Σάββατο, 20η Απριλίου 2024  5:45 πμ
 
wm small
Πέμπτη, 08 Δεκεμβρίου 2022 23:38

Αιτωλοακαρνανία: Έρχεται η ανάπλαση των εισόδων σε 70 χωριά

Αν βρίσκετε το άρθρο ενδιαφέρον κοινοποιήστε το

Τον προσωρινό ανάδοχο για «Δράση Αστικής αναζωογόνησης» ανέδειξε όπως αναφέρει η εφημερίδα “Συνείδηση” η Οικονομική Επιτροπή της Περιφέρειας Δυτικής Ελλάδος

Αναλυτικά το δημοσίευμα: 

Την προσεχή άνοιξη αναμένεται να ξεκινήσει το έργο της Περιφέρειας Δυτικής Ελλάδας που αφορά τις αναπλάσεις των εισόδων στα χωριά της Αιτωλοακαρνανίας.

Το έργο με τίτλο «Δράση Αστικής Αναζωογόνησης της Περιφέρειας Δυτικής Ελλάδος» χρηματοδοτείται με 23 εκατ. ευρώ από το πρόγραμμα «Αντώνης Τρίτσης» και αναμένεται να συμβασιοποιηθεί στις αρχές του 2023, καθώς πρόσφατα η Οικονομική Επιτροπή της Περιφέρειας Δυτικής Ελλάδας ανέδειξε τον προσωρινό ανάδοχο του έργου (είναι η εταιρεία «ΚERGON ΙΚΕ»).

Η συνολική παρέμβαση θα αφορά εισόδους 186 οικισμών της στους νομούς Αχαΐας, Αιτωλοακαρνανίας και Ηλείας της Περιφέρειας Δυτικής Ελλάδος, εκ των οποίων περίπου 70 οικισμοί και χωριά στην Αιτωλοακαρνανία.

Οι παρεμβάσεις προβλέπεται να «κινηθούν» στο πεδίο του αστικού εξοπλισμού, θα τοποθετηθούν δηλαδή παγκάκια, κιόσκια, πινακίδες, φωτεινές πινακίδες, φωτιστικά σώματα, εξοπλισμός ανακύκλωσης, μηχανήματα κάδων δένδρα και φυτά καλλωπιστικά, εξοπλισμός για άθληση σε υπαίθριο χώρο, εξοπλισμός με ηλιακά και φωτοβολταϊκά στοιχεία, έξυπνα σημεία πληροφόρησης κλπ.

Αναγνωρίζοντας ότι οι κοινόχρηστοι χώροι αποτελούν τον κατεξοχήν χώρο κοινωνικοποίησης, ειδικά σε μικρά χωριά, όπου οι πολίτες συναναστρέφονται και κοινωνικοποιούνται, η Περιφέρεια Δυτικής Ελλάδας έκρινε επιτακτική την παρέμβαση αυτή, προκειμένου να παρέχει στους πολίτες εξωραϊσμένους χώρους επί των εισόδων των οικισμών, που θα αναδεικνύουν το φυσικό τους κάλλος και θα εντάσσονται ομαλά στο φυσικό περιβάλλον τους.

Μέσω αυτής της παρέμβασης τα προβλήματα που θα αρθούν αφορούν αρχικά τον υφιστάμενο εξοπλισμό, ο οποίος είναι παλαιός στα χωριά όπου υπάρχει, παρουσιάζει λειτουργικά προβλήματα λόγω κακής και λανθασμένης χρήσης, αλλά και λόγω βλαβών από βανδαλισμούς.

Η παρέμβαση θα υλοποιηθεί στις εισόδους και εξόδους των χωριών όπου διέρχονται από το επαρχιακό ή οδικό δίκτυο αρμοδιότητας της Περιφέρειας Δυτικής Ελλάδας, προκειμένου το τελικό αποτέλεσμα να αναβαθμίζει συνολικά τους χώρους παρέμβασης και να μην αποτελεί αποσπασματικές τοποθετήσεις υλικών χωρίς καμία ομοιογένεια ή χρηστικότητα.

Η Περιφέρεια θα προχωρήσει στην παρέμβαση αυτή αναλογικά έχοντας νωρίτερα προβεί στην κατηγοριοποίηση των οικισμών, η οποία έγινε με βάση το πληθυσμιακό κριτήριο, δηλαδή σε τρεις κατηγορίες πληθυσμού με την πρώτη να περιλαμβάνει τα χωριά με πληθυσμό από 0-500 κατοίκους, τη δεύτερη να περιλαμβάνει τα χωριά με πληθυσμό από 500-1000 κατοίκους και την τρίτη κατηγορία να περιλαμβάνει τα χωριά με πληθυσμό άνω των 1000 κατοίκων.

Συγκεκριμένα στην Αιτωλοακαρνανία οι παρεμβάσεις θα γίνουν στα εξής χωριά :

Έως 500 μόνιμοι κάτοικοι

1.     Άκρες (Λιθοβούνι)

2.     Χούνη

3.     Μανδρινή

4.     Πιτσιναίικα

5.     Ελευθέριανη

6.     Περίστα

7.     Κρυονέρια

8.     Ριγάνι

9.     Στρογγυλοβούνι

10.   Γαβρολίμνη

11.   Σκουτεσιάδα

12.   Άγιος Βλάσης

13.  Αγία Παρασκευή

14.   Ματσούκι

15.   Άνω Χώρα

16.   Μεσαριστά

17.   Δάφνη

18.   Καψοράχη

19.   Αυλάκι

20.  Αράχοβα

21.   Ποταμούλα

22.   Βρουβιανά

23.   Λυσιμάχεια

24.   Καλλιθέα

25.   Θύαμος

26.   Ανάληψη

27.  Κομπώτη

28.  Γουριώτισσα

29.  Βασιλική

30.  Πετροχώρι

31.   Καστράκι

32.  Αμοργιανοί

33.  Παπαδάτου

34.  Ελληνικά

35.  Χρυσοβέργι

36.  Δρυμός

Από 500 έως 1000 μόνιμοι κάτοικοι

1.     Όχθια

2.     Σκουτερά

3.     Παντάνασσα

4.     Κάτω Μακρυνού

5.     Καμαρούλα

6.     Σαρδίνια

7.     Σταμνά

8.     Σιταράλωνα

9.     Φλωριάδα

10.   Νέα Αβόρανη

11.    Μενίδι

12.   Στράτος

13.   Παλαιομάνινα

14.   Μύτικας

15.   Ζευγαράκι

16.   Γραμματικού

17.   Χαλκιόπουλοι

18.   Καλύβια

Άνω των 1000 κατοίκων

1.     Αντίρριο

2.     Γαβαλού

3.     Γαλατάς

4.     Παπαδάτες

5.     Μοναστηράκι

6.     Παναιτώλιο

7.     Μεγάλη Χώρα

8.     Φυτείες

9.     Νεάπολη

10.   Ματαράγκα

11.   Τριανταίικα

12.  Παραβόλα

13.  Ευηνοχώρι

14.  Δοκίμι

15. Κατούνα

16. Κατοχή

17. Νεοχώρι

Δημήτρης Παπαδάκης – Εφημερίδα “Συνείδηση”

sinidisi.gr

Διαβάστηκε 913 φορές
Ακολουθείστε το AitoloakarnaniaBest.gr στο Google News
Συντακτική Ομάδα του AitoloakarnaniaBest.gr

Καθημερινή ενημέρωση με οτι καλύτερο συμβαίνει και ότι είναι χρήσιμο για τον κόσμο στην Αιτωλοακαρνανία. Σε πρώτο πλάνο η ανάδειξη του νομού, ως φυσική ομορφιά, πολιτισμικές δράσεις, ιστορικά θέματα, ενδιαφέροντα πρόσωπα και ομάδες και οτι άλλο αξίζει να αναδειχθεί.