Δευτέρα, 7η Οκτωμβρίου 2024  10:24 μμ
Παρασκευή, 28 Απριλίου 2023 19:52

Χωρίς προϋποθέσεις στο Αγρίνιο όλα τα παιδιά στους βρεφονηπιακούς σταθμούς

Αν βρίσκετε το άρθρο ενδιαφέρον κοινοποιήστε το

Χωρίς προϋποθέσεις στο Αγρίνιο όλα τα παιδιά στους βρεφονηπιακούς σταθμούς, αναφέρει σε σχετικό δημοσίευμά της η εφημερίδα “Συνείδηση”. Τι αναφέρει ο Γ. Βασιλείου της ΚΟΙΠΑ.

Ολόκληρο το δημοσίευμα:

Ένα μίνι απολογισμό, ενόψει και τον εκλογών, έγινε πρόσφατα από το αρμόδιο υπουργείο για  την προσχολική αγωγή, με την υφυπουργό Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων, Δόμνα Μιχαηλίδου, κατά τη διάρκεια ομιλίας της στη Βουλή να επισημαίνει ότι αυτή αποτελεί ένα ισχυρό μέσο κατά του κοινωνικού αποκλεισμού με καίρια σημασία στην ζωή του κάθε ανθρώπου, καθώς καθορίζει την ποιότητα της ζωής του στην ενήλικη ζωή του.

Είναι όμως έτσι για τους βρεφονηπιακούς και παιδικούς σταθμούς ανά την χώρα και τι συμβαίνει για παράδειγμα στο Αγρίνιο, την πόλη με τα μισά παιδιά της Αιτωλοακαρνανίας;

Ο Γιάννης Βασιλείου

Μιλώντας στην «Συνείδηση» ο πρόεδρος της ΚΟΙ.ΠΑ και καθ’ ύλην αρμόδιος για παιδικούς και βρεφονηπιακούς σταθμούς κ. Γιάννης Βασιλείου επισημαίνει ότι αυτός ο απολογισμός μπορεί να είναι σωστός αλλά πρέπει να τονιστούν και οι σημαντικές προσπάθειες του δήμου για να μπορεί το σύστημα να τρέξει. «Αυτή την στιγμή το υπουργείο πλήρωσε τους εργαζομένους στους βρεφονηπιακούς για τον Μάρτιο. Μπορεί να πει κάποιος ότι είναι μια όχι μεγάλη καθυστέρηση αλλά αυτό ισχύει για εμάς στο Αγρίνιο που φροντίζουμε οι άνθρωποι να πληρώνονται στην ώρα τους, έχοντας κάποια χρήματα διαθέσιμα και τα οποία μετά εμείς παίρνουμε από το υπουργείο.

Αυτό δεν θα πρέπει να θεωρείται αυτονόητο, δεν συμβαίνει παντού, γι’ αυτό λέω να είμαστε κάπως φειδωλοί να μην πανηγυρίζουμε όταν τα πράγματα πάνε απλώς κανονικά. Υπάρχουν δήμοι που οι εργαζόμενοι θα πληρωθούν όταν δώσει το πρόγραμμα, όταν το εγκρίνει η ΕΕΤΑΑ. Αν θυμάστε στις πολύμηνες καθυστερήσεις στο ξεκίνημα της χρονιάς εμείς καλύψαμε τους ανθρώπους ακόμη και για τα Χριστούγεννα. Πήραμε τα χρήματα στο ακέραιο αλλά αυτό έγινε τον Ιανουάριο! Η χρονιά βγήκε με ζόρι ειδικά μέχρι να βγει ο χειμώνας και ίσως σε κάποιες περιοχές της Ελλάδας να πληρώθηκαν και δύο ή τρεις μήνες μαζί οι εργαζόμενοι», τονίζει ο κ. Βασιλείου.

Για την ιστορία, η υφυπουργός Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων, Δόμνα Μιχαηλίδου, είχε δηλώσει πρόσφατα: «Δεσμευτήκαμε ότι δεν θα αφήσουμε κανένα παιδί εκτός βρεφονηπιακού σταθμού και το τηρήσαμε! Στην πολιτική οφείλουμε να ιεραρχούμε τις ανάγκες και να βάζουμε προτεραιότητες και αυτό ακριβώς κάνουμε, γιατί, για εμάς, η προσχολική αγωγή είναι προτεραιότητα. Γιατί αποτελεί ένα δυνατό “όπλο” στην προσπάθεια αντιμετώπισης του κοινωνικού αποκλεισμού, δημιουργώντας τις προϋποθέσεις για τη δημιουργία μίας συμπεριληπτικής κοινωνίας. Γιατί αυτό οφείλουμε να αφήσουμε σαν παρακαταθήκη στις επόμενες γενιές. Μία κοινωνία στην οποία όλοι θα έχουν ίσες ευκαιρίες, δημιουργώντας νέους θεσμούς και πλαίσια που μας εξελίσσουν τόσο σαν άτομα, όσο και σαν κοινωνία».

Σύμφωνα με την ίδια υπουργική ανακοίνωση, οι λεγόμενες ενεργητικές πολιτικές του υπουργείου Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων τα τέσσερα τελευταία χρόνια απέφεραν:

– Αύξηση κατά 20% των δικαιούχων vouchers για πρόσβαση σε βρεφονηπιακούς σταθμούς.
– Αύξηση κατά 30% των εισοδηματικών κριτηρίων για ένταξη στο πρόγραμμα.
– Αύξηση κατά 10% της αξίας του κουπονιού, προκειμένου να μπορεί να ανταποκριθεί ο κάθε σταθμός στα αυξημένα λειτουργικά έξοδα.
– Ένταξη στο πρόγραμμα γυναικών που εργάζονται στο δημόσιο.
– Εξασφάλιση 180 εκατ. ευρώ για τη δημιουργία νέων θέσεων για βρέφη σε υφιστάμενους βρεφικούς σταθμούς ή σε νέους ιδιωτικούς σε όλη τη χώρα.

Ο πρόεδρος της ΚΟΙΠΑ κ. Βασιλείου θεωρεί ότι ειδικά η εξαγγελία για 180 εκ. ευρώ για νέες θέσεις σε υφιστάμενους ή νέους σταθμούς είναι σε θετική κατεύθυνση και ότι θα βοηθήσει αρκετούς δήμους που έχουν πρόβλημα. «Και πάλι θέλω να διαχωρίσω την περίπτωση του Αγρινίου όπου σε εμάς δεν μένει κάποιο παιδί έξω, ανεξάρτητα από το εισόδημα που έχει και μάλιστα χωρίς καταβολή τροφείων, πράγμα που δεν συμβαίνει παντού. Στο Αγρίνιο δεν μένει κανένα παιδί εκτός των σταθμών, είναι για το δήμο και για όλους μας το ίδιο όλοι», συμπληρώνει.

Γιάννης Συμψηρής – Εφημερίδα “Συνείδηση”

sinidisi.gr

Διαβάστηκε 459 φορές
Ακολουθείστε το AitoloakarnaniaBest.gr στο Google News
Συντακτική Ομάδα του AitoloakarnaniaBest.gr

Καθημερινή ενημέρωση με οτι καλύτερο συμβαίνει και ότι είναι χρήσιμο για τον κόσμο στην Αιτωλοακαρνανία. Σε πρώτο πλάνο η ανάδειξη του νομού, ως φυσική ομορφιά, πολιτισμικές δράσεις, ιστορικά θέματα, ενδιαφέροντα πρόσωπα και ομάδες και οτι άλλο αξίζει να αναδειχθεί.