Δευτέρα, 7η Οκτωμβρίου 2024  10:24 μμ
Παρασκευή, 28 Απριλίου 2023 00:07

Πολιτικά αεροδρόμια Μεσολογγίου και Αγρινίου: Προσπάθεια «απογείωσης»

Αν βρίσκετε το άρθρο ενδιαφέρον κοινοποιήστε το

Πολιτικά αεροδρόμια Μεσολογγίου και Αγρινίου: Προσπάθεια «απογείωσης» όπως αναφέρει η εφημερίδα “Συνείδηση”. Οι εμπλεκόμενοι φορείς υπό την Περιφέρεια προσπαθούν να καταστήσουν τα αεροδρόμια πύλες εισόδου για μικρά αεροσκάφη από την Ευρώπη

Αναλυτικά το δημοσίευμα: 

Με σκοπό την αναβάθμιση και αξιοποίηση των πολιτικών αεροδρομίων του Αγρινίου, του  Μεσολογγίου και του Επιταλίου ο Περιφερειάρχης Δυτικής Ελλάδας Νεκτάριος Φαρμάκης και ο Αντιπεριφερειάρχης  Επιχειρηματικότητας Έρευνας και Καινοτομίας Φωκίωνας Ζαΐμης ήδη έχουν ξεκινήσει τις απαραίτητες ενέργειες για το στόχο αυτό.

Η πρώτη κίνησή τους, ιδιαίτερα καθοριστική, ήταν να αποστείλει ο κ. Φαρμάκης αναλυτικό υπόμνημα στην Επιτροπή Αεροπορικού Τουρισμού, σε όλους τους αρμόδιους φορείς, στο Υπουργείο Μεταφορών και Υποδομών, μέσω του οποίου τονίζεται η προσπάθεια ανάδειξης των τοπικών αεροδρομίων της περιοχής και ζητείται να καταστούν πύλες εισόδου και εξόδου για μικρά αεροπλάνα χωρών της Ε.Ε.

Αυτομάτως η όλη διαδικασία σημαίνει την αναβάθμιση του εξοπλισμού των αεροδρομίων αυτών, ο οποίος όμως δεν είναι ιδιαίτερα υψηλού κόστους και είναι εφικτό να γίνει. Η επίσκεψη αεροσκαφών στα αεροδρόμια της περιοχής δεν είναι σπάνιο φαινόμενο, αλλά ούτε και καθημερινό.

Στο Αγρίνιο συμβαίνει σχετικά συχνά να προσγειώνονται στο αεροδρόμιο αεροσκάφη, ενώ τον Μάιο αναμένεται να γίνει προσγείωση και παραμονή για συγκεκριμένο αριθμό αεροσκαφών και ημερών αντίστοιχα. Επίσης και στο Μεσολόγγι συμβαίνει κάτι αντίστοιχο όπου σε ετήσια βάση καταγράφονται 700 πτήσεις μικρών αεροσκαφών (από πολύ μικρά μέχρι και 10 θέσεων), εκ των οποίων τα 50 τουλάχιστον αεροσκάφη είναι από το εξωτερικό. Ωστόσο το ζητούμενο είναι να υπάρξουν οι προϋποθέσεις, ώστε να γίνεται αερολιμενικός έλεγχος στα μικρά αεροδρόμια.

Οι Πρόεδροι των αερολεσχών Μεσολογγίου και Αγρινίου αναπτύσσουν το εγχείρημα αυτό, το οποίο αναμένεται, όταν ολοκληρωθεί, να ωφελήσει ιδιαίτερα την Αιτωλοακαρνανία!

Ο Πρόεδρος της αερολέσχης Μεσολογγίου κ. Πρεβεζάνος μιλώντας στη «Σ» επεσήμανε:

«όλα τα πολιτικά αεροδρόμια της Δυτικής Ελλάδας έχουμε ένα άτυπο σύνδεσμο και προσπαθούμε να προωθήσουμε την γενική αεροπορία στην Περιφέρεια. Στο πλαίσιο αυτό είμαστε σε συνεργασία με την Περιφέρεια Δυτικής Ελλάδας και έχουμε πραγματοποιήσει ορισμένες συσκέψεις. Σκοπό και στόχο έχουμε να προσκαλέσουμε μέρος των Διοικητικών Συμβουλίων και μέλη των Οργανισμών Εκπροσώπησης από την Ελλάδα και την Ευρώπη της γενικής αεροπορίας, του αεραθλητισμού και του τουρισμού για να υλοποιήσουμε ένα συνέδριο στην Ολυμπία και στη συνέχεια τα άτομα αυτά να ξεναγηθούν στα αεροδρόμια του Επιταλίου, του Μεσολογγίου και του Αγρινίου, αλλά και γενικότερα στις περιοχές αυτές, όπως επίσης να διοργανώσουμε και μια αεροπορική εκδήλωση στην Πάτρα. Επίσης,  ξεκινήσαμε συνεργασία με την Περιφέρεια και γίνεται προσπάθεια εξοπλισμού των αεροδρομίων του Αγρίνιου, του Μεσολογγίου και του Επιταλίου με τη μέριμνα της Περιφέρειας. Ακόμη, στο πλαίσιο της συνεργασίας αυτής, η Περιφέρεια Δυτικής Ελλάδας προωθεί πρόταση τα τρία αυτά μικρά αεροδρόμια λόγω εγγύτητας με την Ε.Ε. να γίνουν πεδία εισόδου και εξόδου. Αυτό σημαίνει πως αεροπλάνα μέχρι και 10 θέσεων από την Ε.Ε. θα μπορούν να «κάνουν είσοδο» στα αεροδρόμια αυτά, χωρίς να χρειάζεται να «κάνουν είσοδο» σε άλλα αεροδρόμια της χώρας που πληρώνουν 170 ευρώ. Επιδίωξή μας είναι να προσγειώνονται για να «κάνουν είσοδο» στο Επιτάλιο, το Μεσολόγγι ή το Αγρίνιο με ελάχιστο κόστος της τάξεως των 20 περίπου ευρώ. Σ’ αυτή την περίπτωση όταν ξεκινά ένα αεροπλάνο μέχρι 10 θέσεων από την γειτονική Ιταλία λ.χ. να είναι πιθανό να διαμένουν οι επιβάτες του και μια ή δυο βραδιές στην περιοχή μας. Πέραν όμως αυτών δεν υπάρχει κανένα αεροδρόμιο γενικής αεροπορίας, δημόσιο, πέραν αυτού των Μεγάρων, συνεπώς, τα τρία αεροδρόμια της Δυτικής Ελλάδας που δεν είναι πτητικά κορεσμένα θα είναι ιδανικές περιοχές για να εγκατασταθούν σχολές εκπαίδευσης, ενώ τα αεροδρόμια αυτά είναι ικανά επίσης να καλύψουν τις ανάγκες της γενικής αεροπορίας και των δραστηριοτήτων της σε Εθνικό και Ευρωπαϊκό επίπεδο».

Στο ίδιο πλαίσιο κινήθηκε και ο Πρόεδρος της Αερολέσχης Αγρινίου κ. Γρίβας, ο οποίος μιλώντας στη «Σ» τόνισε:

«τέλη του 2022 πραγματοποιήθηκε μια συνάντηση εκπροσώπων από αερολέσχες της Δυτικής Ελλάδας με τον Περιφερειάρχη Νεκτάριο Φαρμάκη και τον Αντιπεριφερειάρχη Φωκίωνα Ζαΐμη, στο πλαίσιο της οποία τέθηκαν ζητήματα που αφορούν την λειτουργία των μικρών αεροδρομίων και πως μπορούν τα αεροδρόμια αυτά να αξιοποιηθούν. Άκουσαν τους προβληματισμούς μας και τις προτάσεις μας για το πώς θα ξεκινήσει η διαδικασία της αναβάθμισης και πως θα επιτευχθεί με τα επιθυμητά αποτελέσματα. Το ότι ήδη έγιναν οι απαραίτητες ενέργειες είναι ιδιαίτερα θετικό. Είναι σημαντικό ότι εστάλη δηλαδή αναλυτικό υπόμνημα στην Επιτροπή Αεροπορικού Τουρισμού, σε όλους τους αρμόδιους φορείς, στο Υπουργείο Μεταφορών και Υποδομών, μέσω του οποίου περιγράφεται και τονίζεται η προσπάθεια ανάδειξης των ανωτέρω τοπικών αεροδρομίων σε πόλους προόδου και ζητείται να καταστούν πύλες εισόδου και εξόδου για μικρά αεροπλάνα χωρών της Ε.Ε.. Δεν έχουμε φτάσει στο τελικό αποτέλεσμα, αλλά το κλίμα είναι ιδιαίτερα θετικό και υπάρχει διάθεση και είναι προς τιμήν τους, που ενήργησαν τόσο γρήγορα. Θα συνεισφέρουμε όπου μας ζητηθεί για να επιτευχθεί το κατάλληλο αποτέλεσμα. Η υποδοχή αεροπλάνων λ.χ. στο αεροδρόμιο του Αγρινίου συμβαίνει συχνά. Μάλιστα τον Μάιο αναμένουμε συγκεκριμένο αριθμό αεροσκαφών από το Παρίσι που ζήτησαν να προσγειωθούν στο αεροδρόμιο της πόλης μας για συγκεκριμένες ημέρες. Ήδη τους αποδεχθήκαμε, αλλά πρώτα όμως θα προσγειωθούν στο αεροδρόμιο των Ιωαννίνων για τις απαραίτητες διαδικασίες αερολιμενικού ελέγχου κλπ. Μέσα από το υπόμνημα που έστειλε ο κ. Φαρμάκης διεκδικεί την άμεση προσγείωση των αεροσκαφών στα αεροδρόμια που επιθυμούν. Είναι σημαντικό, διότι αν προϋπήρχε η απαραίτητη αξιοποίηση και αναβάθμιση στα μικρά αεροδρόμια θα μπορούσε να γίνει ο αερολιμενικός έλεγχος από την αστυνομία σε όλα τα αεροδρόμια, όπως και σ’ αυτό του Αγρινίου και δεν θα έπρεπε τα αεροσκάφη που αναμένουμε τον Μάιο να προσγειωθούν πρώτα στα Ιωάννινα. Υποδοχή αεροσκαφών γίνεται σχετικά συχνά, αλλά όχι καθημερινά, συνεπώς υπάρχει το περιθώριο να οργανωθούν επίσημα οι διαδικασίες βελτίωσης και αξιοποίησης των αεροδρομίων».

Ο Φ. Ζαΐμης τόνισε:

«διεκδικούμε την ανάδειξη των μικρών αεροδρομίων, τόσο για την εξυπηρέτηση των ξένων επισκεπτών, οι οποίοι θα μπορούν να προσγειώνονται απευθείας στον τόπο που επιθυμούν, όσο και για να επιτευχθεί και ο στόχος της γενικότερης ανάπτυξης των εν λόγω περιοχών μέσα από την αναβάθμιση της  γενικής αεροπορίας στους τομείς του τουρισμού – αθλητισμού. Βασικό μας μέλημα είναι να εξετάσουμε πως μπορούμε να εντείνουμε τις εξωστρεφείς δράσεις προσεγγίζοντας τα Ευρωπαϊκά πρότυπα και διασφαλίζοντας την ασφάλεια».

Κωνσταντίνος Χονδρός – Εφημερίδα “Συνείδηση”

sinidisi.gr

Διαβάστηκε 295 φορές Τελευταία τροποποίηση στις Παρασκευή, 28 Απριλίου 2023 00:52
Ακολουθείστε το AitoloakarnaniaBest.gr στο Google News
Συντακτική Ομάδα του AitoloakarnaniaBest.gr

Καθημερινή ενημέρωση με οτι καλύτερο συμβαίνει και ότι είναι χρήσιμο για τον κόσμο στην Αιτωλοακαρνανία. Σε πρώτο πλάνο η ανάδειξη του νομού, ως φυσική ομορφιά, πολιτισμικές δράσεις, ιστορικά θέματα, ενδιαφέροντα πρόσωπα και ομάδες και οτι άλλο αξίζει να αναδειχθεί.