Τετάρτη, 9η Οκτωμβρίου 2024  4:22 πμ
Πέμπτη, 13 Ιουλίου 2023 21:09

Συνταξιούχοι Ι.Κ.Α. Αιτωλοακαρνανίας: Θέλουμε τις συντάξεις που έχουμε πληρωμένες

Αν βρίσκετε το άρθρο ενδιαφέρον κοινοποιήστε το

Χωρίς «κόφτη», εφόσον  δηλώσουν το εισόδημά τους λέει το Υπουργείο…

Συνταξιούχοι Ι.Κ.Α. Αιτωλοακαρνανίας: «Δεν μας αφορά η συζήτηση, θέλουμε τις συντάξεις που έχουμε πληρωμένες»

Στις πρώτες συσκέψεις που είχε ο νέος υπουργός Εργασίας, Άδωνις Γεωργιάδης με τα στελέχη του υπουργείου και τον ΕΦΚΑ «έπεσε» στο τραπέζι άμεσα η αλλαγή και η ελάφρυνση στη φορολόγηση των συνταξιούχων που εξακολουθούν κι εργάζονται. Να σημειωθεί ότι αυτή η φορολόγηση ήταν 60% επί ΣΥΡΙΖΑ και μειώθηκε σε 30% στην πρώτη θητεία της κυβέρνησης Μητσοτάκη (με το νόμο Βρούτση).

Σε κάθε περίπτωση το νέο καθεστώς για την απασχόληση των συνταξιούχων θα οδηγεί σε αισθητά μικρότερη ποινή σε σχέση με το 30% που ισχύει σήμερα και το προηγούμενο διάστημα είχαν εξεταστεί διάφορες εκδοχές, με επικρατέστερη την αναλογική μείωση της σύνταξης με βάση τις μέρες της απασχόλησης, ενώ τώρα η μείωση είναι 30% είτε με μία μέρα εργασίας το μήνα είτε για όλο το μήνα.

Το σχέδιο αυτό άλλαξε λίγο πριν τις εκλογές και πλέον αυτό που προωθείται είναι να καταργηθεί εντελώς η ποινή από τη σύνταξη και να περάσει στο εισόδημα που θα αποκτούν οι συνταξιούχοι από την εργασία τους, με συντελεστές κρατήσεων μικρότερους από το 30%. Όλα αυτά βέβαια για όσους συνταξιούχους δηλώνουν την εργασία τους που δεν είναι και πολλοί, γι’ αυτό άλλαξε και ο τρόπος που σκεφτόταν το Υπουργείο να βάζει μικρό κόφτη για όσες μέρες του μήνα δουλεύει ο συνταξιούχος. Έτσι όμως δεν θα δήλωνε κανείς τίποτε! Εκτιμάται ότι με κρυφή απασχόληση λίγων ημερών έως και για πλήρη μήνα (ιδίως τους καλοκαιρινούς μήνες) είναι πάνω από 90.000 συνταξιούχοι, ενώ με δηλωμένη εργασία είναι περίπου 25.000 συνταξιούχοι.

Συνταξιούχοι Αιτωλοακαρνανίας: «Η κυβέρνηση πετάει την μπάλα στην εξέδρα»

Ο πρόεδρος των συνταξιούχων της Αιτωλοακαρνανίας Ι.Κ.Α. Γιώργος Δημητρουλής πάντως δεν θεωρεί μείζον το ζήτημα της φορολόγησης της εργασίας για τους συνταξιούχους. «Μπορεί να βελτιωθεί ένας δείκτης και να έχει μικρότερη κράτηση ένας συνταξιούχος που δουλεύει, αλλά αυτό που πρέπει να μας προβληματίζει είναι το γιατί δουλεύει ο συνταξιούχος. Για να μην είναι βάρος στην οικογένειά του, δηλαδή, εργάζεται μετά τα 67, ας πούμε στα 72 του κι εμείς αναρωτιόμαστε πώς πρέπει να γίνεται αυτό. Δεν είναι στην δική μας λογική κάτι τέτοιο, εμείς θέλουμε τις συντάξεις που δικαιούμαστε αυτές που πληρώναμε με 14 εισφορές τον χρόνο για δεκαετίες και που όλες οι συγκυβερνήσεις των μνημονίων, αλλά και τώρα οι δύο διαδοχικές κυβερνήσεις Μητσοτάκη δεν θέλουν να μας επαναφέρουν τα δώρα των 14 συντάξεών μας. Οπότε, εμείς συνεχίζουμε να διεκδικούμε τις αληθινές συντάξεις που δικαιούμαστε και που ο κατάπτυστος νόμος Κατρούγκαλου τις έφερε σε χειρότερη θέση. Λόγω της λεγόμενης Προσωπικής Διαφοράς ένα εκατομμύριο συνταξιούχοι δεν πήραν καμία αύξηση ούτε στην τελευταία διαδικασία, μετά από 13 συνεχόμενες περικοπές!», επισημαίνει.

Ο πρόεδρος των συνταξιούχων της Αιτωλοακαρνανίας Ι.Κ.Α., Γιώργος Δημητρουλής

Για τον κ. Δημητρουλή, πολύ περισσότερο από την συζήτηση για τους όρους με τους οποίος θα δουλεύουν οι συνταξιούχοι προέχει το γεγονός ότι «με τον ίδιο νόμο Κατρούγκαλου, όσοι βγήκαν σε σύνταξη μετά το 2016 παίρνουν κατά μέσο όρο 30%(!) μικρότερη σύνταξη από όσους βγήκαν πριν την ημερομηνία αυτή».

Παράδειγμα για το τι κερδίζουν οι συνταξιούχοι

Συνταξιούχος με σύνταξη 900 ευρώ, που απασχολείται και παίρνει μισθό 700 ευρώ το μήνα, με το ισχύον σύστημα έχει ποινή 30% στη σύνταξη, η οποία μειώνεται κατά 270 ευρώ και του μένουν 630 ευρώ από τη σύνταξη και 700 ευρώ από το μισθό της απασχόλησής του. Με το νέο σύστημα, η σύνταξη δεν θα έχει ποινή, αλλά θα επιβάλλεται κράτηση 10% ή 15% (ανάλογα με το σενάριο που θα βγάλει η μελέτη) στα 700 ευρώ που κερδίζει από την απασχόληση. Αυτό σημαίνει ότι ανάλογα με το σενάριο θα έχει μείωση 70 ευρώ ή 105 ευρώ στο εισόδημα που κερδίζει, οπότε θα του μένουν τα 900 ευρώ από σύνταξη και 630 ή 595 ευρώ (ανάλογα με την κράτηση) από το εισόδημα.

Με βάση το παράδειγμα, ο συνταξιούχος που απασχολείται έχει σήμερα μείωση 270 ευρώ στη σύνταξη και με το νέο σύστημα που θα ψηφιστεί σύντομα θα έχει μείωση έως 105 ευρώ, δηλαδή θα έχει κέρδος 165 ευρώ από την ελάφρυνση της ποινής! Το σημαντικότερο δε, ακόμη και για ψυχολογικούς λόγους, είναι ότι καταργείται εντελώς η ποινή από τη σύνταξη. Το νέο ποινολόγιο για την εργασία συνταξιούχων (κράτηση από το εισόδημα) θα έχει δύο εκδοχές, ή με οριζόντια κράτηση (π.χ. 10%, 15%, 20% ή 25%), ανεξάρτητα από το ύψος του εισοδήματος ή με κλίμακα κρατήσεων ανάλογα με το εισόδημα.

Τέλος, θα εξεταστεί με το νέο σύστημα αν με τις μικρότερες ποινές που δρομολογούνται θα μείνουν στις εξαιρέσεις (δηλαδή χωρίς καμία ποινή) οι συνταξιούχοι ειδικών κατηγοριών, όπως οι κατά κύριο επάγγελμα αγρότες που συνεχίζουν να απασχολούνται ως αγρότες και μετά τη συνταξιοδότηση, καθώς και όσοι είναι συνταξιούχοι άλλου φορέα (ΙΚΑ, Δημόσιο, κ.λπ.) αλλά έχουν ενασχόληση με γεωργική δραστηριότητα με κέρδος έως 10.000 ευρώ ετησίως. Με δεδομένο ότι οι ποινές μεταφέρονται στο εισόδημα, πιθανολογείται ότι από τις συγκεκριμένες κατηγορίες μπορεί να μην ισχύει εξαίρεση για τους ετεροεπαγγελματίες αγρότες. Σε κάθε περίπτωση, θα συνεχιστεί η εξαίρεση για τους συνταξιούχους με αναπηρία.

Γιάννης Συμψηρής – Εφημερίδα Συνείδηση

sinidisi.gr

Διαβάστηκε 306 φορές
Ακολουθείστε το AitoloakarnaniaBest.gr στο Google News
Συντακτική Ομάδα του AitoloakarnaniaBest.gr

Καθημερινή ενημέρωση με οτι καλύτερο συμβαίνει και ότι είναι χρήσιμο για τον κόσμο στην Αιτωλοακαρνανία. Σε πρώτο πλάνο η ανάδειξη του νομού, ως φυσική ομορφιά, πολιτισμικές δράσεις, ιστορικά θέματα, ενδιαφέροντα πρόσωπα και ομάδες και οτι άλλο αξίζει να αναδειχθεί.