Τρίτη, 23η Απριλίου 2024  6:35 μμ
 
wm small
Σάββατο, 26 Νοεμβρίου 2022 19:03

Το κυνήγι του «μαύρου χρυσού» στην Αιτωλοακαρνανία: Τι συνέβη στην Κλεισούρα όταν ανοίχτηκε η πρώτη πετρελαιοπηγή στην Ελλάδα…

Αν βρίσκετε το άρθρο ενδιαφέρον κοινοποιήστε το

Στην περιοχή της ”Αγίας Λεούσας” στην Κλεισούρα Αιτωλοακαρνανίας ανοίχτηκε η πρώτη πετρελαιοπηγή το 1963, όπου ανάβλυσε για πρώτη φορά πετρέλαιο στην Ελλάδα.

Εκείνη την χρονιά ο γενικός διευθυντής του Ινστιτούτου Γεωλογίας και Υπεδάφους Κ. Ζάχος ανέφερε ότι από την εποχή του Ηροδότου αναύλιζε πετρέλαιο στη Ζάκυνθο και, πως, πριν χρόνια ανάβλυζε ελάχιστο και κακής ποιότητας στην Θράκη. Επιβεβαίωσε μάλιστα ότι για πρώτη φορά βρέθηκε πετρέλαιο καλής ποιότητας σε βάθος 4.000 μέτρων.

Ο πυρετός του αποκαλούμενου μαύρου χρυσού είχε ξεκινήσει και στην Δυτική Ελλάδα, αλλά δεν απέδωσε τα αναμενόμενα.

 

Αρχικές εκτιμήσεις για τον μαύρο χρυσό

Οι ελπίδες όμως για σπουδαίο κοίτασμα περιορίστηκαν όταν ο γενικός διευθυντής Μεταλλείων Αρ. Τσάκωνας δήλωσε ότι οι ποσότητες πετρελαίου που βρέθηκαν κρίθηκαν μη εκμεταλλεύσιμες, διότι ανά 3 ώρες αντλούταν μισός τόνος πετρελαίου, δηλαδή, 4 τόνοι ανά 24ωρο.

Οι ποσότητες αυτές αντιστοιχούσαν σε 28 βαρέλια ημερησίως, τη στιγμή που οι συνήθεις εκμεταλλεύσεις προαπαιτούσαν 2.500 βαρέλια ανά εικοσιτετράωρο.

Παρά την μικρή ποσότητα οι ειδικοί έκριναν ότι η ποιότητα του πετρελαίου ήταν πολύ καλή, είχε οσμή μεθανίου και ήταν λεπτόρευστη.

Αυτό έκανε όλους να διατηρούν συγκρατημένη αισιοδοξία για τη συνέχεια. Οι οικονομικοτεχνικοί κύκλοι κατέληξαν στο συμπέρασμα ότι ακόμα και εάν η αρχική ποσότητα ήταν μηδαμινή, μπορεί να οδηγούσε στην ανακάλυψη και άλλων γειτονικών κοιτασμάτων, τα οποία, πιθανόν, να αποδεικνύονταν μεγάλα και εκμεταλλεύσιμα.

Περαιτέρω έρευνα

Η Κεντρική Υπηρεσία της εταιρείας British Petroleum του Λονδίνου έδωσε εντολή να διεξαχθεί περαιτέρω έρευνα και να ληφθούν δείγματα του πετρώματος στα 7 μέτρα, ώστε να διαπιστωθεί η πίεση. Εάν δεν υπήρχε πίεση, θα συνεχιζόταν η σε βάθος γεώτρηση, για να διαπιστωθεί εάν υπήρχαν δυνατότητες εισροής.

Από τα αποτελέσματα της έρευνας θα εξαρτώνταν τα εξής: Εάν θα συνεχιζόταν η ίδια γεώτρηση σε βάθος, εάν θα σφραγιζόταν αυτή η γεώτρηση για να ενεργοποιηθεί νέα σε καταλληλότερο σημείο της περιοχής ή εάν θα εγκατέλειπαν την όλη προσπάθεια λόγω ασύμφορου οικονομικού κόστους.

Τα άλλα κοιτάσματα στην Ελλάδα

Τα δημοσιεύματα του Τύπου έχουν αναφερθεί κατά καιρούς και σε κοιτάσματα που ακολούθησαν της Κλεισούρας. Ενδεικτικά, αναφέρθηκαν κοιτάσματα στην Ικαρία (120 εκατομμύρια βαρέλια), στην Πρέβεζα (800εκ. βαρέλια), στη Σκόπελο (60εκ. βαρέλια), στην Κρήτη (ξεπερνούν το 1δισ. βαρέλια), στις Κυκλάδες (100εκ. βαρέλια) κ.α.

https://www.mixanitouxronou.gr 

 

Διαβάστηκε 525 φορές Τελευταία τροποποίηση στις Σάββατο, 26 Νοεμβρίου 2022 19:09
Ακολουθείστε το AitoloakarnaniaBest.gr στο Google News
Συντακτική Ομάδα του AitoloakarnaniaBest.gr

Καθημερινή ενημέρωση με οτι καλύτερο συμβαίνει και ότι είναι χρήσιμο για τον κόσμο στην Αιτωλοακαρνανία. Σε πρώτο πλάνο η ανάδειξη του νομού, ως φυσική ομορφιά, πολιτισμικές δράσεις, ιστορικά θέματα, ενδιαφέροντα πρόσωπα και ομάδες και οτι άλλο αξίζει να αναδειχθεί.

Τελευταία άρθρα