προσέχουμε και να επιλέγουμε χώρους δροσερούς με κλιματισμό και να κάνουμε μόνο τις απαραίτητες μετακινήσεις. Βασικό είναι οι χώροι εργασίας να διαθέτουν κλιματισμό, ενώ σημαντικό είναι να γνωρίζουμε και πως οι ανεμιστήρες βοηθούν σημαντικά, όπως επίσης και οι ανεμιστήρες οροφής είναι ιδιαίτερα αποτελεσματικοί».

Κωνσταντίνος Χονδρός – Εφημερίδα Συνείδηση

sinidisi.gr

Διαβάστηκε 564 φορές
Ακολουθείστε το AitoloakarnaniaBest.gr στο Google News
Συντακτική Ομάδα του AitoloakarnaniaBest.gr

Καθημερινή ενημέρωση με οτι καλύτερο συμβαίνει και ότι είναι χρήσιμο για τον κόσμο στην Αιτωλοακαρνανία. Σε πρώτο πλάνο η ανάδειξη του νομού, ως φυσική ομορφιά, πολιτισμικές δράσεις, ιστορικά θέματα, ενδιαφέροντα πρόσωπα και ομάδες και οτι άλλο αξίζει να αναδειχθεί.