Κυριακή, 3η Δεκεμβρίου 2023  2:53 μμ
 
wm small
Παρασκευή, 30 Σεπτεμβρίου 2022 14:09

Συνεδρίασε το Συντονιστικό Τοπικό Όργανο Πολιτικής Προστασίας του Δήμου Ι.Π. Μεσολογγίου εν όψει του χειμώνα

Αν βρίσκετε το άρθρο ενδιαφέρον κοινοποιήστε το

Συνεδρίασε το Συντονιστικό Τοπικό Όργανο Πολιτικής Προστασίας του Δήμου Ι.Π. Μεσολογγίου εν όψει  του χειμώνα

Κώστας Λύρος: «Αναγκαίος ο συντονισμός και η συνεργασία για να  αποτρέψουμε τα χειρότερα»

Την Πέμπτη, 29 Σεπτέμβριου 2022 πραγματοποιήθηκε σύσκεψη του Τοπικού Οργάνου Πολιτικής Προστασίας του Δήμου Ι.Π. Μεσολογγίου στην αίθουσα του Δημοτικού Συμβουλίου  προκειμένου να καθοριστούν οι δράσεις πρόληψης και ετοιμότητας για την αντιμετώπιση κινδύνων χειμερινής περιόδου, κυρίως από την εκδήλωση πλημμυρικών φαινομένων καθώς και να εκτιμηθεί ο συντονισμός όλων των εμπλεκόμενων υπηρεσιών.

Η σύσκεψη κρίθηκε αναγκαία, εν όψει φθινοπώρου/χειμώνα και έναρξης της περιόδου των βροχοπτώσεων και διεξήχθη υπό την προεδρία του Δημάρχου Ι.Π. Μεσολογγίου, Κώστα Λύρου ενώ συμμετείχαν ο Αντιδήμαρχος, Νίκος Καραπάνος  και εκπροσώποι όλων των εμπλεκόμενων φορέων/υπηρεσιών, Πυροσβεστική, Αστυνομία, Στρατός, Δασαρχείο, Τοπικοί Πρόεδροι, Εθελοντές κ.τ.λ  

Ο Δήμαρχος, Κώστας Λύρος  αφού ευχαρίστησε θερμά όλους για την παρουσία τους συνεχάρη όσους συνέδραμαν, ώστε η φετινή θερινή περιόδος να κυλήσει ομαλά και χωρίς ιδαίτερα προβλήματα, ζήτησε η ίδια καλή συνεργασία να συνεχιστεί και το επόμενο διάστημα και διαβεβαίωσε ότι ο Δήμος, παρά τις ελλέιψεις που αντιμετωπίζει (μηχανήματα, προσωπικό κ.α)  προβαίνει σε όλες τις απαραίτητες προληπτικές ενέργειες και στις αναγκαίες προεργασίες ώστε η περιοχή να "θωρακιστεί". Επιπροσθέτως ο κ.Λύρος επισήμανε τα προβλήματα που έχει φέρει η κλιματική αλλαγή, υπενθύμισε τα προβλήματα που έχει συναντήσει η παρούσα δημοτική αρχή με πλημμύρες, από την αρχή της ανάληψης των καθηκόντων της, ανέφερε όλες τις προσπάθειες αντιμετώπισης των προβλημάτων που προέκυψαν κι ότι ο Δήμος παραμένει σε έκτακτη ανάγκη από το 2019 και λόγω έλλειψης μηχανημάτων ζήτησε, σε περίπτωση ανάγκης, τη συνδρομή της Π.Ε. Αιτωλ/.νιας.

Ο Αντιδήμαρχος, Νίκος Καραπάνος, στη συνέχεια ανέγνωσε επιστολή του Προϊσταμένου Πολιτικής Προστασίας Π.Ε. Αιτωλ/νίας κ. Νικολόπουλου ο οποίος δε μπόρεσε να παρευρεθεί, λόγω άσκησης ΠΑΜ-ΠΣΕΑ. Στην επιστολή ο κ. Νικολόπουλος ανέφερε τις προληπτικές δράσεις που απαιτούνται από τον Δήμο αλλά και τον προγραμματισμό και εκτέλεση νέων έργων αντιπλημμυρικής προστασίας

και τις ενέργειες που έχει κάνει η Περιφέρεια όπως καθαρισμό ρεμάτων κι επικαιροποίηση μητρώου μηχανημάτων έργου.

Στη σύσκεψη εκφράστηκε η ανάγκη προετοιμασίας για τον επερχόμενο χειμώνα, δίνοντας έμφαση στην  κατάρτιση σχεδίων πρόληψης και αντιμετώπισης των επικίνδυνων φαινομένων, τους μήνες που ακολουθούν και που τα τελευταία χρόνια, δυστυχώς, είναι πιο έντονα και συχνά. Οι σχεδιασμοί του Δήμου και των υπηρεσιών του περιλαμβάνουν, τον εντοπισμό των ελλείψεων σε συνεργασία με τους προέδρους, καθαρισμούς φρεατίων,  έγκαιρη προμήθεια αλατιού  κ.λπ.,

Η συνεδρίαση ολοκληρώθηκε με τις τοποθετήσεις των υπολοίπων συμμετεχόντων, οι οι οποίοι δεν παρέλειψαν να ευχαριστήσουν τον δήμο  για τη άψογη συνεργασία και ευχήθηκαν να συνεχιστεί και κατά την χειμερινή περίοδο. 

Ειδικότερα ο  υποδιοικητής της Πυροσβεστικής υπηρεσίας Μεσολογγίου κ. Μαδιάς και ο Διοικητής Νομού κ. Παλουκτσόγλου ανέφεραν ότι η Πυροσβεστική είναι σε πλήρη επιχειρησιακή ετοιμότητα και επεμβαίνει άμεσα σε κάθε αίτημα, δίνοντας προτεραιότητα σε ότι αφορά ανθρώπινες ζωές, ενημέρωσαν ότι λόγω της προειδοποίησης για έκτακτα καιρικά φαινόμενα την Τρίτη 27/9/2022 με εντολή του Διοικητή Περιφέρειας, υπήρξε κινητοποίηση μονάδων άμεσης επέμβασης οι οποίες έφτασαν στην περιοχή για να συνδράμουν άμεσα όπου χρειαστεί.

Τέλος Πρόεδροι Δημοτικών και Τοπικών κοινοτήτων και λοιποί φορείς επισήμαναν επιμέρους θέματα και προβλήματα τα οποία καταγράφηκαν ώστε να δρομολογηθεί το συντομότερο η λύση τους.

Διαβάστηκε 128 φορές
Συντακτική Ομάδα του AitoloakarnaniaBest.gr

Καθημερινή ενημέρωση με οτι καλύτερο συμβαίνει και ότι είναι χρήσιμο για τον κόσμο στην Αιτωλοακαρνανία. Σε πρώτο πλάνο η ανάδειξη του νομού, ως φυσική ομορφιά, πολιτισμικές δράσεις, ιστορικά θέματα, ενδιαφέροντα πρόσωπα και ομάδες και οτι άλλο αξίζει να αναδειχθεί.