Δευτέρα, 7η Οκτωμβρίου 2024  4:24 μμ
Κυριακή, 09 Απριλίου 2023 14:35

Λαϊκή Συσπείρωση Ι.Π Μεσολογγίου: Αυτοδιοίκηση αυτή η άγνωστη

Αν βρίσκετε το άρθρο ενδιαφέρον κοινοποιήστε το

ΑΥΤΟΔΙΟΙΚΗΣΗ ΑΥΤΗ Η ΑΓΝΩΣΤΗ

Η ΠΕΡΙΠΤΩΣΗ ΤΟΥ ΔΗΜΟΥ Ι. Π. ΜΕΣΟΛΟΓΓΙΟΥ

Είναι γνωστό ότι στις εκλογές του 2019  για τους δήμους,  η εκλογή των δημοτικών συμβούλων προέκυψε από την πρώτη Κυριακή με αναλογικό τρόπο και η επιλογή δημάρχου, αν δεν είχε συγκεντρώσει το 50% + των ψήφων,  έγινε τη δεύτερη Κυριακή. Έτσι υπήρχαν δήμοι όπου η δημοτική αρχή ήταν μειοψηφία στο δημοτικό συμβούλιο, με ακραία περίπτωση του δήμου Θεσσαλονίκης όπου σε σύνολο 47 δημοτικών συμβούλων η δημοτική αρχή έχει 9. Μειοψηφία είναι και στο δήμο Ι.Π. Μεσολογγίου.

Η κυβέρνηση της ΝΔ έκανε νόμο με τον οποίο μεταβίβαζε σχεδόν όλα τα σοβαρά θέματα  στην Οικονομική επιτροπή για να κάνει εισήγηση προς το δημοτικό συμβούλιο όπου πλειοψηφία ήταν η δημοτική αρχή και μάλιστα η σχετική πρόταση, ανεξάρτητα από την αποδοχή που θα τύχαινε στο Δ.Σ, θεωρείτο ομόφωνη αφού δεν υπήρχε άλλη πρόταση από την εισήγηση.

Το ΣτΕ μετά από καθυστέρηση σχεδόν τριών χρόνων ακύρωσε το σχετικό νόμο ως αντισυνταγματικό και η κυβέρνηση εξέδωσε νέο νόμο με τον οποίο έδινε τη δυνατότητα, αν η πλειοψηφία του δημοτικού συμβουλίου ήταν σύμφωνη, η συζήτηση και η λήψη απόφασης για σοβαρά θέματα που αφορούν το δήμο να γίνεται κατευθείαν στο  δημοτικό συμβούλιο .

Στη συνεδρίαση του δημοτικού συμβουλίου του δήμου Ι.Π.Μεσολογγίου,  η πλειοψηφία έλαβε τέτοια σχετική απόφαση, αλλά ο δήμαρχος αντέδρασε και ζήτησε από την αποκεντρωμένη διοίκηση την ακύρωση της απόφασης της πλειοψηφίας.

Η αποκεντρωμένη διοίκηση αποφάσισε και έκρινε άκυρη την απόφαση της πλειοψηφίας!!! Το σκεπτικό της μπορεί κάποιος να το διαβάσει στην ΑΔΑ: ΨΓΞ3ΟΡ1Φ-ΣΡΒ 

“Επί της ουσίας της κρινόμενης προσφυγής: Ακυρώνουμε την υπ’ αριθμ. 33/2023 (Α.Δ.Α : Ψ220ΩΡΖ-9ΜΞ) απόφαση του Δημοτικού  Συμβουλίου ίτερα σοβαρό. Η πρόβλεψη αυτή του Νόμου είναι προφανές πως δεν  μπορεί να γενικεύεται εκ των προτέρων ώστε να αφορά ομαδόν ευρείες κατηγορίες θεμάτων (τα  οποία μάλιστα κατά τη λήψη την σχετικής απόφασης δεν έχουν εισέτι ανακύψει).  

Σε διαφορετική περίπτωση: 

α) καταργείται η εκ του Νόμου διάκριση των αρμοδιοτήτων των συλλογικών οργάνων του  Ο.Τ.Α, 

β) η απαίτηση του Νόμου περί ειδικής αιτιολογίας χάνει το νόημά της, καθώς η ειδικότητα  της αιτιολογίας συμφύεται με την ειδικότητα συγκεκριμένου θέματος. 

Επειδή, συνεπώς, η προσβαλλόμενη είναι μη νόμιμη και ακυρωτέα. “

Στο τέλος η απόφαση καταλήγει: “Κατά της παρούσας απόφασης, σύμφωνα με τις διατάξεις του άρθρου 151 του Ν.3463/2006, μπορεί να  ασκηθεί προσφυγή από οποιονδήποτε έχει έννομο συμφέρον, εντός προθεσμίας ενός (1) μηνός από την  έκδοση της απόφασης ή την κοινοποίησή της ή αφότου έλαβε γνώση αυτής, ενώπιον της Ειδικής Επιτροπής  του άρθρου 152 του ιδίου Νόμου με έδρα το Μεσολόγγι (Κύπρου & Λεβίδου). 

Με λίγα λόγια ο θεματοφύλακας της κυβερνητικής πολιτικής (η αποκεντρωμένη διοίκηση Πελοποννήσου, Δυτικής Ελλάδας και Ιονίου) ακυρώνει τη θέληση της πλειοψηφίας του δημοτικού συμβουλίου του δήμου Ι.Π.Μεσολογγίου για συζήτηση και λήψη απόφασης επί σοβαρών θεμάτων και υποχρεώνει το Δ.Σ να επικυρώνει και μάλιστα ομόφωνα προτάσεις μια επιτροπής. Μάλιστα καλεί και όποιον έχει “έννομο συμφέρον” να προσβάλει αυτήν την απόφασή της.

Η Λαϊκή Συσπείρωση καλεί όλους τους συμπολίτες, αγρότες, ανέργους, επαγγελματίες, μικρέμπορους , συνταξιούχους αλλά κυρίως νέους και νέες , επειδή έχουν ύψιστο δικαίωμα και υποχρέωση και όχι “έννομο συμφέρον” , αυτή την πολιτική των λίγων προς όφελος των πολύ λίγων να τη βάλουν στο καλάθι των αχρήστων της πολιτικής ζωής και να φέρουν στο προσκήνιο την πολιτική των πολλών για τους πολλούς. Την πολιτική που θα έχει την έγνοια για την κάλυψη των λαϊκών αναγκών και την ωφέλεια των ανθρώπων του μόχθου.

Η ΛΑΙΚΗ ΣΥΣΠΕΙΡΩΣΗ  που αποδεδειγμένα αυτά τα χρόνια ήταν αλλά και θα είναι στη συνέχεια στο μετερίζι του αγώνα για σεβασμό στον άνθρωπο και βελτίωση της ζωής του ,καλεί σε στήριξή από όλους και όλες.

ΜΕΣΟΛΟΓΓΙ 9/4/2023    Λαϊκή Συσπείρωση Ι.Π Μεσολογγίου

Διαβάστηκε 420 φορές
Ακολουθείστε το AitoloakarnaniaBest.gr στο Google News
Συντακτική Ομάδα του AitoloakarnaniaBest.gr

Καθημερινή ενημέρωση με οτι καλύτερο συμβαίνει και ότι είναι χρήσιμο για τον κόσμο στην Αιτωλοακαρνανία. Σε πρώτο πλάνο η ανάδειξη του νομού, ως φυσική ομορφιά, πολιτισμικές δράσεις, ιστορικά θέματα, ενδιαφέροντα πρόσωπα και ομάδες και οτι άλλο αξίζει να αναδειχθεί.