Δευτέρα, 24η Ιουνίου 2024  12:57 μμ
 
wm small
Παρασκευή, 21 Οκτωβρίου 2022 20:11

Αιτωλοακαρνανία : «Φιλέτα» περιμένουν τους ενεργειακούς «τουρίστες»

Αν βρίσκετε το άρθρο ενδιαφέρον κοινοποιήστε το
Το real estate προσδοκά σε αναθέρμανση του ενδιαφέροντος για να… ξεχειμωνιάσουν οι βορειοευρωπαίοι, στην Αιτωλοακαρνανία πάντως καταγράφεται από τα προηγούμενα χρόνια ενδιαφέρον για την παραθεριστική κατοικία

Είναι δυνατόν η ενεργειακή κρίση να φέρει “τουρίστες” στην Ελλάδα από τη βόρεια Ευρώπη για να ξεχειμωνιάσουν; Ο Υπουργός Τουρισμού Βασίλης Κικίλιας φαίνεται να to πιστεύει απευθύνοντας από το καλοκαίρι σχετικά καλέσματα σε Γερμανούς και Σκανδιναβούς να χειμωνιάσουν στην Ελλάδα με τον ήπιο χειμώνα και συνεπακόλουθα με τις μικρότερες ανάγκες σε ενέργεια για την κάλυψη των αναγκών της θέρμανσης. Την εκτίμηση του Έλληνα Υπουργού Τουρισμού σιγοντάρισαν μάλιστα και ορισμένα δημοσιεύματα του διεθνή Τύπου στη βόρεια Ευρώπη.

Όσο εντείνεται η ενεργειακή κρίση στην Ευρώπη και όσο οι ηγέτες της Ευρωπαϊκής Ένωσης αδυνατούν να βρουν κατάλληλη απάντηση στην εργαλειοποίηση του φυσικού αερίου από τον Πούτιν, υπάρχουν παράγοντες της αγοράς του real estate στην Ελλάδα και το εξωτερικό που βλέπουν ότι το σενάριο των τουριστών ή και επενδυτών σε κατοικίες λόγω της ενεργειακής κρίσης έχει βάσιμες ελπίδες.

Του τελευταίους μήνες πολλές δεκάδες κτηματομεσιτών γραφείων από διάφορες περιοχές της Ελλάδας προς αυτή την κατεύθυνση έχουν καταχωρίσει σε σχετικές ιστοσελίδες του εξωτερικού δεκάδες χιλιάδες αγγελίες για ενοικίαση ή πώληση κατοικιών και ακόμη για πώληση οικοπέδων, με σκοπό την προσέλκυση ακόμη και επενδυτών σε νέες κατοικίες από τα αστικά στρώματα της βόρειας Ευρώπης. Σε μία μόνο ιστοσελίδα, το Ferimmo.de, που απευθύνεται σε Γερμανούς πολίτες, υπάρχουν περί από 40.000 αγγελίες-καταχωρήσεις ακινήτων από όλη την Ελλάδα, που διατίθενται προς ενοικίαση ή πώληση.

Αν και δεν συγκαταλέγεται στους δημοφιλείς προορισμούς της χώρας, τη δική της θέση έχει εκεί και η Αιτωλοακαρνανία, με τις ούτως ή άλλως αναπτυσσόμενες τουριστικά περιοχές της Ναυπάκτου, της Παλαίρου και του Μύτικα. Εκεί λοιπόν θα βρει κανείς αρκετές καταχωρήσεις που αφορούν κατοικίες και διαμερίσματα, αλλά ακόμη και οικόπεδα «φιλέτα», που απευθύνονται σε «γερά πορτοφόλια». Μια τέτοια χαρακτηριστική περίπτωση είναι αυτή ενός παραθαλάσσιου οικοπέδου 116 στρεμμάτων στην περιοχή του Αντιρρίου προς πωλείται προς 3 εκατ. ευρώ! Ανάλογες περιπτώσεις οικοπέδων που πωλούνται σε τιμή της τάξης του ενός ή 1,5 εκατ. θα συναντήσει κανείς και στην περιοχή του Μύτικα, αλλά και της Ναυπάκτου.

Και σε επίπεδο κατοικιών θα συναντήσει κανείς πολύ υψηλές τιμές ιδίως στην περιοχή της Ναυπάκτου, για παράδειγμα με μονοκατοικία 150 τ.μ. να πωλείται προς 1,5 εκατ. ευρώ! Αξιοσημείωτο επίσης είναι ότι θα συναντήσει κανείς στην εν λόγω ιστοσελίδα κατοικίες, που διατίθενται προς πώληση και σε άλλες μη τουριστικές περιοχές της Αιτωλοακαρνανίας, όπως το Αγγελόκαστρο ή η Παραβόλα με τιμές κοντά στις 200.000 ευρώ.

Θα πρέπει να σημειωθεί ότι ιδίως η περιοχή της Ναυπακτίας συγκεντρώνει τα τελευταία χρόνια ούτως ή άλλως και το ενδιαφέρον πολλών ομογενών του εξωτερικού από τις ΗΠΑ, αλλά και την Αυστραλία. Ενώ στα δυτικά παράλια της Αιτωλοακαρνανίας, δηλαδή στην περιοχή Παλαίρου – Μύτικα- Πογωνιάς, ήδη από τα προηγούμενα χρόνια έχει παρατηρηθεί η μόνιμη εγκατάσταση Ολλανδών κατά βάση, αλλά και κάποιων Ιταλών και Γάλλων.

Το αν η ενεργειακή κρίση και το ξεχειμώνιασμα των βορειοευρωπαίων αναθερμάνει έτι περαιτέρω την αγορά ακινήτων μένει να φανεί. Ο κλάδος του real estate πάντως έχει προσδοκίες, όπως είχε τέτοιες προσδοκίες υπήρχαν και από την εποχή προ της ενεργειακής κρίσης και του covid.

agrinioculture.gr

Διαβάστηκε 335 φορές
Συντακτική Ομάδα του AitoloakarnaniaBest.gr

Καθημερινή ενημέρωση με οτι καλύτερο συμβαίνει και ότι είναι χρήσιμο για τον κόσμο στην Αιτωλοακαρνανία. Σε πρώτο πλάνο η ανάδειξη του νομού, ως φυσική ομορφιά, πολιτισμικές δράσεις, ιστορικά θέματα, ενδιαφέροντα πρόσωπα και ομάδες και οτι άλλο αξίζει να αναδειχθεί.

Ακολουθείστε το AitoloakarnaniaBest.gr στο Google News